На журналистически въпрос преди да влезе в сградата на прокуратурата дали се смята за виновен за събитията от юни 1990 г., бившият държавен глава заяви: "Разбира се, че не". Той отказа да отговаря на други въпроси.

Илиеску остана около един час в прокуратурата, а на излизане отказа да говори с журналистите. Неговият адвокат Андрей Джорджеску заяви, че Илиеску не е давал никакви показания по делото и че е бил запознат с факта, че има качеството на обвиняем по делото.

"Предстои да подготвим защитата. Това дело беше възобновено през 2014 г. с решение на главния прокурор (Тибериу) Ницу", посочи адвокатът, цитира от Аджерпрес и БТА.

По делото за миньорските събития са разследвани бившият президент Йон Илиеску, бившият премиер Петре Роман, бившият директор на Румънската разузнавателна служба Вирджил Мъгуряну, бившият първи заместник председател на Фронта за национално спасение Николае Думитру, бившият заместник главен прокурор Мугурел Кристиан Флореску и други.

Военните прокурори твърдят, че в периода 11-15 юни 1990 г. обвиняемите са предприели, организирали и координирали "систематична и повсеместна атака" срещу цивилното население, съответно срещу протестиращите на Университетския площад в Букурещ, както и срещу населението на столицата.

В тази атака са участвали въоръжените сили на МВР, министерството на отбраната, Румънската разузнавателна служба, както и над десет хиляди миньори и други работници от различни части на страната.