Разпети петък е, най-тъжният ден за всички християни

Исус Христос е принесен в жертва за греховете на цялото човечество

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И както Мойсей издигна медната змия на дърво в пустинята, така трябва Синът човешки да бъде издигнат, 15та всеки, който вярва в Него, да не погине+, а да има вечен живот. 16Защото Бог толкова много обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всеки, който вярва в Него, да не погине, а да има вечен живот. 17Понеже Бог не изпрати Своя Син в света, за да съди света, но за да бъде светът спасен чрез Него. 18Онзи, който вярва в Него, няма да бъде осъден, а който не вярва, вече е осъден, понеже не е повярвал в Единородния Божий Син. 19Осъждането е поради това, че светлината дойде на света, но хората обикнаха мрака повече от светлината, понеже делата им бяха лоши. 20И всеки, който прави зло, мрази светлината и не отива към светлината, за да не се открият делата му, понеже са лоши+. 21А този, който постъпва според истината, отива към светлината, за да стане явно, че делата му са извършени от послушание към Бога.“

12 - те евангелия се четат в четвъртък вечерта, пише се ИИсус, а митологията и суеверията няма да ги коментирам.

страстите /страданията - на църковнославянски/ - няма такъв език църковнославянски, има старобългарски литературен език. Църковнославянски е измеслено, да не казват старобългарски.

има ЦЪРКОВНО-СЛАВЯНСКИ, може да го наричаш и старобългарски, защото това му е базата, но е създаден от св. братя за просвещение на славянските народи, не само българския и има няколко редакции на богослужебните книги. Пр. руската редакция на старобългарския език. През 10 век в Киевска Рус е прието християнството. За тази цел са необходими богослужебни книги, написани на разбираем език. През 10 век такъв език е само старобългарският книжовен език. След разпадането на общия праславянски език прадедите на днешните руси, беларуси и украинци говорят общ източнославянски език, наричан сега староруски език. След налагането на старобългарската езикова норма в Киевска Рус се създава книжовен език, който до голяма степен запазва системата на старобългарския език, но същевременно е и силно повлиян от говоримия староруски език. По този начин се оформя и руската (източнославянската) редакция на старобългарския език.

Точно така е. Аман от лъжепророци, които всячески се опитват да изопачат и подменят историята, езика, културата и религията ни !

Исус е пропагандирал против съществуващата власт и е искал смяна на режима на управление. Бил е убит, понеже не е зачетено правото му на свободно изразяване на мнение - също така долни и заслужаващи да горят вечно са комунистите и псевдо домакратите забраняващи да говорим каквото смятаме че е правилно.

Иисус Христос дойде да ни спаси, не да прави държавен преврат. Не е пропагандирал срещу властта, а е изобличил човешките грехове. Евреите очаквали цар, който да ги направи господари на света, а не Глава на небесното царство. И точно защото ги е изобличи, затова и го разпънаха.

Ватикана колко пари отпусна за Нотр Дам? С това дето го имат по трезорите, могат да направят по един Нотр Дам по оригинална "рецепта" във всяка една държава и пак да им останат пари.

ама... защо да го прявят? има толкова много богаташи, които това чакат! как се опрощават грехове не знаеш ли? като даваш пари на църквата. безотчетни, освободени от данък печалба, най-сладкото дарение. хем ти купува живот в рая, хем ти намалява данъчната с тавка... кой не би го направил?

Ватикана изобщо не я е грижа за християните и техните храмове. Папата е загрижен единствено да си отворим широко границите и да се пълним с ислямски джихадисти, изнасилвачи и главорези, да ги пускаме из къщите си и да им мием и целуваме краставите им крака. Така, че не чакай пари за Божи храм от сатанист и слуга на Дявола. Той самият се е окопал иначе като къртица зад високите зидове на Ватикана, и не е пуснал ни един мигрант там да осере градините му и да оскверни стенописите и картините, както и да ги разгони малко из мишите дупки...

вярвате или не, но разпети петък беше миналата седмица... по всички канони на великоденопределянето

Из нета: Влязъл един мъж в църквата със своята мъка и тук се започна: идва една жена при него и му шепне: " Не си облечен подходящо за храма!" Веднага пристига една друга и недоволно промърворва: " Не се минава от тук- мини от другата страна, невежа!" Пристига попа и казва: " На входа продаваме книжици какво трябва да знаете, като идвате в храм божи!" Излезе човека из църквата, така мъчно му стана на душата, седна на една пейка и заплака... Изведнъж се чува гласът от горе: " Какво? Не те ли пускат вътре? И мен също..." Та те така!

Обикновено първото им занимание е да нарочат и подгонят еретици.

хайде поне сега да не богохулствате..

И аз това се опитвам от снощи да им втълпя. Да млъкнат и да си затворят устата поне на Разпети Петък !

Тъжен, тъжен, колко да е тъжен един ден за свещеник с Ролекс за 50 бона, дето се вози в лимозина, а на главата му стои корона от злато. Едва ли ще е много тъжен ден :)

Ами, тъжен за мен, за теб, за всички християни...Аман от материалисти, дето все нямат наяждане за лъскави джаджи и пари...ЛимУзина се пише...и неграмотници ! Научи поне как правилно се пишат вещите, по които ти текат лигите !

мястото на действието е францията, а не северна Африка... оправете си библията!

а най-тъжният ден за всики българи е 10-11-1989! денят в който дунавска българия окончателно падна в краката на западните окупатори!

Дайте да бъдем по смирени в заглавията. За всички православни /ортодоксални/ християни вероятно сте имали предвид. Защото за около милиард католици разпети петък мина.

Тая приказка от еврейския фолклор не я ли четохме вече?

И точно 33 години от аварията в Чернобил. Сякаш някаква символика към случващото се в Украйна.

Нито дума против Джизъса и църквата, да се свети името им. Само вяра трябва да се наливат пари.

Когато искаш да разбереш господа Исус Христос гледай и разбирай чрез духа святи какво е извършил самият той а не гледай хората защото така хората губят вярата си.

Моля те, помоли господа да те направи грамотен. Чрез духа святи, ний ще победим.

На колко бежанци помогна " християнчо". Или само ядеш яйца, козунак и агнешко и това те прави християнин?

Да помагаме на "бежанци" ли ? Ние не сме самоубийци. Не щем тука талибани, които да изнасилват жените ни, да ни ръгат по улицата и да палят храмовете ни. Ти им помагай, ама ходи на място в кочините им. Или си ги вземи у вас на отглеждане, докато не ви прережат гърлото...

Разбрах те какво искаш да кажеш, но ти говориш на световните, не на светоносните.

Защо да е тъжен ден за християните? Ако такова събитие не се е случило, то цялата християнска доктрина отива по дяволите. Няма разпъване, няма изкупуване на грехове. Това трябва да е празник за всички. Биеш, крадеш, изнасилваш, убиваш, после преди да умреш в старините си, се покайваш и добрия Христос ти изкупува греховете. Сладка работа...

Трябва да се покаеш, а не прсто да се изповядаш. Покаянието е трудна работа.

TheAgnostic

Aма вие разбирате ли си абсурдността на доктрината? Дори и да е трудна работа покаянието /както казвате/, само мисълта или възможността за такова нещо - да ти изкупи изнасилването и убийство на дете, е ужасно сбъркано . Обяснявам. Ако ти дължиш пари, аз мога да изкупя дълга ти, но твоя вина няма как друг да изкупи. Ако например убиеш човек как да застана заради теб в затвора? Дори и да искам да ти заема мястото, това няма как да стане. Време е християните да пораснат и да поемат сами своите отговорности към ближните, а не да се осланят на невидими приятели на небето да им перат черните гащи.

Черният трол и той да ръсне малко "мозък". Теб това не те засяга. Ти си стой в агностицизма. Сатаната ще те спаси. Жалкар.

Той така настървено плюе по Библията, ама много скоро ще му са наложи да чете Корана. Заради такива безбожници като него !

kokins@

не се притеснявай има прераждане, наказателна карма и т.н. Така се изкупват грехове постмортум, с нов живот, при други условия. Дали Църквата го признава или не, няма никакво значение

Това е най радостният ден защото имаме изкупител а респекта трябва да бъде всеки ден към Исус Христос

Само изкупител вече не е достатъчен. Трябва и творец съвместно с Бога. Това значи Бог да те ръководи извътре и ти сам да вършиш Божиите дела, когато те призоват, а не само да ти проповядват за изкупление.

сега туриха златни кръстове,по половин кило на гушите си...

щом като бог го позволява

Най-тъжното е когато през 21 век, продължават да се налива масло в добре смазаната машина на първата и най-смъртоносна секта. Християнството. Важи и за всички други религии.

Никой не може да разбере Христос, докато не обикне враговете си. Може да е далеч от тях, може да не ги следва, но в сърцето си да ги обича. " Обичай враговете си" не е клише, а Път

Да не им се кланяш, нито да им служиш, защото Аз, Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху децата до третото и четвъртото поколение на онези, които Ме мразят. ...толкова за християнската обич...

Обича значи две: 1) Да ги об(л)ичаш; 2) (Х)ич да не им се предлагаш.

Господи, недостойни сме, но ти ни прости!

Ако все пак не вярвате, просто бъдете добри! В същността си това е смисъла на повечето религии.

Ние не сме невярващи, а просто вие сте вярващи. Има разлика. И не е нужно ние да бъдем вярващи, за да сме добри.

Най-тъжното е,когато атеисти ,говорят за религия !

Да, не спряха да ни "отварят" очите на нас, вярващите християни, всякакви безбожници и либерастки отрепки ! Поне през Страстната седмица да бяха млъкнали. Но то като нямаш нито срам, нито морал, какво да очакваш от подобни дегенерати ?!

Ако хората не повдигнат съзнанието си по Нога, още 2000 разпети петъка да дойдат, все тая! Бог на всеки е дал служба, нека я върши с чест, достойнство и да спира да гледа в чуждата каца!

винаги, когато се каните да направите зло си представете страданията, които претърпя Спасителя заради нашите грехове. ако имате професии, които ви подтикват към грехове - напуснете ги, защото спасението на всяка душа е лично.

Онова, което душата трябва да преодолее, за да влезе в Царството, е по-малко от прашинка. Поздравления за Истината, която разкрихте!

“Исус Христос е принесен в жертва за греховете на цялото човечество“ Някой запознат може ли да потвърди, защото до колкото си спомням е разпнат от римляните по желание на евреите, а и чак след това християнството набира скорост...

Тая мантра служи за оправдание на много хора да не работят в Бога, а да продължат да си живеят както дойде, защото едва ли не работата е свършена вместо тях. Христовата саможертва тласна както никога преди видимия и невидим Космос, но това не снема личната отговорност за спасението.