Руска ракета се взриви във въздуха след старта

Руска ракета носител "Протон-М", с която в орбита бяха изстреляни три навигационни сателита "Глонасс-М", се взриви на 70 километра от мястото на пуска.

Обратно в новината

Коментари - Руска ракета се взриви във въздуха след старта | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ха-ха-ха американските ибрикчии наскачаха като улични кучета подир кварталния кучкар. Към въс мили гъзолизци, съвета ми е да си събирате пъртакешите и марш към "америката", че черите ви чакат с вазелина в ръка.

Това се сериозни неща, които засягат както науката, така и хората живеещи в последствията от нейната дейност. Проблемът е в неразбирането на глобални параметри и елементаризирането ,ала Слави Трифоноф, на важни за живота събития! Но това е типично за партийната диалектика!

Ех,дба мааму!

Сефте! Голям праз, ще изпратят нова, а ние тук ще продължим да се караме, кои са по-големи тъпанари - руснаците или американците, поне наша ракета досега не се е взривявала...

Продължавайте да горите и без това намаляващия кислород на планетата, а нас да ни призовавате да пестим дори от зарядните устройства за мобилните телефони!! Лицемери,съсипахте природата и света!

Какво ли , не са съсипали другарите, та за едната природа ще мислят!

Прав е бил Никита Сергеевич като е показвал ,,Кузкину мать" на Ричард Никсън в Москва и след това на хамериканците в ООН. Това става след успешен опит на руснаците с водородна бомба, вълната от която обикаля 3 пъти Земята. Хамериканците подвиват опашка и Никсън скоропостижно се появява в Кремъл с настоятелно предложение за спиране на опитите и разоръжаване. Никита се надсмива над Никсън с ,,Кузкину мать", а кариерата на хамериканеца завършва с Уотъргейт. За подробности от тези събития разказва, в последната си книга, дългогодишният ръководител на КГБ Виктор Семичасний ...

Мда, сигурно е вярно де - от роден руски селяндур, овчар по образование, какво ли да очакваш - простотия и заплахи с ядрени оръжия...... Апропо, не е ли малко след това, същия Никита, да е леко "доброзорно пенсиониран" от своите си другари в ЦК..............то явно тая селяндурщина и те не са могли да издържат! :)

Заплахите са били от хамериканците и руският опит с водородната бомба е бил отговор на техните демонстрации на превъзходство. Страхливите хамериканци губят инициативата и веднага предлагат договор за разоръжаване. Руските ядрени академици Курчатов и Сахаров стават нобелови лауреати за мир. Пикасо рисува гълъбът на мира върху ядрена бомба. ,,Простият" овчар Никита добре се е разправял с наглите хамериканци ...

За ради този "селяндур" ти още си жив. Американците отдавна щяха да пуснат по няколко атомни бомбички по СССР, ако не ядрения баланс, който е поддътжал този селяндур. Смяташ ли, че след това щеше да си жив? Може би и жив... с две глави и три ръце

Е мисля , че това е една минала епоха. И проблемът има два аспекта морален и военен. Някои хора са имунизирани срещу моралния аспект. Та да минем на военния. Действително една бомба 100 мегатона има голям разрушителен ефект. Но тя или трябва да бъде пренесена със стратегически бомбардировач , който трудно ще избяга от взривната вълна. Но да кажем , че в името на .... се пожертва. Този бомбардировач лесно може да бъде свален. А ако е с ракета , тя ще е много голяма и е лесна цел на противоракетната защита. Много по - голяма заплаха са касетъчните бомби изстреляни от ракети от подводници и те имат по - голям периметър на поражение , подводниците трудно се откриват и противоракетната защита по - трудно се справя с мнгото ракети и още повече бойни глави. Та тези ракети вече са с твърдо гориво и са много по - леки. Все пак това е една мизерна тема и е по - добре да не се дискутира. Та ставаше дума за цивилното използуване на ракетата Протон. Мога само да предположа , че за научни цели или за комерсиални се дават по - малко средства и това обяснява проблемите с модернизацията и. Китайците за пилотирани полети използуват такова гориво, като се мотивират с надеждност , но поради токсичността му смятат да се откажат. Та руснаците са извършили една "конверсия" и почти всички значими научни полети са били с тази ракета. В модернизирания и вариант извежда 22 тона на ниска орбита, ако не падне, което според статстката е в 8% от случаите.

Оказа се, че след 1945г., съветските другари три години са сглобявали едно "Фау" при строго секретни условия.... народния гений Михаил Калашников е издялкал от един калъп армейски сапун прототипа на АК.....оказва се, че дори и сега, хората не означават нищо в тази страна, взривени са тонове токсини и то на голяма височина, което застрашава огромна територия от еко катастрофа и пак нищо - партийно малоумие! Изглежда някак познато!

Да беше истина, щеше да е интересно. Как руснаците сглобявали немското Фау. А защо да го сглобяват, да го бяха видели поне как лети. Но никой не го беше видял да лети. А руснаците си стреляха с Катюшите, много преди да сглобят Фау. И ги използваха във войната активно. КОето значи, че са ги създали много преди. А Катюшите представляват един вид ракети. Даа, наистина вървят опити да се фалшифицира историята. Сега някакви глупости се опитват да ни пробутат.

"А катюшите представляват един вид ракети", така както калашника предсавлява един вид откраднат стг44! Може би с "ракета катюша", съветския другар покори космоса и вселената!

Да, един технически или не толкова технически проблем с космическа ракета до какви коментари води! Най-вече до антагонизъм между сащ и русия и до някои технически гении! Може би някои смятат, че американските ракети не експлоадират! Пардон, совалки! Всичко се прави от хора, почти еднакви по целия свят и навсякъде има вероятност от грешка! И вероятността от грешка нараства със сложността на машината!!! Жалко за милиардния труд, отишъл буквално на вятъра, но нито е първият, нито последният! Човешки жертви да няма, защото ракети се строят и се изстрелват, но все още хора не се възкресяват! Поне не толкова масово!!! И дано земята на казахстанци да не се отрови!!!

Проучете добре CV-то на любимото си азиатско-мужишко джудже-богатир. Защо му спират кариерката в раша и го пращат по-надалече, въпреки перфектния му болшевишко-слугински произход? Нещо май имаше за хомо-педофилия на група курсанти ?

Ти си кажи какво си работил преди 89-та, ще ти олекне.

Марихуански шпионин в Space Research Institue of Bulgarian Academy of Sciencies.

Разбираш ги ти тия педерастии, няма спор!

не лъжи. Само по БНТ са давали поне пет пъти документални кадри от тогавашното събрание на ООН. Хрушчов си свали обувката и удряше по банката пред него, от мястото си.

Този Иречек преди е бил съветска подлога, сега е американска. Има си такава порода хора просто.

Майката на бръмбъра "Кузька" е архаична руска дума за вид торен бръмбар (Anisoplia austriaca), който заравя ларвите си в почвата. Буквалният смисъл на израза "Мы вам еще кузькину мать покажем" е "Ще ви заровим така, че да видите ларвата на бръмбара". Този идиом е любим на Никита Хрушчов по адрес на американците. В дипломацията е възприето той да бъде превеждан като "Ние ще ви погребем". За пръв път Хрушчов го използва през 1959 г. пред вицепрезидента на САЩ Ричард Никсън в Москва. Той му казва: "В нашем разпоряжении имеются средства, которые будут иметь тяжелые последствия для вас. Мы вам покажем кузькину мать." Преводачът опростява фразата на "Ще ви покажем кое какво е". Тя обаче добива зловещ смисъл в Америка, където решават, че "Кузькина мать" е име на ново оръжие. Хрушчов повтаря израза същата година в Лос Анджелис и за трети път на 12 октомври 1960 г. в знаменитата си реч пред XV сесия на Общото събрание на ООН. Тогава е набеден, че усилил внушението й, удряйки с обувка по трибуната. Хрушчов тогава не е пипал обувка.

никога не съм се съмнявал, че си пребоядисан политкомисрал. такива се мазнеха на СССР, сега се мазнят на САЩ...

колко долно същество трябва да си за да знаеш тези неща

Станал съм толкоз популярен, че взеха да ме клонират. Този Иречек (майката на бръмбара), не е истинския, но приемам неговото творчество като мое. Демонстрира познания и най-важното, чувство за хумор.

Кузкину матъ твою Иречек! Рассекретил сам собой!

Е то тази ракета руснаците много си я хвалят ама нещо куца изглежда. Сякаш дялана е теслата. Останали са им бройки от студената война сякаш.

Безкрайно ми е интересно всички тук "изходили" се мишки, готови да целуват руснаците по краката, как ако западния свят не беше изобретил и направил достъпни домашните PC-та, щяха да изливат жалките си мнения по форумите - или щяха да пускат съобщения по пощата до вестик "Правда", за рубриката "Лични"......... Отделно дали някой би си купил руски автомобил, хладилник, телевизор, телефон или изобщо нещо, когато вече може да избира ............ На това май-му се казваше "лицемерие"........

Иречек, що смени ника бе, галфон? Сега под прикритие ли го раздаваш?

Хе хееее ,Иречек ГЛОНАСС СМОТРИТЬ тебя:))

Както се вижда ти си от целувачите на задници! Няма значение чии са! Важното е да целуваш, ако руснаците ти плащат и техните ще целуваш! Хайде продължава, че ще останеш гладен целувачо! А и по-леко завъртай с езика, че се размазва бе!

Хубав ник - суров но верен - адмирации нещаст...ко! :)

Иречек, целувача си ти, защото го правиш за пари. А изказалите се обективно за Русия нищо няма да видят. Я кажи сега колко шекела ще получиш днес. На надница ли си или ти плащат на коментар.

Другарю инженер, потърси в гугъла MJ 12, попрочети за спътника до Фотон но това което пише между редовете, за метеорита над Челябинск и кой го е разбил но пак между редовете, дали ще има световна ядрена война или локални и най-накрая направете извода кой ни управлява и прочетете статии къде се намират и какво могат да правят с такива балъци като нас.

Ако има някаква конспирация от извънземни , не биха се занимавали с руснаците и още по малко с ракетата Протон. Руснаците решиха в 1995 година да направят по съвременна ракета Ангара и тя трябваше да е готова преди 10 години. Твърди се , че липса на финансиране ги е забавило. Ако започнат да стават аварии с Фалкон Хеви, Лонг Марч 5 , Лонг Марч 9, SLS. Или пък Европа и Япония се съберат и направят тежка ракета, нещо което не съм чувал и стане авария, тогава бих повярвал за някаква намеса. От 102 опита с Протон след 2001 г. , това според википедия е 9 ти неуспех и ракетата не е съвсем надежна, но пък евтина. Модернизирали са я , но не както трябва. Сложили са електроника и би трябвало да е по - надежна , а е станало точно обратното.

Ето Ви една новина свързана с изостанала Русия и напредналата демокрация :"Gay couple sexually abused adopted Russian boy for years". Новината е отпреди ден ,жертвата -руско момче ,педофилите -"демократични австралийци.Имената им- Mark J. Newton and Peter Truong.Вече са осъдени на по 40 г. Welcome to Demonocracy!

Какъв Нисан, някой модел от 1988 година?

Значи Протон е руска военна ракета , способна да носи над 10 мегатона бомба на 12000 километра. В 1965 година е снета от въоръжение и се използува за граждански цели. Понеже е била военна ракета, тя е трябвало да бъде непрекъснато в готовност и заредена с гориво, което не е криогенно И се използува за окислител двуазотен четириокис и гориво хидразин. И това е силно токсично. В последните години руснаците я усъвършенствуваха и тези модели , които се използуват сега са по - мощни , но по несигурни. Старите са имали по - голяма надежност. Един от недостатъците, е че като малко се претовари с гориво става неустойчива и точно това сега предполагат е причината , ракетата да се преобърне и да се забие в земята с работещи двигатели. Твърди се официално, че токсичното гориво не е заразило месността. Що се отнася до американците и способността да направят Рд 180, мога да твърдя , че те могат да направят и правят всякакви двигатели , но имат по - висок стандарт, а ракетната техника изисква много висококвалифициран човешки труд и единствената американска компания , която прави или обещава да прави конкурентни и по - евтини ракети от руските е Spacex, но там има остра конкуренция , като руснаците са само доставчици на двигатели и сега схванах , че не ми е работа да се занимавам с тяхните работи. Още повече , че не винаги става дума само за граждански цели.

аззз

ОТ КОМУНИСТИ СЪВЕТСКИ ПРИ ТОВА ДРУГО НЕ МОЙ СЕ ОЧАКВА....

Хаха много си сзле. Изобщо какво знаеш за комунизма? Че той като теория и идеология е измислен основно в Западна Европа в ония мракобесни времена на преминаване от Феодализъм към Буржоазен строй бе. Комунизъм има и в Библията ако прочетеш юдеите са го измислили в Стария завет.

Комунизма е измислен от един съплеменник на Иречек, Мордохай Леви му викат.

Както споменахме и по-горе, горивото за основните двигатели се съдържа във външния резервоар. Той е дълъг 48м. и има диаметър 8.4м. Когато е празен, резервоарът тежи 35 445кг. и събира около 719 000кг. ракетно гориво, което са около 2 милиона литра. Резервоарът е направен от алуминий и материали, съставени от алуминий. В него има два отделни резервоара, един за кислорода и един за водорода, които са разделени помежду си. Горивото минава по тръби с диаметър 43см. до основните двигатели на совалката. По тези тръби кислородът може да преминава максимално с 66 000 л/мин, а водородът със 179 000 л/мин. Резервоарът е покрит с 2.5-сантиметров слой специална изолационна пяна. Тя поддържа горивото студено и го предпазва от топлината, която се създава при изстрелването. При изстрелването на Колумбия през 2003г, части от изолационната пяна се откъснаха от резервоара и повредиха лявото крило на орбитера, което беше причината совалката да се разбие.

Колкото и да се подигравате и смеете на руснаците те все пак правят нещо и постепенно се връщат на световния пазар. А ние глупаците освен да говорим глупости друго не правим. Я се огледайте те изкупиха половината Черноморие. Ние освен въшки друго не изнасяме, а и ПЕДЕРАЗИ СЕГА. Не ги защитавам просто ви давам пример, по същия начин и турчалята са. До онзи ден неможеха да построят един ТЕЦ, обаче вече строят и ето ви го в комплекса Мини Марица Изток си имаме турски ТЕЦ АЕС.

Да - правят го и то пада...

В тубето "Протон" филтър [последната седмица]. Много зрелищно.

Абе да не би гадните американци да са я свалили с ХААРП-А, а?

просто са я изстреляли надолу. Защото така е била поставена - със соплата нагоре. Мальенкая ошибка они сделали.

тъй май и бащати е "сделал маленкая ошибка"? Наврял го е в грешната дупка на майка ти със соплото от към главичката!

Накефи ме! Хахаха съвсем правилно он в ее жопу.......

.....ама нали тогава ти беше хубаво.....пък сега що пишеш тъй?

Тихо бре чукундури! Крадени били, политзатворници правили, като нямате доводи срещу фактите, бълвате помият и конспирации до дупка. В тази индустрия шпионажът е до дупка бе чукундури! А важното е, че правят нещо, а не реват като тъпи театрални критички в мензис! Чукундури тъпи!

A защо тези Протони често падат а Съюз никога. Някой конструктор май трябва да го пратят в Сибир да му увре тиквата.

Ами много ясно - не падат защото Союз са по-качествени от Протон.

Е да де ама що ?

Абе, ама наистина ли ракета може да носи 500 тона гориво???

Ми в крайните си варианти ракетата тежи 700т бруто. Тара 130т. Полезен товар от 3 до 6т. Има-няма за гориво остават 450-500т. Зависи къде искат да я запратят. Като объркат някоя друга сметка и се насочи където не искат натискат червения бутон за само разрушаване.

Мерси за разяснението! Баси, излиза че полезният това е ужасно малък % от теглото на ракетата като цяло. Това е интересно - ще трябва да прочета.

А не бе, наужким!

Заслужилият пенсионер Иречек отива до банкомата да дръпне реакционни US парички, изпратени от любимите му деца, а след това на пазар в Кауфланд - пържолки, селедки, сьомга,..., абе все вкусотии. Забравих, без Русский стандард сме за никъде. Айде чао.

Гладна кокошка - просо сънува.

И с какво си заслужил, с вярна служба към партията майка сигурно!

Такава стана тя - руски и турски пушки ни управляват в момента. А Волен осигурява патроните.

Толкова пари и работа напразно заради една правописна грешка.

ГоУеми сте. Въпреки грешките.

Всяка година си правя любимия трип от Ки Уест до Ниагара. Такава мизерия, каквото е в мужишка раша, няма по света.

На сеui-ексурзия с мъж трип ли и се викало? Ще направя аз един трип с тебе ;)

Ха Ха Ха намерил с какво да се изфука.

Аз пък такава миризма на блато каквото има в Buffalo никъде не съм дишал.

А навремето си правил същото до Москва и Ленинград сигурно, знаеме ги такива като тебе!

"Българин със студентска виза и неговият американски съпруг са първата хомосексуална двойка в страната, която ще получи одобрение на искането им за издаване на зелена карта, след като Върховният съд на САЩ взе ключово важно решение за еднополовите бракове. " Иречек, ти студентчето ли си, или си американският му съпруг?

Друго са си американските ценности, както казва Иречек. Нищо общо нямат с Раша, дето онзи ден Путин подписал закон срещу пропагандирането на хомосексуализма.

Не на 70, а на 7 км. от мястото на пуска!

70 км си е сериозно постижение за съвременна Русия. Честито!

ПО ДЕСКАВЪРИ ГЛЕДАХ ЕДНО АМЕРИКАНСКО ФИЛМЧЕ ЗА ДВИГАТЕЛИТЕ РД-180 .... И В НЕГО АМЕРИКАНЧЕТАТА СИ ПОСИПАХА ГЛАВИТЕ С ПЕПЕЛ ... И СИ ПРИЗНАХА ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ПОСТРОЯТ ТАКОВА НЕЩО. ТА В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ АМЕРИКАНОФИЛИТЕ НЕ ЗЛЕ ДА ЧЕТАТ ПОВЕЧЕ А НЕ ДА РЪСЯТ ИДИОТИЗМИ.

Не са американофили,приятелю,а платени идиоти.Такава схема има и в други подобни нам страни...

Мда, пък тези същите "прости" американци са построили Вояджър 1!!! На 36 год. и отдалечен вече на 18,1 млрд.км от Слънцето! Пък и други такива... Nice, А! Та какво казвате мишките?

Като чета на хейтърите коментарите,как руснаците крадат космически технологии,излиза ,че са откраднал Белка и Стрелка,че даже и Юрий Гагарин

Американска ракета никога няма да падне! Просто защото ги няма - когато ги имаше, падаха като круши, и основно - пълни с хора...

Е не е като "Буран" нали - никога не е използван с екипаж и затрупан от хангара си при разпадането му..... Та, какво имаше в предвид точно или само демонстрираш глупост?

радвам се че допълнението ми развихри такъв диспут но нещо ми подсказва че малко от пишещите четат и говорят руски.още по-малко познават манталитета им!всъщност пишещите защитават системата а не руснаците,което обижда и самите руснаци!

Е, нали те са си я направили системата - да не би аз да съм им сложил начело Иван Грозни, Ленин, Сталин, Путин... Такива са си - не ги ли тъпчеш, не им е сладка водката.

Sangre sica

мислиш в правилна посока!

голяма глупост изръси типична за семпъл недообразован човек

Само да дабавим там се среща и много често побоя на жени върху мъже. Самите те руснаците твърдят че това е оказало отрицателен ефект върху развитието на Русия. Този проблем се е появил особенно след идването на КОМИСАРИТЕ. Обаче хайде да си признаем че все пак въпреки всички трудности и проблеми имат способноста да създават наука и да е прилагат.

точков, има голяма разлика межу Ленин, Сталин и Путин - същата като между евреин, грузинец и руснак

Другари, селото е Минское - на около 60км от Ярославъл. На брат ми приятелката е от Кострома, а родителите й са от селото. Та видях що за страна е Русия и що за народ са Руснаците. И пак ви казвам - мерси. Вие вървете там и живейте. :)

Ходил съм по Селска Америка и по Селска Канада - ний такава мизерия нямаме :)

И срещу блока ми има контейнер за боклук в който "пазаруват" за дрехи и храна местните бедняци ... събират и празни стъклени бутилки и алуминиеви кутийки от бира и безалкохолно и ги предават за пари

В Хамерика бедни няма - там почват от милионер нагоре...

Тук така представят нещата, че това за, което говориш сякаш не съществува там. Жалко е, че така нахлуха с културата си западните страни в България, и то най-вече с лошите страни на културата си.

А ако искаш ще те разходя само на 60 км от София и такава мизерия ще ти покажа, че лошо ще ти стана. а ако се отдалечим още малко наприме р на 150 км. ще трябва да ти викам бърза помощ да те свестява ама то там и бърза помощ няма.

Екслодират, не експлоАдират, и силоз, бместо силУз бре, неграмотнико. Хайде да понаучиш как се пишат някой прости думички и тогава да пишеш, за да не ти се смеят децата...

Пише се "експлодират" и "вместо", правописецо! :) Големи лингвисти сте се навъдили по форумите! :)

...1979 си купих Москвич и след три месеца ми изби маркуч на маслото. Това беше първият ремонт на руска кола с тел. Понеже беше в гаранция се заядох и отидох в сервиза. Баш майстора ми се скара, че като съм я купил е трябвало да затегна всички болтове по колата, някъде към 500 на брой. И досега се чудя на тая нация как лети из космоса, като една кола като хората не може да сътвори. Вероятно е по-лесно.

Помня го тоя период - тогава забраниха каруците по магистралите и всички селяни и овчари си купиха Москвичи ... Ама селянин кво разбира от техника - те си мислиха че автомобила е каруца и го караха като такава :) ...

Тя колата е била сглобена в България,бе умнико.Ако не помниш като маймуните по пет минути,ще си спомниш,че ги правиха в Ловеч.

...почнаха сглобяване по- късно. Както и да е, обидите не могат да засегнат никого нито от теб, нито от оня "гражданин" роден на село. А от вашите реплики дано руснаците литнат към висините. Докато чакате, ходете на контрапротеста от десет човека.

Като чета коментарите за пореден път се убеждавам, че сме много прост народ :-(

Екслодират, не експлоАдират, бре, неграмотнико. Хайде да понаучиш как се пишат някой прости думички и тогава да пишеш, за да не ти се смеят децата...

Хане разбирам те ! Тия безумци Руснаците искат да хвъркат в космоса при положение че в степта има толкова трева за пасене

През 1980-те години, WC-та на Байконур бяха от високотехнологичния мужишки модел, тип "СОРТИР".

Някой от минусчиите стъпвал ли е на Байконур ? Щото аз - ДА !

Помня че от ТКЗС-то пращахме офци черноглавки на изложба в Казахстан :)

Абе, ти като си специалист по американците, я ме светни защо цензурирате Марк Твен? Марк Твен да не е от азиатско-музишки произход? И как може негър да е обидно, а роб - не!?

И какво видя ако не е тайна?

Как не си остана там, деа..под формата на тор.

Та то на летище София, спедиция МИМ, допреди 5 години кенефът беше тип турска тоалетна.

Иречек, ти кенефаджия ли си бе? Виждам, че много им разбираш!

Осмислиха ти деня с тази новина....

По случай взривяването на руската ракета, човешкият отпадък Иречек ще отслужи благодарствен молебен в софийската синагога и тържествен банкет в централата на институт "Отровен общество". Всички отрепки да се чувстват поканени.

Ееее, изкефи ме върховно! Направо го закова тоя отпадък...

той е закопан, за разлика от руската ракета, която гордо космоса пори ;)))) това с ракетите и космоса не е, като пиенето на водка. Гоуемите руснаци... измислиха бързовара ;)))) кога ще измислите компютри, софтуер, самолет, мобилен телефон, крушка.... кога?

Те слабите умствено и духовно, малко им трябва да се "изкефят", но дано само не се "прокараш" от кеф.............

Сигурно Костов е виновен! Ама да изстрелват тия сателити, че да не зависим от хамериканския куц ГПС. Явно няма да доживеем да ползваме Галилео.

Става въпрос за ракета извела в неуспешна орбита няколко нови спътника Глонасс-М. Няма хора с ракетата, няма жертви и на земята. Щетите от аварията се покриват от застрахователната компания. Все пак Путин пак ще трябва да решава кой от шефовете на програмата Глонасс е на ред за уволнение или за разходка до Сибирските полета... За уточнение - руската навигационна система Глонасс работи отдавна и покрива цялото земно кълбо. Няколко пъти по-точна е от американската GPS. Путин дори забрани със закон внос на мобилни телефони и таблети (като iPhone, iPad), които не поддържат Глонасс, а само американската GPS (бизнес за няколко билиона долара годишно).

много говорите, ама Руснаците нямат жертва в космоса от повече от половин век. Да не си припомняме на коя държава горяха като факли астронавтите и защо не изведоха и направиха космическа станция. Доста се интересувам и знам, че в космоса няма по напред от Руснаците. За това не правят мерцедеси и други наземни превозни средства, щото всичко потъва в небето. Не случайно Щатите орязаха бюджета си и съкратиха сума ти космически програми, з ада могат да изпратят спътник до Марс.

На 30.06.1971 г. ще ни дават дипломите за завършено средно образование. По пътя към училище минавам покрай дома на съученик и му се обаждам да вървим заедно. Накара ме да изчакаме. По новините говореха за смъртта на Волков, Доброволски и Пацаев. Дадоха ни дипломите, прибрах се, обядвах и отидох до друг съученик, да излезем на разходка вече като завършили. Той също ме накара да изчакам. По радиото говореха за смъртта на Гунди и Котков. Всъщност космонавтите бяха загинали в последните минути на 29.06.1971 г. Те са последните жертви на (тогава) съветската космонавтика.

Ами жалко, че толкова се интересуваш, пък колко малко си разбрал..... Та само за сведения: 1.Най-сложните космически апарати (совалките) американците ги направиха, експлоатаираха 30 год и пенсионираха, което им струва два екипажа, но пък на руснаците ама хич и не им се получи! 2. Най-далече стигналия космически апарата - Вояджър 1! 3.Частни космически апарати (сешай се не са руски)?! Хайде пак почети, че има и доста друго............

Бурана се получи, но се оказа че е по-евтино да качат Союза на конвейер. Отделно там големият проблем беше изцепката на КГБ - от 20 пилота на Буран останаха живи 2.

Що не съм си бил купил руска навигация... абе убитак, всички съвременни мартфони, навигации и т.н. използват както ГПС, така и ГЛОНАСС. Дори е твърде вероятно ти самия да го ползваш без дори да подозираш. Типичен тъп бантускот!