Над 1/3 от българските емигранти отиват в Испания

Испания е любима на българите за емигриране в рамките на Европейския съюз. 38% от напусналите България към края на 2010 г. са се установили в Испания, 15% в Германия, 12% в Гърция и 10% в Италия.

Обратно в новината

Коментари - Над 1/3 от българските емигранти отиват в Испания | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много съм мислил дали да се върна в България, обаче вече 10 години не го правя. Квалифицирания труд тук и в зап Европа се заплаща много добре, а има и повече възможност за професионално израстване. И така времето минава, а имигрантите уж да се върнат в БГ но повечето не се връщат. Този факт в статията, че над 400 хиляди българи са напуснали през 2010 е невероятно тревожен....Това са грубо 10-15% от работоспособното население.

в българя се проведе една тиха гражданска воина в която селската измет принуди 2 миллиона българи (градското население) да напусне българя. сега предстои втората по интересна фаза на воината селяните срещу циганите :д

Най-големият проблем е отрицателният прираст на населението -това е пряко свързано с националната сигурност. И за това никой друг,ами самите ние сме си виновни -а по-ниските пенсии се обуславят ( и ще се обуславят пак именно от този показател,както и възрастта за пенсиониране и пр. Иначе разликата в стандарта на живот не е толкова голяма,а и тя ще намалява,разликата не е толкова по дъержави,колкото по професии. Т.е -който си има добра професия,ще получава висока заплата където и да е,а който няма такава-ще получава по-ниска заплата където и да е. Това е,няма какво да се джафкме един-другиму -правителството не може да те накара насила да си старателен ученик или студент (а и дори да се опита, тогава пък ще възнегодуваме,че не е демократично...-:) Усмихнете се сега -отворете сърцата си -в петък е св. Богоявление ...-:)

и си прав и не си за заплащането!голяма грешка е на бг работниците че не гледат към швеция,полша и чехия...братята роми ги разбирам че търсят топлия климат на италия и испания с безплатните цитруси и мургави жени,но всеки си знае ;)

Taka e но в южните страни има повече ниско платена обща работа в селското стопанство -това е 90% от естеството на намираната работа.За тази дейност не се изисква кой знае какво владеене на език или нйакаква диплома. За северните страни обаче нещата са други. И още нещо -докога всички които са напуснали България ще се наричат емигранти? Има голяама разлика между емигранти и сезонни работници.

наи мързеливите българи избягаха в чужбина за да ползват социялните системи.тук останаха наи работните и наи честните,за мен е чест да се нарека булхарин и да съм част от историята която пише боко свинята.

Ще ме спукаш от смях!!! Останали били най-грамотните и честните пффф, затова е такъв кенеф и ще си остане кенев завинаги...

Кое точно е чест за теб?

на българите в испания да се прибират вече тук се живее по добре сега,работа за кадърните има а вии сте от тях,а за плямпачите де тати цял живот гие хранил те устанаха без работа и сега плюят тук

Абе пич, вземи понаучи малко български. Излагаш се, и като почнеш да разправяш как си един от тич кадърните, направо ставаш за смях.

специaлностами е берач на портокали не партиен писар и твърдя че сам много добър високими братко

$$, нещо май не ти харесва нароното недоволство срещу бащицата ти

Нещо май се чудиш как да почнеш да плюеш по Бойко. Къде прочете, че го намесвам, ръб? Но понеже си го сънувал отново снощи - може да започне плюенето... СЕГА!!!

имах предвид станишев, ама гузен, негонен бяга, тъпотията ти струй отвсекъде

$$ ( нерегистриран ) 04.01.2012 10:05 Те 6 млн се водят сега. След 90 години както писах децата им ще се водят граждани на чуждите държави, и няма да се водят българи, нито ще знаят български. След 90 години като "български емигранти"ще се определят някъде към 100 до 200 хиляди. Които са отишли тогава. Така че сметни 10% от 100 000 емигранти. Ще се върнат едва 10 000 души!!! Така че след 100 години сме си толкова - около 300 хиляди. Факти!

тоя не може да смята, той вярва на всичко, което му спуснат отгоре

Факт е, че си кух! Това което плямпаш е прогнози, които няма как да станат. Прави разлика между факт, прогноза, данни и информация!!!

Айде по-спокойно, братле, и аз живея в Барселона, ама вземи поне научи как се пише, ще ти се смее някой тук, на пет места по-надолу си писал за някакъв друг град. Иначе не е зле тука, особено зимата, весели празници.

За да се живее добре тук, всички които крадоха , трябва да върнат краденото, всички които работят- трябва здраво и много да работят! Глоби, такси, данъци трябва да важат за всички еднакво!!!

След като имаш доказателства, че якой е крал - отиваш в съда и там ги излагаш. Що си траеш?

Според статистиците и прогнозителите след 100 години в България ще има около 300 хиляди българи, 8 милиона цигани и 2 милиона турци. Т.е. ние (българите) няма да имаме думата в държавата ни. Да не говорим за имиджа на България който ще се срине след постъпките на тия 8 милиона почернени роми. А българските емигранти напуснали през тия 100 години, хич не ги пишете вече българи. Над 90% от тях ще останат в чуждите държави, децата им ще са родени в чуждите държави, ще учат в техните училища, ще знаят техния език. Българска реч няма да знаят нито ще се водят български граждани и така ще се откъснат от България завинаги:(((( Eдва 10% от тях ще се върнат за тия 100 години, според изследователите. Така че ето така ще изчезне българската нация. Ако невземем мерки още сега, например както е в Китай, да наложим закон на циганите: всяко семейство с над 1 дете - в затвора. И да не могат да гласуват ако няма средно образование. Не го ли направим сега особено това за популацията им, след 100 години ще е късно. И така ще изчезнем отново от картата на Европа.

Значи казваш всички си бият шута и емигрират - към 6 млн. българи. После 10% от тези 6 млн. се връщат (прави 600 хил.) но според теб ще са 300 хил. Вземи прочети нещо по-сериозно, че това не ти влияе добре...

Странно - Бълхария под ръководството на герб цъфти и връзва - живеем по-добре от Германия според премиера ни, а пък хората бягат - е защо ? Статистически сме с много по-добри условия от Европа - ниски данъци, ниски наеми, ниски горива ... ааааа и заплатата ни е ниска, може би затова ... Няма живот за нормалните работещи хора у нас - като роби сме - работим, за да си плащаме за храната и спането ! Е, поне тези , които не сме милиционери и не играем футбол с премиера !

Чукча писател си - и за теб - направи си фирма и раздавай високи заплати на мързеливи и дай пример как се просперира. Всички останали ще те последват. Дерзай!

Ало 2 та долара,що не се прибереш в скъсания портфейл от който си излязъл,а се слагаш на всяко гърне мерудия!

Ние сме свикнали да ни е трудно.Тук като е оправено всичко не е интересно.Затова хората заминават на запад.:)

Парите заработвани в чужбина не трябва да се изпращат в България, поне за в момента! Така ще нарасне недоволството на българите като цяло, и дай боже, ще започнат да отстояват правата си по по-сериозен начин. Така и Тиквата ще спре да дрънка за това колко ДОБРЕ се живеело в България.

Правилно! Така ще залеете Барселона с кухи лейки като теб!

Типична реакция от прост ГЕРБ-ер! В интерес на истината доста интелегентни и заможни Българи се изнасят в момента към Барселона! Така че си пази обидите за след време, и ги пренасочи към Простака който ти е Бог и премиер. Тъпак!

ти говориш вече като типичен каталунски скъперник-тях ги знае цяла испания , но каталуня не е испания!щом камата се промени и започна да работи за страната си вече съм оптимист

Лошото е че българина напуска, и то много милиони българи като гледам статистиката. Докато циганина си седи в България. И след 100 години какво ще има в България?...само цигани и пенсионери! Това са фактите. Много много на лошо отива положението за държавата България. Българина ще е малцинство в държавата си след век, (1/10) това са го изчислили статистиците и тия които се занивамат с това.

И къде я прочете тая статистика, че чак я взе за достоверна?

Ми тук я прочетох. Имаше я по всички медии. И е достоверна защото е математически неизбежда. В математиката се говори само с факти. И както продължава тенденцията до сега, ако не се промени нищо след 100 години ще сме така: 8 млн цигани, 2млн турци и 0,3 млн българи. (а от чужбина няма се върне нищо)

В крайна сметка - 38%, 70% или 30% е в Испания, че от статията не стана ясно...

До кога господа властимеющи ще водите статистики колко ХИЛЯДИ Българи обикалят света в търсенето на коричката хляб . И докога ще ни обяснявате че тези които са се преебали да останат тук са ви длъжни до гроб без права но с много задължения . Ами напънете онази гънка която все още ви държи изправени и направете нещо по въпроса

Напъни ти гънки и дай пример - направи фирма и раздавай високи заплати на хора които ги мързи. След това всички ще вземат твоя пример и ще сме на шест...

Моита гънка е опъната до скъсване . Фирмата я имам хората които работят в нея вообще не са мързеливи но просто при това потребление се окаэва че всички ние работим само за данаците така че при един подобен спор много скоро някои ще се окаже много смешен

"Испания, която отчита рекордни нива на безработица, приемат близо 70% от българите и румънците, решили да живеят в друга страна от ЕС."Щом в Испания, която отчита такава висока безработица могат да си намерят работа толкова много чужденци, колко ли е действителната безработица тук, че без емигранти не може да се намери работа българина. Но стъкмистиката никога няма да я каже, а ни залъгва че била около 10%

тези които работят там не се водят безработни тук. и правилно нали все пак работят. в испания всякакви навлеци заемат работните места на испанците за много по ниски заплати и затова гражданите там са безработни, защото техните места се заемат от хора които не са граждани и фактически има работни места много, но има и много безработни испанци които са на помощи. а отделно да не слагаме и другите навлеци, които са чужденци и пак са на помощи. но затова си е виновно тяхното правителство и тяхната система. икономика с над 20% безработица, плащаща огромни помощи ще продължи да задлъжнява.

Циганина си харесва циганското, какво друго да се коментира

евроглупак

Испания е страна с 47 милиона и официално имат 600 хиляди цигани. България е със седем милиона и официално 325 хиляди. Ти сметни сам ако можеш коя от страните циганска.

Испанците са си цигани ! Както и половината италианци ... Ако си бил там щеше да го знаеш ...