Ученици ще стават ”младши програмисти”

Министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски предложи въвеждане на професията “Приложен програмист“ за ученици от 9-ти до 12-ти клас.

Обратно в новината

Коментари - Ученици ще стават ”младши програмисти” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тоя професия е в пика си, програмистите засега са добре платени у нас, но на запад обикновен програмист взема малко повече от бачкер на строеж.

Но дори на запад програмистите работят на бюро с фиксирано работно време а не на улицата. Иначе, средно запалтата им е около 100К годишно (обикновен кодер). Вярно, не е изключителен стандарт, но е над средния.

Министърът е един глупак, който трудно завърши математическата гимназия в Плевен. Добре, че бе баща му. Иначе добре риташе топката в двора на училището. Толкова му е и акъла - като на неуспял футболист.

Не лъжете хората.Чак програмисти трудно ще станат. Могат да се научат да програмират това-онова. За да станат като програмистите с големите заплати трябва бая учене и работа. Сериозното програмиране е тежък умствен труд и постоянно учене на нови неща.

Министър с мислене, което не е достигнало нивото на Хонг конг от 8-те говори за "младши програмист" при условие, че този свят не познава нещо друго освен уменията по програмиране и твори чудеса, които нашите чукундури до края на дните си няма да узнаят, че съществуват.

БУХАХАХАХАХА... :)))) Изглежда нямаш представа какво управлява телевизора, автоматичната ти пералня или безпилотния комбайн. Всичката съвременна автоматизация е над 90% софтуер. Дори интегралните схеми в електрониката, включително в компютъра ти, са продукт повече на софуер, отколкото на хардуер.

Може да ти се стори фтапиращо, но всяко съвременно електронно устройство минава през програмист. Инженерите са два вида софтуерни и хардуерни. Ни нали сме си аграрна нация...

Ние в Пресцентъра на Партията сме силно възмутени от поредния опит за разслояване на обществото и засилване на класовото неравенство. Знаете ли, че един програмист взима по 3-4 хил лв средно за клатене на крака пред компютъра и по цял ден преяжда с луканка, вместо да излезе на полето и да полага истински полезен труд в полза на Партията и на българия.

Да минават най_после тия избори , че гърберастите ще ни заливат с кви ли не още глупости и ,, пачаврите ,, тоже.

Ученици ще стават младши програмисти В рамките на шегата а от ученичките какво ще става.Може би младши "машиностиски".

И кой ще ги учи? Освен това това ще е супер начално знание. Реално се учи с практиката. Дотокава едно училище от "младши програмисти" заедно с учителя не могат да свършат работата на истенски програмист. Сигурно много малко и от преподавателите в университетите разбират на ниво нещата или само в ограничена област. Реално училите после имат да учат още години.

Като се замисля колко езици съм изучавал и разни АПИ-та, фреймуоркове и подобни, ако се опитам да ги напиша тук, ще ми даде, че имам право само на 2000 символа и ми е прекалено далго съобщението. Ученици не могат да запомнят имената им, камо ли да ги ползват. ;)

Ама разбирасе, ти си един гений. Знаеш ли какво означава void* ?

ами и Московски е без мозъчна дейност. Програмист е толкова тежка и сложна професия, че горкото министърче-чукохвъргач не може и да си въобрази. В училище тази професия е непостижима, това не е шофьор или машинописец.

Не е вярно това. Проблемите са предимно с преподавателите и родителите. Преподавателите са некадърни а родителите (повечето) са компютърно неграмоти и гледат и децата им да са такива. Иначе, програмирането го е имало винаги в учебната програма. Но на много малко места се преподава реално. А почти никъде не се изисква реално покритие на материала който се преподава.

То затова едно време имаше кръжоци за деца от 1-и клас нагоре.

Също така и професията "приложен балък" както и други приложни работи.

Щом българите започнат да правят нещо или да се обучават в нещо това означава че това нещо е в края на жизнения си цикъл и скоро ще отмре. Това е правило - българите се движат винаги след събитията. Нищо чудно след 20 години да има нужда от заварчици или градинари, а ние да имаме купища безработни програмисти :)

Професията на програмиста е последната, която е застрашена от изчезване. Но след 20 или 50 години заваряването и градинарството ще са автоматизирани процеси, които няма да се нуждаят от хора.

Дори и автоматизирани, все трябва някой да ги автоматизира :)

Да, така е, в следващите 20-30 години ще има бързо развитие на роботиката, като 60-70% от свързаната с това работа ще бъде софтуер. Тук обаче имаме един друг проблем - в момента в България се надува "балон", хора с ограничени възможности се "квалифицират" и стават програмисти. Като знаем как завърши имотния балон през 2008-ма, можем само да гадаем какво ще стане след 2-3 години в България...

В резервата бг може да си автоматизирате колкото си искате.

Така са мислели много вече изчезнали професии. Масовите програмисти са писачи на код. Достатъчно добър бот може да замести всеки писач на код. И в един монет може да бъде оптимизиран процеса и да останат само най-добрите програмисти, а оперативните ще трябва да се запознаят със земеделието и заваръчното изкуство ;)