Кога и как ще се санират сградите

Готови са образците за кандидатстване за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните сгради. 67% от собствениците трябва да са съгласни.

Обратно в новината

Коментари - Кога и как ще се санират сградите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Може ли по въпроса да се изкаже адвокат, какви са + и - за собствениците? Има ли рискове за загуба на жилище, за плащане на кредити или други огтрицателни последици от това сдружаване? Ако упълномощим общината да сключва договор с банката от наше име има ли проблеми след това да плащаме кредити и лихви, въпреки че се твърди, че това е 100 % финансирне от държавата?

Влизайки в дружество губите цялата самостоятелност върху апартамента- относно продажби ,наеми и др.т.е ще трябва да искате разрешение от ръководството на дружеството !!!!!Измамници!!!!

Аз разбирам да санират безплатно на училища, на детски градини, на болници, ама откъде накъде на частни домакинства и то след като вече 40-50 % от остналите хора са си направили санирането и смяната на дограмата !!! И какво сега, ще плащате само на половината домакинства, а на другите какво ??? Един голям К*Р ??? Е, няма как да се съгласим да правим сдружения със съмнителни последствия !!!

.....преди 3-4 години си санирахме северната страна на апартамента, излезе ни около 800 лева за една стена плюс терасата, сменихме си дограмата на всички прозорци, най- скъпият беше около 1,000 лв, на терасата 1,200.... Сега ми обяснете от какъв зор ще правя сдружение с останалите от блока, за да им правят всичко това безплатно ?!?! Ако ми възстановят и моите разходи, може да се замисля, в противен случай - НЕ, НИКОГА !!!

Да не сменял дограмата саамосиндикано. сега си се прецакал! На другите ще е безплатно! Яд ли те е

защо ли - защото сега твоя апартамент има ниска цена защото целия блок изглежда ужасно приствани си когато блока изблежда нов и стегнат Ти САМ ще поискаш повече или децата ти поне ще радват че блока изглежда нормално!!

не санирай, купи си калашник, ше ти потребе.

Някой от вас сеща ли се че като минат 20 години, в резултат на стареенето, данъкът на сградата се намаля на половина! Сега, след като се "възстановят" на 100%, то и данъка става 100%. Фин капан за глупаци! Ето ви какво е безплатно. Ха ха ха!

Голямото КРАДЕНЕ започва! КОЙ и КАК ще се извършва КОНТРОЛА?

Готвят ви к*р капан.Последния пирон в ковчега, за да ви отнемат и последното което остана от 'лошото' време, за да станете истински европейци с техни ценности - масово на кайшката на банките с ипотека.Какво е това 95% собственици, къде го има в Европа.

Не им вярвам, че ще е безплатно той Боко още преди няколко години се закани , че ще извади парите на хората от банките и дюшеците чрез санирането. Това дето го плямпат , че ще е безплатно е ала бала, на Боко не може да се вярва той нямаше да вдига и възрастта за пенсиониране на най болния и беден народ в европа , но я вдигна. Накрая ще излезе, че е безплатен например само стиропора, но като се хванеш на хорото и ти разбият половината жилище ще плащаш като поп и то с лихвите. Целта е да ни зарибят да се хванем на хорото пък си имат хватки за след това. Така ,че мерси за безплатното саниране нека си санират държавната и общинска собственост с тези пари, ама нещо май не е на далавера. При капитализма има закон - няма безплатен обяд и няма прошка за нищо.

Да, всички дпълнения за Сдружение на собствениците (раздел трети) в ЗУЕС са направени прес 2011 г...

Аз няма да се сдружавам, пък после, когато ще се окаже, че ще трябва да се плаща - няма да дам пукната стотинка - нека сдружението плаща солидарно! Или нека се опитат да запорират банковата сметка с 220 лв. пенсия! По закон нямат право...

Фирмите за саниране ще направят задължителен брак, а по ЗУЕС, чл. 30 СС ще са длъжни да осигурят гаранционната поддръжка за 5год. Саниращите фирми ще са се нагушили и изчезнали, а СС ще трябва да поправя недостатъците 5 години, но вече за своя сметка...

Вследствие готвеното прескъпо по документи саниране, ще вдигнат данъчните оценки на имотите, така щото годишният данък сгради и такса смет ще надвишават 1000 лв. за двустайна панелка...

докога с тези кражби СПРЕТЕ ДАНЕ ВИ СПИРАМЕ НИЕ какви сдружения какви пари какви години как за едни които са парви може за ДРУГИТЕЖНЕ може аиде у лево нещастици.ТОВА Е ПОРЕДНАТА Г О Л Я МА УЗАКОНЕНА КРАЖБА за едни може за други НЕ МОЖЕ защо лии??????????

Демек Кога и Как ще ви откраднем блоковете? Гарантирано от ГЕРБ... Аре нема нужда, тъпанари! Дори и процедурата да не включваше юридическите лица, където "ТКЗСто" на ГЕРБерастите от бившето БКП взима веднага апартаментите на хората още в началото по закон, то това саниране е като да боядишете разпадащ се от ръжди автомобил. За да го "ремонтирате" наново и наново. Ноу тенкс! Ъндерстууд?

Спешно трябва да се промени закона. Аз не желая да се сдружавам с никого. Имайки предвид съседите, които пожелаха първи и дори сами се сложиха за управляващи, имайки предвид предишни техни постъпки и финансово състояние, не желая в никакъв случай някой да ме представлява пред финансови, публични и държавни институции. Първото нещо, което ще направят е да изтеглят кредит и да се покрият с парите.

НЯКЪДЕ ДА СЕ СПОМЕНАВА НЕщО ЗА ПРЕГЛЕД И ОБНОВЯВАНЕ НА ЗАВАРКИТЕ НА ПАНЕЛИТЕ. НА ТЕЗИ НА КОИТО ИМ СЕ ПРИВИЖДА ПОСТОЯННО чЕ ПАНЕЛНИТЕ ЖИЛИщА чЕ СЕ САМОСРУТЯТ СЛЕД НЯКОЯ ГОДИНА---щЕ ПОСОчА ЕДИН ПРИМЕР НЯКОИ ПОДЪРЖА ЛИ ПАНЕЛНИТЕ БЛОКОВЕ В гПРИПЯТ--СЛЕД ИЗБУХВАНЕТО НА ЯДРЕНИЯ РЕАКТОР ПРЕЗ 1986г. НАСКОРО ГЛЕДАХ ЕДНО ВИДЕО ОТ ПРИПЯТ СНИМА НО м.ДЕКЕМВРИ 2014-- ИЗПОчУПЕНИ ПРОЗОРЦИ ЗЕИНАЛИ ВРАТИ НЯМА НИТО ЕДНА ПАДНАЛА ПАНЕЛКА.НЕ КАЗВАМ чЕ ПАНЕЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО Е ИДЕАЛНО--НО НЕКА ГЛЕДАМЕ МАЛКО ПО РЕАЛНО НА НЕщАТА.

Тук са на път да забранят подобен начин на т.н. "саниране".

на "безплатното" саниране, ДА на безплатното здравеопазване.

това санирваме е за баламите и заблудени хора. В изборна година сме за кметове и това е един вид агитация от правитесвото за техните хора по общините. Защо има лимит за бройката на блоковете а не всички !?? ПО- добре да се направи едно безплатно обслетване на всияки панелки в страната а не на тези които ще са одобрени под масата!?

За кметовете и близките им може да е агитация, но за тия дето ще дават залудо пари, надали - точно обратното.

И от какъв зор трябва държавата да харчи пари за тези сгради,които ще се саморазрушат след някоя година . И защо панелите ще имат тази привилегия а другите сгради нямат?

Ами щом като е безплатно за какъв чеп трябва да правим сдружение? Идват от общината с фирмата, която ще санира и започват. Като си свършат работата идва комисия да я приеме и плаща на изпълнителите. Какви сдружения, какви проценти? Аз не мога да им взема парите, които трябва да плащат за асансьор и чистачка, камо ли да ги сдружавам. Господа управници, слезте на земята и се заврете в едно такова СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕЖИТИЕ и тогава учете хората на сдружение.

Следващата стъпка е да им искаме пари, че им даваме да ни санират панелките ;)))

имат на ум тези бандити искат да ни вкарат в колхоз за да узаконят грабежа на топлофикациите и да водят по малко съдебни дела за рекет сградна инсталация, осъждат цялото сдружение поръчково при гнилите ябълки и участващите в него да се изколят сами......

Хубаво ще е да разберем колко ще ни струва тоя масраф преди изборите, че да знаем на кого да благодарим.

цялата работа струва между 7000-10000 лв. Отделно , огледи, изчисления, изготвяне на планове и програма за работа. С преките участници и посредниците над посочените суми поне с по още 1000 лв.И получавате санирана панелка. Същото ама опаковано.

Бих искала да попитам, как ще бъдат компенсирани собствениците на жилища, които вече са санирали сградите си, как ще бъдат подпомогнати собствениците на жилища в сгради от 3 или 4 апартаманта. Т. е как ще бъдат компенсирани горепосочените видове собственици. Да и още нещо, онези собственици, които са закупили скъпи санирани жилища и плащат големи вноски по взетите от тях кредити.

Ами точно това не са домислили ! Ще плащат всичко на едните, ами на другите дето вече са ги дали тези пари ?!?! ГЛУПАВА РАБОТА !!! СЪЗДАВАТ САМО КОНФЛИКТИ МЕЖДУ ХОРАТА !

á какво правиме след като повечето от половината собственници на панелките са в чужбина ,не са си идвали от години,няма как да бъдат уведомени за участие в общо събрание?

това да ти е грижата като те одрусат с парите накрая.

с част от парите, които ни откраднаха за 25 години се опитват да ни пре.бат!

Ако се съгласите да участвате в програмата за саниране, вие се съгласявате да дадете своето жилището като дялов капитал на фирмата наречерна "сдружение на собствениците". Фирмата наречерна "сдружение на собствениците" е юридическо лице, с БУЛСТАТ номер, което се управлява от Управителен съвет (УС). Този УС има право да взима решения от ваше име за теглене на кредити, както за саниране, така и за други цели; УС също така е оторизиран да ви представлява в отношенията на фирмата с различни институции. При фалит на фирмата наречерна "сдружение на собствениците" лицата акционери в нея (т.е. собствениците на жилища) носят колективна финансова отговорност с дяловия си капитал, т.е. със своите жилища. Ха, да ви е честито новото ТКЗС в което доброволно ще влезете, подмамени от т.нар. "безплатно" саниране! А какво да кажем за една (уж)европейска държава, в която няма нито една правозащитна организация или гражданско сдружение, което да се бори за отмяната на Закона за етажната собственост като противоконституционен! Имахме и нещо наречено "омбутсман" май? Той къде блее и чии корпоративни интереси защитава, че си затваря очите за всичко това?

Това е една форма на отнемане на жилищата на собствениците.Когато сдружението фалира или ако собственика няма пари да си покрива вноските кредиторите му вземат жилището.Не се вързвайте на това безплатно саниране,ако не искате да останете без жилище.Едно нещо българинът има-жилище и сега искат да му го отнемат с мракобесническия закон за етажната собственост.

Пълни измислици ;)))

1. Какво става, ако съм си санирал апартамента с висококачествени 10 см. материали? За да е равна отвън сградата, ще махнат моята санировка и ще ми сложат нискокачествена 5 см.? Не бих се съгласил. 2. Кой малоумник го измисли това за вертикалните топлинни щрангове? Панелките не са предвидени за такива. Добре, ще ги разкъртят, ще докарат тръбата до входната врата, а после? Всеки трябва да кърти плочки, докато стигне до радиаторите си. Подобни неща се правят, когато му е времето, а не на блокове, на които им остават по 10-20 години живот! Тия ненаситни политици обаче са готови на всичко, само и само да набутат пари в джобовете си и тези на обръчи от фирми!

закона го модернизираха герберите и изрично е записано -за да се регистрира сдружение на собствениците е нужно на учредителното събрание да гласуват 51% от присъствашите "за" "проблема" беше в това че в много от блоковете 50% от собственниците са по чужбина и са на практика неоткриваеми !

аз от друго се изумявам - за пореден път се слагаме до една от най-развитите нации в света - хората в БГ нямат пари за елементарни нужди, а Бойкъ пак с Германия се състезава ..... ба' ма'а му

Плавило 1 е,че държавата е била винаги мащеха и с нея не можеш нито да преговаряш,нито да намериш някакво компромисно решение.При условие,че външната част на блок-а е собственост на държавата,защо тя не си поддържа задълженията ами изисква от хората да дават съгласието си за това?Така както си слагат реклами по фасадите на блоковете така да си санират и сградите.

Малко сте нагъл - мисля, че можете още ;))

А дай пак за Германия...дали са санирали частни жилища или само общински и държавни? Не те и е срам малко??

Ама Вие сериозно ли?! Тази всеобща неграмотност е повече от притеснителна...Тя е страховита! Абсурдно е твърдението за сградната обвивка- това е обща част от сградата, което означава, че е обща собственост на собствениците на блока, а не на държавата! Освен това, рекламите по фасадите не ги слага държавата, а частни рекламодатели, които си заплащат съответно договорена сума на етажната собственост! Поддръжката на общите части на сградите са ангажимент само и единствено на собствениците! Всеки иска да ползва, някой да му дава, да му прави, знае си правата и какво му се полага..... ама като опре до задължения все държавата виновна. Ей за това ще си живеем в гетата!

Че как да не е сериозно?! ;) Те гласуваха за човек, дето им обеща 1000 лева на месец без да работят, изгонване на европейски фирми от страната, 1 милион нови работни места и забрана на остаряването, вие за някаква фасада се чудите...

винаги могат да регистрират сдружение на собствениците и без вас ! за целта е нужно да са съгласни 51% от забележете -присъстващите при гласуването собственници- значи ако в незнаен за вас ден и час се саберат 3(трима) идиота и двама от тях подпишат портокалоа (вече са над 50% от присъстващите ) вече сте в сдружението всички !

ЗУЕС чл. 25, ал. 3. За създаване на сдружението се свиква учредително събрание на собствениците на самостоятелни обекти в сградата в режим на етажна собственост. Сдружението се създава от собственици, представляващи не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.

бако закона го модернизираха герберите и изрично е записано -за да се регистрира сдружение на собствениците е нужно на учредителното събрание да гласуват 51% от присъствашите "за" "проблема" беше в това че в много от блоковете 50% от собственниците са по чужбина и са на практика неоткриваеми !

А с какво сертификата за енергийна ефективност който струва по 1 лв/ кв.м без ДДС за цялата сграда допринася за топлината на дома? Ако сградата е отоплена с парно - може да спорим, но при положение че всеки се топли кой как завърне - не виждам смисъла да дам няколко хилядарки от НАШИТЕ пари за да сложа нещо в папка и папката в шкафа!!!

..... и после сдружението (по булстат) почва дружно да плаща задължения на некоректни собственици към всякакви институции и няма мърдане ..... и кой идиот безплатно би станал управител на такова сдружение с толкова големи отговорности ??????

КАПАНА--------важно е някой да хапне сиранцето.............

Бе даже и домоуправителя да взема някакви пари от входа - то стига един да не си плати тока и парното и накрая от неай къде домоуправителя тия пари дето ги взема за тичането и разправиите ще ги даде за покриване на сметки на някой си и ще си остане само с тичането и разправиите.

Ставаш вечният ТАКСИДИОТ

В Германия ВЕЧЕ коментират, че санирането е една голяма лъжа. В "Ди Велт" има обширен материал по темата. Първо - там санираните жилища / както и в Румъния/ са държавни и общински. Но това нашите политици "срамежливо" премълчават. Второ - в Германия изолацията вече дава дефекти. Поставя се въпроса за създаване на депо за изхвърлената изолация, която има и срок на годност, и след този срок - следва нова външна изолация. Освен това съществува и екологичен проблем, заради неекологичната същност на материалите. Така че санирането не е панацея. Още по-малко побългарената.

Цяр има за всичко - първо че може да се санира с каменна вата. Случайно видях как става това в един турски сериал, макар че не ги гледам. Тъкмо изолираха нашата нова кооперация, която се строеше и ми се наби в очи. Качествената вата е практически вечна, не поема вода даже при пробив на хидоизолацията, не се уврежда от слънцето НО е скъпа... Колкото до евтините стиропори и фибрани - показваха как една малка фирма в Япония обикаля магазините където изхвърлят стиропороови опаковачни материали с една цистерна, в която има течност от вещества извлечени от портокалови кори и те разтварят иначе перестия стиропор, докато го блъндикат в цистерната. Цистерната се излива в бункерите на фабриката за рециклиране и цикълът започва отново.

Цяр има за всичко, стига да има желание и организация. У нас обаче те са кът... Като знам клко години в нашия град има цветни контейнери за разделно събиране на отпадъци, пък няа завод и камионите изсипват накрая всичко в един камион - все ми е на акъла че ще се рециклира стиропор!

как да се намали частната собственост върху жилищата у нас ,която е около 90%.Не можело да има бедни с частна жилищна собственост.Това е началото ще има да видим зор!

Политиците не могат направо да откраднат парите давани от Европа ,...затова има методи ,чрез санировки,и пак от народа . После ще излезе всичко на яве ,...ама ходи доказвай после ,...че нямаш СЕСТРА!

Няма ли кой да каже ,че става въпрос единствено и само усвояване на пари.Какви е ползата да санираш жилище което има още 10г живот в най-добрият случай.Май вече забравихте , че първите блокове в София вече почват да се рушат и скоро ще започне да евакуират хора. И само да добавя тази санировка е направиха в Германия преди 25г когато тези блокове имахте поне 30г живот !

собственици на жилища да се сдружават?

Защо баламосваш хората с Германия? Там са санирати ДЪРЖАВНИ жилища не частни.Я ми кажи в коя държава карат собственици на апартаменти да правят сдружения.Аман от платени хора!

Санираните сгради в Източна Германия са 270 000 бр. Санирани са с евро-програми - напълно безплатно за собствениците. Няма несанирани сгради - не им се издават паспорти, а това ги прави негодни за живот и полицията те вади от там.

Здрава сграда опасна за живеене?? И ще оздравяват сгради чрез стериопор?

Отдавна факта, че в България хората имат собственост, боде като трът в очите западните ни господари. Някак си е неприемливо робите да имат собственост, защото тя им дава сили и не се подчиняват. Друго си е като висиш с пет ипотеки и три заема на банката и всеки момент могат да те изхвърлят. Хем ще си траеш, хем ще си бачкаш за минималната заплата. Та явно нещо от сорта изземване собствеността на хората са замислили, но под благовиден предлог.

За турското иго се изприказва много, но даже под турско никога, никой и по никакъв повод не е поставял под въпрос правото на хората да имат жилище, нива, имот...

че един от главните апологети на далаверата със санирането е Чехлю Тапета ме кара да бъда нащрек. Тоя завършен офшорен ментърджия е специалист по изнудване на честните хора. Силно се съмнявам, че неговите многобройни недвижими имоти между които вилата в Халкидики и незаконната вила на брега на Черноморието са придобити по честен начин.

Това саниранене е справедлива идея.Каква е ползата за бедни старци по селските къщи????Та за тях вече и влаковете спират?! Аз като съм се лишил от някои блага за да си санирамм жилещето с какво яе ме копенсират.От както съм си санирал жилещето нямам никакви намаления на сградна инсталация и общи сметки!! Пак ви лъжат колективно за да крадат както си знаят!

Там е работата, че не само че никой няма да те обезщети откъм сградна инсталация, ами и целия блок да се занира - ти ще задлъжнееш колкото всички останали, при положение че при тебе не се налага да се прави нищо или почти нищо. Облагодетелстват се тия дето нямат, или дето са спали та не са си направили за сметка на тия които са проявили загриженост за имота си!

т.4 Изграждане на ВЕИ инсталациии-соларни панели. Къде било заровено кучето! И защо всички гласуват единодушно? Българинът, като чуе за "безплатно", престава да мисли. Кой мислите, че ще строи това и кой ще открадне парите? И когато всичко приключи от Европата ще се сезират за неправомерно изхарчени пари и България ще трябва да ги върне, от бюджета. И кой пълни бюджета...

Какви ВЕИ ще качват по покривите? Някой задава ли си въпроса това ВЕИ какви механични вибрации поражда като се завърти перката + вибрации от завихряния? Да ви разправя ли какво ще стане с покривната конструкция и хидоизолацията?

Бе ние само с една летка на GSM оператор имаме без нищо да се върти... кУсур беше перка да имаше!

Демек , кога и как ще се ограбва народа ? Мнозина ще се хванат на лъжите и ще платят,няма как.

Цялата офанзива по "безплатното" саниране е управляващите да вземат едни милиарди от ЕС и да ЗАЛОЖАТ собствеността на хората. На практика това ще е ИПОТЕЧЕН ЗАЕМ, но без собствениците да знаят, защото влизайки в сдружението със собствеността си, те дават права на кметовете да я залагат и ипотекират! Не бъдете хамави прасета!

хахахахахахаха ;))) а кметовете ще имат ли право да посягат на домакинките, че съм си харесала нашия кмет и да знам отсега да си запазя час?

Надявам се да ви стане още по-смешно, когато прочетете образците на договорите! Онзи, който може да чете със сигурност ще предпочете да смее последен хахахахахах

Ами нормално е да вземат заеми кметовете, защото и сега за общински проекти те вземат такива. А за частни поректи кой ще вземе заем и какво ще заложи - единствено имотите на хората ще изгорят.

ЗОП викаш? Не мерси! Много демократично решение общинската администрация да ти избира изпълнителя. Както и 67% от собствениците, а не притежаващите 67% идеални части да решават какво ще става...

По принцип който плаща той избира. Има проблем в случаите, когато плащаш 25% - тогава трябва и ти да си съгласен с изпълнителя. Ама ако някой плаща 100% - просто нямаш право на глас.

И като плаща 100% излиза, че може да дойде и да ми го санира насила ли?

Ми малко лъжат нужно е 100% съгласие за регистрация на здружение на собствениците, без него нямам как да се стартира процедура. Основния проблем, е че после сметки за вода ток и тн ще идват към сдружението не към конкретните собственици .....

Малко бъркаш относно сметките. Сдружението касае управлението на общите (идеални) части на сградата, респективно сметките които "идват" по партидата на сдружението ще касаят общите идеални части, о за обособените - "обособени" сметки. Не че всяка сграда или вход няма и общ електромер например, но това е една друга и доста обширна тема....

Демек домоуправителя трябва да стане таксидиот и да начислява и битов ток и парно и битова вода и да хлопапо вратите да ги събира, та да ги плаща заедно и солидарно.

най- трудното нещо е българите да се организират..

А най-лесното - да ги излъжат!

Регистрираш сдружение за саниране - получаваш чужда сметка за ТЕЦ :-D

идеята е колкото се може по-бързо да се усучат т.е. усвоят парите