Свалят от учебната програма ”Тютюн” и 4 стихотворения на Ботев

От учебната програма отпада романът "Тютюн", като вместо него ще се изучава друг роман на Димитър Димов - "Осъдени души". Отпадат и четири стихотворения на Христо Ботев.

Обратно в новината

Коментари - Свалят от учебната програма ”Тютюн” и 4 стихотворения на Ботев | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Напротив! Мукаден Налбант има мноооого общо с това. Защо бившия министър на образованието, Сергей Игнатов я уволни?! Ами защото се навдигна голям гняв от народа за изказванията й по повод на това какъв е ВАСИЛ ЛЕВСКИ!

Мас от прасе и власт от комунист се взимат само с дранье! /народна мъдрост/

Тази семпла женичка, която казват, че била докторка, не виждам какво прави в образованието - тя е един от ярките примери за неадекватната кадрова политика на орешарски и неговите ментори! А има още доста такива, например: библиотекрка за министър на екологията и водите; филолог за министър на спорта, а за хасан адемов с фалшива диплома от Бургаския университет, просто нямам думи, да не говорим за безбройните зам. министри, устроени по шуробаджанашка и любовна линия........

Да отпадне ЧЕТЕНЕ и ПИСАНЕ от образователната система. Да се изучава само ЧАЛГА и КЮЧЕК. Да се помисли и за реформи във висшето образование предвид горното предложение.

Романът "Тютюн" прочетох за първи път като ученичка. По задължение. Изобщо нямаше да познавам произведението, ако не се налагаше задължителният му прочит. Уникален роман. След това през годините съм го препрочитала десетки пъти, но вече за удоволствие. Съжалявам днешните дечица, чиито интереси и без друго са ограничени. Те четат все по - малко, а и все по -калпавите ни управляващи по никакъв начин не стимулират опознаването от подрастващите на стойностните неща в живота ни. В резултат на което ценностната им система е пагубна. Никакво обръщане към духовното. Само материализъм и бездушие. Жалко за децата на България!

Само в главата на една кранта може да дойде идеята да "кастри" творчеството на Ботев.

Вида на тази измислена министърка е на доста ограничено създание!!!

Въвеждат нов предмет КАК ДА СТАНА ПО ДОБЪР ИБРИКЧИЯ ще преподава лично ВОЛЕН СИДЕРОВ истински корифей по темата!!!

Правилно са решили от ГЕРБ! За няколко години всичко българско трябва да изчезне от учебните програми! Трябва да се провежда в училищата и университетите преподаване само на английски език! В някои училища миоже да се позволи, български език, като свободно избираема дисциплина, ако разреши училищното настоятелство! Ние Евро-атлантици ли сме или на петела шията!

Да махнат изцяло литературата като предмет, пак няма да сбъркат.С учене на стихчета и разните там тинтири-минтири до никъде н се стига. Математиката му е майката.

да накара новите поколения да четат, щеше да узакони в 11-ти и 12-ти клас да се изучава само световна класика и съвременна белетристика - от Бокачо и Чосър през Гьоте до Коелю! Иначе не мърдаме от Анадолия. Децата не са виновни, че порастват без никаква информация. Дайте същите тестове от НВО или ДЗИ на...инспекторките да ги направят и ще видите циркове.

махат българските класици, и ще ни сложат турски класици и цитати от Корана - образци за четене от правоверния ислямист

Аман от прости министри,да бъдат уволнени всички разботили по проекта за стотици хиляди,най-вече Марияна Банчева

Хубаво ще бъде да въведат в учебната програма 31 том на Тодор Живков.

Учениците - затруднявали се били да аргументират писмено, се казва по-горе. 80 % от учителския състав са издъртели жени с души като напуканите пети на родопски помакини. Не стават за НИЩО. Затова в МОМН им се струва, че решението е да махнат "Хамлет". Ами, да какви хамлетови въпроси си задава средностатистическата българка, особено след 35 г. и особено ако РАБОТИ като учителка?

А бе, що не вземете да ги махнете всичките български автори и да оставите само американските! Тъй де, нали всички ще се изнасяме в Америчко, пардон ще ставаме Щатска губерня(или май-вече сме?)!

Нищо не помните - " някога на този стол седеше Вазов, а сег анякой си папазов"...даже Радой го беше писал..тази Патка няма идея на кой свят се намира, даже не мисля, ч ее разбрала, че е министър

Махаме едно - слагаме друго. Голяма реформа в образованието. Но е вярно, че трябва да има движение - днес един автор, утре друг, едно произведение - днес, утре друго. Браво! "Тютюн" - едно прекрасно произведение, но в оригиналния му вид, а не в преработения от Д. Димов, наложен от комунистическата власт вариант. Намерете оригиналът и нека дец ата да го изучават. Не ви стиска1

Нямам думи за да изразя възмущението си от тази БЕЗРОДНА най вероятно НЕБЪЛГАРСКА КУЧКА !!! Да посегнеш и откъснеш бисерите в класиката на Ботев и Вапцаров е това вече не е грешка !!!!! УБИХТЕ НИ ФИЗИЧЕСКИ СЕГА ПОСЯГАТЕ И НА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО НИ Е ОСТАНАЛО - ВЯРАТА !!!!!!!!!!!!!!! "Може би искате да я сразите моята вяра във дните честити, моята вяра, че утре ще бъде живота по-хубав, живота по-мъдър?" НЕ ГОСПОДА ДРУГАРИ ПРЕПАСАЛИ ИБРИЦИТЕ И СЛОЖИЛИ ФЕСОВЕТЕ !!! ВИЕ ВЕЧЕ СТЕ ВОНЯЩИ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ !!!!!! БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ И ВИЕ И ПОКОЛЕНИЯТА ВИ БЕЗРОДНИ МРЪСНИ СЪЩЕСТВА ГОРЕТЕ В АДА НЕКА ИМЕНАТА ВИ БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ ОТ КНИГАТА НА ЖИВОТА АМИН !!!

Не се хаби, истината лъсна! Видя се кой е подписал промяната, и това не е настоящия министър. Но има и още нещо-че промяната в програмата не е факт, и няма да стане!

Итова ако не е още една издънка на това "правителство", здраве му кажи. Но от ГЕРБ са виновни. Да не забравите !

Казвам му "здраве", защото не е издънка на това правителство!

До този момент все пак ви мислех като разумен човек, че е добре да има стабилност, вместо нови избори. Ако НЯКОЙ посяга на БОТЕВ, моля, нека се вдигнат всички и да махнат цялата прогнила, лъжлива, долна паплач от УПРАВЛЯВАЩИ!!!!

... и още един събуден!

Kalin

Официално стана ясно, че проф. д-р Анелия Клисарова е оклеветена от централните медии, че тя е изхвърлила значими произведения на Ботев от учебните програми. Програмите са разработени по времето на ГЕРБ и подписани лично от Мариана Банчева от служебното правителство на Марин Райков.

Напразно се стараеш! Както вече писах "Чукча не читател, чукча писател"! Такъв е матриала!

То и БСП учи ченгетат да подслушват, а сега го лепват на ЦЦ. Който е министър той носи тоговорността, или вече когато сте на власт павилата пак се сменят?

Да махнем тези дърти алколизирани курови от министерството на образованието какво искат да изучаваме Талев; Ботев ;Вазов и т. н. на турски вън недоклатени боклуци.

Kalin

Официално стана ясно, че проф. д-р Анелия Клисарова е оклеветена от централните медии, че тя е изхвърлила значими произведения на Ботев от учебните програми. Програмите са разработени по времето на ГЕРБ и подписани лично от Мариана Банчева от служебното правителство на Марин Райков.

Нека върнем махнатите стихотворения на Ботев... Нека им дадем гласност с всичките възможни средства на интернет. А и в училище всеки може да обсъжда някакво произведение, дори и то да не е в учебната програма Не плачи, майко, не тъжи, че станах ази хайдутин ... Но кълни, майко, проклинай таз турска черна прокуда, дето нас млади пропъди по тази тежка чужбина - да ходим да се скитаме немили, клети, недраги!а със сърце мъжко, юнашко, та сърце, майко, не трае да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище...

Как може да махнете тия произведения?!.. Сега остава да предложите да отпадне и "Под игото", понеже сигурно някои депутати го намират за обидно.. Защо не вземете да си биете камшика вече, че ни писна...

ами то и по музика стига с тия щрауси паганин ита и тем подобни нещастници. крайно време е да се изучават Велики личности като азис софи маринова и т.н.

Ама защо да не отпаднат изобщо българските автори?! Вместо "Гераците" да учим "Листопад". Орхан Памук също има богато творчество.

Долу мръсните ръце от Ботев Анче Клецарово!

А ако наистина този проект е разработван при ГЕРБ? Аз съм чувал за него още след срещата на Бойко с Ердоган. И не случайно точно в този момент се качва в сайта на министерството. Улицата има нужда от нахъсване. На Бойко може да се прости всичко, на Орешарски - нищо.

Хайде, стига вече! Излезе кой е подписал промяната в учебната програма, качета в сайта на МОН- зам.министъра на образованието от служебния кабинет, г-жа Марияна Банчева. Стига вече емоции, ами дайде най-накрая да бъдем като народ, а не като стадо.

Тази министърка трябва да се маха на секундата, докато народът не я е линчувал публично.

Абе къде се скри Волен Чалмалията? Нали уж беше националист. Или сега вече е пръв приятел на Доганя. И ще се конкурира със Станишката за любовта му. Какво пък, може би е решил пък да направи един нестандартен прочит на Ботев: "... една му с билки раната върже друга го плисне с вода студена. трета го в уста целуне бърже, а той я гледа мила засмена..." Четете ги тия работи, че току-виж от утре ги забранили. Та думата ми беше за Волен. Докато Доган и компания чалстрят БСП-то отзад, какво му пречи той да разкопчае ципа и да им подаде отпред "големия кожен биберон". Ако е мъж, разбира се. Другото е да иска да смени Станишката на "задната прашка". Така де, на Доган-ефенди може пък да му е писнало - цели 8 години едно и също дупе да чаластри. Има и още един парад - всичката тази пасмина с червените знамена - на Гей Парада. Едните с червеното знаме със сърпа и чука, другите с червенотознаме с полумесеца, а третите с червено знаме с един гол гъз на него. Щото за пишман-националисти и дупедавци такова знаме най им приляга. Да запеят дружно "Интернационала", да с прегърнат пък после кой кого.

Kalin

Официално стана ясно, че проф. д-р Анелия Клисарова е оклеветена от централните медии, че тя е изхвърлила значими произведения на Ботев от учебните програми. Програмите са разработени по времето на ГЕРБ и подписани лично от Мариана Банчева от служебното правителство на Марин Райков.

Това е само началото. Както знаем вече, Васил Левски е един терорист, а турският език е много вероятно да стане втори задължителен за изучаване. Тези хора ме изумяват с наглостта си, гадове мръсни.

Всеки който е чел "Елегия" знае колко е актуална точно в сегашното време...онтосно Димов - двама тома на Тютюн са коренно различни по идеологично съдържание, първия мисля е автентичен, а втория е написан по партийна поръчка.

кошмар....старата система си беше много добра,да вземете госпожо министър да я върнете....прост народ,проста държава Пази боже сляпо да прогледа link

Абсолютно съгласен с коментара на "баба ти" от 11.28 с допълнение - г-жо министър веднага си подайте оставката.

ПОЗОР ( последните думи на Ботев ) от Li An RemaTe (Бележки) на 15 юни 2013 г. в 03:08 Пази Боже пази поет боже, поет да не стана. Със сърце боже и дух, кат оня де падна, де падна в балкана. И на мене да кръстят пази, да кръстят боже паважи, дет кучета вият среднощ, а денем клечат търгаши. И душа ми боже пази, с два пирона мен да не разпнат, на някой порутен дувар, да увисна във уличка тясна. И що ми е питам се аз, таз слава се питам тогава? От народ оглупял до немай, от народ... де за нищо не става! И що ми е питам ви аз? Тоз срам ли е мойта отплата? Че в памет народна умрях, и не останах в сърца на чедата. * С гняв и омраза в тоз час: - ПРОКЛИНАМ ВИ, всички пред Бога! Щом плюхте в душата, във душата без страх, то плюхте си всинца на ваша свобода!

Срам, срам, срам, махнете и Левски от историята и да вземем да учим турска филология и турска литература, въведете циганския и турския задължително- и без това имаме подготовка от турските сериали, които се въртят нон стоп! Срам за българския народ!

Не пребързвайте с нелепите коментари! Не подценявайте компетентността на новия ни министър!!

Затова Ботев се върти в гроба от такива министри!!! Да се благодарят че не е жив че пак щеше да хване балкана хайдук да става!!!!!! с тия нашите политици в парламента!!!

"Тютюн" е много гнусна книга, която оставя мръсни следи в душата на четящия. Авторът е описал в детайли живота на буржоазното общество, но за да не звучи като пропаганда е вкарал кошмарен филтър, който докарва читателя до депресия. В резюме - няма толкова отблъскаващ роман - НИКЪДЕ, а в читателския ми дневник е оценен на 2!

Комсомолец си беше, комсомолец си остана.

А на теб, уважаема реститутке, хареса ли ти книгата? Има ли съспенс?

Всъщност е много интересно да с епрочете и старата и новата редакция на "Тютюн" Интересното е че новата редакция всъщност е оригиналът на книгата. Комундетата са зставили Д. Димов да го преправи така че червените другари да се покажат големи юнаци. Когато човек прочете и двете версии вижда за каква дива цензура е ставало дума. Но не е само Д. Димов. Как са с егаврили с Д. Талев за тетралогията му за Възраждането в Македония!. Но какво може да искаш от едни национални предатели, които са карали чисти българи да се пишат македонци. С бой са ги карали. И това не се случва в СФРЮ, не се случва в СР Македония. Случва се в България, в Пиринска Македония. И сега децата и внуците на тия червени боклуци гаврили се с българското име ни управляват. Ама какво искаме ние. След като през 60-те години на три пъти ЕДИНОДУШНО са гласували да станем 16-та република на СССР.....

Струва ми се че тук" има пръст"Македонската специална литературна служба"...

Искам оставка на мистрите на образованието и науката. Промените в оразователната програма, като например премахване изучаването на българските класици и особенно на Ботевите "Моята молитва", "Борба" и "Майце си" за мен е ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД и към ПАТРИОТИЧНАТА САМОЖЕРТВА НА БЪЛГАРИТЕ през нашата история, а също така и ЛИЧНА ОБИДА към мен самата като БЪЛГАРКА!

Братя и сестри, ГРАЖДАНИ(цигани,турци,арменци,българи,всякакви) на Р.България, ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!Не позволявайте да ни делят! Спомнете си за "снопа с пръчки" и Кубрат Защото иначе лошо ни се пише!

Аз съм потресена от изказванията на образователната министърка. Като млад човек, който се готви да стане именно преподавател по БЕЛ не мога да повярвам, че изобщо програмата може да се промени по такъв начин. "Осъдени души" не е за изучаване в училище. Вместо новоизлюпената и неразбираща от образование и литература просветна министърка да се старае да прави реформи и да модернизира образованието, по-добре да обърне внимание на недостига на квалифицирам млад и мотивиран персонал в българското училище, а също така и на това, че материалната база за преподаването на какъвто и да било предмет е под всякаква критика.

Един ден махаме, след това оставяме и отново е ясно, че не знам какво правим! Тогава, защо говорим изобщо за образование? Този писал нещо, ама не това, ама аз не съм го чел, но съм го подписал... беден български език, защото съм прост и некомпетентен, ама как да си призная бе братя българи, че не ставам за тука, но трябват промени в образованието, но не знам какви и бръщолевя каквото ми падне без да познавам родната си литература и писатели!

Вижте сега г-жо Клисарска !Ама ние не можем по цял ден да се вглеждаме в работата ви и да ви оправяме грешките!Това сте сгрешили ,онова сте объркали!Тъпи ли сте ,некомпетентни ли сте ,манипулирани ли сте?Нямаме време да се занимаваме с вашите глупости !Ние трябва да работим все пак,защото кой ще ви храни?Я колко хрантутници сте се събрали по министерства,агенции и по цигански гета!Затова ,хайде по пътя!кой от където е да си ходи-това Украйна ,Турция ,Индия са добри дестинации.

Видяхте ли герберски лъжци и манипулатори. Куха новина пусната на базата на стар проект на ГЕРБ за който няколко калинки са гушнали пари. Май докато не изпоуволнят всички подводници няма да мирясате

Много ясно - проектът е стар, но ако ГЕРБ беше на власт можеха и да го реализират! Борисов и Ердоган бяха първи приятели, няма да го забравя!

Много сте права!

Найстина ли мислите ,че може да се постигне промяна с мирни средства?