Проблемът със стажа за пенсиониране се изостря

През 2014 г. всеки пети пенсионер се е пенсионирал при недостигащ стаж на по-високата възраст, а малко над 5000 души са закупили до 5 г. недостигащ стаж.

Обратно в новината

Коментари - Проблемът със стажа за пенсиониране се изостря | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Макс, това, за което той говори, не е задължителен проф. фонд. Става дума за напълно доброволни вноски по твой избор като размер, които можеш да спреш да внасяш и да си ги изтеглиш във всеки един момент (или само част от тях, но тогава ти пада лихвата, която получаваш). Тези вноски се инвестират по консервативен портфейл (държавни облигации, например), за да носят доходност, която да компенсира инфлацията и евентуално малко отгоре. Освен, както казах, че можеш да си ги изтеглиш в момента, в който нещо не ти хареса, имаш и правото да ги завещаеш някому, вместо да останат подарък за фонда, както е случаят с държавните вноски. Аз поне разчитам на тоя доброволен фонд да ми осигури пенсията, понеже държавата като я гледам, ще върти, ще суче, но ще направи така, че да умра, преди да получа и лев от тия, които съм внасял по нейната сметка, а ако случайно вземе да получавам по някакво чудо, сумата изобщо няма да покрива и 1/3 от стандарта ми на живот.

Живейте напук до 100

Мечтата на бьлгприна от 20 годишен е да се пенсионира., и така бачка като роб докато пукне.

освен зейнали крокодили както в оная конюшна наречена парла мент и около себе някой видял или срещнал нормален човек да се обади на радио ереван.

в съседна Турция жените се пенсионрат на 55 год с 20 години трудов стаж

Какво да кажем за стажа и как ще го направим - всеизвестно е, че от 1990 до 2000 год хората работеха без трудови договори и осигуровки -против волята на работника- не е ли време да се компенсират като 15-20 год стаж например- иначе ще се осигурят пенсии само на държавни служители.освен това къде да работим - като не ни искат никъде над 50 год

защо ако имаш 40 г стаж, а нямаш възраст не можеш да се пенсионираш, а като достигнеш възрастта, но не ти стигат години осигурителен стаж , те пенсионират? дали просто да спрем да работим и да се съхраним, както правят някои етноси, с по-тъмен цвят на кожата

Възраста трябваше да се вдигне за тези дето сега започват трудовата се кариера! А на МВР и МНО ВЕДНАГА до 58 год. А какво стана с минималният стаж за пенсиониране както в ЕС ???

E затова много ама много обичам сивия сектор.

Важно е да се спазват директивите на т.н.Евр. съюз.Изравняваме годинките за пенсиониране ,но не и стажа,което съчетано с зравната ни смъртоносна система и плачевно ниските доходи си е чиста проба геноцид.Позор!За това колко най-много трябва да живеем след пенсионирането за да не утежняваме държавата е цинизъм от най- чиста проба.Между другото моите родители си заминаха рано от тоя сбъркан свят-къде отидоха техните осигуровки?Оставка за ГРОБ и послушния Калфин

Трябва да се изпълняват безпрекословно директивите на евробюрокрацията от Брюксел! Постепенно увеличаване на пенсионната възраст и трудовият стаж във страните членки,а именно възраст за придобиване на пенсия-70 години за мъжете и 68 за жените при задължителен стаж за право на пенсиониране -45 години за мъже и 42 за жени! Да нъ съм чул тън мън!!! Изпълнявате и мрете преди това, щото иначе какви европейци сте ?!

В днешната действителност 40 години стаж са много. Кога средностатистически българин ще събере 40 години, на колко години ще бъде тогава?

Едно не мога да разбера, защо хората не си правят втора доброволна пенсионна осигуровка.Мой колеги , които са започнали да си правят втора пенсионна осигуровка още от 2001 или 2002 година ,сега при пенсионирането си взеха между 15000 до 20000 лева , които може да оставиш във фонда и да си определиш датата от , която трябва да почнат да ти изплащат като пенсия , както и нейния размер.Някои предпочетоха да си ти изтеглят на "куп".Това е своеобразен депозит с малко по висока лихва , но при фалиране на фонда нямаш защитата за възстановяване от 100000 евро .По принцип фондовете имат доста консервативна политика за формиране на портфейла си и са /би трябвало/ наблюдавани от БНБ .Дъщеря ми например си прави доброволна пенсионна осигуровка в някакъв шведски фонд,което също е решение , ако няма доверие в български такъв.Но това не са вноски от работодателя в професионален фонд , а лични от заплатата така, че никой няма как да ги пипне

Ти не си в ред бе!!!!!!!!!!!!!!!

Това е нещо ново за нас и няма достатъчно информация и разяснителна кампания, както в медиите, така и от частните фондове. Фондовете са частни, а до преди 20 години (много малко историческо време) всичко беше държавно! Девизът тогава беше: "Работи и не давай акъл! Държавата /партията майка/ мисли за теб." Девизът сега е: "Мисли, мисли и тогава работи! Ти решаваш и си носиш отговорността! Държавата ти е мащеха! и живее за от твойте данъци, под мотото за солидарност " Как се променя такова мислене? Трудно, мноооого трудно! Трябва да се сменят поне 2 - 3 поколения :)

А твоят девиз към другите е бачкай, внасяйи живей по-малко за да ми осигуриш печалбата чрез частния ми фонд!

КОУЕГАТА КАЗВА ЗА ПАРИТЕ ДЕТО НИ ГИ СТРУПАХА КАТО 13 ЗАПЛАТИ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕТО; ама понеже го е срам да признае твърди че е в резултат на пенсионната реформа. Аз лично освен коУеги от МВР/МНО други не знам да са взели такива пари при пенсионирането, да не говоря че доста познати не успяха да получат и никакви пари преди в "радостния" дом да кажат няколко слова, колко работливи, честни, всеотдайни и прочие са били...

Според мен човек трябва да започне да мисли за пенсионирането най-късно до 35 година , като това е даже късно.Да се интересува от фондове , условия да проявява гъвкавост , а не само да чака на работодателя , защото 90% процента от тях се чудят как да намалят плащанията.Веднаж срещнах един"юнак",който със блеснали от андрешковска хитрост очи обясняваше как взема 1500 лв и това му се струваше много ,но го осигурявали на две минимални заплати.На въпроса ми , как ще взима прилична пенсия ,той със съмочувствието на простак ми обясни как фондовете да тогава щяли да се напълнят

като си толкова осведомен, защо насила накараха хората да внасят за втора пенсия, а след това отново прибраха парите им и хората останаха с пръст в устата!

Какво да кажем за стажа и как ще го направим - всеизвестно е, че от 1990 до 2000 год хората работеха без трудови договори и осигуровки -против волята на работника- не е ли време да се компенсират като 15-20 год стаж например- иначе ще се осигурят пенсии само на държавни служители.освен това къде да работим - като не ни искат никъде над 50 год

Не мога да разбера защо са ти насвяткали тия минуси. Напълно споделям това и го правя, защото да разчитам да доживея държавната пенсия, която така и така ме обрича на мизерия, е нелепо. Предпочитам в частния фонд, за да мога да избера кога да се пенсионирам, дали да получа парите си накуп, или на месечни постъпления, мога да ги завещая някому, в случай, че нещо се случи с мен или умра, преди натрупната сума да се е изчерпала, и съм напълно сигурен, че не отиват за издръжката на разни етноси. Единственото, за което съжалявам, е, че не мога тия "осигуровки" за пенсия, които държавата ми прибира и вероятно никога няма да видя, да ги насоча също към частния осигурителен фонд.

От къде и кога са статистическите данни за продължителността на живота у нас? Има ли още вярващи на тези данни? За да бъдат почтени нека покажат какъв е процента на доживяващите пенсия - тогава ще говорим! Идеята е да има пенсия за всички (работили не работили), за да няма брожения, а справедливостта е абстракция.Нищо лично към Калфин, но просто нека бъде честен и да изнесе всички данни и за осигуряващите се и за тези, които ще чакат пенсии без стаж, но ще вземат почти толкова, колкото хора с по 35-38 години стаж, но ниски заплати.

Реално мъжете във България мрат от глад и болести към 65-та си годишнина ,за жените е същата работа! Правителството си осигури комфорта за бюджета чрез поредният обир на социални придобивки от болни и стари безработни хора!

Аз съм на 59 години. Поне 20 - 30 процента от връстниците ми ги "изпратихе". До 65 - не знам.

Не му мисли! Живей и се радвай на децата и жената :) От нашето поколение на прехода доста народ си отидоха в зряла възраст покосени от болести. Защо стана така - не знам! Родителите ни, които непрекъснато говорят колко много били работили и колко тежко били живяли, гонят дълголетие. Ние, дето не се оплакваме, а се борим с този пусти преход (мамка му!), някои (майната им!) ни тласкат изобщо да не бъдем пенсионери. Такава била възрастта за пенсиониране на Запад и зад океана. Да, ама там стандарта на живот и бизнес среда е толкова различен от нашата действителност! Имат работа, храната им е евтина, обществените им услуги са поносими за средния човек, не работят само за хляба и парното /ел.тока/ ... Ние сме на Балканите, с друг манталитет и начин на живот, а най-важното - посткомунистическа държава. Не може да пренасяш модели за стандарт на живот хей така !!!!!

ИМА ТИКВА, ИМА ПРОБЛЕМ!

Бълтария 2015 е Аушвиц 1943! ГЕНОЦИТ!!!

Още преди 6-7 години от трибуната на НС се каза че България тогава трябва да внесе 510 000 виетнамци на официална работа и осигуровки, за да генерират паричен ресурс за пенсиите на пенсионерите. Мерки не се взеха. Сег аще работим до 90 години за да храним хората в пенсия. За това не ни е виновен ни ЕС, ни Русия. Постотията ни е виновна.

Виетнамци? В БГ? Да не са луди да бачкат за 200евро!

Имат опит. А за 200 евро и музика ще правят.

и на Калфин и на всички идоити които гласуваха тази престъпна "реформа" с което принуждават хората да работят повече от 40 години за да могат 14 години, по техните сметки, да получават пенсия, ако доживеят до нея или оживеят тези 14 години!!! Докато завършиш висше образование ставаш на 24-25 години и тогава започваш да трупаш трудов стаж. За да се пенсионираш по новата измислена "реформа" трябва да си навършил 65 години, което означава 40 години да митарстваш от работа на работа, защото не всички работодатели наемат на работа хора над определена възраст, а има и законови ограничения за определени възрасти. С напредването на възрастта започват неволите с намирането и устройването на добре платена работа, което автоматична рефлектира върху средномесечния осигурителен доход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на отпускане на пенсията и индивидуалния коефициент на кандидат пенсионера, а от там и на размера на бъдещата му пенсия. С други думи социал демократа Калфин и цялата политическа измет измислиха нови правила за да намалят броя на пенсионерите в страната, а тези които все пак са доживели или ще доживеят до пенсия предварително са обречени на по-къс период на получаването й! Това е скритата картина на тази "реформа" и цинизма на управляващите стига до там, че НОИ изчислява колко години ще се получават тези бъдещи пенсии.

Напротив, все по-малко ще са. С тази пенсионна и каквато и да е било политика изгониха народа. Човек трябва да е луд, да се мъчи да се пенсионира у нас.

Другарки и другари, вместо да чешем клавиатурите, хайде да излезем на улицата, а? Може и да има успех... Иначе само си пишем!

Това е илюзия.Тази "реформа" я гласуваха не защото искат на народа да му е по-добре.Чичковците от ЕС са казали така.А дали това е в съответствие с нашата действителност - това не ги интересува ни най-малко!

Въпроса е да внасяме осигуровки в хазната, а да не стигнем до там - да ги изнасяме. Пари нема действайте...

За 70 г управление, комуноидите изплюскаха на някплко пъти пенсионния фонд на българите...... Днес: Проблемът с увеличаването на степента на експлоатация на хората от 3та категория труд се изостря. Бенефициентите са циганите и тия от 1ва и 2ра категория.....

Не знам дали знаеш, но аз като "бенефициент от 2-ра категория", съм задължен да се осигурявам в още един частен професионален пенсионен фонд. И точно тия вноски ще ми плащат пенсията от възрастта за ранно пенсиониране до възрастта с права за пенсия от НОИ.. така че, не си много в час..

Така е, но ако ти плащат ранната пенсия от тоя фонд, тя ще е смешно малка. Затова взимат от фонда на 3-та категория. Просто сметките са грешни и това е на гърба на 3-та категория.

Какви са тия средно 17 години след навършване на 65 при жените?! Да не говорим за 14-сетте при мъжете. Покрай мене повечето хора си отиват докъм 70-тата си година, къде ги намират тия дълголетници?

При изчисляване на средната продължителност на живот се включват всички - починали на 5, на 15 или на 55, няма значение. Затова е толкова ниска.. Статистиката казва, че ако си оцелял до 65, може да поживееш средно още 14 години.. дали е чак толкова, аз не съм склонен да вярвам.

Да, така е мъжете живеят до към 70 год. Защо заблуждават хората!?? След като ще се пенсионират на 65 год., значи пенсия ще взимат само 5 години, а са плащали вноски 40. Нямам думи.....

И отново поставям следният проблем: ОТКРАДНАТИТЕ ДО ДНЕС ПОРИ ОТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ! ПАРИ ПОТЪНАЛИ В НЕЧИИ ДЖОБОВЕ, ЗА КОИТО ДИРЕКТОРКАТА НА НОЙ КАЗВА: НЯМА ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ ДА ВИ СЕ ИЗПЛАТЯТ НАТРУПАНИТЕ СРЕДСТВА В ЛИЧНАТА ВИ СМЕТКА!!!!!!

Към трола, който е постнал минуса! Предполагам минуса е оценката за директорката на НОИ. Няколко пъти тук във форума съм цитирал това писмо, изходящ номер, дата и прочие. Дано на Вас ви вцемат петцифрена сума и тогава да видим какво ще коментирате! А аз говоря за действително откраднати пари с обяснение ...ЗАРАДИ ПРИВИЛЕГИЯТА ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТЕ!!!!!!!

прехвърляме вноските в НОЙ, от кога ще може обаче....и как ще става

Не виждам как ще мотивират младежта да плаща осигуровки цели 40+ години при тези променящи се с дни правила и закони!! То както е тръгнало скоро може да няма държава.. БГ , а и да има... по нечия прогноза беше... , след 20 -30 год. над 50% от трудоспособното население ще са цигани.. А, накарай циганин да работи - па и да плаща осигуровки, че да пълни пенсионния фонд или както го наричат ... Затова не плащайте нищо ако не е жизнено важно ... Онези горе точно с тези наши данъци и такси дето плащаме като послушни агънца се правят на велики - сякаш хванали господ за оная ми ти работа. Мутри се борят с Мутренски прийоми...

Реформа е, когато се решават проблемите а случая те се увеличават. Отново липсва концепция за пенсионирането на родените до 31.12.1959г.Те са обречени завинаги да не отговарят на законите,които измислят техните "избраници".Не е толкова трудно и толкова скъпо тези хора да се пенсионират при условията на започване на трудовата им дейност та макар и в някакви намалени размери.Иначе това е ГЕНОЦИД.

"Пенсионната реформа" е поредното прецакване на всички български граждани. Приеха я тихомълком в последните дни на Юли, когато хората са в отпуск и се надяват, че никой не го забелязва. Правят го след тотално лобиране на часните пенсионни фондове, които отново отлагат началото на изплащане на пенсии. ОСТАВКА НА НС И ГЕРБ!

добре и стъкмистиката не може да отрече, че няма пенсионна възраст и стаж има умиране.Ха сега какви избори? Идиоти.Само з асебе си мислят Затова който е бил повече от 4 години в политиката не му с епризнава за стаж - РЕФЕРЕНДУМ

Каква реформа?Това е рязане на средства за съществуване на възрасното население.Реформа е ако се предвижда увеличение на пенсиите в близките години.Калфин и сие нищо не предлагат,само дървени пардюсюта срещу закупуване.

Целта е: колкото е възможно по-малко хора да достигат пенсионна възраст и затова ще се погрижи Здравната Реформа. Втората грижа на правителствата е: тези, които все пак от инат не са измрели и някак все пак са успели да се пенсионира, колкото е възможно по-кратко да получават пенсия, като бързо освободят Държавата от жалкото си съществуване. Това пък е целта на пенсионната реформа. Каквото и друго да чуете, или прочетете е шменти капели. Това и само това е целта на Здравната и Пенсионните реформи - факт.

Пенсионна реформа няма, господа. Просто няма. Тя беше извършена през 2000 година от Костов, Нейката и Муравейката. Не може рендосването на КСО да се нарича реформа. Подобно говорене е предназначено за идиоти.

Има увеличаване на пенсионната възраст във времето! По-скоро ако минеш 60, трябва да започнеш със смятането от 8 месеца, после 2 месеца и ... и най-важното: кой е на власт и дали пак няма да има изменение :) Ама че глупост!

Когато Черният Иван въведе точковата система ни втълпяваха възраст и точки минимум 100. Така било в Англия; само дето тогава англетата се пенсионираха на 85 точки което означаваше не 60 год възраст и 40 трудов стаж, а 60 год възраст и 25 години трудов стаж. Което фактически означаваше, че имаш толеранс да работиш и вдигнеш точките си, да живееш и между другото да събереш стаж, или да събареш стажа си и да чакаш да станеш на възраст (няма да изброявам комбинациите на които съм бил свидетел) то и сега има и у нас такива живеещи от Албиона

какви 5лв,какви 15г след пенсия. Аз сега направих 60г, а моите връстници от 5год насам започнаха да измират- всичките с 35-40год реален стаж. Техните пенсии къде отиват. Сега смятат годините, на тези, които са се пенсионирали на 55, а след 10г границата на смъртност ще падне. и малко ще са тези да доживеят и да получават петсия. Като гледам некролозите има много и над 80г, а следващите са от60надолу. При този стрес и несигурен живот-ден за ден, хората си отиват мн.млади, след 10г няма да виждаме изобщо над 60г некролози. Е, тогава ще останат пари за по-големи пенсии, ако не потънат някъде, или няма да има кой да ги получава. Всеки трябва да може да избира да си получи пенсията на куп или месечно. или да се изплащат част от парите на децата на починалите- трябва някъде да отиде техният труд.

Нолежке, аз от години задавам същият въпрос. В продължение на години все 2-3 месеца не достигаха до разпореждането -все променяха норматива. Затова сега в училищата учителите (някои са) с памперси и лекарства с ъс зелена и жълта рецепта. Не ви ли дразни непознаването на ползване на думите и то от екрана хора журналисти, адвокати. Прост и измъчен народ се краде и управлява по -лесно. Аз ако не направих врътката предз фирма да си плащам ДОО то здравното до сега нямаше да мога да получа пенсия. Щото освен вдигането на възрастта негласната политика е за това когато си на 50+ да не можеш да си намериш работа ...БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

Пенсионирах се на 60 г. и 8 месеца с 37 г. стаж. ДА, ама НЕ! Точно 1 година я получавам и ми откриха смъртоносна болест. Лекувам се, но няма да изкарам много до старост. А около мен близки и приятели такава болест ги отнесе още на 50 ! Жива и здрава да е !!!!!!!, моята майка е на 88 и се пенсионира на 55. След това не работи, но помага с баща ми в гледането на внуците :) Това е положението, дами и господа. Не е важно колко е пенсията, а колко дълго ще я получаваш!!!!!!!!!

СЕГА СВЕТНА ЛИ ВИ! ЦЕЛТА НЕ Е ДАЛИ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАШ, А КОЛКО ПО КРАТКО ДА ПОЛУЧАВАШ ПЕНСИЯ! ОСТАВА ДА КАЖАТ ДО СЕГА, КОЛКО СА УМРЕЛИ ПРЕДИ ДА ПОМУЧАТ РАЗПОРЕЖДАНЕТО ПО СТАРИТЕ "НОРМАТИВИ" И КОЛКО СЕ ОЧАКВАТ ДА УМРАТ ПО НОВИТЕ НОРМАТИВИ! ТЕ НА ТОВА СЕ ДУМА "СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА"

Майсторлъкът, значи, е да се намалява постоянно времето, през което индивидът ще получава пенсия, за да има парички за пенсионните цели. Има поне два начина това да се организира. Единият е постоянно да расте възрастта за пенсиониране. Другият е постоянно да намалява ... Продължението - след рекламите!

Това са.....самите пенсионери! Да ги поизчакаме още малко, пък да видим какви средства ще останат за преразпределение на оцелелите. Абе, хора, не виждате ли, че геноцидът сеу е преплел с мародерство, и то при още живи и дишащи тела? Да четат младите и да си правят сметката къде ще ги свари "щастливото събитие".

Както са я подкарали "хубавците", ще има много счупени крадливи манерки, управляващи тиквуни и т.н........

Тази статия показва каква е истинската действителност в България. За пореден път се оказва че, депутатите НЕ работят за благото на народа си, а изпълняват поръчките на задграничните си господари. България и малка страна с малка икономика. Непрекъснато слушаме колко е голяма младежката безработица. Поради тази причина не трябваше да се пипа възрастта за пенсиониране за да може да се освобождават работни места за младите.

От къде да има стаж на тази безработица?Да бяха помислили първо за това,преди да го измислят?Поставят ни в неизгодно положение.Нали държавата трябва да се грижи за народа си?Защо ги избираме?Като нямаш работа с какви пари да си купиш стаж?Това е пълна безмислица!!!На тези идиоти и господ няма да им прости!Къде са парите от пенсионния Фонд?

изродите ни задължават да работим и внасяме до 65 години. децата ни до 80 а внуците?

Де ги виждаш тези внуци при тоя демографски срив!