Пожарът около Чернобилската АЕЦ е напълно овладян

Ликвидирани са всички огнища от тлеещи торфища около АЕЦ "Чернобил", като по този начин пожарът е напълно овладян. Няма повишаване на радиационния фон у нас.

Обратно в новината

Коментари - Пожарът около Чернобилската АЕЦ е напълно овладян | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако погледнете картата за радиационната обстановка в Европа (вж. в google на EUropean Radiological Data Exchange Platform) прави впечетление, че насред Eвропа във Виена стойностите са пъти по-високи от други места. Не ми е известно насред Виена да има AЕЦ. Явно само там апаратурата за измерване на радиация работи коректно и подава коректни данни. Ако правилно разчитам данните, а мисля че е така, сравнявайки стойностите в другите шестоъгълници всичко е давено в nSv/h то във Вена имаме на 219419 nSv/h (запетаята е указател, разделител за до третия знак, а не десетична запетая - сравни с другите данни) което прави 219 uSv/h при норма около 0.17 uSv/h. Което е над 1288 пъти по-голяма стойност. Не би се събрало в една графика с нормалния фон ако не се използва логаритмична скала. Направете си извода и настоявайте властите не само у нас, но и в Европа да дадат обяснение.

P.S. Това е както в банкови документи примерно биха изписали двеста хиляди лева и 54 стотинки пр. 200,000.54 лв.

Франция, съседен шестоъгълник (клетка - измервателна станция) също даде огромни стойности 23,140,110 nSv/h което е 23.140 mSv/h

Почвам усилено да си мисля, че става дума за нова ядрена катастрофа и ако в действителност източника е Чернобил има вероятност бетонния съркофаг под действието на вътрешни напрежения (пр. тлееща ядрена реакция) да се е пропукал и в атмосферата да се изхвърля радиация директно от центъра на уж бетонирания реактор.

Ако погледнете картата за радиационната обстановка в Европа (вж. в google на EUropean Radiological Data Exchange Platform) прави впечетление, че насред Eвропа във Виена стойностите са пъти по-високи от други места. Не ми е известно насред Виена да има AЕЦ. Явно само там апаратурата за измерване на радиация работи коректно и подава коректни данни.

Лятото няма много новини и ще си измислят ха птичи грип, ха някаква радиация...

Има новини. В Румъния ДДС на основните хранителни продукти е 9%, а в "просперираща" България е 20%. Държавите в Европа се управляват от интелигентни , добронамерени хора, а България от мутри , спортисти, доносници,милиционери и други изроди.

най-вече за това, че рибата се вмирисва от главата. Но нашите бизнесмени, политици и съдии (пък и обикновенните хора) сме едни... Нали се сещаш, че почти всичко ще стане хранителен продукт - даже нафтата, бензина, цимента, арматурата, да не говорим за хапчетата и детските книжки (духовната храна също е важна!) и т.н.

Какво толкова се заинтересувахте от Чернобилската АЕЦ? Много бързо забравихте двете японски централи, които вече няколко години денонощно изливат замърсени води в океана. Това отдавна бе признато от японски специалисти и не само това. Те признаха и, че изливането няма как да бъде спряно. Това е по-голямата заплаха.

Значи коментираме за достоверни данни на европейски институт, които ние самите подаваме към тях??? The EURDEP network is currently used by 38 European countries for the continuous exchange of data from their national radiological monitoring networks in almost real-time. Continuously (routine and emergency) each organization makes data available on an hourly basis.

достатъчен ми е фактът, че от два дни има забрана в Германия да се внасят животни от България. Чудех се защо. Сега вече знам

Ами това е, защото и в Германия има паникьори :)

Защо ли като чуя за последните 30 - 40 години от ""български политик"" че нещо не е така както го казват журналистите / няма да има танкове, няма да се увеличават цени на горива и ток ........ / изпадам в ШОК и ЕУФОРИЯ едновременно. Долни продажни мекерета, и манипулатори.

Българския народ има ПЪЛНО доверие на Ваньо Шарков, така както имаше доверие на другарите Григор Стоичков и проф.Шиндеров # Защото те НЕДОВЕРЧИВИТЕ отдаааааавна емигрираха . .

Няма го вече "професор" Шиндаров да ни залъгва, че няма нищо страшно. Пак ли ще се раждат от догодина идиотчета с "вълча уста", без очи или уста или без мозък дори? Тия хора няма ли нещо поне да ни обезвъзмездят - имам предвид семействата на пострадалите? Знаете ли що аборти имаше тогава, през 1986 г., а който се осмели да роди, половината сега имат ендокринологични проблеми и ли още по-лошо?Няма ли да ни защити някой от тази всепоглъщащ "братска любов"???? От век и половина не можем ги приберем обратно отвъд Днепър там, пъпът им все тука в "лошата" България и Балканите е хвърлен...а

Нека не забравяме по-близкото минало - Фукушима. И при този инцидент има ръст на спонтанните аборти. Остава да измерим силата на братската любов, коя е по-голяма, или ще си затраем за неудобните моменти.

разстоянието от Варна до Чернобил или Семипалинск, Тоцкия полигон (до река Самара, където Съветската армия през 54 хвърля атомна бомба и после вкарва 50 хиляди войници в зоната на взрива) с това до Фукушима...

тъи като нямаме норми, бихме искали да ви уведомим, че радиационният фон е в норма.

Нямам никакво доверие ,на политиците и ромите ,....ЗАЩО ЛИ?

Тази информация трябва да се съобщава от министъра на околната среда , а не от Б.,която със сигурност не знае какво казва.В социологическия факултет не учат такива работа все пак. Всъщност вероятно това замърсяване е причина за необичайно дъждовното време тия дни. Радиацията се разпада в продължение на стотица години и всяка частица от радиоактивната растителност независимо,че е изгоряла,не губи това си качество, а се пренася с облаците и дъждовете в последствие.

Като чета в сайта,забелязвам,че някои говняно-червени помияри,са много силно,облъчени от девалвирани рубли!

Айдеееееее ... Сега пък госпожа Социоложката започна и от РАДИАЦИЯ да разбира ... А Вие ВЕРВАЙТЕ !

Много знаеш, бе. Какво са гама лъчи? Пиши отдолу.

Питай Пюретаджията Валентин Николов , който вместо да си разнася пюретата по детските градини , стана шеф на АЕЦ " Козлодуй " ... Познай КОЙ го назначи ? КОЙ ???

Смешници !

не, вярваме на слухове, не на измервания.

Сега при пожара в Чернобил е изпуснат цезии-137. Този елемент при разпад излъчва гама лъчи. От европейската палатформа гама фона над България е в границата на нормата. Това е истината. Останалото са слухове, които се подхранват от НЕВЕЖЕСТВО И ЛИПСА НА ИНФОРМАЦИЯ. Права е Бъчварова, но не можеше ли по-професионално обяснение да даде. В коя платформа участва България, защо точно гама фона е важен и т.н.

Блокирахте инфото за платформата, та и аз помислих,че има нещо нередно, ама се оказа,че не е съвсем така. Какво му е лошото, че ще дадеш инфо за мрежата за радиационно замърсяване. Там всичко си е в нормата. Така и аз за малко да влзена в капана,че има нещо нередно. Тази информация е обществена. И всички са платили за нея.

Защо не раздадоха йод на населението ? Защо не евакуираха хората ? Защо управниците оставиха отровния радиоактивен дъжд да вали над посрещащите "Джулай морнинг", а те в това време бяха надеждно укрити в скривалищата ? Съд за управниците !

не разбра ли, че няма завишена радиация! Или обичаш, да си създаваш "емоции" и сам да се плашиш от измислени неща и слухове, пуснати от такива като теб!

stan_posta@

Извинявам се. Опитах се да иронизирам истерията около предишния случай с Чернобил. Тогава наистина се увлякохме. Та до ден днешен.

истината е, че гама фона е в нормата и вчера и днес.

...на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната. Нещо странно ми звучи, звучи ми странно нещо.

Да бе няма :)

После нека,да разправят другарите,че нямало дезинформационна война срещу страната ни-на времето от СеСеРето криха,че няма радиация,а сега наследниците им си я измислят!

има, трътко бъчвеста, тъпотата и некомпетентността ти са поразяващо облъчващи.

Си ти,простако!...

бре. Гама фона не е толкова висок. Малко е завишен, но е в нормата. Горната граница е 200, при нас е около 150. Значи няма място за паника. Но защо, защо нявсякъде има такива измервания, които стоят в интернет, а некадърниците с власт пестят пари. Споко, бре. Вижте данните за Румъния и се успокойте- няма риск, но има леко завишение, което е в нормата! Не са ви излъгали тези в управлението, ама защо в нормалните държави тези измервания са на показа, а тук няма пари за това, та трябва да ми казват какво е. Да, няма място за тревога.

ако руският крак стъпи някога в нашите райски земи, то нашите полета и плодородни места няма да ги владеят български, но руски стопани. Тогава българският народ ще да опита какво значи робство, което той не е и сънувал даже и във времето на турците. Руското робство е нещо нечуто и невидяно. На зверовете турци никога в ума им даже не са минували тия зверства, които са били узаконени в Русия (Свобода, 1888 г.).

Путин бил видян да тича с факла около Чернобил тези дни!

А ако има, мислите ли, че щяха да ни кажат?? И ако има, какво бихме могли да направим?

Има румънците казват, че има, а пък при нас няма

Нищо такова не казват румънците. Айде, ако обичате.

Защо във всяка страна има инфо за радиационното замърсяване, само в бг-то няма.

И каква е информацията???Какво е замърсяването??

Какво е глупост радиационно, замърсяване или информация. Слушай Азис, там е мъдростта. Ами да ти кажа трудно ми е да ти обясня, защото си МНОООГО ПРОСТ. Не се обиждай, нищо лично.

Ами имаш интернет, имаш комп и мозък-потърси си. Няма тук да ме блокират, защото ти си природно чалгиран.

Нещо намирисва работата, дори в Google са напомпали нещата та при търсене на gamma background има статии на английски но подчертано за България и са успокоителни?!?

не е так, влез в европлатформата. Точно за гама фона има инфо, около 140 е. Аз не намирам обаче за цезии и това ме притеснява.

погледни картите European Radiological Data Exchange

ако се окаже, че има завишени нива на радиация, целият кабинет трябва да бъде линчуван !!!

Погледни таблата за радиационния фон.

взима данните от табелите!

Не е добре да се слуша българин да ти говори за радияция, защото от устата му излизат само лъжи- катастрофата Чернобил , куку през 1991 година, пожарите в АЕЦ Козлодуй, строежът на АЕЦ Белене и все подобни. По- добре е да си мълчат, защото явно говорим за лъжци. При всяко загряване на ландшафта около аварията следва отделяне на радиация и няма какво да се лъжем повече.Тук нямало- друг път! По- скоро в региона на Североизточна България, Молдова и Румъния може да има ниски нива, но съвсем да няма не ми се вярва.

Чаках да чуя ,това светило бъчварова ,та да повярвам и се успокоя.не се напъвай г-жо никой за нищо не ви вярва,даже и когато казвате добро утро.Рйтинга на всички български политици е едно кръгла 0.Мога да ви повярвам само,ако кажете ,че сте откраднали нещо,макар че знам ,че това няма как да се случи.

Ами вижте си, намерих само за гама фона, ами в Румъния и България в момента си е завишен в сравнение със съседните места. Като намеря и за останалото - ще ви дам инфо. Това е европейската платформа, но защо има само гама фон... Сложете си там нужното. remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx

Така ни успокояваха и през 1986-та година...

У Београди казаха да не се излиза по паркове и градини този веекенд като превенция А сдуханата ГРОБарска социоложка пак меля глупости

То беше безопасно и като гръмна Чернобил!!! И тогава така ни лъжехте!! После сумати народ умря от рак-сега ще е същата работа!! Грабвайте чаршафа и към гробищата, че то и гробовете свършиха!! Гробищата у нас преливат-от прекрасния живот на българите всички бягат , кой по собствено желание, кой по принуда, но всички бягат в отвъдното!

Шило

Не го приемай лично, но ми се иска да не си прав. А вече не сме и 86-та. Информация може да бъде получена от много източници.Нищо лично, но искам да не си прав.

И какво се е променило при нас от 84 ? Нищо. Информация от другаде няма , по интернационалните новини дори ни няма и явно не им пука за нас. Политиците лъжат както дишат ама ние нищо не правим така, че явно си го заслужаваме.

stan_posta@

Ще я получиш, ако е публикувана. При това ако вярно е публикувана.

Много настойчиво се обеснява как към момента няма опасност и няма завишаване на радиацията над страната, но никъде не се говори какво става над Черобил. Има ли там повишаване на радиацията и с колко и от какво е причинено? Има ли мръсес облак и накъде се движи?

Облак има - вижда се от видеорепортажите. Движи се на юг - вятърът от три дни е северен.

над 10 пъти е завишена радiaцията около чернобил според румънски медии

ИМА ЕДИН САЙТ DMS ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ.................. ЩОМ НА ДЕЦАТА С ЛЕВКИМИИ И РАЗНИ СТРАШНИ БОЛЕСТИ НЕ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ДЪРЖАВА И ДА ИМА РАДИАЦИЯ КОЙ МУ ПУКА ЗА ДРУГИТЕ!?

Чернобилската Атомна електроцентрала работи до 2000-та година, а при споменатия в статията пожар от края на Април тази година,горял на площ от над 400 хектара, от украинската полицията съобщиха че в някои села, като споменатата в статията Лубянка, живеят самонастанили се, украинците също така твърдят че по време на този горски пожар, жителите на Киев, който се намира на 100 км от Чернобил, са били изложени на около 10 микросиверта което 1% от годишния лимит на поета радиация от безопасния лимит превишаващ нормалната фонова радиация. В начолото на година Норвежски учени подкрепени от Грийн пийс пуснаха статия че заради глобалното затопляне района около Чернобил става по сух и според тях при пожарите от 2002, 2008 и 2010 година са причинили вторично замърсяване с цезий, като това замърсяване може да се разпространи и извън Европа и дори до японската ядрена централа Фукушима 1, причината за това било че органите на пожарната защита не разполагат с необходимото оборудване, а поради липса на средства инфраструктурата за борба с пожарите е под всякаква критика... Така че който не вярва на държавните власти, или пък има съмнения в добронамереността на твърденията на учените глави може да направи самостоятелно изследване като се прости с някоя и друга стотачка и си купи радиационен дозиметър.

ДАНС се занимават с Профилиране и Разработване неудобните за Незаконната 70 годишна Юдо Комунистическа Власт БЪЛГАРИ, като събират информация за тях от "Приятели", познати, роднини, съседи, колеги в службата, лекуващи лекари, преподаватели в училище или университет.... Целта на събрана от Проститутките от ДАНС информация е изработване на Компромати, които да послужат за бъдеща Зависимост, Репресия, Възпрепятстване служебното развитие на Неудобните включително и Уволнението им от Работа или невъзможност да си намерят такава.

Където мине руснака оставя след себе си гооооолямо а ко...А Чернобил е едно а ко което ще вони още дълги години.

Шило

Посеркооо, посерко... У Францата днес горя друга ценрала. Трябва ли да осирам с тази новина?

едно си баба знае едно си бае

А нещо да кажете за боклуците, които се правят от украинско сухо мляко, и се внасят и продават абсолютно безконтролно.

Шило

не всявай паника, че май нещо го криминализираха...Май беше само за банките, ама знае ли човек

За каква паника става въпрос. Тук няма никакъв контрол на това, което се внася и продава по магазините.

Радияцията е под застрашаващата здравето долна граница и затова не се налага да бъдат вземани мерки по въпроса- Международна здравна организация, специализирана агенция към ООН.

Те и '86-та така разправяха... А торфа като го изгасят напълно да ми звъннат да ги черпя една водка.

Шило

А бе кой е този облъчения, де осира с минуси мненията, които са с пожелания наистина да няма опасност? Не питам за моите- там е ясно, то е под подразбиране, ама на другите със същото мнение, що не им харесвате пожеланията?

О, радост! Вчера украинците съобщиха, че пожарът е напълно потушен. Днеска пак го потушиха. Така е вече от една седмица - всеки ден успешно ликвидират пожара окончателно и на слудващия - пак и пак... Сигурно и утре отново ще го потушат!

Те в продължение на 6 месеца всеки ден унищожаваха по една колона моторизирана пехота от Украйна,сумарно към 50000 души по техните сметки,ти за един пожар си се хванал.

Така е. Оня ден Порошенко събра очите на италианците - в интервю пред италиански вестник твърдо заяви, че в Донбас има над 200 000 редовна руска армия. Журналистите проявиха разбиране - не му се подиграваха много.

В украйна има превишаване неколкократно на нивото на радиация, облака е тръгнал през черно море към бг, обаче в бг няма опастност както и на др. Места. Извод-радиационния облак се е насочил право нагоре и се очаква до часове да навлезе в космоса. След 20-30 години може да се окаже друго обаче. Ама забравих, то тогава вече ще е нещо което е отминало.