Сексуално насилие и побои над психично болни в дома в Качулка

Сексуално насилие над мъже и жени от Дома за психично болни в Качулка, побой от персонала и между самите болни - това са част от разкритията за обитателите на най-голямото социално заведение в страната.

Обратно в новината

Коментари - Сексуално насилие и побои над психично болни в дома в Качулка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Психично и морално болни са работещите там.Как може по такъв начин да третират нещастните хорица!Разследване и съд за всички, които вместо да се грижат за болните издевателстват над тях!Ненормален директор-слаб контрол-безредие с извращения.

Никой няма да разследват. Ако ги разследват, трябва да ги уволнят, ако ги уволнят, няма други кандидати за местата им. Ще го покрият.

Такива деяния като описаните са отвратителни, но ще запаза известен скептицизъм и ще кажа - нека има разследване което да докаже или обори тези твърдения. Специално по въпроса за седенето 24 часа - едва ли заплатите там са много високи и ако пестят от наем някъде, считам това за нормално и безобидно.

Как не ги е срам. Това са болни хора, които трябва да бъдат лекувани и третирани като нормални човешки същества. В България обаче, за разлика от другите държави, на психичноболните се гледа като на скотове. Когато кажеш, че имаш роднина, болен от психична болест, хората зяпват и започват да правят неуместни коментари и да се подхилкват, да бягат като попарени и да казват - ех, добре, че не е в моята къща. В нормална държава тези хора се лекуват в домове, в които се полагат кореспондиращите на нуждите им грижи, а обществото гледа на тях като на всеки друг болен, а не като на аутсайдери. Аз, лично, имам сестра, която е психично болна, и за да не попада в такъв дом, я гледат родителите ни. Никога не бихме я дали в такъв дом. Поне не в България. Не е лесно и няма и да бъде занапред, тъй като нашите са вече възрастни. Това е и една от причините да не искам да оставам в България, защото тук няма условия за такива хора - искам да се грижа за нея като за нормално човешко същество, каквото е, и както тя наистина заслужава, защото я обичам.

България е една затихваща държава, българската нация е изчезваща, какво подяволите очаквате? Нормално е да има нечовешко отношение към най-уязвимите групи.

Имам в къщи такъв човек с такива проблеми и ако знаете колко трудно се живее и как държавата е съгласна да дава луди пари само само да ги накаже тези грешни душици. Тези хора са си наказани няма нужда да ги наказват още с такива грижи.Някой казват ,че заплащането им е малко дали някой е пратен да работи под натиск нали такова им е било желанието ако им е малко да напуснат.Това за мене са изроди които са без всякакъв морал без грам човешко в себе си това животните не си причиняват на себеподобните а ние хора с разум вършим най гнусните неща на беззащитните себеподобни. От такива извращения може би е срамно да се наречеш човек.

Драга Тони, аз пък имам познат психистър. Замина за Дания за 6500 евро стартова заплата при 800 лева тук. Много свестен, човек. Вероятно с 2000 лева заплата (6 пъти по-малко отколкото взема сега) щяха да го задържат. След като всичко читаво замина, за какви грижи бълнувате? Всяко общество си има маргинали, но в нашето предимно те останаха.

явно нищо не се е изменило от златният телец на илф и петров. там е смешно, но в реалният живот явно-не.

No comment, ово е Бугарско!

Психичните заболявания са най-различни и никой не прави толкова специфични домове така, че покрай съвсем безобидните не нуждаещи се от медикаментозно лечение за подържане на приемливо поведение се срещат и такива от които можеш да очакваш всичко и то дори когато изглеждат съвсем добре.Техните отклонения са най-.различни достигащи и до сексуално насилие и за това такива домове трябва да са изолирани и охранявани или поне да се подържа затворен ,ограничителен режим.Като всичко в България средствата не достигат ,лекарства се икономисват а и отклоняват а при това ниско заплащане и всеобща бедност на народа ни нравствените добродетели са заметени под килима.Положението не е по-различно по света освен там където играят големи пари и пациентите са от елита.Все пак ми се струва малко странно да анатемосваме някоя леличка от детска градина дето заедно с другите се пооблажавали покрай децата -това винаги го е имало но на фона какво правят първите ни хора -политици и дори магистрати и на къде водят страната и толерират престъпноста ...просто няма място за сравнение.Нас ни управляват престъпници и срещу това трябва да се борим а останалата мръсотия се чисти по -лесно когато свършим ремонта в дъжавата.Времето обаче тече и все по-голяма е опасноста да не останат българи и България докато се намерят истински и чисти водачи а и народа ги припознае и застане зад тях след като не веднъж вече го лъгаха и грабиха.

Аз не смятам, че тези домове трябва да са изолирани, т.е. превърнати в концлагери (каквато е традицията в БГ); виновни, безотговорни и престъпници са тези, които са назначили неквалифициран персонал и са позволили в Качулка да стават подобни безпрецедентни извращения, които и за филм на ужасите не можеш да измислиш. И като продължаваме да дремем, да не ни пука от всичко това и да казваме, че тези домове трябва да са изолирани> очевидно се съгласяваме и приемаме това, което става там.

Нима това не се случва и извън "санаториумите" с "нормалните" ненормални?

Адът на земята се нарича България...

Ох то в България веке знае ли се кой е психично болен и кой не ... скоро очаквам Божието възмездие , та дано прогледнем най после!

За отвлеченото и убито момиче е лоша вест , ами за това чудо тука какво да кажем и пишем ... БГ патент май , няма еквивалент в света

...не е зле управляващите казаха че сме по добре сега и вървим към оправяне

Това е грях! Гаврата с тези хора ще донесе нещастия на безбожниците, които ги извършват! Техните най-близки и обичани хора ще платят за това!!!

първо умствено изостанал, не означава човек с агресивно поведение и точно за това има заведения, които се наричат санаториуми, а другите са болници където заболяванията са по-сериозни. Това, че има охрана не означава, че някой третира хората вътре като животни. И накрая да те попитам - ти как си сигурен, че си нормален? Ако утре решат да изместят долната граница на умствено изостаналите и я дигнат до 75 ?

Виждал съм преди години това място когато мината работеше.Доста е отдалечено а и района след закриването на въгледобива е доста беден а и няма работа така ,че всеки който по един или друг начин си е намерил работа там е обект на завист и дори омраза от безработните в района.От психично болни хора можеш да очакваш всичко така ,че и някои не съвсем лицеприятни отношения на персонала към тях са просто част от бита на такива места.(НЯМАМ НИКАКВИ ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ ПО ВЪПРОСА А САМО НЯКОИ НАБЛЮДЕНИЯ В СХОДНА СРЕДА)Логично е персонала да се опитва да ,,преживява" там (да преспива ,да си готви по нещо)защото смените са дълги ,няма магазини а и транспорта е доста нередовен.За разни извръщения винаги може да се предполага защото зная ,че стават не само там и то най-вече между самите болни.Когато се сменя шефа разбира се стават промени като той назначава свои хора а гони предишните и претексти винаги трябва да се намерат дори и да са само приказки и недоказани ,,грехове".

може би е така, но пък от друга страна случаи на абсолютно неморално отношение към болни или деца по заведенията в бг изкачат постоянно, не само в нашите медии, но и по света валят такива доклади. даже една детска градина ако погледнем или един студенстки стол - лелките крадат от храната на децата и си я завличат вкъщи. Ти ако немаш морални задръжки да крадеш от храната на децата то от там до тва да пребиваш некой болен щото не знаеш как да се отнасяш с него и те дразни не е голяма стъпката. тва е една жестокост в обществото, и никой не се интересува от другите.

Ползваме бой, глад и тези три психотерапевтични метода.

Тези са се объркали с адреса, става дума за Позитано 20

Както всичко друго в държавата ни е в упадък, така и грижите за психично болните ни е така? То за нормалните хора не се грижат, а за психичноболните е абсурд да го правят? Време е сегашната министърка на Болното здраве да започне да работи, а не да се чуди с кой да флиртува и от кой да има отново незаконно детенце?

защо министъра, а не директора на конкретното заведение, който е позволявал това? Защо не санитарите, които са част от нас- гражданите - които извършват тея зверства?

Трябва да се разследва. Не бива сляпо да се вярва на 100%. Не че не може да е вярно. Някой хора като придобият власт, си проличават какви са.

като гледам коментиращите, тяхната антибългарска злоба, стават точно за такова заведение.

не с месеци и не с дни, а с часове се съсипва нацията ни и не върви, а вече тича към небитието. Анатема за тези безбожници измъчвали живи хора в дома.

Как е възможно това да се случва днес, сега? Плача...

От много плач до дам се стига. Май само те са щастливи в тая държава. Никой не може да ви помогне.

бог знае какво се случва зад стените на подобни заведения,сега е момента да бъдатосъдени всички от персонала,не е вузможно да работиш на такова място и да незнаеш нищо,значи си съучастник,да се осъдят да върнат и парите за екстрите,дадени от дърявата, *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Кирилица, че не разбрах нищо.

Това е възможно само в комунистически, посткомунистически държавви и други изпаднали като Афганистан, в Централан Африка... Така беше по времето на Живков в старческите домове. За разликата можете да посетите един дом в Швейцария. Ако попаднете на най-бедните домове, ще се почудите дали сте в 4 или 5 звезден хотел. Ако сте в по-богатите, ще се запитате дали това не е дворец на някой монарх. А преди 6-7 десетилетия България и Швейцария са били на едно ниво на икономимески развитие! В Европа е възможно само в държави, управлявани от комунисти. Де факто е така. Това преставлява Идеята, това са последствията от Идеята за комунизъм. Не само в Бългаиря, а навсякъде, където тази гнус е заразила някога общества. Станишев е вкоренен представител на кликата, от която тръгва тази трагична реалност. Пак дойдоха на власт, този път с измама, пак потрегли бандитизмът нагоре, отново се теглят кредити за поколения напред. Дано занапред да избираме други, различни от БСП!

На келявите пишмандемократи все ви е комунизма виновен. Просто е - нация от алчни, мързеливи, завистливи, некадърни и оядени мизерници и безбожници наистина трябва да изчезне , както се и случва.

Вувузел

Разбира се че комунизма няма нищо общо с това! За всичко е виновен еврейско-империалистическият социалист Станишев и неговата мафия!

Вувузел

Той освободи Мафията от страха! Но и Бойко е виновен, защото не вкара главатаря на мафията в затвора, където отдавна му е мястото!

При фашизма е било добре. Просто ги изгаряли. Кофти материал. ГОВЕДО! ПРИЧИНАТА Е В ПОРОДАТА БУЛГАРИСТАНЕЦ! ОМРАЗНО, ДОЛНО ПЛЕМЕ ОЩЕ ОТ ПЪРВОТО МУ ЦАРСТВО.

Това няма общо с комунизъм - в който по принцип, престъпността бе много по-малка. Пък и по комунизма, бяхме по-близо до Швейцария, отколкото в момента. Тук стана 24 годишен хаос, докато другите се развиваха. По комунизма бяхме номер 38 по развитие. Сега сме много много по-назад. Именно в периода на прехода, България изостана много. Да не говорим, че Швейцария не е част от ЕС. Те са в най-изгодната позиция, да не ги командват някакви неясни. Само май имат споразумение за безмитна търговия с ЕС. Това щеше да е идеално и за България.

не причината само комунизъм или режим. това е типичното развитие на общества, които се градят без ценности и без морал. корупция от най-ниските нива, престъпна безотговорност и липса на морални задръжки и толериране на кражба и некомпетентност. ей сега се сетих за един пример - преди години една козирка се беше срутила във варна и беше убила едно момиче. Дълги години след това архитектите и там инжинерите се опитваха да се оневинят и да получат правото да упражняват професиите си. Аз не мога да си обясня как биха се върнали да строят неща при условие, че тяхно творение е убило някого доказано? Ей тва е дебелокожието и двойният стандарт - същите тези сигурно сега протестират и мрънкат срещу държавата и беззаконието.--.

За мен това е абсолютно неприемливо и трябва да подлежи на отговорност пред съда. Сигурна съм, че ако се направи проверка по всички психиатрични клиники и домове ще бъдат открити още по-големи нарушения. Тези хора, които се намират там не са виновни, че са се раболяли, психичните тклонения са болет и не трябва да осъждаме хората за това. Но тези изверги, които са ги малтретирали включително сексуално трябва да бъдат пратени в затвора , а не все още да работят там.

Ако и този персонал е виновен колкото споменатата директорка...