Ректорът на ТУ - Варна преписал дисертацията си

Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е преписал 90% от дисертацията си за най-високата степен – доктор на науките.

Обратно в новината

Коментари - Ректорът на ТУ - Варна преписал дисертацията си | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

някои знае ли на лекция колко взимат, чух или ч0 или 70 лева за 2 часа, но не знам дали е вярно?

Каква гавра си направи с интелигентните и умни хора преди няколко години продажникът Сергей Игнатов. Отвори толкова широко вратите за присъждане на научните степени и звания във висшите училища, че само които не искаха, не получиха тапии за доктор на науките, проф., доц. Както пишат по долу, някоя мухла отишла в Новоросийск, или в друг град на необятната РУС, платила си колкото трябва и тук се връща с "защитена дисертация". И не само това-от широко отворените двери на Игнатиевската школа получава безплатно и тапия за проф.. Е, колко му трябва на този, или на тая да "израстне" в кариерата??? И тези "научни" работници, проф. и доц. обучават нашите деца?? БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.

Добре, че бяха Сергей Игнатов и Вальо Топлото - да има с каво да се оправдаваме. Просто времената са такива - copy-paste и хайде научна степен. ВАК беше отживелица, а всичко старо оправяме с поне 2 нови по-големи идиотщини - при това навсякъде, не само във висшето образование.

Този пак реши да се направи на по-умен отколкото е. Но от друга страна, като едни от т.н. стратези на червените боклуци (и назначени бизнесмени) изказването му за усилията за разделянето в лагера на противника дава добра представа КАК И ДОСЕГА СА ДЕЙСТВАЛИ ТЕЗИ - С КОНЦЕНТРИРАНО ВНИМАНИЕ ДА ВСЯВАТ КЛЕВЕТИ И РАЗДОРИ, ВНЕДРЕНИ ЛИЦА И ВСЯКАКВИ БОКЛУЦИ СРЕД ДРУГИТЕ! Впрочем самият Борисов я играе много посветено и последователно точно тази игра срещу всички противници на кукловодите му (но никога срещу БСП и ДПС, както обеща когато народът му повярва и го избра за първи път, ако все още някой си спомня!)

МОН спокойно може да намали финансирането на този университет или съответно въз основа на този скандал да не акредитира ТУ. Много са възможностите, така съответно самия университет ще се самосезира сам, като им намалят заплатите от професор до аситент, кой ще иска точно такъв да му е ректор. Естествено, че тогава ще започне друга песен, въпроса е докога МОН ще си затваря очите, така беше и с Величко Адамов от Свищов. Заради скандалите с този прословут професор, Академията дръпна много назад.

МОН си затваря очите за всичко и всички - начело със софийските - милиончетата да се въртят..

МОН спокойно може да намали финансирането на този университет или съответно въз основа на този скандал да не акредитира ТУ. Много са възможностите, така съответно сами университет ще се само сезира сам, като им намалят заплатите от професор до аситент, кой ще иска точно такъв да ми е ректор. Естествено, че тогава ще започне друга песен, въпроса е докога МОН ще си затваря очите, така беше и с Величко Адамов от Свищов. Заради скандалите с този прословут професор, Академията дръпна много назад.

аз съм с много лоши спомени от търновския - не учете там. при условие, че по линия на ес може да учиш със заем или безплатно/евтино в цяла западна европа, трябва да си или луд, или много глупав да идеш при нашенските десе/бкп 'учени', 90% от ректори и управление са бивши доносници.

В България важното е да си хабилитиран.Всеки знае за какво става въпрос в тези среди. Така че ....

преди са давали подкуп на вак, сега на ръководител катедра да ги хабилитира, или пари, или услуга, доста така хабилитирани си вярваха, че ще се пенсионират и ще работят до смъртта си след пенсия за хиляди левове заплата и хонорар, ама демографската криза ще им развали планчетата.

За жалост не е единствен. Такъв комунизъм , какъвто е във висшето ни образование, и при социализма не е имало. Папане за сметка на бюджета - това е то. Не само "наука", знания няма.

Ще има ли защитени специалности, за да не изпадаме в аборигенщина. Никой не иска да учи физика, дори с информатика (хакерство)!

Най са ми интересни тези от МО. Вместо да спрат финансирането на ТУ - Варна те дали сигнал към Цацаратурата. Оттам сигурно ще си го преместят от единия крачол в другия. След като почти всички са мишоци и никой в комисията им не смее да му каже нищо на този преписвач, то така наречения университет е тотално компрометиран.

В същност съотношението на броят на собствените "научни открития" към броя на "научните работници" с титли в България е близко до нулата. Явно на някой друг преписвач му се става Ректор - ректорите имат много привилегии, мласт, разпореждат ежемесечно с държавни милиони, развиват се с "научен" туризъм, ... А ако си свястен на ден днешен тук- инфарктът ти е в кърпа вързан

И да има открития , какво ще ги правиш? БГ е деидустриализирана кочина. Тогава, да спрем заниманията с наука изобщо? Ами добре, значи завинаги БГ ще е кочина без индустрия!

В същност какво е "научната степен" и защо толкова хабилитирани "учени" нямат достатъчно знания в областта си и са за смях на студентите?

неработещите съдии си гласуват заплати, те са независими, университетските преподаватели сами си дават степен и те са независими, депутатите си гласуваха нови изчисления на заплатата им десетократно по висока от масово получаваната заплата, те са нечависими. Както е тръгнало, всички зависими си взеха куфарите и ще останат само независимите да се чудят кого ще крадат.

преди години медиите пощуряха за преписване на проф.Тадаръков - беше емблематичен случаи - от свои колеги. Но се разбра, че същият Тадаръков е най-близък приятел на Доган и се замълча.

които са му дали степен с фалшива работа не са ли затова да проверят да няма преписвачи. Те дружно трябва да работят нещо друго, не в комисия. Дори матура не можеш да вземеш с преписване, а ректорът е редно да се маха от ректорския стол.

Естествено. В България всичко е параграф 22....

Тия като съдиите,автономни,имунизирани,независими,а точат пари от държавата,т.е. от данъкоплатеца,печатници за дипломи,никакви вузове не са

Според Бил Гейтс само посредствените копират. Великите директно крадат! А фукарата обича да дава Бил Гейтс, като пример на успеха! А сега ректора ви крив!

Главния прокурор - сам трябва да се разследва и изпрати на съд. Ректора - сам да се уволни за плагиатство. добре дошли в държавата на мафията, където за неплатена сметка ти отнемат всичко, а баш бандитите управляват.

А колко са в момента така наречените"университети" в България? Те са точно 52 броя. Но извън този брой на майките-университети съществуват от край време и така наречените звена на "изнесени форми на обучение", още има изнесени цели факултети, има изнесени цели филиали. И за всички тях ние, простосмъртните им харизваме нашите нашите си измъчени пари. Здраве им кажи, на тия от Академичните Общности.

това е практиката. без пари друго не мозе да се прави!!!

-Наскоро експерти от Европейската Комисия препоръчаха България да намали броя на университетите до 10. Така ще се увеличи финансирането на Висшите училища и на тяхнатна научна дейност. А какво направиха преди няколко дни от Ректорския Съвет във Варна?: 1.Обявиха "мораториум" за разрастването на броя на висшите учебни заведения?? 2.Искат повишение на заплатите??? 3. Искат повече средства за "научни изследвания"??? И толкова... Хвала на умните и нагли Ректори. Хвала и на управляващите, които ги търпят и които ги засипват непрекъснато с нашите пари.

Това безобразие трябва да се преустанови със закон и отнемане на досегашните звания и степени на такива преписвачи! Какъв пример дават на подрастващите и на колегите си?! Всичките ни работи са такива-фалшиви, насочени само за незаслужени пари и слава!

По-добре да имаме повече училища, отколкото само няколко много богати училища.

Нека със ставане на крака и с бурни и продължителни ръкопляскания изразим своето възхищение от текстовете в Закона за развитие на академичния състав в Република България (известен още като закона на Сергей Игнатов), които допускат такива случаи.

Единствената разлика е, че преди за да препишеш нещо, трябваше да го прочетеш. Сега с copy-paste технологията "научните работници" са освободени да четат и осмислят, това което пишат. Този закон просто отвори малко по-широко вратичката. А "научните открития" и преди и сега са си мираж в пустиня.

Още малко и броя на професорите в Булгаристан ще надвиши броя на циганите!!!

Отдавна всичко се преписва, а с интернет това "упражнение" доста се улесни. Преписват се курсови работи, дипломни работи, докторски и др. дисертации и т.нат. В цяла Европа е така. Мислещите и даровитите хора в областтта на науката са много малко.

Пълни глупости говориш. В Европа си качваш курсовата/дипломната работа на специализиран сайт. Той я сравнява за плагиатстване с огромна база данни. След това ако имаш над 25% съмнение за плагиатство те привикват да обясняваш, ако процента е по-висок директно ти връщат Fail с марка плагиатство. Не е трудно да се направи и тук, но отново тези които създават правилата не искат да ги спазват.

Преструктурираш леко, задължително префразираш и това е - каква система ще те хване? Ако те е мързяло и това да направиш - сърди се на себе си.

Като всяко нещо в България и науката ни е псевдо такава.

Ами това е нивото на Бг елита - защитават се научни степени с преписване и подкупи. То и затова на Запад гледат на така наречения ни елит с пренебрежение

"Докторантите, от които ректорът е преписвал, нямат претенции" - пито-платено, както се казва...

Те от кого ли са преписали.......

Докторантите са му директно подчинени. Ха са се обадили, ха са изхвърчали на борсата...

По времето на социализма тарикатите във ВУЗ-овете защитаваха в СССР. Там срещу маратонки, персийски килими и тем подобни дефицитни за страната стоки се защитаваше дисертацията. Съветските професори имаха армия от научни работници и готови, написани теми за дисертация. отиваш примерно в Новоросийск, избираш си темата - даваш какво е нужно и се прибираш в България. И ВАК копче не може да ти каже!

Откровени лъжливи глупости.

ВАЖНОТО Е че имат пълни зали със студенти-ЕДИНСТВЕНО В УНСС бяхме по пет човека на лекции и нямаше никакъв интерес към това което изнасяха ЛЕКТОРИТЕ ПРОФЕСОРИ БЕЗ КОМЕНТАР?

и ти си една калинка както всички в драгата ни България. От поста ти се разбира, че си учил икономика, после медицина. Доста си прехвърчал и си се "образовал" всестранно...

Почти всички професори и доценти и главни асистенти са с преписани дисертации и учебници и лекции бе стига сте топяли човека ако така се разсъждава закрийте СУ И УНСС тогава приказвайте и НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

Има професори които нямат един писан учебник и са били декани и ректори и си карат джиповете.Идете до ВУЗОВЕТЕ и вижте че свястните професори са в лекционните зали и са им пълни със студенти РАЗХОДЕТЕ СЕ ДО УНСС-И ВИЖТЕ ПРАЗНИ УЧЕБНИ ЗАЛИ-БЕЗ КОМЕНТАР

Журналистите също преписват новините си от други портали и форуми-ЩО НЕ ГИ СЪДЯТ ЗА ПЛАГИАДСТВО ТИЯ ОТ ИНТЕРНЕТ НОВИНАРСКИТЕ МЕДИИ НАЙ-ВЕЧЕ

Журналята никога не са претендирали за авторство, докато при докторантурите това е задължително.

"Ректорът на ТУ - Варна преписал дисертацията си" -То да беше само той с мед да го намажеш.

Това ли е пример за децата ни? И с тия статии "медиите" ни пълнят главите!

Едно нещо прави впечатление и това е, че само в Дир.бг тази новина периодично се появява и то видно написана от тези подали сигнала. Поне сложете надпис "ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ".

Във всички вузове и научни институти рядко се срещат работари. Почти всички, които се водят на заплата там са тарикати, използуващи непълнотите и вратичките на законите за да си живуркат.

А къде не е така? Живеем във времето на тарикатите.

няма как да има нормална научна-техническа общност ,след като няма производство ,това ми прилича на професорите по пиано дето никога не са свирили. Икономиката и производството са разсипани,управляват ги хора,повечето от които са още по неморални и деградирали! Богатеят като огризват още оставеното от соца и пет пари не дават за наука и иновации.Ако им падне нещо от европрограмите - добре дошло . Та няма как "учените" да са други

ВУЗ професор до професора мила моя майноле. Заплатки от бюджета. Наши, ваши, УНСС и сие, копи пейс тотално. 54 ВУЗА в Булгаристан ашколсун. Ами в СОУ, без мандатност на Директорите. Мафия в средното образование. Назначени в София Зам. директор в СОУ без статут, без да отговаря на изискванията и критериите. Ако не вярвате проверете в 145 СОУ в Дианабад !!!!!!!! Мафия.

И как се разбира кой от кого е преписал? По това , че дисертациите на докторантите са отпечатани по-рано от голямата докторска? Това не е никакъв критерий! Дисертациите се основават на научни публикации на кандидатите за научна степен. А в тези публикации докторантите и ръководителя са равноправни съавтори, освен ако в разделителен протокол не е указан конкретния принос на всеки.

Тука не си прав. Има си разграничение на публикациите - някои са единично-авторски, други са съвместно-авторски. Ако единично-авторска публикация на докторант е излязла преди дисертацията за "голям доктор", пасажите от нея не са авторски за научния ръководител, нито могат вторично да бъдат подлагани за съгласие от автора за директно преписване в голямата дисертация на научния ръководител. При съвместно-авторските публикации при подадена контестация би следвало компетентен експертен орган да установи как се разпределят творческите приноси.

Принципно е така. Но на практика, единично авторски публикации се пишат основно от докторанти на самостоятелна подготовка, които нямат ръководител а най-много консултант. Нивото на сегашните редовни докторанти е толкова ниско, че е необходимо те да бъдат "дундуркани" дълго след защита. Описваш практически невъзможна ситуация!

А д-р Бойко Борисов кога?

Е само в този университет и град да е, ще викаме ура.

много е сложна темата на дисертацията.Ако темата му беше "Ролята на военната униформа за успеха на армията" всичко щеше да е наред.

Тъпанарите, най често комунисти, избиват комплекски за малоценност с плагиатски "научни трудове", срещу които получават тапии за интелигентност, академични титли и звания и стават ръководители на покорното стадо българско.

Говориш глупости. Коммунизм здесь не причем...

Поне да научи студентите как да преписват... барем има някаква полза от тоя смешник....

Всичките вицове дето ги поствам у фейса са плагиятствани..... умирам от срам...

У Варна всичко е менте и под контрола на мафиотската групировка ТИМ. Всички държавни структури са и подчинени: общинари, полиция, съдии, адвокати, магистрати и всички варненски примати..

Добрутро! Ама не се косете, като знаете че 90 % от популацията ползва същите приоми, според своята сфера. С нищо не сте по-различни. Лека нощ!

тизи случаj, става повече от банално смешен. ректорът е бил научен ръководител на докторантите от които бил уж ''преписвал''. като научен ръководител на докторант тож е задължен да провери и коригира текста на дисертацията. пражеки корекциите, тоj вече става съвтор на дисертацията. така, че тож няма как да е преписвал от собствената си дисертация, която е написал или корогирал в почти 90 % от случаите. както виждате дори докторантът, кожто е бил в комисията при просъждането на научната степен доктор на науките на ректора мулчи. и защо мълчи? защото ректорът му е помогнал при представянето на дисертацията, като е участвал, както с дискусия, така и с корекции по текста, така и в научната разработка. ако искате да сваляте ректор, търсете друг законен начин. това с плагиатво от дисертация на собствен докторант е повече от глупаво.

Не си прав. Научният ръководител си има ръководно-методически функции спрямо наставляваното обучаемо лице, дидактическите му наставления не са пълноправно авторство.

Че то на физиономията му е написано с огромни букви, че е мръсно подло и много ниско интелигентно човече. Обаче РЕКТУМ на университет!

Ти верно си дедо, Минчев старши...Твоята физиономия да не е по-арна?!!

Това ни е образованието , преписваш като ученик , студент, чужди думи и мисли за по-добра оценка, а в главата пусто.Що де не го направиш и като професор?Колко от студентите разработват, повтарям -разработват дипломните си работи,а не ги преписват гьотере от дебелите книги?