Коментари - Празнуваме Петровден | dnes.dir.bg
назад

Празнуваме Петровден

Църквата почита днес паметта на Светите Христови апостоли - Петър и Павел. Празникът е наричан от народа Петровден.

Обратно в новината

Коментари - Празнуваме Петровден | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Честит имен ден на всички именници! Днес е денят на св. Петър и св. Павел! Най вече на тях дължим разпространението на християнството след разпъването на Исус! Аз съм им благодарен за живота им, отдаден на нас!

ЧИД на Всички Именяци/Именнички ! (и дано Хитър Е Заедно с Нас-Всички)

Честит имен ден на всички.Много късмет и здраве както на всечке именици така и на българския народ.НАЗДРАВЕ

Честити Имен ДЕН, на всички именници!!! Нека са честити като св. Петър и св. Павел! Пожелавам им здраве и любов, другото ще си дойде!!! И довечера да се повеселят с приятелите и роднините си!!!

Да бъдат благословени всички, носещи името на Петър, апостол Иисус Христов!

Казвам се Павел и пожелавам от все сърце на всички именници днес здраве и късмет в живота. Нека пресветите Петър и Павел направят така,че България да бъде и пребъде във вечността и никога повече хубавите български деца да не я напускат, а тези които вече са навън да се завърнат и то завинаги.

Хубаво редиш, дай Боже така да стане и то ще стане, само се поля да сме живи да го дочакаме! Наздраве! Петър

Името на светеца идва не от цифрата пет, а от латинското "петрус", което ще рече "камък" или силен и устойчив като камък!!! Учете ги тези неща бе, хора, учете и чужди езици, както казваше Рачков. Използвам възможността и за нещо по-приятно в тази връзка - да поздравя съпругата си с именния ден, да се свети името й и да бъде все така всеотдайна като майка и вече баба, и така устойчива като камък, за да ме изтърпи още малко време на тази грешна земя! Честито, Петенце! Другото - после...

Не се заяждайте, човекът просто споделя любопитна случайност, без злоба!!! Св. Петър и св. Павел, чийто ден празнуваме днес, не биха искали между нас да има крамоли! Нека се обичаме и уважаваме поне не само на този ден, а през целия си живот! Никак не е трудно, дори е по-лесно и приятно!!!

Истинското му име е Шимон Йона. Христос го нарича Петрус или камък- т.е. камък ,върху който да изгради църквата си- т.е. като продължител на неговото учение и разпространител на християнството. Брат на Петър е Андрей. Петър не се е отрекъл три пъти от Христос по своя воля. Така му е казал да направи Исус Христос, за да може Петър да се спаси от гонителите на християнитеи да продължи. Петър и един ученик са единствените, които съпровождат Исус, когато го водят на съд. Петър го сваля от кръста след разпъването заедно с майката на Исус и Мария Магдалена. Най- добре е описан животът,делото и смъртта на Петър в романа,,Quo Vadis,, - Сенкевич. Не случайно има Нобелова награда. Петър пожелава да бъде разпънат надолу с главата, защото не бил достатъчно достоен да умре като Христос. Това е последното зрелище на Нерон с гаврата му с християните на арената. В своята жестокост , той нарежда под всеки разпънат на кръст християнин да има запален огън, който да увеличи страданието им.

На 12 юли ще има вече ябълки Петровки, тъй че Природата ни казва, кога е Петровден а то е свързано и с народната традиция. Същото е и с Трифонов ден или Трифон Зарезан - на 1 февруари нямя какво да се зарязва , а и народната традиция е 14 февруари, не случайна, а от натрупан лозарски опит.

Честит празник на всички именници! Честит Петровден, здраве, добро и живот, България!

Честит празник! Иначе в инфото на Дир.бг е такъв тюрлю-гювеч от християнство, езичество, соларни символи и жертвоприношения, че да ти се изправи косата... Ограмотете се малко, бе хора! Като пишете за християнски празници, оставете за малко курбаните и коленето на петли.

"Без да напускаш Рим, дошъл си при нас, с ценните вериги, които си носил, първопрестолни сред апостолите, и ние, покланящите им се с вяра, молим се, с твоите молитви към Бога дарувай нам велика милост. " Честито на адашите и адашките! Мир на всички!

Местан да почерпи !

И тука има математика! Идва от пет-5.... Пет-ър!!!!

Слабият математик , дали е толкова слаб ??,... но подхвана "статистическата данна" да става свеж лаф!

Благодаря за пожеланията и честито на всички именници!

Юлиански календар, Григориански календар, Източна и Западна православна църква...не ги разбирам много тези неща, защото съм атеист. но съм учил история, казвам се Петър и празнувам имен ден на 12-ти юли.

Честит Имен ДЕН, Петре!!! Празнувай сега, празнувай и на 12-ти юли!!! Повече празници, повече радости!!!

И баба така ме е научила- 12-ти, нещо като староверец съм! Ама мога да почерпя и днес!! И след това си имам резервна дата!

Не се чуди - проблемът ти е никакъв. Щом си атеист, просто нямаш имен ден. Именните дни са само за християните - това са празниците в почит на християнските светци и мъченици. Като атеист най-вероятно не вярваш в светостта на тези хора и не ги почиташ. Така че нямаш имен ден.

Честит имен на Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлина и др. именници!!! Да са живи и здрави, и щастливи!!! Весело посрещане на празника и да узнаем повече за св. Петър и св. Павел!!!

Свети апостоли Петър и Павел, молете Бога за нас! Честито на всички именници.

Честито на всички именници!

Честит Имен Ден и на теб!

Честит Имен ДЕН, Петре!!!