Как черното злато може да доведе до икономическа разруха

Тази година Венецуела изпревари Саудитска Арабия по обем на доказаните петролни запаси в класацията на енергийното министерство на САЩ.

Обратно в новината

Коментари - Как черното злато може да доведе до икономическа разруха | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

деер

Всичко е цирк! Къде са парите на Венецуела? В Русия?...Не! Къде са парите на Русия? ..Ами, не са в Русия .....

а неправилната политика дето води до разруха. И най-вече корупцията.

...ти питаш има ли страна управлявана от комуняги да е просперирала?И сочиш Венецуела и КНДР...и пропускаш да споменеш една комунистическа държавицаупосетена наскоро от твоя кумир Тръмп и цялото му семейство барабар с внучетата му...

Венецуела е далеч, а медиите принадлежат на тези,които желаят грабежа над тази богата но бедна страна да продължи.

Покъртителен цитата: Много хора преминават от Венецуела в Колумбия, за да си набавят храна или просто да се нахранят ...........То така говореха западните медии и за Северна Корея, как била държава живееща в средновековието..как нямали какво да ядат, как били с допотопни технологии...А хората сами изстреляха на орбита спътник, развиват ядрените технологии, строят си модерни градове .... А във военната област, дори "великата" Хамерика се страхува от тях:) Нали западните експерти това обясняваха как севернокорейците никога нямало да имат ракети които да стигнат до страната на хамериканската мечта...А севернокорейците го постигнаха за някакви си 2-3 години! Във Венецуела става това което стана в целия Близък Изток, Либия, Йемен,Сирия, Египет и Украйна! както каза олигофрена Мкаккейн, дадохме 3 милиарда долара, а не взехме цяла Украйна и Крим, и по -точнио района на Донбас където е цялата тежка промишленост и има шистов газ! Така е и с Венецуела! Само пълния дебил или БГ продажник не знае, че хамърите от ЦРУ отровиха Чавес, и че същите тия боклуци от ЦРУ дестабилизират Венецуела по украинския сеценарии и този на Арабската пролет! За останалите хора по света е напълно ясно кой налива парите в НПО та като Хамерика за България и т.н.

Пример,в Мавритания вреше от риба ,но я ловяха само части чужди компании,и плащаха жълти стотинки за лицензи.а мавританците дори няма пари за да си купят от нас риба.просто умираха от глад.дори нямаха и порт,на които да се претоварва рибата,за да може батака да е още по-голям.няма митнци,няма мита,нищо

Същото е със Сомалия. няма правителство, рибата изловена, хвърлят хиляди тонове токсични отпадъци и после онези нещастници, гладни и с болни деца са великите пирати убиващи демокрацията. продават ни

Ми кът не са си построили порт кой им е крив! Що разрушиха порта, дето им то потроиха римляните? Русия също не строи портове, само ги ликвидира!

Обикновен социализъм! Комунягите дойдат ли на власт разсипват всичко. Разсипаха СССР, най-богатата на природни ресурси държава, та няма да направят същото с Венецуела. Тази идеология трябва да се забрани както фашизма!

Може да доведе до разруха след намеса на америчка...И Венецуела не е първата попаднала под ударите на глобалната империя след опита си да РЕШАВА САМА.....А Норвегия просто НЕ е обект на хибридна война и не си хвали социализма.А кажете и колко НПО-та има там,и как се борят с КОРУПЦИЯТА. Норвежкият фонд е ДЪРЖАВЕН,както и петролната компания.....!!!!

Обикновен социализъм! В Норвегия няма комунисти! Посочи една единствена държава, където са управлявали комунисти и която да не се е сринала. Неминуемо е когато се харчи повече, отколкото изкарва икономиката. Идеологията и системата им са нежизненоспособни, мъртвородени запъртъци

Китай. А сега ти ми посочи една капиталистическа държава, кято да не е фалирала.

Имат петрол, но свестният петрол свърши, това, което имат е битумна маса. Нещо тип течен асфалт, трябва да се нагрява с пара и да се смесва с Лек петрол за да може да служи за нещо. Петролът им винаги е бил богат на примеси и имат само две места в света които го преработват, в Сащ и германия. В канада петрола е същият, ако не се лъжа в Алберта, даже забраниха добива му защото би замърсил зоната ужасно, после го разрешиха, после Обама каза, че ще строят петролопровод до там, после каза, че няма. С две думи петрол с цена висока, вероятно над 100 долара. насилието във Венцуела не е от вчера. В магазините стоят военни с автомати а ако си купиш нещо от книжката с купоните го доказваш с отпечатък от палеца. По еддно време нямаха дори картофи, мак доналдс беше сложил пържен местен корен в менюто вместо картофи. Вината не е на петрола, вината ее на стадото и крадците, класическа картина. Огромна държава не може даже да произвежда картофи. Естсетвено вината е на Трумп и на колумбииците, когато не е на марсианците. насилието е жестоко но не е от вчера и дори не е от 5 години, просто се увеличава. Още една страна която се разпада бавно, бавно

Куриозното в този случай не е това,че Чавес,Мадуро или не знам си още кои крадат и със задниците си,а това,че"най-големите демократи"в света,тези от Щатите им съхраняват париците,"борейки"се с всички сили срещу тях:)))?!? Тъжно,но факт,за съжаление и...да го дуФат бедните,както беше казал някой!!!

Нищо куриозно нема, щом Пути си държи парите в САЩ, Чавес и Мъдуро да не са балами, та да ги държат в КНДР или Русия!

Milen Gagov

Има и още как,но не е за разбиране от всички!!! Чувал ли си теорията за скачените съдове или пък другата,че две напълно противоположни по своята природа тела се нуждаят едно от друго,за да съществуват??? Да не си мислиш,че комунизмът би съществувал без...капитализъм?!? Или пък,че Щатите биха били това,което са без наличието на някогашния СССР или без сегашната Русия?!? Погледни само в кои пера се отделят най-големите средства от бюджетите им,позаинтересувай се,кой,защо и поради,каква причина го прави и ще разбереш,ако имаш,разбира се малко повечко интелект!!! Путин,Мутин,Мадуро,Чавес,Шантавия от Северна Корея били...крадци,ама големите демократи им приемат чедата за обучение и са съгласни да им харчат париците,които са уж от...кражби,нали така?!? Ама защо така,нали са уж борци за..."правата вяра"??? Хайде бе,ами че онези от Щатите дето са с големите портфейли,те да не би да са от наследниците на Майка Тереза и да са натрупали състояние от...топенето на свинска мас и продажбата й на черния пазар в...Аляска?!? Уили,хайде моля ти се,свали си розовите очилца на пепрудки и погледни по-надалеко от сянката на...Путин,става ли???

Монополиста на финансовите пазари САЩ, отряза напълно Венецуела от свежи кредити ,за да я постави на колене и да и Отнеме Всичко !! Но ! Русия и Китай непрекъснато помагат на Венецуела да преодолее САЩското Мутрене ! Русия преди няколко седмици даде на 5 Милиарда доларова равностойност на Венецуела ! Венецуела създава своя крипто валута за да не се занимава с умиращият вече Долар ! САЩ са като умиращ бесен чакал ...хапят явно и безразборно ! Статията е Едностранчиво Хибридна като САЩски вестник през Макартизма !

Империалистическа Русия е като умиращ бесен чакал, вместо да помогне на братска Социалистическа Венецуела със 200-300 милиарда долара и да я спаси, тя се гевези и и похвърля някакви жалки копейки! А 1 рубла е равна на 2 стотинки, кво може да се купи с тях, парче гъспапир!

Въобще не им е проблем на Империалистическа Русия да напечата 200-300 милиона долара и да ги спаси. Обаче вместо това се освобождава от всички долари - връща им ги на Хамериканците и усилено се запасява със злато.

Че защо им е криптовалута? Да се вържат към рублата или кубинското песо...

Венесуела трябваше да постъпи, като Русия, когато падна цената на петрола. руснаците не се юрнаха да печатат рубли (както направи България 1996 - 1997 г.) и заедно с други мерки, инфлацията остана на приемливи нива. Венесуела се подведе по съветите на "водещи" западни икономисти и заедно с вътрешните саботажи, последствията ги виждаме.

И в Русия ги виждаме, 1 рубла = на 2 стотинки, МРЗ-то - 200 БГ лева Кило банани в България 1$, в Русия също 1$! Турските домати ги ядат направо с колците!

Всичко идва от това, че Венецуела конфискува всички американски фирми и те газ пикаят.

Америанците пикаят гас, венецуелците лочат пикнята!

ТОВА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ДОКЪДЕ ВОДИ ДИКТАЯТУРАТА И КОМУНИЗМА.СЪЩОТО Е И В РУСИЯ.

"Как черното злато може да доведе до икономическа разруха Тази година Венецуела изпревари Саудитска Арабия по обем на доказаните петролни запаси в класацията на енергийното министерство на САЩ." Заглавието е неточно, според мен, и доста подвеждащо за онези, които приемат всичко буквално и не мислят много с главите си! Наличието или отсъствието на даден природен ресурс НЕ може само по себе си да доведе до икономическа разруха - то може само да стимулира и улеснява или не икономическото развитие на държавата В ЗАВИСИМОСТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО И ИЗПОЛЗВАНЕТО МУ ЗА ОБЩОТО БЛАГО ИЛИ НЕ! Петролът, особено когато го има в изобилие сам по себе си не може да доведе до икономическа разруха, УПРАВЛЕНИЕТО (УПРАВЛЕНИЯТА) МОГАТ! Но това - Венецуела в случая (а и Русия, Саудитска Арабия, Норвегия...) е много добър, христоматиен пример и демонстрация колко са важни не само начинът и организацията на обществото, управлението му, ТОЕСТ ПРОИЗВОДСТВОТО, НО И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО И ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ПРОДУКТ И РЕСУРС! Не случайно имаме една приказка: "По вода стъпва и жаден ходи!" Или че при определен строй и управление у нас нашите управници и икономисти могат да докарат до дефицит на пясък дори и в пустинята Сахара!

Нали знаете приказката, че докато хората правят от пустинята рай (например Лас Вегас, който е ходил там...), нашите комунисти и управления направиха от рая (хубавата ни България) - пустиня!

не, само ти я знаеш приказката. още някой многословен тъпизъм няма ли да напишеш?

Крадлицата у нас колко газ гепи, колко нефт! Има ли кво друго да се краде, на доматите колците ли?

Ооо ,ма това ми е мноого познато социализъмът и комунизамът ,"прегърнаха" държавата Венецуела,така както бехме прегърнати и Ние Нищо не си спомняме обаче ,къса ,къса е паметта на хората

не е в криза от ниските цени на петрола. И как в 'капиталистическа' Норвегия печалбите от петрола и газа се натрупват в народен фонд, който се управлява от правителствен екип и се инвестират разумно за намаляване на риска ???

Защото Норвегия е умна държава, с умни управления и висок стандарт и диверсифицирана икономика! И защото имат висока култура, правораздаване, морал и норми, които спазват! И когато споменавам култура имам предвид думата в широкия й смисъл! Не че и там няма кретени и идиоти, не че и там не се намират престъпници, мошеници, кретени, лъжци и дебили, но те имат начини и система като общество и държава своевременно да ги разпознават и процедират подобаващо, използвайки и съответните средства и способи и за ПРЕВЕНЦИЯ! Просто нормални хора в нормална държава с нормални управления и управляващи...

Имат КРАЛ, а не бандюги като Чавес и Мъдуро и не дружат с Русия!

"Друг парадокс е, че фалитът на Петролеос де Венесуела дойде, точно когато котировките на петрола тръгнаха стабилно нагоре - от минимума си от 43,9 долара до над 65 долара за барел към средата на декември за сорта Брент..." Дир-а (или откъдето сте взели тази статия), това НЕ е парадокс, а всъщност логична и позната икономическа закономерност, дължи се на инертността в икономическите процеси или т.н. "лаг", тоест отдалеченост във времето между процесите и последствията от тях, каквато винаги има, но обикновено при макроикономиката тя е по-голяма!

Този абзац от статията ме навежда на една друга важна според мен, по-обща тема, която съм коментирал и друг път! Вижте как едни процеси и явления (и взаимовръзките им с определени последствия), за едни са неочаквани и необясними, парадокс - когато не се знаят, познават и разбират, за други са съвсем логични и очаквани, за трети са без значение, а четвърти дори не ги знаят и забелязват:) За всичките групи без една, които не знаят и не познават остава избора - да "ВЯРВАТ" или НЕ на тези описанията на тези процеси и явления и особено на последствията от тях И ТЪЛКУВАНЕТО ИМ! Така, там където отстъпва или отстъпва ПОЗНАНИЕТО и ЛОГИКАТА се отваря място на ВЯРАТА и НАХЛУВАТ И ЛЪЖАТА И МАНИПУЛАЦИЯТА и техните вариации! Особено забавно е, когато хора, които НЕ виждат и разбират процесите, явленията и взаимовръзките между тях се опитват да ги тълкуват и обясняват на другите, или дори да ги манипулират, че и се ядосват или иронизират онези, които не са съгласни с тях!

КАПИТАЛИЗЪМ = МУТРИ, БЕЙОВЕ И ДЕМОГРАФСКИ ГЕНОЦИД :)))

След втората световна война се разбра, че колониализма в неговия териториален вид съществуал до тогава с водещ колонизатор Великобритания, е по-малко ефективен от финансовия тип колониализъм. И от тогава, той е съвременната форма на колониално робство, която се практикува от "златния милиард" воден от САЩ. Да видим до кога.

Проблемът е същия-световния крадлив корпоративен капитал защитен от военната структура на ФАЩ. Какъвто и ресурс да има една държава, мераклии да го гепят винаги има в излишък, а от тях на първо място винаги е орда доминирана от ФАЩ. Във филма "Кървав диамант" репликата на един негър беше , че се моли освен диамантите на земята им да не открият и петрол, щото тогава гражданската война спретната там от капитала начело с ФАЩ нямало да има край. В "Параграф 22", Хелър саркастично се гаври с това описвайки хиперболично подобна ситуация с разказа на Вожда Бял Полуовес и неговото племе, на чиято територия намерили петрол.

"Параграф 22" може да се използва , като наръчник по икономика. Там са описани всички основни начини на глобална икономическа кражба: - кражбата на природни богатства (историята с племето на Полуовес); - източването на фирми (купуването на яйца по 7 цента и продаването им по 5 цента с печалба от Майндърбайндър) - печалбата от субсидия за несадене на люцерна, бащата на Майор Майор) - войната , като частна инициатива (бомабардирането на собственото летище от Майндърбайндър). И т.н.

Какъв е извода от тази гнусна и лъжлива статиика ?..Време е на Венецуела да бъде приложен Либииският сценарии и всички ще заплуват в щастие ,особено сценаристите !?

Егати тъпите кравари! Отидоха на майната си в Ирак заради нафтата, а тук нафтата е съвсем близо и не се сещат да я пригепсат!

няма да ги нападат, ще ги оставят да се пекат в собствен социалистически сос на газов котлон, охлювите няма да избягат

Всъщност, бедите на Венецуела са заради финансовите спекуланти на ФАЩ и агентурата на ЦРУ, клатеща управлението им. Я си представете България, в чиито териториални води се експлоатират огромни залежи от метан? Ще забогатеем ли, или пак ще ни баламосват с неефективното ни производство, производителност на труда, ще ни извиват ръцете с концесии, от които държавата печели...10% от печалбата...която естествено е минимална...а суровината ще се преработва...в Намибия.

Така е, американците подшишкваха Чавес да краде, сига подшишкват и Мъдуриста да краде! А Саудитите раздават парите от нафтата направо на населението, вместо да крадат!

Ако можеш да ми посочиш някой, който да се е хванал с Русия и да е прокопсал, печелиш 1000 лева! Между другото, добива на нефт във Венецуела се контролира от руснаци, а те, както е известно имат навика да крадат като за световното!

Международната мафия прави всичко възможно да фалира Венецуела, за да вземе властта и да изкупи страната на безценица.

AbuTalib

Навсякъде по света самоппровъзгласилите се за социалистите се доказаха като потенциални капиталисти и нищо певече.

Където е минал комунист и трева не расте! Тия се давят в петрол, а ходят гладни и боси. Комунист и коза наядане нямат.

Тия гейчета от Дир-а са изрязали хубавата снимка . . . .

Държавата с най-много залежи на Мед в Европа е ...България. Да. Какво правим? Аурубис, Асарел, Дънди го изнасят без пари. При бума на електронни устройства в момента... Ако имахме петрол, щяхме да сме Венецуела, не Норвегия.

Да им влезе Менда в паpламента да се зъби като бясна сpещу пенцийте и тогава паpички ще има за всички, както за богати така и упpавляващи Пари, не иска, един Онодис вагена* от Колумбийския университет стига

тъпи, ще те изненадам много неприятно, но мадуро ЩЕ повиши минималната заплата и пенсиите с 50%! с точно 50%!! новината е от 09. 02. 2017г. това ще е петото повишение за тази година! след петото поредно повишение минималната заплата във венецуела ще стане 40 683 боливара, което е точно 60 $!! в момента венецуела е държавата с най голяма инфлация в света-1 600% на годишна база! няма икономика в света, която комунделите да не успеят да съсипят!

Да пpодължа: а Гpобаpя, да огpаби, и да я закопа! И ти ли си такава гадина? Eстествено то се pазбиpа!

това е то - комунистите=социалисти и Сахара да управляват, там ще има недостиг на пустинен пясък...

ми социалисти сър!

Не Черното злато е довело до икономическа разруха(злато от каквото и естество да е ,е противоположно(oxymoron) на разруха!!! Разрухата,драги ми авторе,е от социалистическото/комунистическо управление на Чавес и Мадуро! PS: Мангизите са отишли у техните роднини(както е отбелязано в статията!?).

Ами то това е целта на "статията" Да бъдат злепоставени враговете на говеждата мумия сороз и компания.

Защо не спреш да демонстрираш тъпотията си се питам.

"Най-добрият начин да се справим с бедността е да дадем власт на бедните" Смях!!!!!!!!! Последвай бръмбара и ще стигнеш до лайното. Бедните са бедни щото са прости. И щото са прости ще си останат бедни.

Дебил, няма егоист, който да не се възползва от силата на властта, за да стане богат. Не е до "умнотия", а до измама и сила.

не черното злато, а алчността човешка може да доведе до икономическа разруха. примерът за алчните и ненаситни венецуелски комуноиди е добре описан в статията. същото се случва и в най-богатата на природни ресурси държава - русия.

Прави впечатление, че когато в някоя държава бръкнат в гъза са сороз, последния разлайва кучетата да изкарат комунистите - гладни.

Прави впечатление, че изпъкваш с тъпотата си дори и сред колегите си - троловете тъпанари от бригадката ви! и лумпени?

дано не се намери около нас нефт, газ или друго подобно!!! виждаме със златото ни какво става - само отрови за нас, а печалбата заминава за австралия; Господу помолимся - спаси нас от природни ресурси!

Добра статийка за днешната надница.

Венецуела си е много добре. Тя далеч не е единствената държава с кредити, но е държава, на която контролираните от колониалните говеда - банки, играят номера.

Много тъпо парче си, типичен комунист. Отивай в северна корея...

веднъж и ние бяхме добре..

Типична феик новина. След Фидел Кастро , другият непослушен на САЩ беше Чавес. Какво ли не опитаха да го свалят и накрая го заразиха и убиха. Майданчето този път в Каракас го провежда ЦГРУ вече 4 години. Замо се замислете как е възможно 2 момичета да харчат средно на ден милиони долари насред Венецуела! Гледайте филма на Стоун " На юг от границата" и ще разберете колко невярна е статията тук. Срам за Дир БГ !

как са се отразили ниските цени на петрола за Русия, явно тя си е диверсифицирала икономиката и вече не е суровинна държава ???

Има споразумение между САЩ и Саудитска Арабия от 1975 година. САЩ казват на какви цени да се продава петрола, срещу защита. Та 2014 та Хюсеин Обама отиде в СА и нареди сваляне на цените, заради Украйна, като мислеше, че ще удари Русия. Обаче пострада СА, пък и шистаците в САЩ. СА смятат да въвеждат ДОД и ДДС.

Шистовите технологии се развиват революционно, стават все по-ефективни и все по екологични, като се явяват коректив на спекулативното поскъпване на петрола. Европа и България имат интерес от ниски цени на петрола и газа, защото това активира икономиката и е необяснима радостта на разни туземни рашофилистици, когато се качват цените им ???

"..вноските по теглените кредити.." = Банката назначава прасета на ключови места, чрез които поробва държавата. Стандартната схема в основата на всяка национална мизерия. Останалото е бла, бла, бла.., като за дебилните гои.

Ние, русснаците, разменяме нефт и газ за Боярищник и всичко ни е наред!

Сериозно ли си мислиш, че никой няма да забележи точката накрая? Ех, много падна нивото на троловете напоследък, а едно време какви тролове имаше... Нощна смяна в България ли караш или вечерна в САЩ?

Остави то тоя некадърник бе, иска да става известен, като копира профилите на известните.

Добре, че е боярищника да опиянява ушанките, иначе до 10 - 15 години щяха да разберат, че са по зле от Венецуела. Боярищника е златото на народа от дивите азиатски степи, не петрола.