От Петковден започвала зимата

Българската православна църква почита днес паметта на Св. преподобна Параскева Търновска или Св. Петка. Народът нарича деня Петковден.

Обратно в новината

Коментари - От Петковден започвала зимата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

мдаааа ..

"На този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева". Дир-а, половината от изброените празнуват на Петровден

до До Мони-това което го пише Мони е точно така.Едно време са си кърпели кожусите,защото са били скъсани от тежката и добра реколта.Някога са го правели символично на Димитровден.Вече писах в Днес-бг

стар, нов стил, зимата започва от димитровден, казах!!!

Зимата започва по разписание от 22 декември по календар. Иначе вече е изместена от янури впредвид климатичните промени.

Зимата започва от Димитровден - така е според народните поверия. Това за Петковден не знам от къде сте си го измислили. Наздраве за всички именници, да сте живи и здрави, щастие и късмет ви желая!

ХА ДА Е ПОНЕ ДИМИТРОВДЕН

Честит празник на именниците. Това е денят, от който трябва да започнем да си кърпим кожусите (някои си купуват нови якета), да си опечем чушките (някои си купуват купешка лютеница), да си обрулим ореха (някои си купуват кедрови ядки), да си заредим килерчетата с домашна ракийка и вино (някои си купуват водка Белуга и пият уиски по баровете), да си сменим гумите (някои си купуват нови), да си приберем мушкатата от терасите (някои си прибират джетовете в гаражите) и такива ми ти работи... ;) Яй наздраве!

Тези в скобите постмодернистите ли са?

От Петковден започва зимата - по стар стил, тоест пресметнете 14 дена по-късно и ще разберете от кога са го имали предвид нашите баби и дядовци!

Честит празник на всички именници! Да сте живи и здрави! И нека се помолим Св. Петка да закриля всички добри хора на Земята!

Петковден начало на зимата, дрън-дрън. Щом за това се лъжат, колко ли са заблудени и за Петко ...

Петрана си е на Петровден, не на Петков...

Да! Но нали трябва да попрочетат преди да пишат...

Мазе и мезе и не ме търсете повече! Ракия 200 лтр и 1,5 тона вино и навън само за храна на гадинките, че по Коледа да има бахуриада.

те и коментарите ти по темите... селяндурски.

Dobromir Dimitrow

Какво е "очудваш"?! Антиселяндурино...