Какво да правим с втората пенсия?

Да има по-голям избор на услуги при втората пенсия, а решението как тя да се изплаща да се взима от осигурения.

Обратно в новината

Коментари - Какво да правим с втората пенсия? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За оптимистите - ще ви кажа ясно - забравете за втория пенсионен стълб! Когато дойде време да плащат на новите пенсионери, всички дружества които оперират с парите от този фонд ще фалират и ще ни гушнат паричките!! Всички те са се разбрали за това!!

Това Ганю е най-големият балък на тоя свят. Държавата го краде открай време, прецаква го постоянно, мачка го, сложила му е таван на пенсиите, т.е. спокойно си краде от изработените от Ганю пари за пенсията му, и въпреки това Ганю продължава сляпо да й има доверие на нея, а не на финансови институции, някои от които са по на 100 години в бизнеса и не могат да си позволят да си прецакват клиентите, нито има как да се случи поради регулациите, които им са наложени, и в които може директно и постоянно да следи какво се случва с парите му и ако не му допада, незабавно да гипрехвърли другаде. Прост народ - слаба държава, а държават ни е много слаба!

Втората,както и първата си ги заврете отзад,сам се грижа за старините,а вие лев няма да видите

Тази Втора пенсия май ще излезе и тя сладка финансова пирамидка за опериращите с фонда? ....

Да дадеш на някого милиарди левове даром, без да си мръдне пръста и да очакваш, че няма да бръкне в кацата с мед.. 'начи не си добре с главата.

Я сега си направете справка кои са тия с по-малко пари от средните 3000лв и ще видите, че това са дребните частници които са давали пари в пликове на работниците. Направете справка дали изобщо са ги осигурявали дори и на минимална сума за целия срок на договора. И сега тия хора да ги слагате в един кюп с останалите нали се сещате, че няма как да стане.

Преди две-три години се разчу, че експеримента с втора пенсия в бившите соц. страни. наложен от МВФ и СБ е неуспешен. Всички останали страни бързо закриха частните пенсионни фондове и прехвърлиха средствата на гражданите по партидите им в техоте институции подобни на нашият НОИ. Нашите власти не посмяха да направят това, предполагайки, че парите събрани от ЧПФ са профукани и ще стане голям скандал, които ще помете правителството, което управлява в момента на закриването на ЧПФ! Така ГЕРБ отлага скандала за момента, когато пак, за малко, ще пробута властта на БСП и ще ги натовари с всички възможни бакии, които са сътворени по време на управлението на ГЕРБ!

Пълни глупости. Да не говорим,че в повечето ЕУ страни тези фондове са изцяло частни. В някои държави като Германия има 3 стлъба точно както при нас. Чул си и недочул.....Втория стълб е перфектен искам всичките си пари там. И като гушна букета децата ми да вземат събраното до стотинка заедно с 4% доходност. Желая и за здравните същото. А който иска да си взема 200лв. пенсия от държавния фонд :)

Да се закрият частните фондове и всички натрупани суми заедно с лихвите да се изплатят на титулярите на партидите!!!

Социалните, работодателите и фондовете ще решават за парите на осигуряващите се. Чакайте бе, а техни/наши представители защо няма???

"като в третия случай остатъкът от парите няма да се наследява." Поредния грабеж! Все едно парите от спестовната сметка да не се наследяват! Това го няма никъде по света! Освен това и двете пенсионни осигурявания са смешни. При второто се събират някакви символични индивидуални суми. Разбира се, фондовете печелят добре, защото оперират дълъг период с доста крупни суми, събрани от множество малки индивидуални партиди. В идеалния случай би било добре да има само социална пенсия, която да се изплаща от бюджета, а всички останали хора да се самоосигуряват при големи световни играчи. По този начин хем ще разполагат с парите си, хем ще са малко или много застраховани, хем парите ще могат да се наследяват. Всичко останало е грабеж. При здравните е същия грабеж. Много хора плащат години наред, но не използват изобщо здравни. Техните пари са загубени безвъзвратно. Със същия успех може да си хвърляте парите на улицата.

може да се прекрати само чрез вдигане на осигурителните вноски.

с таван на пенсиите. Те са донорите на пенсионната система. Ако държавата си помисли да спонсорира частниците,ще бере много ядове . Няма никакъв морал десетиления да прибират вноски за си живеят на широко,а като дойде време да плащат да не искат да го правят.

Той тоя таван е наложен от държавата, а не от частниците. Па ако въпреки това смяташ, че в държавата е много честно и сигурно да си държиш парите - виж в Гърция какво стори държавата с пенсиите като й потрябваха парици.

Те са паразити!

Тя е най-големия паразит.

Значи....прибавяте втората към основната и...ако стискате яко и пестите изкарвате 10 дена. Това правите общо взето

Рано или късно, ще направите това което ви казваше Симеон Дянков, ама нали сте всичките "експерти", запичате се като кокичка на г. Каква е тая задължителна втора пенсия! Целта и беше да вкара наш'те хора в пенсионната система и колкото по-бързо се премахне, по-добре за държавата. Държавата на работещите, не на крадливите мошеници.

Няма пенсия-няма проблем какво да я правим!

като дадат втората пенция в найлонова торбичка и зад кофата за боклук

да докарат доходност на милиардите пенсионни вноски с които разполагаха. Сега се опитват да прехвърлят некадърността на управлението си на НОИ. Частните фодове яли и пили от 2000г,и си мълчали...сега когато трябва да плащат искат да променят правилата. Няма как да стане за светка на НОИ защото принципите и правата на пенсионерите в двете системи са различни. За хората държавата е дала вариант...имат право да си прехвърлят парите в НОИ и да минат по общия ред. Частнити фондове се опитват да си живеят безметежно като до сега,на гърба на държавата.Няма как да стане.

Частен фонд няма как да е по-доходен от събсидирана държавна система. Дали е по-добър може да се види само когато спреш субсидията на държавното.

субсидирането чрез увеличаване на осигурителните вноски.

Велев, който за други неща е голям лъжец, в това е прав. Не трябва да се вадят 28 % -те процента отиващи към частните фондове от цялто в НОИ при определянето на пенсията в НОИ, защото 50 % в НОИ е държавна субсидия плащана от данъците на всички. Тия 28 % трябва да се вадят от 50 %, които са от вноски в НОИ, и тогава те се редуцират реално на 14 % от общата сума. И тогава нещата ще са по-справедливи.

Прехвърли си парите в НОИ и не се прави на тарикат.

Не се прави ти на тарикат. Не съм длъжен от данъците си всяка година да ти осигурявам 50 % от пенсията за която не си внасял вноски. Когато го писаха закона за изваждането на 28 % се планираше , че НОИ ще плаща пенсии само от вноски, без да смуче от бюджета. Това обаче не се случва, следователно трябва да се коригира процента, както съм написал.

Купете си допълнителна частна пенсия от някоя голяма западна банка. С компенсация на инфлацията и евент. наследяване от брачния партньор. Независимо от основната Ви пенсия в БГ.

От 2години съм подала молба за пенсия още чакам към кого да се обърна

Повечето хора си мислят, че втората пенсия е някаква допълнителна.. ;) Не! Част от осигуровките ви се дават принудително на частници да ги управляват.. как и какво управляват, почти никой не знае, колко налични пари има при тях, също. Когато дойде време да се изплащат тия пенсии, тогава ще лъсне горчивата истина.. "Когато дойде отлива се вижда кой е плувал без гащи.. " ;)

И да допълня - имате избор. Според синдикатите, вие ще получавате по-голяма пенсия, ако всичките ви осигуровки отиват в НОИ, отколкото сумарно държавната и частната, ако делят осигуровките ви в частен фонд. Склонен съм да им вярвам.

За сега е така. Няма нужда да вярваш или не, въпрос на просто изчисление. А е така защото с цялата вноска в НОИ имаш право на цялата държавна субсидия с която държавата субсидира НОИ и която плащаме всички от данъците си, която е около 50 %. Другите са вноски. Сега ти вадят 28 % от цялото, което е несправедливо. Тия 28 % трябва да се вадят само от частта на вноските, която е около 50 %. Т.е. реално тия проценти трябва да са не 28 % , а 14 %. И тогава вече няма да е така.

Моите ги управляват добре:) Не се притеснявай. Имам и доходност над 5%. Шес съм.

муахаха, вие първа няма да имате, фондовете са отдавна източени, така че с втората съвсев няма да има молба.

в НОИ имат право,за да не реват после.

Надявайте се да стигне за заплащане на погребението ви , за да не товарите финансово децата си в този труден за тях момент!!!

Какато казваше чичо Чарли (героят от "Двама мъже и полови") на брат си Алън: Намери си въже и разклатена табуретка. Ето за това ще стигне втората пенсия !!!

Какво да правим с втората пенсия?Ще я метнем от балкона

Каква ти втора пенсия? То първата не стига за нищо, а ние да мислим за втората. При такова управление на държавата - такива пенсии. Продължавайте да гласувате за тези, които си избирате по инерция, и ще видите по-високи пенсии на кукуво лято.

Леле, още ли има наивници, които плащат осигуровки?! За 20 години здраво бачкане нямам и месец официален стаж. Всичко кеш, на ръка!

Ами Вие сте направо гений. Най-добре е всички да са такива тарикати като Вас и да разпуснем държавата. Никой няма да плаща никакви осигуровки и данъци, защото явно Вие и данъци не плащата и който си направи път, ще си пътува по него, който си плаща на учители, те ще учат децата му. Всеки ще се спасява самостоятелно. Пълна свобода и никакви ограничения. Ще си карате колите с каквато си скорост искате и може да си убивате спокойно, защото няма да има кой да Ви държи сметка. Изобщо ще настане пълно щастие!

Ама вие наистина ли си мислите, че ми дреме за този територия, на която съм имал проклятието да се родя ?! Наистина ли се опитвате да ми внушите да изхранвам с осигуровките си непознати на мен хора ?!

17 години....частниците искат да променят правилата чак когато се налага да плащат пенсии от втория стълб. Всичко е уредено в закон отдавна и се знаят правилат...сега се опитват да ги променят в интерес на частните фондове....защото хората ще им скочат.

За 17 години съм внесъл 21 000 лв., остават ми още три години. Според договора и актуализациите по него би трябвало през следващите 17 години да получавам месечно по 115 лв.+ съответния коефициент върху начислените лихви от псевдоакции. Сега ти казват - спасявай се, пари няма, че и условия ти поставят. Частникът коли и беси, но не държавата - както си му е редът, а мене, който ги дондуркам от много години. Аз кого да коля - частника, държавата или себе си?

Фондовете са измислени така, че ако стане нещо хората да останат без тези пари. Сега фондовете уж с парите ни купуват дялове, като цената на един дял се определя от коефициент. Например сега този коефициент е примено 1.8 и расте, но утре може да го направят 0.1 и практически дяловете които имаме да не струват нищо.

Те не дават тавана на пенсиите ,а ти желаеш втора пенсия .В България всичко е наопаки.Обещанията са наи големи.Ако не си ги вземеш няма да ти ги дадът.Трябва да се борим за правата си и парите си.

ами да си купим втора лопата! долу #европата! да вземем лопатите и да изринем #евро-боклуците!

ТИЯ ЧАСТНИ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ДА НЕ СА ОНИЯ ОТ МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ?

Извратиха идеята за втората пенсия. Непрекъснатите промени в пенсионната система обезкуражават работещите и вярата им в справедливоста. Внасяш, не внасяш, все тая - накрая получаваш мизерна пенсия. Няма справедливост. Работиш, внасяш осигуровки и накрая получаваш пенсия колкото циганина, който е бил на социални помощи. Това справедливо ли е?

Спокойно, граждани! Не се притеснявайте за парите си в пенсионните фондове! Почакайте само да се натрупа по-голяма сума и ще ни спретнат я инфлациѝка, я фалит на фондовете, я нещо друго. Престэпниците отдавна точат лиги за парите на хората. Първага възможност, която ще им се отдаде е при преминаване към Еврото. Под предллог, че едно Евро вече не е 2 лв и че трябва да се актуализира курса. Търпение, дами и господа. Само търпение ви трябва, за са видите следващият театър, който са ни приготвили.

поне в бг-то, имаше финансови пирамиди-бол.европеиския съюз няма пари за пенсии за прошляци като нас, спрат ли парите от европа, първо ще орежат социалните придобивки, токмака търси убежище

само да не опущим бсп да дойде на власт че и тия пенсионни фондове изгърмяха като ония 2та в мътните годинки и за които бсп и нинова мълчат като вулви

да имат за джобни.

У нас политиците изобщо не мисят за пенсии -нито за техните, нито за нашите,защото за 27г. демоНкрация до такава степен ошушкаха държавата и нас -грешния матреял,че окраденото ще им стигне до девето коляно.И в тази връзка:Анатема,до девето!Амин.

Първата - за домат, половинка черен лебец и вафла за унуката. Втората - за Карибите. Третата - за Абу Даби и Дубай, четвъртата......

Няма какво да направите с втората пенсия защото просто ще се простите с нея. С абсолютна сигурност нищо няма да получите от частните пенсионни фондове. Причините са много, но това е нашата действителност. Разчитайте на НОИ колкото да не умрете от глад или инвестирайте пари по друг начин!

Държавата няма файда да плаща пенсии и прави всичко възможно да ни съкрати живота, а тези "нахалници" които си разрешават да поживеят повечко ще ги оставят да умрат от глад.

Ама тези уроди който ни пожелават да получаваме пенсия за кратко време да не дочакат изобщо пенсия.Отвратително крадливи управляващи досега.Господи помагай