Съдът в Страсбург не видя проблем с тавана на пенсиите

Европейският съд за правата на човека в Страсбург не смята, че таванът на пенсиите в България дискриминира възрастните.

Обратно в новината

Коментари - Съдът в Страсбург не видя проблем с тавана на пенсиите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"... в Австралия, получаваш пенсия докато си вземеш колкото си дал? След това няма ...". Тогава в БГ ще има добри пенсии за всички работили, без тавани, подове и други простотии. Какво значи "СОЦИАЛНА ПЕНСИЯ" - за мързеливци и тарикати /фактически КРАДЦИ/.

" Мили алчни пенсионери... За мен не може да има повече от три пъти разлика между максимално и минимално социално плащане...." Аз мислех, че Ленин е починал през 20-те години, а той бил жив. Относно тавана: 1. Годините работа след 1989г. /вноските в новия, демократичен пенсионен фонд /допускаме предишния за откраднат/ да се смятат с тежест 90% при изчисляване на пенсията. 2. Срещу парите, орязани от "ТАВАНА" /държавата ги дава на Другаря Иванов, понеже не се е осигурявал достатчно или е бил ниско квалифициран/ държавата издава: - безсрочни ценни книги, облигации, бонове за участие в приватизация, друг вид дългови инструменти в полза на ощетения. - внася горницата на индивидуален блокиран депозит в полза на ощетения, които може да се наследяват /това са лични пари, спестени от вноски/. Като забогатее държавата, ще ги изплати. - при актуализиране на пенсиите със същия процент се вдига тавана. Иначе ще дойде пак Ленин и всички ще получават еднакво, но ще са плащали различно. Нали социализма, казваме, че е лошо нещо. - Наздраве! Анти Ленин

Стига с тези пенсии! Ние със съпругата ми докарваме около 1300лв на месец. С 2 деца. На човек се пада по 300лв. Имам наблюдения на 5 нови пенсионера. Никой не взема под 300лв.! Само курса по английски език на голямото дете ми е 110лв на месец. Ами облекло, което им става малко, ами храна, джобни за училище. Кой пенсионер е платил 650лв. септември за школа по български език? Никой. Но аз платих! Някой пенсионер да се записа на курс по английски- не. Живот и здраве, да мога да платя да стане доктор, ще настоявам от университета да изчезва от БГ!

Значи Гоце за това, че е доносничел, ще взима по-голяма пенсия от човека, който с честен труд си е изкарвал хляба! Ай сиктир пикая на тая ш..... държава!

Истината е че спазвах закона и се осигурявах 15 г. от общо 39,5 г.трудов стаж на 2300лв.Резултатът е че сега не мога да взема 850-900лв,вече 6 години.Болна съм имам скъпи лекарства и процедури. Аз плащах 35% осиг.носки и в/у валутната част от заплатата си.За родените преди 1959 г. нямаше втори стълб.Не съм била член на БКП нито съм работила при военните, но чуждестранният работодател не признаваше нормирано работно време. Ако сега съм пак в края на 1990 г.ще си укривам заплатата и ще си изнеса децата в чужбина.Там поне и да си чистач никой не ти взема пенсията.Имяам 2 висши образования е владея 3 езика писмено и говоримо. Предизборните кьорфишеци са за бабичките от БСП да си чешат езика. А и някои сънародници да се огледат какво са направили от себе си, какво могат да изкарат като материален резултат сами със своите си възможности, да не лъжат и се вайкат и най-вече да не завиждат. Все едно ще дойде време когато портидите ще са по име на осугяващият се и по внесените вноски.

Истината е че спазвах закона и се осигурявах 15 г. от общо з9,5 г.трудов стаж на 2з00лв.Резултатът е че сега не мога да взема 850-900лв,вече 6 години.Болна съм имам скъпи лекарства и процедури. Аз плащах з5% осиг.носки и в/у валутната част от заплатата си.За родените преди 1959 г. нямаше втори стълб.Не съм била член на БКП нито съм работила при военните, но чуждестранният работодател не признаваше нормирано работно време. Ако сега съм пак в края на 1990 г.ще си укривам заплатата и ще си изнеса децата в чужбина.Там поне и да си чистач никой не ти взема пенсията.Имам 2 висши образования и владея 3 езика писмено и говоримо. Предизборните кьорфишеци са за бабичките от БСП да си чешат езика. А и някои сънародници да се огледат какво са направили от себе си, какво могат да изкарат като материален резултат сами със своите си възможности, да не лъжат и се вайкат и най-вече да не завиждат. Все едно ще дойде време когато партидите ще са по име на осугяващият се и по внесените вноски.

лъжеш много лъжеш просто не е вярно и никога не е било защото закона винаги е изисквал задължително да се осигуряват работещите само след 1991 г. имаше време през което работещите в чужбина се самоосигуряваха върху избран доход другото е лъжа

А вижда ли проблем хората със 100 евро пенсия да живеят човешки?

А не е ли дискриминация шефа да получава колкото му душа иска и да се осигурява на максимума, а работника само защото му е в ръцете да осигурава на някакви мижави суми

Добре, таванът на пенсиите не е дискриминация.. Тогава липсата на таван на заплатите дискриминация ли е ??

Не. Пряко е свързана с това човек къде и колко работи.

Всъщност в Унгария проблема май го решиха - бившата комунистоиическа номенклатура, с ограничени пенсии. И не знам с какви очи един бивш политически офицер или партиен секретар иска да му падне тавана на пенсията. Не, по-скоро на такъв екземпляр трябва да му се даде минималната пенсия. Хайде, няма да му удържат за предишни периоди. Но това не е всичко - цялата номенклатура на БКП получава ивсоки заплати. Висши служители на МВР (вкл Шести отдел на Шесто), си получават максималните пенсии. Всякаква пасмина по висшата държавна администрация и Външно - също. Ето защо БСП е главният радетел за отпадане на ограниченията. Отпадане на горната граница на пенсиите - да, но след приемане на закон като в Унгария. Бившата партийна номенклатура на БКП-БСП -с минимални пенсии. Миньори, металурзи, летци, моряци - ОК. Ченгета, партийни секретари и донсници - не!

Т.е ЛУСТРЛАЦИЯ вместо ТАВАН на пенсиите. Така ще се решат и много други проблеми в държавана

Пенсиите се изчисляват на базата на на осигуровките , които си внасял.Защо тези , които цял живот не са работили получават пенсии?Ето каде отиват парите над максималната пенсия.

И ЗА СОЦИАЛНИ НА КРАДЛИВИТЕ ЦИГАНИ, РАЗМНОЖАВАЩИ СЕ КАТО ХЛЕБАРКИ.

Таван трябва да има за всички пенсии над 1000 лева.Едва ли е необходимо да се аргументирам, но с такава постановка ще може отчасти да се елиминира усещанвето за дискриминация на твърде много работилите пенсионери.

Работят ония пенсионери, които са запазили топли столчета с заплата и хонорар. И още - ония пенсионери, които държавно регулираният монопол прави заложници в собствените им жилища, а те се мъчат да спасят постигнатото с труда си...

22 години тема номер 1 на БЪЛГАРИЯ са пенсионерите , другите кучета ги яли

В никаккъв случай не мога да се съглася разни партийни функционери, които са функционирали знаем как - да вземат съществена пенсия. Те са оставили милиони без препитание, сега да получават пенсия за тази си дейност?! Не! Част от тях са участвали в убийства на патриоти, на интелигенти, като са донасяли клевети или директно са участвали в това. Съгласен съм единствено да се направи ревизия на длъжжностите, за които се получават пенсии и да минимизират пенсиите на партийните активисти, включително и на разните ЦК-та и подобни. Мисля да се включа вв борба за това. Пенсия се получава за принос, а за мерзостите от жал трябва да дадем минимални пенсии, защото мсе хора, а нее изроди като тях. Това ЩЕ се случи!

Таванът на пенсиите би трябвало да се махне, САМО АКО и у нас приложим унгарския модел - за партийна дейност да се полага минималната пенсия. Защото е адски нагло да си бил във върховете на диктаторски режим, да си колил и бесил, като за тази много полезна дейност да си получавал с години огромна заплата, и сега да искаш да получаваш и пенсия без таван. А хорицата, на които този същият другар е решавал съдбата, да се свиват с мижави пенсийки.

да, много вярно, правилно , но за съжаление пенсиите се определят точно от тези изроди които колят и бесят трудолюбивия народ

Не бъди наивен. Кой ще се прави на политик, ако няма келепир на хоризонта?

Хайде стига с този таван на пенсиите! Шефа ти се осигурява на максимума с парите, които ти си му изкарал, а осигурява работниците на някакви мижави прагове. И къде е логиката като тръгнат да се пенсионират и двамата. Шефа, дето морен вода не е пил ще лапне голямата пенсийка, а работника дето е блъскал цял живот, ама са го осигурявали колкото да имя нещо ако вземе 200-300 лева трябва да подскача от радост

Ставаш шеф...

Нещо не ми излиза сметката...Как се получава пенсия от 1600 лева, когато има таван от 2000 за осигуровки от бая време..Върху колко трябва да си внасял осигуровки в продължение на целия си трудов стаж за да се определи такава пенсия.......Явно става въпрос за "големи глави", но те едва ли са вземали продължителни години/20-30/такива доходи..

По едно време пенсията се определяше по някакви, произволно взети 3-5 години с най-благоприятен за човека осигурителен доход. И ако на късмет си улучил момента да работиш в Нефтохим малко преди да го продатат на руснаците, ето- имаш 1200лв пенсия. Става работата като майчинсвото. ВНасят и последните 6 месеца на макс осигуровки, а после 3 години искат по 1000лева майчински. Последната такава тарикатка беше певачката на Слави- Деси Добрева.

доне частично си прав що фонда не е ограбен без да искат комунягите взимат гениално управленско решение разширяват кръга на получаващите пенсии а през 1957 още повече като включват и земеделските стопани т.е. същото като сега-не плащащите и неплащалите вноски лапат от тези пари но докато тогава има логика спомни си експроприяцията сега каква е логиката ще се опитам да питам ако се промени модела кой ще плаща на т.нар. стари пенсионери и на тези дето до сега са внасяли или пак прецакването ще е за огромната част бедни гладни и относително боси

Не знам адвокат Екемджиев какви аргументи е използвал, но решението на Европейския съд показва, че там дамите и господата или не познават, или не зачитат приетата на 10 декември 1948 година Всеобща декларация за правата на човека. Питам се къде е Българският Хелзенски комитет в дадения случай - казусът не представлява ли интерес за тях?!

По какви пътища натрупаха в България богатствата си .Отговорът е грабеж.Грабеж с престъпления , грабеж с беззаконие и грабеж чрез властта. Ограбването на пенсионния фонд и на хората , построили и съградили това , което вече 23 години не сколасват да разграбят е огромно престъпление , за което не бива да има никога прошка. Мислете с главите си , хора.Ние всички също ще станем един ден пенсионери.Това ли желаете- да чуете, че трябва да работите до 100-годишна възраст , да внасяте по20и повече % от заплатите си за пенсионни осигуровки и накрая да получите един силен шут отзад , така като го получиха и нашите родители. Аз няма да подкрепя човек , принадлежащ към мутренското блато за президент, именно заради достойнството на родителите ми.И на децата ми .

Мисли с главата си... Нали направеното иска обновяване и поддръжка, АКО има перспектива въобще. То е ясно, че грабители много, но нещата на изток си бяха обречени. Логиката в отношенията го наложи и грабителите излавираха...

Това си е чиста дискриминация !!!!!!!!!!! Освободените от тавана на пенсиите по два стомаха и по г...а ли имат? Щом е за едни, за всички да е така. Таван на пенсиите трябва да има, но той да се актуализира периодично според ръста на инфлацията. сега тавана трябва да е 800 - 850 лева. не е редно да те ограбвот безпощадно. ЕС прави бели. А колко получава администрацията на ЕС и какви облаги има т???

Интересно е как биха изглеждали сметките ако направим както унгарците - " В Унгария ще намаляват пенсиите на бившите комунисти"!

За какво да се осигурявам тогава ??? Ако се осигурявам на реалния ми доход за 30 години ще внеса около 210 000лв. в пенсионния фонд и после някакъв мърсол ше ми слага таван ! От къде на къде ? Като внасям същите пари не в пенсионния фонд, а в личен банков депозит ще имам много по-голяма полза и на старини няма да завися от поредния боклук, който са избрали за финасов министър! МАЙНАТА И НА ДЪРЖАВАТА ! АЗ САМ СЪМ СИ ФИНАСОВ МИНИСТЪР И ЩЕ ОТПУСКАМ ЗА ОСИГУРОВКИ И ПОМОЩИ НА МЪРЗЕЛИВИТЕ ЦИГАНИ КОЛКОТО АЗ ПРЕЦЕНЯ! т.е. НИЩО!

Съдът отхвърля и жалбата за дискриминация, включително и спрямо президента и вицепрезидента на България, председателя на Народното събрание, министър-председателя и конституционните съдии, за които изрично в закона бе записано, че спрямо тях не се прилага таванът на пенсиите. Все пак това е въпрос на политика, а и не е коректно да се сравнява статусът на пенсионерите с този на кандидат-пенсионери, смята Евросъдът. Деветимата жалбоподатели са се пенсионирали на различни дати между 1979 г. до 2002 г., осем от тях са бивши пилоти или сапьори от Гранична полиция, които са получавали високи заплати по време на своя трудов стаж заради високата си квалификация, рискова работа, неблагоприятни условия на труд и др., и са имали легитимни очаквания да получават и висок размер на пенсиите. Това решение подлежи на обжалване пред Голямата камара и ще бъде обжалвано

Пенсиите трябва да бъдат равни за всички българи. Всеки плаща според доходите си, а после всички да получават по равно.

А не, не! Комунизма си отиде ... Не може едни да платят десетки хиляди за осигуровки, а други да са на помощи и неквалифициран труд и накрая - поравно. Не може така!

Може и още как. Тези дето плащат големи осигуравки, по правило нищо не работят, а тези с мижавите осигуровки, се скъсват от работа, и ни заплата, ни пенсия.

Би било чудесно, но само при условие, че размерът на пенсията е такъв, че ти осигурява нормален живот, а не мизерстване. И друго - всеки да внася осигурителни вноски върху реалния си доход! БЕЗ ТАРИКАТЛЪЦИ!

Бъди сигурна, че ако всички получават равни пенсии, то те ще бъдат такива, че ще се живее много добре.

Глупости - този, който е паразитствал, да получава пенсия като на работилия съвестно и упорито!

Който е работил съвестно и упорито, би трябвало да си получи заслуженото възнаграждение за положения труд. А виж пенсионерите, те всички до един не работят и трябва да получават по равно, за положения си пенсионерски труд, а именно, да седят на пейката и да гледат минаващите.

Това е благотворителност - така може да постъпиш само със собствените си пари. С парите, които из съм спестила от заплатите си за 39 години ТРУД не желая да се разпореждат несправедливо - всеки трябва да получи според ЗАСЛУГИТЕ - вноските си през годините в пенсионната система. Това са спестени от храна, облекло, свободно време пари за семейството ми!!!

Ти мила си получила заслуженото си възнаграждение за положения от теб труд. Осигуровките са за пенсионния фонд. И ми се струва, че при равни пенсии, твоята ще е по-висока от тази която получаваш в момента, ако си пенсионерка, естествено.

Защо да заемат пенсионерите местата за по-младите,и без това няма работа.Има ли таван до каква възраст да останат да работят или докато починат,за да не вземат пенсия

Редно би било да няма ограничение на пенсиите.Тоест да се премахне изцяло тавана на пенсиите.При едно условие обаче.Всички пенсионирани да освободят заеманите държавни топли службички.Има пенсия,работи само в частната свера.Задвате ли си въпроса колко са хората,пенсионери с таван на пенсията и същевременно висока заплата.Едва ли някой частен работодател би заплащал висока заплата на пенсионер с максимална пенсия.А задавате ли си въпроса,че има хиляди пенсионери който взимат мижави пенсий,та дори и на някой им се налага да ровят из контейнерите за битови отпадъци.Бих добавил и сегашната ситуация в съседна Гърция.Там започна намаляне на именно високите пенсии.Така,че смятам за правилно решението на съда в Стразбург за абсолютно правилно.

Интересно, че никой не се е опитал да съди за дискриминация ниските пенсииоправдание - че изпълняваме решения на МВФонд.

Младежи, вие не знаете, но пенсионният фонд на България след 9-септември беше ограбен. Този фонд беше огромен. Парите се влагаха при сигурни лихви и пари за пенсии е имало. След това, та и до сега няма как да има пари за пенсии. Между другото първите 10 години комунистическата власт изкара с парите от фонда и някои други грабежи. Иначе щеше да се срути по-рано.

Пенсионният фонд на България беше ограбен след така наречения демократичен преход-събитията от 10 ноември 1989 год. от така нареченитереформатори Да, този фонд беше огромен. Нали затова направихме 10 ноември за да има богати и да има бедни.

...и дрънкаш да се намираш на приказки. За разлика от теб пазя документи на семейството-осигурителни книжки, където се виждат вноските до 45г. После, голямата разлика надолу, когато дядо и баба се пенсионираха с по 25лв при народната власт. Не пиши глупости и твърдения, сякаш си бил в скрита камера и далаверите са се въртели пред очите ти. Просто интерпретираш клюки, които си чул от комшиите пред блока.

Мили алчни старци как не ви е срам да искате пенсия от над 800 лв. при положение ,че има хора ,които вземат 130-140 лв.Стига с тези приказки за вашите внсоки -като сте плащали високи вноски вземете си пенсийте от вашите си фондове(ако ги има).В момента пенсията е социално плащане така ,че и този таван е неморално висок!! За мен не може да има повече от три пъти разлика между максимално и минимално социално плащане.

"мили алчни старци"....рефренът е познат ДРУГАРЮ Иванов...преди по време на избори се обръщахте към тях с "мили хора"...сега когато предявяват правата си са алчни старци.Тъпата Ви комунистическа идеология винаги определя някакви измислени рамки за живота и то такива които винаги са във ваша полза.А и ти доста си се потрудил над писаниятя на Владимир Илич за съотношението между доходите на хората...от това обаче три пъти по умен няма да станеш.Дон Клеменза е прав ....проблема не е в размера на пенсиите ,а в наличието или липса на пари.

Сам си написал "Някои ВЗЕМАТ" - това са пари, спестени от други хора, които са ги ИЗРАБОТИЛИ. Пенсията НЕ ТРЯБВА да се приравнява със социалната помощ /преразпределени средства на работещите към неработещите и неспособни да се издаржат сами/. Пенсията трябва да съответства на ВНЕСЕНИТЕ през трудовия период на хората средства. И да зависи единствено и само от размера на вноските и продължителността на осигуряването. Както е в напредналите развити демократични държави, в които имигрират децата на България.

Без таван на пенсиите в България са президентът, вицепрезидентът, председателят на НС, премиерът и конституционните съдии.Преди месеци Конституционният съд в България отказа да разгледа по същество този казус.

Защо ли.... Защото, ако слезеш години в мината, ако не виждаш бряг с месеци, ако се люшкаш между небето и земята, а не си пред РС в кабинет с климатик, няма да остане място за въпроси...

Какво означава това, нека някой преведе!!! ""Девръ"" български граждани обаче сезираха европейската съдебна институция""!?!?!?

ПЕНСИОНЕРИТЕ СА МНОГО ЧЕСТО ПОТЪРПЕВШИ Първа лъжа: Все едно след футболен мач да дадеш само половината от резултата. Втора лъжа : Пари нема, бачкай ! Трета лъжа: Пенсионната система струва все повече на данъкоплатците ! Четвърта лъжа: Частните пенсионни фондове : внасяй кинти, за да имаш достойни старини!Може би най-голямата лъжа на политиците е, че искат да убедят населението, че пенсиите са плодът на нашата работа, т.е. като пенсионер получаваш средства, защото си внасял цял живот. Но всъщност принципът на солидарната система е напълно различен: всички осигуровки, платени от работещите в страната, са разпределени накрая на месеца на тези, които са в пенсия в дадения момент.

до пантер прав си по-голямата част са такива до неон до 2000 г за всички с пагони не са правени вноски риторика-що да взимат изобщо пенсия уредбата следва да е друга напр. специален закон за държаавната пенсия примери в света колкото искаш ама при сегашния закон някък не върви останалите с големите пенсии са номенклатури или пенсионери от преди 2000 г. сега с тавана на осигуровките няма как да стигнеш тавана четете закона смятайте и ще видите лични вноски и сега може но колко го правят /глава III та КСО/ а и така се обезсмисля в бг солидарността изобщо мн. широка тема и не е хубаво да се решава докато хора като дянков - монетаристи са на власт проблема е с 2,5 млн. сегашни и утрешни пенсионери работили и работещи при този вид осигуряване решение няма

Как така власт имащите, които са получавали най-големите заплати в държавата ,след това пак ще получават най-големи пенсии .. !! Що за разделение и НЕсправедливост е това !!!За Едни може - за други НЕ!! БЕЗОБРАЗИЕ!!! Мразя тази ДЪРЖАВА!! Мразя двойните стандарти с които се сблъсквам на всяка крачка в тази държава!!

Не е дискриминация. Просто КРАЖБА.

Стказът на европейските правителства да наложат такси върху финансовите транзакции, което би вкарало милиони евро в дефицитните осигурителни каси, доказва за пореден път съвременните политически тенденции за погазване на социалната сигурност, оркестрирани от институции като Европейската комисия, Централната европейска банка и Международния валутен фонд. Ние българите, не трябва да се заблуждаваме от политическата безочливост и медийно лакейство, а да се запитаме чисто и просто : В какво общество искаме да живеем?

"Солидарната" осигурителна система работи само при положителен прираст на населението. Тя е измислена и въведена в началото на 20-и век, когат в цяла Европа населението бурно нараства. При липсата на деца е ясно, че няма ка солидарно да се осигуряваме. Затова преминаването към лични персонални пенсионни и здравни сметки е неизбежно, Колкото по-късно, толкова по-трудно Всяко правителство отлага нещата, с идеята че колапса ще е след тяхното управление. Късогледството ще доведе до тотален срив

ДАНО ДОЖИВЕЕМ ДА СЕ ЯВИ ЕДИН КАДЪРЕН СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР И ПОМИСЛИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИЙ,ОТ ГОДИНИ СЕ ВЪЗХИЩАВАМЕ НА ЧУЖДЕНЦИТЕ КОИТО СА СЕ ПЕНСИОНИРАЛИ И СА ТРЪГНАЛИ НА ЕКСКУРЗИЯ А НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ МОЖЕМ ДА СИ КУПИМ ЛЕКАРСТВАТА ,А КАМОЛИ ДА СИ ПЛАТИМ ТОКА ,ВОДАТА ,ДЪРВАТА ЗА РАБОТЕЩ НЕ СТИГАТ СРЕДСТВАТА ,А ЗА ПЕНСИОНЕР СЪС СТО ЛЕВА ИЗОБЩО НЕ СТИГАТ,ДАНО НЯКОЙ СЕ СЕТИ И ЗА ТЕЗИ БЪЛГАРИ КОИТО НЕ СЕ ВКЛЮЧВАТ В НИКАКВИ СТАНДАРТИ . БОРИСОВ И ПЛЕВНЕЛИЕВ НАПРАВИХА МНОГО ЗА БЪЛГАРИЯ ВЪЗХИЩАВАМ СЕ ОТ УСПЕХЪТ ИМ ДАНО ИМА И ДРУГИ КАДЪРНИ РЪКОВОДИТЕЛИ И ДА ПОМИСЛЯТ ЗА ПЕНСИИТЕ НА НАРОДА С УВАЖЕНИЕ КЪМ ГЕРБ ДОНКА ОТ гр.РАДНЕВО

БОРИСОВ И ПЛЕВНЕЛИЕВ НАПРАВИХА МНОГО ЗА БЪЛГАРИЯ.... Аз питам точно какво направиха според теб? Моля, изброй поне три значими закона, които са приети от сегашното правителство и са ефективни. С пожелание за здраве.

В момента разликата между най-малката пенсия и тавана е около 500 %.Живеем в тежко време и този таван за момента е добро решение.

Ами възхищавай им се - затова за 2 години ти вдигнаха пенсиите с 200% нали. Боже, колко мъка има на този свят, боже.

Донке,молиш се за някой социален министър,но дано наистина да е социалист.Като пиша за социално управление-всички гласувате за дясностоящи партии.Разберете,че капиталистите не им пука за бедния народ.Това което си избираме сами това ще ни е управлението!Да не ми се вайкат разни пенсионери които заслужавали високи пенсии.Знаем и по време оно,че имаше много некадърна номенклатура,която не си заслужаваше заплатите.Когато минималната пенсия наближи средната,едва тогава да се говори за вдигане на тавана.Другото ще бъде демагогия.А пропо,аз също съм пенсионер и съм работил основно в енергетиката,но не мога да се съглася,че на фона на цялата картина в държавата някой трябва да взима пенсия над 700 лева.Освен това-всички държавни служители ги осигурява държавата и си помислете какво ще се случи с големите генералски и адмиралски пенсии.Държавата им прави високите осигуровки без да им се удържа на тях нищо и накрая имат претенции да падне тавана.Не бъдете нахални!Така е на полиция,военни,пожарникари и т. н.

Истинска демокрация в действие. На практика решението гласи - Всички имат право да мрат по демократичен начин, както намерят за добре.

До Мимо, Взимали са по 100-300 лева, защото другите са отивали за построяване на България, която вече 22 години се крадне и има още да краднат другарите.

Екемджиев, нещо се е объркал. По негови сметки излиза, че макс пенсия е 1550лв. Баща ми с 25 години във военната авиация, 7700 полета, дневни, нощни дежурства, над 3000 часа има изчислена пенсия от 2200лв. Държавата краде 2/3-ти от нея въпреки, че е отпусната по всички действащи закони на България!?

300 полета годишно? Силно се съмнявам... Останалите цифри сигурно са също толкова верни.

Не само това! Той (баща ти), предполагам през всичките години се е обезпечавал на макс! И заслужава, не само по-восока пенсия, но и където да отиде, да се надява на ВИП-услуга! И, аз съм така! Всеки месец държавата ми краде 350 лв. И това е от времето на циганина Костов! Новите капиталисти, ни довършиха!

"циганина Костов " бе на власт преди 12 години защо всички следващи включително и великия "бат боко"не посмяха да променят въведеното от неговото правителство спасително осигуряване и пенсиониране ? ясно защо щото неможе три години да се осигуряваш максимално и доживот висока пенсия както беше и защото се разори пенсионния фонд, да не споменавам не внесени осигуровки 50 години и сега от държавни служители.

Неоне, не ми изброявй какво е работил баща ти ,а ми кажи какви пари са му удържани и какви пари неговия работодател е внасял като осигуровки и от там да се изчислявя пенсията,също така при пенсиониране какви пари е взел от държавата като компенсации смятай всичко и тогава се "пени".

"Таванът" на пенсиите е върховна несправедливост, НО НЕ Е БОЛКА ЗА УМИРАЧКА!! Дали ще взимаш 700 или 760 лева е почти равностойно. Проблемът е НИСКОТО НИВО на останалите "нетаванските" пенсии. За абсолютно несправедливо считам ниските пенсии на хората пенсионирали се като: счетоводители, книговодители, секретарки, УЧИТЕЛИ и др. интилектуални професии. Ниско е нивото на пенсиите и на шофьори, ВиК-работници, хамали, чистачи и много други професии, упражняването на които предполага по-нисък образователен ценз!! Това, че Брюксел не се е загрижил много за нас не ме изненадва. Дали обаче: първо - НИВОТО на пенсиите в държавите в ЕС с действащ "таван" съответства, респ. е съотносимо на българското и второ - броят засегнати, размера на задържаната част (като среден процент, абсолютна стойност на минимума, максимума и усреднена стойност) е сравнима с аналогичните данни за нашата действителност. Между другото има летци-изпитатели, от гражданската авиация и др. които би следвало да взимат около 2000 лв пенсия (когато са работили са им удържали такова голямо осигуряване)!!

Кога са работили.... при кого ... те са били от военния бюджет.... сега трябва да плащат младите за това ... откъде ще се вземат парите.... има граници за всичко... да не си измислят комунистите пенсионери.... вечно да им се работи...има само един вариант на запад и той е допълнително доброволно осигуряване ... а не соц. мисли и мераци

И това, ако е съд .... тури му пепел!!! Ако някой циганин се беше оплакал, веднага щяха да осъдят държавата, т.е. нас, да плащаме десетки хиляди левове. Не знам как точно е формулирано искането, но напълно съм съгласен с "око". Наистина дискриминация е това едни да нямат таван на пенсиите, а други ...

кАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД ЧЕ ПЕНСИИ НАД 700ЛВ СА ОТРАБОТИЛИ ХОРА КОИТО СА РАБОТИЛИ ПРИ ВРЕДНИ УСЛОВИЯ СЪОТВЕТЕН БРОЙ ГОДИНИ И СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ НА МАКС -СМЯТАМ ЧЕ Е ПОДИГРАВКА С ТАВАНА НА ПЕНСИИТЕ!а В сТРАСТБУРГ ГИ БАЛИ ... ЗА ТИЯ ХОРА!пРОСТОСТО КАКВО ИСКАМЕ-ДА НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ НА РИСКОВИТЕ МЕСТА...?

Сигурно 80% от хората които са засегнати от тавана на пенсиите са висши соц военни, висши соц ченгета, соц номенклатури и прочие мързеливци и крадци, които не само че не заслужават никаква пенсия, ами трябва и наличното имущество да им се конфискува за престъпления срещу държавата.

Мълчи бе путьо маринкин! Нещо лошо ли има в това да си военен или полоцай? Те военните и "ченгетата" както ги наричаш ги има че твоя тъп толски задник да е на сигурно.

Авно си много бос,щом незнаеш кой е с такъв труд,ще ти напомня:летци.миньори,атомни енергетици.Но главата ти е куха за да знаеш тези неща !

ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА БЪЛГАРИНА. 70% ИДИОТИ.

Да няма таван на пенсиите, това означава, че ще изтекат едни пари. Но в грешна посока, към хората, който са си ги изкарали с труд. А тези пари са предназначени на куп да изтекат в друго направление. Към хора, които не са ги изработили, но ни работят. За пример ще дадат заеми на държавата или военна техника. Или други полезни за населението придобивки.

Боли ги фара страстбург за нашите пенсии.

Е оказа се че тези от Европа са по големи комунисти и от Боко да са живи и здрави и да си печелят колкото си искат а пенсионерите в България да умират както иска властта и да гласуват пак за Бойко и Цецо

Всъщност проблемът не е в тавана на пенсиите, а в това, че за някои хора няма таван на пенсиите и те вземат пълната пенсия. Това се нарича дескриминация и мисля, че за това има заведено дело, но не знам до къде е стигнало. Аз нямам нищо против да има таван, имам против за някои хора да няма таван. Въпреки това искрено се надявам този таван да падне, за да могат хората да получават пенсиите, за които вече са платили.

да,това е проблема.ако има таван,трябва да е за всеки.тогава няма да дразни.аз взимам всеки месез с 550 лв. по малко.с какво президент и т.н.изброени по горе са по добри от мен?работила сам по 12 часа на ден на тежка отговорна работа и сега? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Сега нищо не казвате нали....ммм дам.

Странно, обръщаме се за всичко към Страсбург, но не правим нищо, за да променим нещата. Пенсиите като цяло са смешни и не разбирам как човек, който е работил 40 години, като учител например, е заслужил пенсия от 200 лева. Освен за тавана на пенсиите, не е ли време и да се помисли за тези, чиито пенсии не достигат за нищо, след толкова години посветени на обществото! Срам, срам, срам за нас, да оставим в нищета тези, които са ни създали!

точно така браво

Ето това е наистина проблема... Човек,работил 30 и повече години да получава 200лв. Има и хора ,които наистина си заслужават високите пенсии, но какво да кажем за размера на "справедливите"пенсии на депутатите!

Колко според теб е заслужил? Честно? При 100 - 300 лева заплата, колко пари е вкарал като осигуровки през годините и колко пари трябва да му е пенсията? Никой не мисли докато работи, че трябва да спестява някъде допълнително за пенсионирането си, а после всички ревем, колко малко ни е социалната пенсия. Повтарям СОЦИАЛНАТА.