Коментари - Разрешиха полагането на асфалт по бул. ”Прага” в София | Днес.dir.bg

Разрешиха полагането на асфалт по бул. ”Прага” в София

Експертен съвет на Министерството на културата разреши да се сложи асфалтова настилка на бул. "Прага", вместо павета.

Обратно в новината

Коментари - Разрешиха полагането на асфалт по бул. ”Прага” в София | Днес.dir.bg

Коментари

Най-накрая се нахат тези отвратителни павета!Зле наредени, пътят неравен, шумно, намалено сцепление и проблеми при спирането!

Сега като почнат през 5 години да спират движението за кърпене на пътя, тогава ще оцениш качеството на павирания път.

В момента бул. Прага е най-неприятния участък за преминаване с каквото и да е превозно средство. За един път най-важно е да се спазят всички етапи и изизсквания за основата под настилката. Обикновено когато се полагат павета не се изгражда необходимата основа. Да видим как ще направят асфалтирането.

Кат гледаш кво стана с ул. "Козлодуй", вълнообразното Цариградско, прочутият Цариградски гьол, ремонтираният втора година на същото място като предната мост на 4-ти км и Орлов мост, дето се хванаха да го ремонтират веднага като изтече гаранцията не предния ремонт (всичките надлежно залети с асфалт), ти как мислиш? Тука всичките лаят срещу паветата, а не им идва на акъла, че проблемът съвсем не е в павето, а в това, че в 21ви век се нареждат на ръка върху неправилна основа, вместо с машина и по нормата, че и всеки сульо като ВиК или кабелджиите идва, вади павета, копа, после лее отгоре асфалт та става кръпка и чао.

Паветата били културно наследство! Кой ненормален идиот е измислил това? Или трябва да се пречи на всичко, защото безделниците нямат друга работа?

Паветата са равностойни на произведенията на Микеланджело и Роден. Още следващият глупак ще го потвърди.

За това ли бе удължен срока с лъжливите ви оправдания??за да се договорите колко ще откраднете от асфалта дето няма как да гепите от паветата а и явно имате добър ''купувач'' за тях защото няма как да стоят на склад както се хвалихте..Жалки мизерници дето кръвчицата им на село ама алчността им ги кара да върнат селото в София.. Не обиждам хората от село те заслужават похвала за своята работливост и издръжливост а просто казвам какво разбиване на стара красива и ютна София става от десетиление...

Явно полуграмотната пасмина защитава паважа. Това е достатъчно.

Маруцо и на мери да се пишете все тая кратуната няма да напълните:((((

унищожавайте, унищожавайте стара София селендури. Нали вие вече преобладавате в града и вие избрахте тази овца Фъндъкова. ние софиянци за такива не гласуваме.

И ти си гражданка и софиянка, колкото тези, за които пишеш. При това си и неграмотна.

Може малко да и куца правописа, но разсъждава правилно.

Не си гражданка, а си неграмотна селянка с килийно образование. Подобни неграмотници изобщо не трябва да се обаждат.

Вчера гледах някакъв филм, където алеята, водеща до безкрайни лозови масиви, беше от павета - някъде в Италия мисля.

Тримата мускетари?

"Експертен съвет на Министерството на културата разреши да се сложи асфалтова настилка на бул. "Прага", вместо павета. " Ами махнете тогава и жълтите павета, нека всичко е асфалт. Лесен за ремонт!

Сравнението е тъпо.

Аман от "естети"! Градът е местообитание на хора, а не обект на сувенирни картички. Удобното е красиво, а красивото често е неудобно. А автентичната стара София е била тук-там с калдаръми. Това ли искате?

То и в затвора е така, малкия! И в циганската махала! Местообитание на хора, а не обект на картички! Няма нужда и градът да изглежда по тоя начин, щото бил местообитание! А това "аман от естети" си го носи на село! Аз държа моят град да изглежда добре, а не като индустриална зона!

Да върнем калдъръма, защото според шепа идиоти той изглеждал по-добре?

Пръдло--като не живееш там---що се обаждаш?:)))) ..и как тъй --не си написала един тон словесни отпадъци по въпроса?:)))),)

Нуждаели се от хубава настилка !? Тия вече ни вземат за канарчета. :)) Явно трябва да се оплюва паважа, така е по-лесно. Само че аз съм от тия които помнят паважните настилки не само в градовете, но и на и на междуградските пътища. Тгава паважа беше по хубав от асфалта, защото имаше павьори и не се крадяха парите за подръжка. Ако незнаете паважа съхне два пъти по бързо от афалта и има и ред други преимущества когато подложката му е направена както трябва. Ама явна няма кой вече да го подържа, а и повече се краде с асфалта. Ама било му шумно на някой като кара по паваж - да кара по бавно и няма да му е шумно. скоро наред са и жълтите павета. И те така ................... !!!

Заври си паважа там дето слънце не те огрява! Писна ми от диваци, искате да живеем като в миналия век, ама няма да стане

Нещо не съм чул миналия век да е имало машини за нареждане на павета! Ама пък гледам, че ти не си чул, че в тоя век вече има такива! Само ония, дето по родните им места асфалтирана е била само главната улица, не са наясно какво означава машинно положен паваж!

Благодаря, за цветущия език !:)) Пази си нервите, ще ти трябват. Имаш още много леб да ручаш ! Те точно такива като теб един ден ще върнат човечеството към годините в които е роден Христа. И те така .................... !!!

Сигурен съм, че има хора, които помнят половината улици в София даже преди да бъдат павирани. Дали пък да не махнем и паветата, за да е още "културно"?!?

Ама че идиот. Ти дане търгуваш от името на Соф община с павета?

Тези дето живеят в центъра искат гладки настилки за автомобили обаче карат тарги точно като за павета! Поздравявам ви с песента на Лили Иванова - "Ръцете ми единствено виновни" .

Нов вариант на Къщата с ягодите! В близко бъдеще София и другите български градове ще бъдат стоманобетон и стъкло. Да ви е честито безвремието...

Пак под ръковорството на малоу мната соф метица Фандъкова съсипаха Витошка. Сега прилича на нагледна изложба на долнокачествени турски плочки - плъзгави и нетрайни, А Затова пък кметицата си купи два нови апартаменъа/

Фандъкова е виновна, че не те е научила да пишеш. А да четеш можеш ли?

Едно кратко изказване от живущ в района - БРАВО! Само така! Най-сетне гадните павета-трошачи на коли, ги няма! Супер! Едно умно решение на кметицата и компания!

Тъпанар! Ти си от ново "живущите" в района! Бандитската шайка на ББ от СИК и неговата прислужница Фандък (усмихнатото лице на корупцията),методично съсипват автентичноста на София! Всичко с асфалт,защото след една година ще правят пак ремонт и комисионните ще са отново налице! Затова и престъпника Киро Японеца разрушава сгради паметници на културата!

Значи ако искам асфалт съм тъпанар, а ако искам павета съм интелектуалец, така ли? Поздрави на празната ти павирана глава, с павета вместо гънки :) П.С.: Ако да си от новите "живущи" е 42 години, значи съм от "новите" :)

Е, аз съм софиянец. За каква автентичност говориш, смотаняко? Имаш ли представа, как изглеждаше някога София? Само знаеш, че е имало павета /автентични/.

С ПОГНУСА НЕ СВАЛЯТ СМАРТФОНА ОТ УШИ ! МОЛЪТ Е ВЪРХЪТ НА КЕФА ! А ЩО НЕ СПРЯХТЕ БАГЕРИТЕ НА КИРО ЯПОНЕЦА, КАТО ЗАПОЧНА ДА СЪБАРЯ КЪЩИ-КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В ИДЕАЛЕН ГРАДСКИ ЦЕНТЪР ?! ГЛЕЗЕНО-ЛЬОХМАНСКА ИСТОРИЯ !!!!!

Aбе психопат , преди 5 години една такава културна ценност проядена от времето затрупа две момичета в разцвета на възрастта си.

Такива сгради трябва все пак и да се поддържат, а не да се съсипват умишлено и после недоразбралите да твърдят, че сградата е виновна. Виновни са хората на които е сградата, защото ако е виновна сградата, то трябва да съдят проектанта и и майсторите и, ама не е така.

Да замениш вечните павета с асфалт е престъпление и липса на всякакъв морал. Къде откарахте паветата? Къде са паветата бе? Какво ще правите с тях? Фандъкова - вън!

Вечни, вечни колко вечни? На всеки 2 години искат затваряне на улицата и пренареждане. Ремонтът отнема в пъти повече отколкото ново асфалтиране.

На моята улица паважът не е ремонтиран от 35г. И си стои непокътнат, с изключение на участъците, където са ровили от ВиК или са прокарвали канали БТК и улично осветление. А там са станали дупки, защото са изкрали паветата и вместо тях са направили асфалтова или циментова "кръпка", която наистина е нетрайна. За сведение - улицата е с 15% наклон.

Стига с безумието "павета"! Не са трайни, като настилка, трудни са за ремонт, нямат добро сцепление, опасни са, шумни са!

А кръстовището на Прага и Пенчо Славейков, което е павирано сега какво ще стане?

Никакви павета и на Дондуков тогава. Щом на Дондуков може,и на Прага може. Фанъкова,нали обяви паветата на Дондуков за културно наследство на София???????!!!!!!!!!!

И аз това се чудя, как на едното място прахта и паветата пречат а на другото не!

Кои ПОИМЕННО са били СПЕЦИАЛИСТИТЕ , които са решили за асфалта? С колко са им нараснали банковите сметки в последните дни?

Като не могат да ги редят , по-добре да е асфалт , поне него могат да си го преправят 1 милион пъти и е г/д добре.

Да, точно това е далаверата - поправят го милион пъти и милион комисионни! Гади ми се от такива простаци!

Глупак, ти имаш ли представа от цифри? Ходи да редиш павета.

и от паветата ще глътнат пари, нали са гранит и ги продават в чужбина

Безпределно е нахалството и наглостта на този зам-кмет. калинка. пръкнала се кой знае откъде и зинала да се нагуши докато може и от каквото може. Може ли причина за асфалта да бъде " свързване с асфалтова улица" Г. Софийски? Ами по тая логика ТОГАВА ТРЯБВАЛО Г. СОФИЙСКИ ДА МУ ОСТАВИТЕ ПАВЕТАТА, ЗАЩОТО се е свъързвал с павираната Прага!

Абе за чий х*й министерството на културата трябва да се изказва тука? Какво разбират те от пътища. Павета се слагат само на пешеходни зони какви са тези простотии?

Не ми се мисли какво ще стане с Виа Апиа Антика в Рим, ако случайно си имат такива специалисти в Палацо Сенаторио

Едно паве струва НАД ЕДНО ЕВРО. Милиони павета изчезнаха по времето на Софиянски. Изглежда купона тече още.

Стига с тия павета бе. Няма кой да ги поддържа. Я виж на какво прилича бул. "Борис 3". Ремонт беше направен миналата година, сега е още по зле. Които иска да се вози в каруца да ходи на село!

Паветата по "Цар Борис III" никога няма да ги махнат, защото оттам слиза към София танковата бригада от Горна Баня. Няма как верижни трактори по асфалт......

Ми да купят една павираща машина и да я ползват за павираните улици, вместо да наливат кинти в асфалт, дето всяка година е за ремонт, бе! Кви са тия работи с нареждане на ръка на пътна настилка от цигани посред 21-ви век! Не знам дали тия не са чували за такива машини, или просто са достатъчно нагли, че да разчитат, че народът е невеж и е виждал само асфалт и павета, редени на ръка през 60-те!

глупости тон павета са 120лв

Точно на малките улици паветата ТРЯБВА да останат!

за да друсат и пропадат и да правят шум нали?

Паветата , положени на платното за десен завой на кръстовището на Красно село в посока на бул Г. Делчев пропаднаха още на първия месец след ремонта. Самия булевард е в окаяно състояние, павираната настилка чупи новите автобуси и леки автомобили, за прахта и шума да не говорим.

Шило

Павето не е виновно, а ръцете.

Или по-точно "лява ръка-десен джоб".

Павираната настилка не е направена за подобен тип движение и за да стане найстина здраво трябва да се полагат бетонови основи, това не се прави. Налива се само пясък и паветата се редат отгоре. При подобна технология няма начин как да не пропадне.

Шило

А за мен е по-добре павирана пешеходна зона, отколкото за движенвие на ППС. Добре нареденият паваж дава, как да кажа, някакво чувство на приемственост, на собствен дух. Е, през зимата си е и доста хлъзгав, но...

До момента, в който не се преродиш в столична кифла, дето не признава ток, по-нисък от 10см и по-широк от 0.5см.

Шило

Хахахах

Защо еднолично се решава този въпрос? Тя фъндъкова първо не е софиянка, второ от дек на дек тя ще казва как да стане - не е инженерка. По тоя въпрос трябва референдум, ама проведен само между софиянци, без специалното участие на селяндурите.

Тебе какво те засяга? Гледай си козите.

За сведение на заплесите: 1. Паважа събира праха между фугите, а не оставя на вятъра да го вдига във въздуга, за да го дишаме 2. Шума е от колите и трамваите, не от паважа 3. Паважа е вечен, освен ако не е сложен от дилетанти, и не пускат по него денонощно бетоновози за поредния небостъргач 4. "Бракуваните" софийски павета ги полагат по комплексти от затворен тип, вкл и в чужбина

Шило

Така е, но няма майстори вече. Всичко за да е наред, си трябват врели и кипели в този занаят.

Тоя занаят не е като лекарския, дето трябват 20г учене или като програмисткия, дето трябва учене цял живот. Реденето на павета се учи за не повече от две седмици, стига да намериш подходящ учител. Ама като работа се намира един до два пъти годишно, няма как да има "специалисти".

Циганин и без пари да ти работи, пак си на загуба.

Прав си, кривчо. Щом шумът не е от паважа, а от колите и тролеите, да се премахнат. Трамваите нямат общо с въпроса. Но как глупак да го схване?!

Че има ли още майстори да ги редят тези павета ? Да клекне някой на наколенките и да маха с чука на пясъка и жегата ? Сега има машина - върви по жицата и полага. Колко ще струва този тежък ръчен труд и кой ще го плати ?

Шило

Няма лошо. Както си решат. Върху римските пътища има павета, някъде върху тях асфалт. Животът продължава. Ама не знам що трябва да се счита, че това е някаква новина.

Основеният въпрос е: Къде ще отидат бракуваните павета?

По алеите на определени жилища, дето си имат ограден двор с дръвчета и паркомясто плюс гараж! А простият народ нека си вярва, че тоя асфалт го полагат да му е по-удобно и тихо, вместо да пренаредят машинно паветата!

Износът на павета за Германия и Австрия с товарни ж.п. вагони извършва една от могобройните фирми на Боко Тиквата още от времето когато Рапоня беше кмет на София. В Европа знаят, че асфалтът е кацерогенен и предпочитат настилки в градовете. Паветата се дялат ръчно. Нашите са дялани предимно от сръбски и гръцки военнопленници и затворници, поради което имат и историческа стойност. Тиквоча обаче прави далевери с всичко.

Мухаха Много си тъп. Асфалт има по цял Свят. Само тука бил канцерогенен. Бива ли да сте такива идиоти?

А ти с и още по-тъп! Тука не е цял свят!

То по цял свят има се горят и автомобилни гуми. Ама това не прави от самия процес безопасна и безвредна за природата технология. Същото и с азбеста. По цял свят е използван. Но не го прави безопасен при вдишване

пълни тъпотии паветата не струват нищо - никой не ги иска. Вземи ги ти за хола ти

От къде да ги взема? Имам двор, в който нямам нищо против да направя павирани алеи, поне от портата до гаражите. Обаче цените на гранитните павета АПЯТ кат злобен ротвайлер!

и ти и другите ти голеги, идиоти, повтаряте глупости. Кажи къде в Европа, Америка или Азия си видял калдаръм по улиците? И обърни внимание - не говоря за историческите центрове - които са пешеходни и където принципно е забранено движението на транспортни средства, а за нормални улици по които се движат коли и градски транспорт.

Франция,Швейцария,Италия,Испания по градовете много улици са павирани. Ако тези страни на са Европата, кои тогава? Пътувал съм там и това е истина. Но, асфалта дава повече възможности за крадене и надписване на сметките - това е!

НАЙ-СЕТНЕ НЯКОЙ Е ПОЧНАЛ ДА МИСЛИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА!!! А СЕГА И ДОНДУКОВ С АСФАЛТ!!! БРАВО!!!

И ДА ВЪРНАТ ОНИЯ, ДРЪНКАЩИТЕ ДЪРВЕНИ ТРАМВАЙЧЕТА :-)

Ако културата е в паветата да й .... на културата.

Мама ви стара с тоя асфалт, бе! За общината асфалтът стана като хранилките с пътните знаци за катаджиите - ливнеш го веднъж, после се зареждаш там и всяка година ремонтче и "усвояване" на парици!

Минавай на павета!

Браво !

Като видят по Дондуков какви павета слагат и как ги слагат, ще се пляска с ръце... през сълзи.

Road printing machine Като няма майстори има машини.

Е най после да прочета нещо умно и положително... Не разбраха ли, че от павираните настилки се вдига само шум и прах????? Вчера пътувах с колата по бул. Цар Борис III, който е направен половината с асфалт, половината с павета... Е вярвайте ми колите масово избягваха паветата, защото докато се движиш по тях могат да ти паднат всички пломби, а за шума който се вдига върте в колата да не говорим. Ще се радвам, ако и бул. Дондуков го направят с асфалт, а не с прехвалените павета ...

Разбрахме, че не си мърдал по на запад от Люлин, че да видиш машинно павирана настилка. Тия работи с полагането на ръка от "майстори" и техните "ученици" са отживелица от почти 40 години насам, ама българчетата отде да го научат това, па и управниците им нямат търпение да си приватизират паветата и да излеят един асфалт, дето всяка година ще го ремонтират за "усвояване" на средства, уж за да било "по-тихо" и "по-чисто".

Карай с 50, колкото е максималната разрешена скорост там и няма да ти пада нищо.

Не си прав.

ПАВЕТАТА И МЕСТНИТЕ ДА СЕ ЗАДЪЛЖАТ ДА КАРАТ КОЛИТЕ ОТ 60г.- МОСКВИЧ 403 , ЗАПОРОЖЕЦ, ПО-БАРОВЦИТЕ - ВОЛГАТА С ЕЛЕНЧЕТО :-)

Местните са най-пострадали от паветата - шумът е за тях.

Павета само в малките улички където няма много коли и жълтите на центъра. Дори и тротуара да е асвалт .Така няма да се пребиват хората. Стига с тези каманяци да несте преди 200 години.

Мими, ако искаш си асфалтирай пътечката към тоалетната, но софийските тротоари трябва да са с плочки.

КАТО ЧУЯ ПАВЕТА, СЕЩАМ СЕ ЗА ЖОРО ПАВЕТО, НО ТИ СИ МЪНИЧКА И НЕ СИ ОТ ТУК, ЗА ТОВА НЕ ЗНАЕШ :-))

Българинът по принцип си е консервативен и ретрограден тип.

Не си прав.

Българинът, по принцип, е тъп тип.

много ама много страшно много тъп

София губи своя облик и почва да прилича на Самоков.Тъжно е.

Ами да сложим кълдаръм и ще стане автентична София! Особоно в метрото приликата е съществена.

Бе, да го засипят с чакъл и конски фъшкии най-добре. Културно наследство от преди 150 години.

По добре да направят и тротоарите с асфалт, защото строителите и плочи не могат да слагат.

Асфалт на Прага!!! Пак ни прецакаха... Само мотористите са на аванта - ще си имат нова състезателна писта.

Дали? А какво ще кажете за инвалидните колички, хората с бастун, майките с детските колички, жените с високи токчета. Случайно да сте опитвал придвижване в някой от изброените варианти върху павета? Шума, прахоляка и чупенето на леки автомобили даже няма да ги слагам към "екстрите" на паветата.

До колкото си спомням, легендата гласи че бг милионерите на прехода, са станали такива, благодарение на софийските павета, които са били продадени в Австрия... :-(

правиш ли разлика между жълти павета и обикновени павета?

Може ли подробности!

Искаме си ПАВЕТАТА, за да може после да ги метаме по обшината!!!!

Пред общината има достатъчно. Ако случайно ги свършите ще Ви докараме още.

Коментари - Разрешиха полагането на асфалт по бул. ”Прага” в София | Днес.dir.bg

Разрешиха полагането на асфалт по бул. ”Прага” в София

Експертен съвет на Министерството на културата разреши да се сложи асфалтова настилка на бул. "Прага", вместо павета.

Обратно в новината

Коментари - Разрешиха полагането на асфалт по бул. ”Прага” в София | Днес.dir.bg

Коментари

Най-накрая се нахат тези отвратителни павета!Зле наредени, пътят неравен, шумно, намалено сцепление и проблеми при спирането!

Сега като почнат през 5 години да спират движението за кърпене на пътя, тогава ще оцениш качеството на павирания път.

В момента бул. Прага е най-неприятния участък за преминаване с каквото и да е превозно средство. За един път най-важно е да се спазят всички етапи и изизсквания за основата под настилката. Обикновено когато се полагат павета не се изгражда необходимата основа. Да видим как ще направят асфалтирането.

Кат гледаш кво стана с ул. "Козлодуй", вълнообразното Цариградско, прочутият Цариградски гьол, ремонтираният втора година на същото място като предната мост на 4-ти км и Орлов мост, дето се хванаха да го ремонтират веднага като изтече гаранцията не предния ремонт (всичките надлежно залети с асфалт), ти как мислиш? Тука всичките лаят срещу паветата, а не им идва на акъла, че проблемът съвсем не е в павето, а в това, че в 21ви век се нареждат на ръка върху неправилна основа, вместо с машина и по нормата, че и всеки сульо като ВиК или кабелджиите идва, вади павета, копа, после лее отгоре асфалт та става кръпка и чао.

Паветата били културно наследство! Кой ненормален идиот е измислил това? Или трябва да се пречи на всичко, защото безделниците нямат друга работа?

Паветата са равностойни на произведенията на Микеланджело и Роден. Още следващият глупак ще го потвърди.

За това ли бе удължен срока с лъжливите ви оправдания??за да се договорите колко ще откраднете от асфалта дето няма как да гепите от паветата а и явно имате добър ''купувач'' за тях защото няма как да стоят на склад както се хвалихте..Жалки мизерници дето кръвчицата им на село ама алчността им ги кара да върнат селото в София.. Не обиждам хората от село те заслужават похвала за своята работливост и издръжливост а просто казвам какво разбиване на стара красива и ютна София става от десетиление...

Явно полуграмотната пасмина защитава паважа. Това е достатъчно.

Маруцо и на мери да се пишете все тая кратуната няма да напълните:((((

унищожавайте, унищожавайте стара София селендури. Нали вие вече преобладавате в града и вие избрахте тази овца Фъндъкова. ние софиянци за такива не гласуваме.

И ти си гражданка и софиянка, колкото тези, за които пишеш. При това си и неграмотна.

Може малко да и куца правописа, но разсъждава правилно.

Не си гражданка, а си неграмотна селянка с килийно образование. Подобни неграмотници изобщо не трябва да се обаждат.

Вчера гледах някакъв филм, където алеята, водеща до безкрайни лозови масиви, беше от павета - някъде в Италия мисля.

Тримата мускетари?

"Експертен съвет на Министерството на културата разреши да се сложи асфалтова настилка на бул. "Прага", вместо павета. " Ами махнете тогава и жълтите павета, нека всичко е асфалт. Лесен за ремонт!

Сравнението е тъпо.

Аман от "естети"! Градът е местообитание на хора, а не обект на сувенирни картички. Удобното е красиво, а красивото често е неудобно. А автентичната стара София е била тук-там с калдаръми. Това ли искате?

То и в затвора е така, малкия! И в циганската махала! Местообитание на хора, а не обект на картички! Няма нужда и градът да изглежда по тоя начин, щото бил местообитание! А това "аман от естети" си го носи на село! Аз държа моят град да изглежда добре, а не като индустриална зона!

Да върнем калдъръма, защото според шепа идиоти той изглеждал по-добре?

Пръдло--като не живееш там---що се обаждаш?:)))) ..и как тъй --не си написала един тон словесни отпадъци по въпроса?:)))),)

Нуждаели се от хубава настилка !? Тия вече ни вземат за канарчета. :)) Явно трябва да се оплюва паважа, така е по-лесно. Само че аз съм от тия които помнят паважните настилки не само в градовете, но и на и на междуградските пътища. Тгава паважа беше по хубав от асфалта, защото имаше павьори и не се крадяха парите за подръжка. Ако незнаете паважа съхне два пъти по бързо от афалта и има и ред други преимущества когато подложката му е направена както трябва. Ама явна няма кой вече да го подържа, а и повече се краде с асфалта. Ама било му шумно на някой като кара по паваж - да кара по бавно и няма да му е шумно. скоро наред са и жълтите павета. И те така ................... !!!

Заври си паважа там дето слънце не те огрява! Писна ми от диваци, искате да живеем като в миналия век, ама няма да стане

Нещо не съм чул миналия век да е имало машини за нареждане на павета! Ама пък гледам, че ти не си чул, че в тоя век вече има такива! Само ония, дето по родните им места асфалтирана е била само главната улица, не са наясно какво означава машинно положен паваж!

Благодаря, за цветущия език !:)) Пази си нервите, ще ти трябват. Имаш още много леб да ручаш ! Те точно такива като теб един ден ще върнат човечеството към годините в които е роден Христа. И те така .................... !!!

Сигурен съм, че има хора, които помнят половината улици в София даже преди да бъдат павирани. Дали пък да не махнем и паветата, за да е още "културно"?!?

Ама че идиот. Ти дане търгуваш от името на Соф община с павета?

Тези дето живеят в центъра искат гладки настилки за автомобили обаче карат тарги точно като за павета! Поздравявам ви с песента на Лили Иванова - "Ръцете ми единствено виновни" .

Нов вариант на Къщата с ягодите! В близко бъдеще София и другите български градове ще бъдат стоманобетон и стъкло. Да ви е честито безвремието...

Пак под ръковорството на малоу мната соф метица Фандъкова съсипаха Витошка. Сега прилича на нагледна изложба на долнокачествени турски плочки - плъзгави и нетрайни, А Затова пък кметицата си купи два нови апартаменъа/

Фандъкова е виновна, че не те е научила да пишеш. А да четеш можеш ли?

Едно кратко изказване от живущ в района - БРАВО! Само така! Най-сетне гадните павета-трошачи на коли, ги няма! Супер! Едно умно решение на кметицата и компания!

Тъпанар! Ти си от ново "живущите" в района! Бандитската шайка на ББ от СИК и неговата прислужница Фандък (усмихнатото лице на корупцията),методично съсипват автентичноста на София! Всичко с асфалт,защото след една година ще правят пак ремонт и комисионните ще са отново налице! Затова и престъпника Киро Японеца разрушава сгради паметници на културата!

Значи ако искам асфалт съм тъпанар, а ако искам павета съм интелектуалец, така ли? Поздрави на празната ти павирана глава, с павета вместо гънки :) П.С.: Ако да си от новите "живущи" е 42 години, значи съм от "новите" :)

Е, аз съм софиянец. За каква автентичност говориш, смотаняко? Имаш ли представа, как изглеждаше някога София? Само знаеш, че е имало павета /автентични/.

С ПОГНУСА НЕ СВАЛЯТ СМАРТФОНА ОТ УШИ ! МОЛЪТ Е ВЪРХЪТ НА КЕФА ! А ЩО НЕ СПРЯХТЕ БАГЕРИТЕ НА КИРО ЯПОНЕЦА, КАТО ЗАПОЧНА ДА СЪБАРЯ КЪЩИ-КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В ИДЕАЛЕН ГРАДСКИ ЦЕНТЪР ?! ГЛЕЗЕНО-ЛЬОХМАНСКА ИСТОРИЯ !!!!!

Aбе психопат , преди 5 години една такава културна ценност проядена от времето затрупа две момичета в разцвета на възрастта си.

Такива сгради трябва все пак и да се поддържат, а не да се съсипват умишлено и после недоразбралите да твърдят, че сградата е виновна. Виновни са хората на които е сградата, защото ако е виновна сградата, то трябва да съдят проектанта и и майсторите и, ама не е така.

Да замениш вечните павета с асфалт е престъпление и липса на всякакъв морал. Къде откарахте паветата? Къде са паветата бе? Какво ще правите с тях? Фандъкова - вън!

Вечни, вечни колко вечни? На всеки 2 години искат затваряне на улицата и пренареждане. Ремонтът отнема в пъти повече отколкото ново асфалтиране.

На моята улица паважът не е ремонтиран от 35г. И си стои непокътнат, с изключение на участъците, където са ровили от ВиК или са прокарвали канали БТК и улично осветление. А там са станали дупки, защото са изкрали паветата и вместо тях са направили асфалтова или циментова "кръпка", която наистина е нетрайна. За сведение - улицата е с 15% наклон.

Стига с безумието "павета"! Не са трайни, като настилка, трудни са за ремонт, нямат добро сцепление, опасни са, шумни са!

А кръстовището на Прага и Пенчо Славейков, което е павирано сега какво ще стане?

Никакви павета и на Дондуков тогава. Щом на Дондуков може,и на Прага може. Фанъкова,нали обяви паветата на Дондуков за културно наследство на София???????!!!!!!!!!!

И аз това се чудя, как на едното място прахта и паветата пречат а на другото не!

Кои ПОИМЕННО са били СПЕЦИАЛИСТИТЕ , които са решили за асфалта? С колко са им нараснали банковите сметки в последните дни?

Като не могат да ги редят , по-добре да е асфалт , поне него могат да си го преправят 1 милион пъти и е г/д добре.

Да, точно това е далаверата - поправят го милион пъти и милион комисионни! Гади ми се от такива простаци!

Глупак, ти имаш ли представа от цифри? Ходи да редиш павета.

и от паветата ще глътнат пари, нали са гранит и ги продават в чужбина

Безпределно е нахалството и наглостта на този зам-кмет. калинка. пръкнала се кой знае откъде и зинала да се нагуши докато може и от каквото може. Може ли причина за асфалта да бъде " свързване с асфалтова улица" Г. Софийски? Ами по тая логика ТОГАВА ТРЯБВАЛО Г. СОФИЙСКИ ДА МУ ОСТАВИТЕ ПАВЕТАТА, ЗАЩОТО се е свъързвал с павираната Прага!

Абе за чий х*й министерството на културата трябва да се изказва тука? Какво разбират те от пътища. Павета се слагат само на пешеходни зони какви са тези простотии?

Не ми се мисли какво ще стане с Виа Апиа Антика в Рим, ако случайно си имат такива специалисти в Палацо Сенаторио

Едно паве струва НАД ЕДНО ЕВРО. Милиони павета изчезнаха по времето на Софиянски. Изглежда купона тече още.

Стига с тия павета бе. Няма кой да ги поддържа. Я виж на какво прилича бул. "Борис 3". Ремонт беше направен миналата година, сега е още по зле. Които иска да се вози в каруца да ходи на село!

Паветата по "Цар Борис III" никога няма да ги махнат, защото оттам слиза към София танковата бригада от Горна Баня. Няма как верижни трактори по асфалт......

Ми да купят една павираща машина и да я ползват за павираните улици, вместо да наливат кинти в асфалт, дето всяка година е за ремонт, бе! Кви са тия работи с нареждане на ръка на пътна настилка от цигани посред 21-ви век! Не знам дали тия не са чували за такива машини, или просто са достатъчно нагли, че да разчитат, че народът е невеж и е виждал само асфалт и павета, редени на ръка през 60-те!

глупости тон павета са 120лв

Точно на малките улици паветата ТРЯБВА да останат!

за да друсат и пропадат и да правят шум нали?

Паветата , положени на платното за десен завой на кръстовището на Красно село в посока на бул Г. Делчев пропаднаха още на първия месец след ремонта. Самия булевард е в окаяно състояние, павираната настилка чупи новите автобуси и леки автомобили, за прахта и шума да не говорим.

Шило

Павето не е виновно, а ръцете.

Или по-точно "лява ръка-десен джоб".

Павираната настилка не е направена за подобен тип движение и за да стане найстина здраво трябва да се полагат бетонови основи, това не се прави. Налива се само пясък и паветата се редат отгоре. При подобна технология няма начин как да не пропадне.

Шило

А за мен е по-добре павирана пешеходна зона, отколкото за движенвие на ППС. Добре нареденият паваж дава, как да кажа, някакво чувство на приемственост, на собствен дух. Е, през зимата си е и доста хлъзгав, но...

До момента, в който не се преродиш в столична кифла, дето не признава ток, по-нисък от 10см и по-широк от 0.5см.

Шило

Хахахах

Защо еднолично се решава този въпрос? Тя фъндъкова първо не е софиянка, второ от дек на дек тя ще казва как да стане - не е инженерка. По тоя въпрос трябва референдум, ама проведен само между софиянци, без специалното участие на селяндурите.

Тебе какво те засяга? Гледай си козите.

За сведение на заплесите: 1. Паважа събира праха между фугите, а не оставя на вятъра да го вдига във въздуга, за да го дишаме 2. Шума е от колите и трамваите, не от паважа 3. Паважа е вечен, освен ако не е сложен от дилетанти, и не пускат по него денонощно бетоновози за поредния небостъргач 4. "Бракуваните" софийски павета ги полагат по комплексти от затворен тип, вкл и в чужбина

Шило

Така е, но няма майстори вече. Всичко за да е наред, си трябват врели и кипели в този занаят.

Тоя занаят не е като лекарския, дето трябват 20г учене или като програмисткия, дето трябва учене цял живот. Реденето на павета се учи за не повече от две седмици, стига да намериш подходящ учител. Ама като работа се намира един до два пъти годишно, няма как да има "специалисти".

Циганин и без пари да ти работи, пак си на загуба.

Прав си, кривчо. Щом шумът не е от паважа, а от колите и тролеите, да се премахнат. Трамваите нямат общо с въпроса. Но как глупак да го схване?!

Че има ли още майстори да ги редят тези павета ? Да клекне някой на наколенките и да маха с чука на пясъка и жегата ? Сега има машина - върви по жицата и полага. Колко ще струва този тежък ръчен труд и кой ще го плати ?

Шило

Няма лошо. Както си решат. Върху римските пътища има павета, някъде върху тях асфалт. Животът продължава. Ама не знам що трябва да се счита, че това е някаква новина.

Основеният въпрос е: Къде ще отидат бракуваните павета?

По алеите на определени жилища, дето си имат ограден двор с дръвчета и паркомясто плюс гараж! А простият народ нека си вярва, че тоя асфалт го полагат да му е по-удобно и тихо, вместо да пренаредят машинно паветата!

Износът на павета за Германия и Австрия с товарни ж.п. вагони извършва една от могобройните фирми на Боко Тиквата още от времето когато Рапоня беше кмет на София. В Европа знаят, че асфалтът е кацерогенен и предпочитат настилки в градовете. Паветата се дялат ръчно. Нашите са дялани предимно от сръбски и гръцки военнопленници и затворници, поради което имат и историческа стойност. Тиквоча обаче прави далевери с всичко.

Мухаха Много си тъп. Асфалт има по цял Свят. Само тука бил канцерогенен. Бива ли да сте такива идиоти?

А ти с и още по-тъп! Тука не е цял свят!

То по цял свят има се горят и автомобилни гуми. Ама това не прави от самия процес безопасна и безвредна за природата технология. Същото и с азбеста. По цял свят е използван. Но не го прави безопасен при вдишване

пълни тъпотии паветата не струват нищо - никой не ги иска. Вземи ги ти за хола ти

От къде да ги взема? Имам двор, в който нямам нищо против да направя павирани алеи, поне от портата до гаражите. Обаче цените на гранитните павета АПЯТ кат злобен ротвайлер!

и ти и другите ти голеги, идиоти, повтаряте глупости. Кажи къде в Европа, Америка или Азия си видял калдаръм по улиците? И обърни внимание - не говоря за историческите центрове - които са пешеходни и където принципно е забранено движението на транспортни средства, а за нормални улици по които се движат коли и градски транспорт.

Франция,Швейцария,Италия,Испания по градовете много улици са павирани. Ако тези страни на са Европата, кои тогава? Пътувал съм там и това е истина. Но, асфалта дава повече възможности за крадене и надписване на сметките - това е!

НАЙ-СЕТНЕ НЯКОЙ Е ПОЧНАЛ ДА МИСЛИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА!!! А СЕГА И ДОНДУКОВ С АСФАЛТ!!! БРАВО!!!

И ДА ВЪРНАТ ОНИЯ, ДРЪНКАЩИТЕ ДЪРВЕНИ ТРАМВАЙЧЕТА :-)

Ако културата е в паветата да й .... на културата.

Мама ви стара с тоя асфалт, бе! За общината асфалтът стана като хранилките с пътните знаци за катаджиите - ливнеш го веднъж, после се зареждаш там и всяка година ремонтче и "усвояване" на парици!

Минавай на павета!

Браво !

Като видят по Дондуков какви павета слагат и как ги слагат, ще се пляска с ръце... през сълзи.

Road printing machine Като няма майстори има машини.

Е най после да прочета нещо умно и положително... Не разбраха ли, че от павираните настилки се вдига само шум и прах????? Вчера пътувах с колата по бул. Цар Борис III, който е направен половината с асфалт, половината с павета... Е вярвайте ми колите масово избягваха паветата, защото докато се движиш по тях могат да ти паднат всички пломби, а за шума който се вдига върте в колата да не говорим. Ще се радвам, ако и бул. Дондуков го направят с асфалт, а не с прехвалените павета ...

Разбрахме, че не си мърдал по на запад от Люлин, че да видиш машинно павирана настилка. Тия работи с полагането на ръка от "майстори" и техните "ученици" са отживелица от почти 40 години насам, ама българчетата отде да го научат това, па и управниците им нямат търпение да си приватизират паветата и да излеят един асфалт, дето всяка година ще го ремонтират за "усвояване" на средства, уж за да било "по-тихо" и "по-чисто".

Карай с 50, колкото е максималната разрешена скорост там и няма да ти пада нищо.

Не си прав.

ПАВЕТАТА И МЕСТНИТЕ ДА СЕ ЗАДЪЛЖАТ ДА КАРАТ КОЛИТЕ ОТ 60г.- МОСКВИЧ 403 , ЗАПОРОЖЕЦ, ПО-БАРОВЦИТЕ - ВОЛГАТА С ЕЛЕНЧЕТО :-)

Местните са най-пострадали от паветата - шумът е за тях.

Павета само в малките улички където няма много коли и жълтите на центъра. Дори и тротуара да е асвалт .Така няма да се пребиват хората. Стига с тези каманяци да несте преди 200 години.

Мими, ако искаш си асфалтирай пътечката към тоалетната, но софийските тротоари трябва да са с плочки.

КАТО ЧУЯ ПАВЕТА, СЕЩАМ СЕ ЗА ЖОРО ПАВЕТО, НО ТИ СИ МЪНИЧКА И НЕ СИ ОТ ТУК, ЗА ТОВА НЕ ЗНАЕШ :-))

Българинът по принцип си е консервативен и ретрограден тип.

Не си прав.

Българинът, по принцип, е тъп тип.

много ама много страшно много тъп

София губи своя облик и почва да прилича на Самоков.Тъжно е.

Ами да сложим кълдаръм и ще стане автентична София! Особоно в метрото приликата е съществена.

Бе, да го засипят с чакъл и конски фъшкии най-добре. Културно наследство от преди 150 години.

По добре да направят и тротоарите с асфалт, защото строителите и плочи не могат да слагат.

Асфалт на Прага!!! Пак ни прецакаха... Само мотористите са на аванта - ще си имат нова състезателна писта.

Дали? А какво ще кажете за инвалидните колички, хората с бастун, майките с детските колички, жените с високи токчета. Случайно да сте опитвал придвижване в някой от изброените варианти върху павета? Шума, прахоляка и чупенето на леки автомобили даже няма да ги слагам към "екстрите" на паветата.

До колкото си спомням, легендата гласи че бг милионерите на прехода, са станали такива, благодарение на софийските павета, които са били продадени в Австрия... :-(

правиш ли разлика между жълти павета и обикновени павета?

Може ли подробности!

Искаме си ПАВЕТАТА, за да може после да ги метаме по обшината!!!!

Пред общината има достатъчно. Ако случайно ги свършите ще Ви докараме още.