”Окупирай боклука” - как се живее без пари

Рафаел Фелмер няма защо да се притеснява за съдбата на еврото или за световната финансова криза, тъй като живее без да използва пари. "Трябва да се отървем от парите напълно", казва 28-годишният германец от Клайнмахнов близо до Берлин, който е част от международното движение "Живот без пари".

Обратно в новината

Коментари - ”Окупирай боклука” - как се живее без пари | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Яка цензура има в тоя дир-ник.

Спрях до един контейнер за боклук. За 5 мин. минаха 6 души да ровят и нито един не беше циганин.Който не вярва да направи като мен. И това е в центъра.

Как лееекичко ни пробутват, за да свикваме с това, което ще ни натресат "богоизбраните" - днес "движение без пари", утре микрочипове и клъц на патката главата и в торбата.

за чистота на живота звучи къде, къде по-добре от призива за окупиране на боклука.

Заплатите в Германия са далеч от нашите. И ако те изхвърлят в кофата кафе- ще стане хубаво кафе. А ние изхвърляме утайката от кафето и ровещите в боклука ще пият втора цедка!

Боклукът за един е съкровище за друг. Това е отдавна известно. На Запад това си е нещо като култура, но не само за храната, а за всичко. Има сайтове, списания, дори и предавания, ако не се лъжа, където е пълно с идеи как от нещо на пръв поглед ненужно, може да се направи нещо наистина хубаво и полезно.

Точно така- това е цяла култура ! Старите дрехи, предмети, мебели, например не се изхвърлят, а се предлагат за продан (за дребни пари) от притежателя в деня "Опразни тавана", характерен за определени улици и квартали.

Абе тоя го даваха миналата седмица по RTL в предаването Щернтв,и статията е лъжлива изобщо не става въпрос за някъв там измислен Проповедник от някво си движение,става въпрос за Типичен Германец,такъв каквито виждам аз всеки ден,ей тука къде съм ила цял квартал с такива като него,отврат,онзи ден бях на бачкане и бяха оставили пред един вход някви детски книжки и някви други боклуци,обраха ги за норматив,ей такива кат тоя Урод!

Идеите му са ясни, но това, което прави е само за привличане на внимание. В много страни има реално действащи програми за оползотворяване на излишъците или уж вече ненужните вещи. Например в наше село има център, където всеки може да остави останалите му боя, разтворител, химикал масло за кола или препарат и т.н. и всеки, на който му е нужно малко количество да го вземе от там без пари, вместо да купува цяла нова опаковка. Всяка седмица пък има разпродажби на какво ли не, откъдето може да се обзаведе цяла къща с много запазени вещи на цената на един обилен обяд в по-лъскав ресторант и др. такива.

Ако супермаркетите изхвърляха храната с изтекъл срок на годност , опашките щяха да са отзад, откъм боклуджийските кофи, а не отпред на промоциите в магазина.Но в Бг всичко развалено се пуска на промоция, никога безплатно.

В много магазини тук с наближаването на края на срока на годност цените падат, дори повече от наполовина. Преди време тарикати взимаха без пари пилешко и др. храни с изтекъл срок на годност, който тук е 6 месеца и ги внасяха в България, където той е 1 година.

Поради свито потребление голям процент от цената на продукта сформира"брак"или изхврлянето на продукта поради изтичане срока на годност.Всички вериги държат високи цени но не правят акции за освобождаване от такива продукти,те просто ги изхвърлят на боклука.Когато минавате покрай някой големи хранителни магазини ще усетите миризмата на мърша.Те това си го плащаме ние.

Този е на зад с материала.Вчера пред една кофа се сбиха циганин и куче.Циганина надделя и започна да яде съдържанието пликче направо с найлона.Ето това е пълна усвояемост!

Абе за това ли уличните кучета лаят така ожесточено, когато видят циганин?

Добре че не го е видяла някоя кучезащитничка, щеше да има крясъци до небето.

Тоя като иска, нека яде боклук, но да кара и детето си да живее така е престъпление. Само че немската държава вече толкова е изп*дерастяла, че не само не го наказва за простотията му, ами и му дава помощи.

Мляко без мляко. Сирене, уж с мляко,а с много растителни мезнини. Хляб като дунапрен. Сладкарски изделия с подсладители. Натурални сокове от нишесте и ароматизатори. Месо, расло на соев корен. Зеленчуци, никога не видели почва. Плодове неузрели на слънце. Вино и бира от спирт за горене. Пастет от хрущяли. Пилешко с 10% месо и 90% химикали, продукти за бърз разтеж и солен разтвор. Сол - натриев хлорид Сода за хляб, която не се разтваря а става на парцали. Домат пълен с жълта течност. Диня с вкус на найлонка Кайсии кисели като неузрели джанки Шоколад от марципан Кайм, която не става за скара Готварски подправки излезли от химическо предприятие Лютеница от нишесте и овкусители Халва без грам слънчогледово масло Консерви с риба - с мирис на риба и без риба.

"Сол - натриев хлорид" Аахахахахахахаа ти какво мислиш, че е солта, точно натриев хлорид е, по-скоро ако НЕ Е натриев хлорид, значи нещо не е наред ;)

Истинската сол е натуралната морската сол и каменната сол. Пакетите, на които пише "Готварската сол" е нищо повече от химическо вещество, сол създадена по изкуствен път, която много хора по света наричат "бялата смърт".

Днешната сол е химикал, чист натриев хлорид, но не и сол! Готварската сол се произвежда, като се извлича по химичен път от производството на различни сапуни и пластмаси. Консумирайки готварска сол, ние консумираме продукт, при които от чистия природен източник са отнети всички ценни минерали и не е останало на практика нищо ценно, а още по-лошо поради така получения дисбаланс, той ни носи само здравословни проблеми. Натрупването на този тип сол в организма ни кара да задържаме вода и избива под формата на проблеми като: наднормено тегло, ревматизъм, артрит, подагра, камъни в бъбреците и жлъчката, локални възпалителни процеси и дори целулит. Готварската сол е чужда на организма и той се опитва да я изхвърля, което води до формиране на киселинни отоци по тялото.

Инфаркти, инсулти, рак, стомашно чревни проблеми, язви, гастрит, кървящи венци, алергии, анемия, увредени очи, затлъстяване, задух, кисти, увредени бебреци, проблеми с черния дроб...

фригани-това е движение

Не е движение, а диагноза.

Идиот.

На нас боклуците си ни ги продават на добри цени в магазините. Ето, втората употреба си бичи с пълна пара. Храните - дупета, боклуци - продават ни ги на цена на истинската храна.

Вчера пусната статия в пресата как да изкараме с 60 лева за храна, днес как от боклука да се храним, утре сигурно ще излезе нещо как изобщо да не ядем! Като не ядем и заплати не ни трябват, парите са излишни, ще ровим по кофите, абе някои хора съвсем изкукаха!

И какво ще търсиш в кофите,като няма да има кой да изхвърля нещо в тях?!

Изхвърлят, но не става за ядене! Най- много да се изпотровят ровещите в кофите и да спрат да ровят.

В щатите пък събират купони от разни листовки, тук такова не съм видяла и купуват всичко без пари. Ама къде има си има, къде нема никога нема да има.Тук можеш да си умреш от глад, щото храна в боклука няма, всички са бедни,никой не хвърля храна.Мерси за идеите, но ние боклуци отдавна ядем.

Малко краен като философия е този германец според мен, но има и много рационални идеи - напр. че ресурсът на Земята не е безкраен и че изхвърлянето на тонове храна е неморално към: 1. тези, които са вложили труд за производството и, и 2. гладуващите хора по цял свят. Харесва ми идеята да се отървем от излишествата - огромния брой ненужни вещи, които купуваме, и да се задоволим с най-необходимото - за храна, дрехи и т.н. Прави впечатление все по-малките разфасовки на хран.продукти (ясно е, че е заради намалената покупателна способност на хората) и оттук - огромното количество опаковки, които се изхвърлят, а това е също похабен ресурс. А похабените материали за реклама, които в добавка - ненужно оскъпяват стоките?...

От много време се чудя, защо някои храни ги пакетират направо в три целофана, с тарелки в средата, хартиени капачета, подложки... Едвам стигам до бискитите. Цялата маса става в найлонки и хартия, докато сложа 10-15 бисквити в поднос.

Ние си имаме цигани които отдавна са окупирали боклука , следователно имат немски стандарт !

един от многото леви екстремисти в Германия. затова и държавата им става все по-социалистическа...

Не симпатизирам на социалистите, но този човек е прав, че консумираме повече от необходимото, което е в ущърб на Земята. А и население от седем милиарда вече застрашава устоите на безогледните консуматори.

Леко изхвърляне в тезата, но пък същата тази държава в момента храни почти цяла Европа.

в барселона в една хлебарница , която затваря в 8 отивам в последния момент да си купя една франзела и продавачката от латиноамерикански произход ме изгони, защото било затворено (иначе вратата широко отворена) и всичкия този хляб, който не е продаден ще се изхвърли. мисля, че трябва да се обърне внимание и на всички тези опаковки. двама души сме и изхвърляме по 2 торби с боклуци на ден. цените трябва да се намалят, за да могат хората да купуват повече и да живеят по- здравословно, вместо да се бракува толкова много храна с изтекъл срок. а държавата да облекчава данъците на производителите на органични зеленчуци и месо. има толкова много администрация, офиси, писари , а никой не иска да произвежда.

Да ви обясня как ви лъгаха 20г. така наречените кукловоди,или илюминати(обладани от светлината на сатаната), а по просто казано ръководещите банкери....Това е премахването на златното покритие от валутните единици.... Златното покритие изразяваше суровинния ресурс на Земята.И когато започнаха да се печатат хартийки на кило започна голямото надлъгване и това доведе до този глад. А нашия златен резерв отиде в бундесбанк за да ни приемат в евросъюза, а никога не е бил в СССР.

ГоУем икономист си баце гацов уаааа :Д Кретеноид!

Наше злато тоиде в СССР - това е исторически факт. Що се отнася до зналтния резерв, там си прав(а). Това и според мен е основният трън в петата на икономиката. Освободиха бесен жребец и за сега му се радват какпрепуска (силен икономически ръст), но скоро ще се наложи да го впрегнат в каруцата и не знам как този ат ще бъде уловен и впрегнат. Банковата система днес е изтървана сила, която няма да се даде без битка. А оттам текат соковете на икономиката и нещата са сериозни! И тази независимост на банковата институция... май е изтърваност по-скоро. Време е да се сложи край на това безумие, настава голяма битка!

Основния проблем е във високата раждаемост в света. За да се спаси света, трябва да се ограничи раждаемостта. Необходим е нулев прираст и повишаване на производителността. Второто условие се изпълнява, а първото е почти неизпълнимо, даже и чрез световни войни. Следователно решение няма. Яжте, пийте и си носете новите дрехи.

Алчността за високи печалби и респ.власт е в основата на проблема. Малтусианството отдавна е демоде

И тогава Земята се превръща в старчески дом. Обаче кой ще се грижи за хората в този дом? Много безумна идея имаш, 2012!

2013_ е решението на проблемът с пренаселването на планетата. Статията "Човешкото мислене и светът след 2012 г." завършва с оптимистичното: "...Излизайки извън себе си, ние стигаме до там, да забравим себе си и попадаме впримчени в информационната динамика и манипулация на социалното енергийно поле. Така стигаме до резултата едно дебалансиращо енергийно поле в общото поле на планетата и една бунтуваща се планета и неясна перспектива. Всичко и навсякъде е енергия, а тя изисква баланс и хармония. И когато това не се случва, космическите закони се налагат, като глобално решение по волята на Бог и за една нощ, независимо от нашите очаквания и нагласи!" - Н. Събев

Ко речи?

Харе Кришна!

Ако можеш да го обясниш това с високата раждаемост на мюсюлманите и чернокожите (особенно в Африка), цена няма да имаш.

Много са вече на Земята...смърдящи,мърляви,искащи,консумиращи безогледно,разхищаващи,непроизводителни...Непопулярни решения ще се налагат по-скоро отколкото предполагаме...И то изключително непопулярни.

Малко глупаво изглежда. Нали ако ги нямаше тези магазини, в чиито контейнери бърка, и където се продават стоки за пари, щеше да си умре от глад.

Ако в Германия това е "нова мода" в България е ежедневие за все повечее хора!

да дойде да окупира боклука на нашата улица да го видя кво ше яде

Вече съвсем открито взеха да ни се подиграват. Все едно ни казват "Така и така сте бедни" - защо не започнете да ровите по кофите.

По достойно е да умреш беден- отколкото да живееш като клошар.

МОЖЕМ САМО ДА БЪДЕМ БЛАГОДАРНИ НА БОКО ЦВЪКО И КОМПАНИЯ КОИТО ОТ 3 ГОДИНИ УСИЛЕНО НИ ПОДГОТВЯТ ЗА ТОЗИ НАЧИН НА ЖИВОТ!БЛАГОДАРЯ И ДА ВИ СЕ ВРЪЩА!

Можем да благодарим и на Серго и Доган, че техните хонорари ги плащаме ние. Да благодарим на Царчето, че си прибра царските имоти. На Костоф, че продаде всичко за жълти стотинки и "негови" хора. На Жан, че умишлено фалира банките със спестяванията на цял народ. На Луканов, че беше руска подлога и създаде мутрите.... Можем само да им благодарим....

665, защо само да им благодарим, нека и генофонда да им подобрим! по веднъж да им се изредим, генофонда ще им ПРЕдобрим, даже и ще се сродим с етносите им ще се побратимим! да ги започваме от днеска да ги дупим чак до есенеска! :)

Да се хванем ли на бас, че на следващите избори Боко не вземе властта, ще го добавиш и него в този списък с имена. Сещаш ли се какво искам да ти кажа?

Макар и трудно,прозира някаква правда,в психологията на това разсъждение.Забелязвам я, все повече,у младите хора.Може би,те са осъзнали това по добре от нас ,за вредата от парите.За разхищението на прородата,която ни е дадена на готово.Може би пък...това ще преобърне и спаси света от лакомията на богатите.Кой зне,но ми харесва,ново е дано е за добро,борбата против парите!

някой беше казал: прекалено много хора купуват прекалено много неща, които не са им нужни, за да впечатлят хора, които не харесват. не може да живеем съвсем без пари, но както сте чували г.з знае 2 и 200. аз започнах да си записвам на един календар колко пари харча за храна, опитвам се да ям без да преяждам и да не ям боклуци и установих, че мога да изяждам само 10 евро на седмица вместо 50. вървя до работата , която е на ш0 мин път пеша. имам приятелка, която разполага с доста пари,живее сама, има голям пълен хладилник и предполагам, че често ижвърля развалени продукти. замислете се колко семейства едвам свързват двата края или гладуващи деца и стари хора. може този германец да е малко психо, но има повод да се замислим има ли някакъв начин да се преразпределят ресурсите по-човешки. днес всеки мисли за пари, общува в интернет и иска да кара кола. колко хора наистина са щастливи, наслаждават се на живота и познават себе си?

Един древен учен, философ и алхимик (ако не се лужа) е казал: Вземи от живота само хубавото а за бита само необходимото! Сега трябва да се дефинира какво в наши дни е " само необходимото ", но мисля , че идеята е ясна. Името на този човек е Гаджат Ал Хаким

Напълно подкрепям мнението ти, но "човешкото е ненаситно", говориш така, защото разполагаш с нисък бюджет и не можеш да отпуснеш края, но ако изкарваш достатъчно пари за да можеш да си позволиш и ти пълен хладилник, ще пееш друга песен. малко се получава "гроздето е кисело"...

Не е така! Моят пример: Докато живеех на ръба, все плюсках като прасе - компенстаорен механизъм за несигурността. Изхвтрлях торбичка боклук на ден. Преместих се в Швейцария. В началото по инерция ядях какво ли не и по много. Пари има за това поен там, храната не е чак толкова скъпа. Изхвърлях 34 литра торба боклук 2 пъти седмично. Изведнъж осъзнах какво правя - превръщам себе си във фабрика за обработка на храна в л..на. Промених постепенно (за месец) генерално подхода. Сега изхвърлям веднъж 17 литра боклук за седмица, което е 4 пъти по-малко. А откъм пари - все повече печелим. Правя това със съзнание, а не от бедност. Бедността оправдава много грешки, включително и безогледното ядене, което инфилтрира повече боклук в тялото ни. Предполагам, че за това аристократите най-често са по-слаби от хората от по-низшата класа, защото успяват да обърнат нимание на важните неща в живота и приемат, и спазват ценни правила.

напротив, изкарвам достатъчно, за да си напълня хладилника, но установих, че това ме дразни, че ям безразборно, просто защото го има и трябва да се изконсумира, качихме кила с половинката ми и осъзнах, че обръщаме прекалено голямо внимание на това какво ще се яде. парите, които се дават за храна да се пълни хладилника сега ги давам за уроци по танци.

хладилникът може да се напълни за около 29 евро с: цяло пиле-3 евро, 700 гр. кайма-2.50, шунка-2 евро, 10 яйца-1.20 евро, кашкавал-3, топено сирене-1.10,маионеза-0.80, масло-1 евро, 8 наденички-1.80 евро, плодове-2 евро, 10 кисели млека-2, 1 прясно мляко-0.50 евро, домати-1, краставици-1 евро, марули-2 евро, плодове 2 евро, 2 кутий сок, и 4 бутилки вода-1 евро.

Нищо ново. При нас това движение е добре развито. Мангалите държат патента.

"Протестирай срещу корпорациите!" - изпратено от моя Айфон "Живей без нужда от пари." - рецепти по Интернет Очевидно нещата не са точно както ги представят по медиите.

БЪЛГАРИЯ Е АВТОР НА ДВИЖЕНИЕТО: "ЖИВЕЙ" ... ВЪПРЕКИ ДЪРЖАВАТА и NWO!!!

боже пратете наще цигани дасе наядат та разгеле спрат да ни крадат в България

Клиничен случай на тежка регресия на личноста.Болен и опасен за себе си и за околните.П рогнозата без лечение е лоша.Жалко за похабените възможности.

Ти май си пълно психо.Човека си е в ред, но ние закъде сме

Много изостанал тоя, нашите мангали живеят така от десетилетия!

тоя няма да изкара дълго в България

За съжаление парите са днес енергията, която движи света. Със сигурност светът би бил по-добро място, ако ги нямаше. Алчността е корена на много на злини.

Абсолютно точно казано!!!

Безкраен растеж на икономиката, система при която хората са просто поддържащ механизъм, производители на пари. Ресурсите обаче не са безкрайни и тази система трябва да се промени!!! Това е единият от начините - изключване от системата, но е доста краен, а какви са другите алтернативи не знам. Но знам, че ми писна от войни, мизерия полицейщина и консуматорство.

Другата алтернатива е да се самозатвори в натуралното стопанство. Но и това е крайно решение. Просто консумацията може да е в малко по-стеснени количества.