В неделя срещу понеделник ще се наблюдава „Супер Луна”

Ще може да се наблюдава „Супер Луна” в нощта на неделя срещу понеделник. Това става когато Луната е най-близо по орбитата си около Земята.

Обратно в новината

Коментари - В неделя срещу понеделник ще се наблюдава „Супер Луна” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е ,снощи я гледах.... Но си мисля ,че през 1959-60 съм я виждал като по-голяма. А може би е от ЕГН-то! :-)

Повече от два пъти в годината това явление физически не може да се случи, дори два пъти е много. Това явление не е чак толкова рядко и забележително, тъй като съвпадение на перигея с пълнолуние се случва всяка година. През 2014 г. има 3 суперлуни - първата беше на 12 юли, втората е на 10 август, а последната ще бъде на 9 септември. Все пак толкова точно съвпадение на перигея с фазата на пълнолунието ще се случи отново едва през 2034 г., прогнозират астрономите. Ефектът ще е най-силен при изгряването на Луната на небосвода в неделната вечер, затова не пропускайте да вдигнете поглед и да помечтаете! link link

Ще може да се наблюдава Супер Луна в нощта на неделя срещу понеделник. Това става когато Луната е най-близо по орбитата си около Земята. На 10 август ще имаме Супер Луна, но тя ще бъде по-близо от тази на 12 юли. Визуално няма как да направим съществена разлика, обясни пред Агенция Фокус Никола Петров, астроном от Националната астрономическа обсерватория на Рожен. Той добави,че на 12 юли Луната е била в своята фаза на пълнолуние и се е намирала на около 361 хил. километра от Земята, а на 10 август - 356 896 км, с около 5 хил. км по-малко. Това не може да се забележи с човешко око, а само чрез фотоапарати и снимки, като сравним двете компютърни изображения . Луната обикаля около Земята по елипса, както всяко едно небесно тяло обикаля около някое друго такова. Както Земята обикаля в елипса около Слънцето , така и Луната обикаля около Земята. Тогава, когато съответно Луната е най-близо по орбитата си около Земята и до нея, и съответно имаме фаза на пълнолуние се нарича Супер Луна. Вместо популярното название "суперлуна", астрономите предпочитат да наричат явлението "перигейно пълнолуние". Перигей е именно най-близкото преминаване на спътника до планетата в движението си по яйцевидната орбита. В случая под Супер Луна се разбира не минималното, тоест, тя няма да бъде във възможно най-близкото си състояние до Земята, но в рамките на две, максимум три пълнолуния, Луната се намира около положение по орбитата си близо до Земята. Астрономът коментира , че това не вещае нищо лошо и нищо добро, а просто се случва.

А НЯКОИ ЗНАЕ ЛИ ЧЕ ЛУНАТА НИ Е ПЪВИЯ ИСТОЧНИК ЗА ИСТОРИЯТА НА СВЕТА !? И ТОВА ЧЕ СЕ ПОВЯВАТ ЗАТЪМНЕНИЯ ЙОСИФ СКАЛИГЕР Е ДАЛ ТОЧНИТЕ ДАТИ ПО КОИТО НИЕ СЕГА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ !!! НО ТОИ Е РАБОТИЛ В СРЕДНИТЕ ВЕКОВЕ И НЕ БИЛ АСТРОНАВТ И ИМА МНОГО ГРЕШНИ ДАТИ !!! КОГА Е ВЪНЕСЕНИЕТО НА ИСУС И КОГАКРЪСТОНОСНИТЕ ПОХОДИ РАЗЛИКА 1100 А ГЕОГРАФИЧЕСКИТЕ КАРТИ СЕ ИЗМЕНЯТ ПРОПОРЦИОНАЛНО СЪС ЗНАНИЯТА НА ТЕЗИ КОИТО ГИ СЪСТАВЯТ !!! А КАРТИТЕ В 12 ВЕК И ТАЗИ КОЯТО Е ПО ВРЕМЕТО НА ИСУС НЯМАТ НИКАКВА РАЗЛИКА !!! КОИ ЛЪЖЕ ИЛИ НЕ ЗНАЕ (КОЕТО Е ВЕРНО)ПЪРВИТЕ КАРТИ КОИТО МЯСЪТ НА КАРТИ СА НА ТАЛИЗЕЯ И ТЕ СА В 15 ВЕК !ПОСЛЕ НА ГИОСИДА И ЕВКЛИДА !!!!А ТЕЗИ КРЪСТОНОСЦИ ПО КАКВА КАРТА СА ИСКАЛИ В ЕРОСАЛИМ ДА ОТИДЪТ!??МАКАР И ТОВА ЧЕ ЕРОСАЛИМ НЕ БИЛ ТАМ КЪДЕТО ГО ТЪРСЕЛИ !ЗАЩОТО ЕРОСАЛИМ ОЗНАЧАВА ЦЕНТЪР НА ТЪРГОВЯТА ! БУКВАЛНИЯ ПРЕВОД НА ТОВА МЕСТО ДО СЕГА НЕ РАСТЪТ ПЛОДОВЕ ЗАЩОТО НЯМА ВОДА!!! А ТЕЗИ КИТО СА СЕГА ИМА ВОДОПРОВОД!!!

Превод на български моля!?

Луната ще е най-голяма в 21:10. Изгревът на Луната ще бъде в Бургас 19:50, в София в 20:07. Залезът на Слънцето ще бъде в Бургас 20:21, в София в 20:38

Дъли ще зеете по Луната или ще копате Царичината дупка нъл се без пари работите и вечер жулити рикята чекайте от дир-ника да ви задават дневния ред

няма да се спи:))) Поне при мен винаги така действат пълнолунията. А добре че не съм на работа утре юпииии!

И аз няма да мота да спя на тази Луна,дано поне има някой свестен филм по тв,който да не са го давали 100 пъти в последните 30 години от създаването му.

Приятелю "супер", иди кажи какво мислиш за народа на хората в Мизия, Бяла Слатина, с.Баница и т.н. На хората от народа ,дето тези които развъждат във водоемите си щарани и друга риба за обогатяване им ссипаха целият животец, издави им стоката и им събори къщите. Кажи го на тях. Защото, ако ти беше от качествената половина, щеше да "прегърнеш" идеята и да направиш всичко възможно, ДУПЕтатите наистина да нарамят лопати и да отидат ТАМ да спасяват народа, а не от трибунката която си е купил...с подкупи от същите тези шарани.

Колко пъти се случва на пет години????????? На две години това явление се случва задължително веднъж, на три години задължително два пъти. Повече от два пъти в годината това явление физически не може да се случи, дори два пъти е много.

Може да се различи луноход.

Така, да видим благодарение на кой ще я гледаме... М? На бат Бойко, разбира се!!!

>На 10 август ще имаме Супер Луна, но тя ще бъде по-малка от тази на 12 юли. > Той добави,че на 12 юли Луната ... се е намирала на около 361 хил. километра от Земята, а на 10 август се отчита с около 5 хил. км по-малко. Неделен ден, мозъкът ми си почива. Понеделник ще му мисля как луната ще е с 5 хил. км. по-близо, но ще изглежда по-малка...

И аз си помислих същото, когато прочетох този странен коментар на астронока. Е, ако са го цитирали правилно.

Да не говорим, че в началото на статията: На 10 август ще имаме Супер Луна, но тя ще бъде по-малка от тази на 12 юли. " В края на статията: "Повече от два пъти в годината това явление физически не може да се случи, дори два пъти е много." То само по себе си последното изречение е много странно, пък на фона на първото съвсем не се връзва. Дир да си уволни редакторите..

Ако съдим по качеството на статията, Дир вече са уволнили всички редактори.

Серията от "суперлуни" това лято продължава, а най-голямата ще грее в неделя вечер, съобщава National Geografic. Оформящото се пълнолуние ще е най-голямото и най-яркото за годината, обещават астрономите. Луната ще изглежда с 16% по-голяма и с 30% по-ярка поради съвпадението на пълнолунието с най-близкото разположение на спътника до Земята - на 356 896 км. Това явление не е чак толкова рядко и забележително, тъй като съвпадение на перигея с пълнолуние се случва всяка година. През 2014 г. има 3 суперлуни - първата беше на 12 юли, втората е на 10 август, а последната ще бъде на 9 септември. Все пак толкова точно съвпадение на перигея с фазата на пълнолунието ще се случи отново едва през 2034 г., прогнозират астрономите.

Вместо СУПЕР ЛУНА аз бих искала да "наблюдавам" СУПЕР КАНДИДАТ-ДЕПУТАТИ. Предлагам ви, приятели, да подемем акция всички по всички възможни начини в интернет и тези дето на 5 октомври ще искат да ни управляват вместо по лъскавите курорти НИЕ ДА ГИ ДОКАРАМЕ В МИЗИЯ С ЛОПАТИ. Нека наистина поработят за народа дето все ронят сълзи за него. Надявам се, че всички сте съгласни, че откажат ли да се включат с работа, по добре да не вястват на 5 октомври.

супер кандидат-депутати се излъчват от супер-народ,а такъв липсва,разполагаме само с крадлив,мързелив и алчен народ,а и да-безкрайно самозабравил се,та откъде да дойдат супер депутатите,а смешнико

Може добре да се наблюдава с обичаен бинокъл 10х50, най-добре от фотостатив за стабилност. Качествени цветово неутрални (сиви) тъмни очила могат да подобрат контраста. НЕ ГЛЕДАЙТЕ С БИНОКЪЛ СЛЪНЦЕТО- ОСЛЕПЯВА СЕ НЕПОПРАВИМО НА МОМЕНТА !!!

Виц: "С телескоп може да се наблюдава слънцето. Дори два пъти. Веднъж с лявото, веднъж с дясното око." Трябва да е много тъп, за да го направи някой, но сигурно има и такива хора. Както с наградите "Дарвин".

БългАриец

Хей, колега, щом знаеш специфичния виц, май имаме поне едно общо хоби :-) И да, респектирам постингите ти, макар че не винаги гледната ни точка е еднаква. ПП Да се чете "подобрЯт" по-горе(на таблета я/а са съседи).

Това е раят за врачки, баячки и екстрасенси.

Хората не разбират какъв е проблема. Какво като има 3-4 наследнички на баба Ванга? Да кажем 2 в Франция и 2- 3 в България.Това е хубаво не е лошо. Винаги е имало доста ясновидки. Хората не разбират какъв е проблема? А Пълно лунно затъмнение тази година ще има на 8 ми октомври тази година към 11 часа,но няма да се наблюдава от България

Очаквайте земетресения. Сложете си този коментар в фейвъритс и пак ще си говорим.

Има такива хипотези, възможно е, но не е подкрепено с научнообопсновани доказателства.

Отменям супер луната. Само аз съм Супермен....аааа... Супертавариш.

Мислиш се за оригинален и остроумен, но си мноооо зле и си адски тъп.

тоя галош сигурно е човек на Мануелчо, редактора дето трие за щяло и не щяло......

А Боко-тиквата на какво мнение е ....

По-важното е, че му е през оная работа за твоето 'мнение"...

И кат не може нищо да се види, за какво го пишете кат "новина"? И то нещо, което до сега се е случвало милиарди пъти! Аааа пак На-цементо! :D

Има ли нещо общо с факта, че изрод закла жена си в Петрич, в смисъл, тия лудват ли на пълнолуние? Жалко, че каквото и да им предложиш като тематика, те си знаят своето - бой, кражби, мърсотия, ракийка, салатка, бирица, футбол и цигари менте! За чалгата и ряаботата да не говорим.

Не спирай хапчетата, както съм ти казал сутрин по две от розавите, а вечер по три от жълтите.

! Теоретически би могло да има такова влияние. Гравитационното, електромагнитното и вероятно определено радиационно въздействие на луната е възможно да окаже влияние върху функциите на жлезите и синтезата на някои хормони. В комбинация с по-горните въздействия може сериозно да се наруши баланса на равнищата в мозъка на серотонин и норепринефрин. Резултатът обикновено е леко безсъние и слаба концентрация но при хора с грешна нравствено-ценностна система това може да избие в агресия.