290 г. от рождението на Паисий и 250 г. от написването на ”История славянобългарска”

Написването на "История славянобългарска" от Паисий Хилендарски е голямо, значимо и кръстопътно дело, в което са вплетени новите идеи на времето.

Обратно в новината

Коментари - 290 г. от рождението на Паисий и 250 г. от написването на ”История славянобългарска” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Похвално е, че все още честваме такива събития и личности с голям пронос за българската книжовност и култура, но някак си встрани остават неизвестни на широката общественост други хора и факти с не по-малък принос за историята на България. Кому е известен днес "Часословът" на Яков Крайков, писан на 2 века преди "История славяноболгарская" и съдържащ освен строго църковни текстове, също похвални слова за Св. Константин-Кирил Философ, Св. Иван Рилски; или "Абагар" на Филип Станиславов, отпечатана 1 век преди "Историята". Не трябва да се пропуска и великата църковно-народна дейност на Петът Богдан и Петър Парчевич, "Стематографията" на друг един монах - Христофор Жефарович, появила се 20 години преди "Историята". Всички тези хора, книгите, които са написали и издали, просветителската и образователната им дейност, са имали огромно значение за културно-просветното издигане на българите, в никакъв случай не по-малко от делото на Паисий. Затова ми се струва, че е редно историците да се замислят по въпроса и да популяризират делото на тези велики българи.

"В словото си акад. Додунеков каза, че преди четвърт век..." - дали наистина е казал "четвърт век" ?

За голямо съжаление Петър Стоянов върна "История славянобългарская" на Гърция, без някой да му я иска, макар че за гърците тя не струва пукната пара.