МТСП: Заповедта за отпуск е задължителна

За излизането в отпуск трябва да има писмена следа при поискване от работника и заповед от работодателя за размера на отпуска и периода, за които се разрешава.

Обратно в новината

Коментари - МТСП: Заповедта за отпуск е задължителна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ТОВА ПРАВИЛО Е СЪЗДАДЕНО ЗА ДА ИМАТ РАБОТА АДВОКАТИТЕ/ГЛАДНИ КАТО ВЪШКИ В МОМЕНТА / И ЕСТЕСТВЕНО НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ КОИТ ЩЕ СЪДЯТ РАБОТНИЦИТЕ ТОЧНО ЗА ТОВА ,ЧЕ СА В ОТПУСК БЕЗ ЗАПОВЕД !!!ГОЛЯМ КАПАН МОЛЯ!!!

Работата е там, че писмената заповед за отпуск има своето правно значение и е гарнция за работещия, че след изтичането й и завръщането му на работа няма да намери друг на своето място, което е не редко явление и с това се слага и край на безкрайните дребни сметки за раздробена по дни платена отпуска, чрез което при пенсиониране или напускане по друг повод на заеманото работно място изведнъж се оказва че заемалия тази позиция не може да бъде уволнен, а трябва да е на нея още 2-3 години, че и повече. А какво става тогава с този, който е новоназначения на тази позиция - назначен по съвместителство, заместване или още бог знае как прли наличието на свободна фактически и по закон позиция?!

Е, това се знае.Кажете нещо ново.

ИМА ЛИ ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО СЕ Е ЗАНИМАВАЛО ЗАЩО НОИ НЯМА ПАРИ - МНОГО ЕЛЕМЕНТАРНО - СКРИТИ ДОХОДИ, ОСИГУРОВКИ НА ПРАГА, РАБОТНО ВРЕМЕ НА 4 ЧАСА - КОЙ ПЛЪЩА ПЪЛНИТЕ ОСИГУРОВКИ, А СТЕ СЕ ХВАНАЛИ РЕФОРМИ ДА ПРАВИТЕ КАТО ВДИГАТЕ ВЪЗРАСТ И ГОНИТЕ ИНВАЛИДИТЕ, МАЙКИТЕ С ДЕЦА , СЕМЕЙНИ И Т.Н. Я ПОГНЕТЕ ГАДНИТЕ КРАДЛИВИ РАБОТОДАТЕЛИ ФЕОДАЛИ, КОИТО ЕКСПЛОАТИРАТ РАБОТНИЦИТЕ И БОГАТЕЯТ НА ГЪРБА НА ХОРАТА - ТОГАВА ЩЕ НАПЪЛНИТЕ НОИ И ДЪРЖ. БЮДЖЕТ

ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, АМА С ОТПУСКА - АМА ЧЕ ТЪПОТИЯ - ХЕМ НА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ , ХЕМ ОТПУСК - ЩЕ ОБЕДНЕЯТ ФИРМИТЕ С 1 ДЕН - А КОЛКО ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ СЕ КРИЯТ -

ПОДСЕТЕТЕ МЕ АКО СЕ СЕТИТЕ НЯКОЙ В ЧАСТНА ФИРМА ДА ПОЛУЧАВА, ТОЛКОВА КОЛКОТО ПИШЕ В ЗАПОВЕДТА , ДА СЕ ОСИГУРЯВА НА ПОВЕЧЕ ОТ ПРАГА И ДА РАБОТИ ПОВЕЧЕ ОТ 4 ЧАСА / ПО ДОКУМЕНТ / А ИНАЧЕ ПО 10-12 ЧАСА, ДА ПРОВЕРЯВА ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА ТЕЗИ ФИРМИ - НЕ НЕ ГИ ПРОВЕРЯВА ИЛИ АКО ГИ ПРОВЕРЯВА НЯМА НАКАЗАТЕЛНИ ПОСТАНОВЛЕНИЯ , НЯКОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩАИТЕ ДА СЕ Е ПРЕБОРИЛ СЪС СИВАТА ИКОНОМИКА - НИСКИ ДОХОДИ, А МОРЕТАТА БЪКАТ ОТ БЪЛГААРИ И У НАС И В ЧУЖБИНА, А КОЛКО КОЛИ СЕ ДВИЖАТ - И С КАКВО ВЪРВЯТ - ХА ХА ХА БЕЗРАБОТИЦА ДА АМА НЕ

разбира се , че има и такива фирми. аз бачкам в такава. в заповедта за назначение ми пише Х лв начална заплата , У лв клас , и брутно Х + У. във фиша за заплатата фигурират тези цифри както и подробна разбивка колко е данъка, колко отиват за различните казани (осигуровки, застраховки) и накрая чиста сума за получаване. на 1 ред са написани и колко дни отпуск има за всяка от последните 5 години. ако няма дни пише 0. не вижсам как се харчи повече хартия за този 1 ред в повече за да го изтъкват някои. :-)

чи то е ясно молба и после заповед! Проблема е, че в малките фирми часниците нито пускат в отпуск нито я плащат просто изгаря! Феодали! И договорчето е за половин раб. ден а па сепотиш 8 и нагоре часа! Ама така а си гъкнал губиш 450 лв. То нашите феодали са станали по лоши и от гърци и юдей. Така е нема закони нема и държава само продажни мекерета в парламента и правителството!

Гълъб Донев е агент на ДС и КГБ, как е станал зам.министър?

Гледам нашите младежи , "левенти" с в постоянен отпуск и без заповеди! Мама и тати пращат ойро , а те са си в перманентен отпуск! Хвала на таквиз левенти....

Бих добавили и още нещо. Драги работодатели, бизнесмени, и разни ми там "лидери" и други измислени думички зад които криете своите мании за материално трупане и любов към власт над хората и техните съдби. Трябва да знаете че всеки който работи за вас е само и единствено заради парите. Каквото и да правите на работника не му пука, дреме или каквото искате още, за вашият бизнес. Нито тиймбилдинг, нито каквито и да е други глупости няма да променят работника освен ако....не му даде половината бизнес. Ама бизнеса не вървял, ама тва , ама онова .....хич не му пука на работника...оправяй се! Пропуснеш ли заплата...майната ти! Не ми даваш отпуск...майната ти! И наемни работници, не правете никакви компромиси докато онези бандите не заприличат поне малко на хора.

Пич, Няма как да го кажеш по-точно!! Брово на теб!!!

подкрепям те със 100 ръце, много точно казано, "Работодатели", "бизнесмени" в частната и държавна сфера, не ни пука за вас, за обикновения човек е важно да си вземе просто заплатата, това не е държава

Ал

И как очакваш нещата да вървят с такова мислене? Ако ти не искаш да си свършиш работата, нали фирмата няма да има какво да предложи на пазара и съответно да има постъпления, а оттам и пари за твоята заплата? То бива да си тъп, ама някои просто ви липсва всякаква връзка между причина и следствие.

не си вдянал смисъла на газаното от горния! В Германия, например, един работник на "Мерцедес" е ГОРД, че е работник на "Мерцедес"! Защото парите, които получава са му най-малката грижа-просто те са достатъчно....Затова работника е лоялен и уважава работодателя си - защото и насреща чувства уважение! Както казах, нищо не си разбрал!

Общо взето отново пълни глупости. Първото и най-важно нещо е работника да знае колко отпуска му се полага през годината. Второ... работника трябва да може като изконно човешко право само да уведоми работодателя че излиза в отпуска а не да пита дали може. Трето....да се забрани на работодателя да прекъсва отпуск или притеснява работника по време на отпуска. Това даже трябва да бъде криминализирано. Стига вече с тия права само за работодателите а работника да върви по-дяволите. Само да напомня на новата буржоа че "народния съд" все още не е имагинерно понятие. Работниците както знаете са масата и само искричка трябва. Само напомням да си имате едно на ум че в съвременната цивилизация щом ползваш чужд труд за собствено забогатяване и материален просперитет трябва много да внимаваш.

Политическата и олигархична сган слуша какво искат хората само изправена пред АК-47. Господ създаде неравноправието в света, Михаил Калашников даде шанс на всеки.

Виж, скъпи, това "АК-47" е написано на руски, тъй че, моля те, преведи ни го.

"Автомат Калашник, калибър 7.47мм"...

евтиния, така се пише дори на английски - AK.

Интересно на г-н Гълъб кой му разписва отпуската? Може би сам на себе си?!

Николай Николов и Георги Първанов

Не мога да разбера, защо е нужа и заповед, след като имаш примерно одобрена молба?! Да не говорим, че в много големи компании си има он-лайн система за отчитане на отпуските. Ами, ако реша да ди взема само един ден, пак ли ще занимаваме шефа с бюрокращина...пълна тъпотия!

в бланката за отпуските спокойно може да има три реда заповед.

То може да има и 5 реда, не е проблем, но зависи колко човека по веригата ще ти одобряват отпуската, сещаш ли се:) В момента, си пускаш отпуск, взимаш подпис от заместващ, отделно началник отдел ти одобрява, а в случая трябва и баш шефа да ти одобри, нещо схемата не ми допада. Работя в големи компании и повече от един подпис /одобрение онлайн/ не е имало!

МОЖЕ ЛИ ЦЯЛАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ В БЪЛГАРИЯ ДА РАЗБЕРЕ КОЛКО И КОИ ГЛУПАЦИ В МТСП РОДИЛИ РАЗВИЛИ И ОДОБРИЛИ ТОВА СТРАТЕГИЧЕСКО РЕШЕНИЕ !!! МОЖЕ ДА ИМ КАЛКУЛИРАТЕ И КОЕФИЦИЕНТ НА ПОЛЕЗНО ДЕЙСТВИЕ ТА ДА ВИДИ НАРОДА С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАТЕ!!! НЕ САМО ЧЕ ПРАВИТЕ ГЛУПОСТИ АМИ СЛЕДВА И ДА ВИ ГИ ЧЕТЕМ КАТО СВЕТОВНА НОВИНА!!! ПРЕДЛАГАМ НА МИНИСТЪР КАЛФИН ТОЗИ ПОЛЕЗЕН ЕКИП В ТОВА МИНИСТЕРСТВО ЗА СЪКРАЩЕНИЕ!!!!!!!!!!!!!!!

DIDA

"Тука има - тука нема" любимата политика на правителството на ГЕРБ!

Ой, Гълъбе, вечен Гълъбе.........Как толкова години се задържа на синекурни длъжности ?

Имам предложение: Да отпадне изплащането на обезщетение за неизпозван платен отпуск за предходни години,ако няма писмен отказ от работодателя на молба на работника.

Вашият работодател е много щедър! При нас такива екстри с обезщетения няма.

Обезщетението е незаконно.

и тук дърво.... РЕФОРМИ НЯМА! САМО СЛАДКИ ПРИКАЗКИ! КАТО ДОЙДЕ ДА СЕ ГЛАСУВА... И ВСИЧКО СЕ ИЗЯСНАВА! КАТО ИЗБОРНАТА РЕФОРМА.. СМРАД. И МАЯ ОБЩАТА ОМБУСМАН..

Аз предлагам да почиваме като депутатите ,НОВА година ,1 месец,ВЕЛИКДЕН 1 месец,ГОДИШНА отпуска 1месец ,ЗАПЛАТА 5ООО ЕВРО

една глупост премахнаха (график за отпуските),други три сложиха (уведомление,молба и заповед).Важно е да има за какво да се глобява.

и тук дърво.... РЕФОРМИ НЯМА! САМО СЛАДКИ ПРИКАЗКИ! КАТО ДОЙДЕ ДА СЕ ГЛАСУВА... И ВСИЧКО СЕ ИЗЯСНАВА! КАТО ИЗБОРНАТА РЕФОРМА.. СМРАД.

Само глупости измислят великите ни депутати. С това ще си изкара допълнително възнаграждение за поредната измислица. Това се отнася за държавни ведомства, където никой нищо не прави, а се чудят къде да си харчат парите и кой с коя е бил. Дали тракториста ще има заповед за да си почине човека по полагаем му се отпуск. Ама, че прост народ -слаба държава

Защо да уведомяваме работника колко дни му се полагат, след като той си знае по принцип? Това е само излишна бумащина!!! Представете си го това в предприятия с 300 и повече души колко писане ще пада. По-добре кажете сега, след като премахнахте графиците, как аджеба да накараш някой да излезе в отпуск, ако той не иска?

със заповед на управителя!

да, ама трябва да чакаш края на годината. ами ако в края на годината не е възможно ползването на такъв продължителен отпуск, как ще се използва изобщо?

Че нямате ли компютри и съответен софтуер? Единствено трябва разпечатка.

Под писмено уведомяване разбирам индивидуално писмо до всеки. А компютри имаме малко :D

Голяяяяма "новост", няма що...

Много обичам гълъби. Затова съм на свободна практика, за да не ме закрепости някой с бумагите си.

тоя ако вземе да пооре на нивата ще е по-полезен, а не като ми дрънка комунистически глупости за ЗАПОВЕДИ!!!

Кафява следа гореща да оставят

тоя голяма гугутка ще излезе

E то и сега беше така ве хаховци! Въпроса е от сега на татък това да става on-line. Омръзнало ми е да отида в някоя институция и да ми тикат хартиени бланки и да ми казват на пиши, а оная да ми щрака с клавиатурата. Баси ологофренията. По света навсякъде дори и в магазините минаха на таблети и какви ли не носители на информация тука ти хвърлят една тетрадка и пиши домашно сякаш.

На всичкото отгоре трябва да си носиш и химикалката. Бедна държава.

таблети-нетаблети, на коскоджамити IT изпит се разписваш на таблет с 'електронна' писалка (същото е и в офисите на гсм операторите). Защото иначе, нечестивците се отричат.

Че то за писмена следа може и да счита надпис с пръст (покрит със специфично вещество от задните отвърстия)в тоалетната. Поне остават трайни следи от органичен произход.

А управителите на фирми явно ще искат от Бойко заповед да са отпуска...

Моето предложение е, задължителният отпуск да се намали на 14 дни, тъй като и без това хората не използват 20 дни.

Аз пък имам предложение да се изгори всичкия О2 защото и без това всеки е захапал по една цигара по спирки, улици, плажове, стадиони и сергии за зарзават.

Аз предлагам ти да ползваш 14 дни, а останалите ти 6 дни да ги ползвам аз. Така ще видиш как хората ползват повече от 20!

А защо не така: - Шефе, рушвет? - О, да,да,да - почни с 10 % и карай нагоре. ДМС-то ти зависи от %, който изкрънкаш!;о))))757

Де си гълъб,де, кой те облак скри? Ревност ме яде, Ще ме умори! /популярен "шансон" през последните години на турското робство/ Заповядвам да се приведете в адекватност на датата,г-да бюрократи! 05.08.2015-а шибана година е,вие се занимавате с глупости!

ще се нарича заповед ,молба,заявление не е от голямо значение.Важно е да има регламент , не хаос.И стига сте ни баламосвали с технически проблеми-срамота е зам.министър да се изказва по теми ,които имат решение в Кодекса на труда.За звеноводките и овчарите в изпълнителната власт е трудно да се приспособят към новите си функции,а както изглежда не могат и да четат . Пълна тъпня......

гарван ли,няма значение. Изпечен бюрократ,който чака любимата му партия да вземе властта и да седне на мекия стол. Отврат,занимават се с простотии и комунистически схеми за създаване проблеми на хората.

Този си е такава мижитурка още от първия си работен ден. Спомням си го от преди 15-на години беше шеф на някакъв измислен "отдел" в НОИ.

Вместо само държавна бюрокращина като при социализма имаме И корпоративна такава през ...каквото и да е това социално устройство тук. Мутробалканизъм?!

"Задължителна писмена следа", за да си ползваш отпуската... Много хубав почин да му разширите действието: Предлагам да въведете "писмената следа" като стандарт и при вземане на комисиони и рушвети;о)))

Като минем изцяло на електронно разплащане. Не е далече времето.

А дано, ама... чувам го това от доста години, а де факто все не се случва;о) Което не пречи парите, отделени за електронните почини във всички сфера, да се "усвояват" с пълна сила;о)

Ако ще се разболявате да предупредите 3 дена предварително... ако ще умирате - поне седмица.

Върла ПРОСТОТИЯ! В България - отпуски НЯМА! То като си болен се влачиш като пребито куче и пак работиш двойно, че сакън да не ощетиш робовладелеца си. (Пък и ако тръгнеш по лекари е доста по-уморително и скъпо! Безполезно и вредно за здравето при това!) Тук се гърчим като роби за тоя що духа! Хулим братята си, че били мързеливи. Измираме в мизерия. Факт! Винаги е било и ще бъде... едва ли за много дълго още :( Та тъй - хулете гърците, дето си търтеят почти като англичаните, пък вие си давайте зад... на кой тиранин дойде! То човек като сам не се уважава, няма кой да го третира за човек! Ай, давайте бумагите да подписваме и прочие то керванът си върви...

Срещу два лева, стани робовладелец.

Гърците са си екстра. Знаят си правата и си отстояват на своето. Какви отпуски, какви болнични.... И в двата случая те гледат на кръв.

каква е тая терминология бе булгаря прости...къде сте... в кой коловоз сте... на коя планета сте...?!?!?!...смешници нещастни:)

БОЖЕ,слез на земята и си прибери верисиите!

верЕсиите

е, от пловдив съм...

Тук информацията е НЕПЪЛНА. Слушах по "Хоризонт" рано сутринта. УЗАКОНЯВАТ ПРИНУДИТЕЛНИТЕ ОТПУСКИ според виждането на "работодателя", т.е. КАПИТАЛИСТА. НАРОДЕЕЕЕЕ ?! Кодекса на труда го изработват и променят периодически именно в КРИБ.

Ами, той "капиталиста" от частната фирма и сега си прави каквото си и ска и, в голяма част от случаите, хората имат проблем да си ползват отпуските, тоест изобщо не ползват отпуски. Ако може да се измисли закон, който наистина да защитава правото на болшинството българи да си ползват отпуската - добре. Ама едва ли има политическа воля за това... като знаем кои са работодателите...

всичко ще е по старому само дето ще се ползват отпуските на хартия/а ти пак ще си работиш/

До кога ще се делим на държавни и частни работници? Защо трябва да има различни правила? В тази държава все трябва да има богопомазани.

Не мога да разбера как може да го кръстят гълъб... Подигравателно и смешно е.

По-добре от гугутка потна...

Не виждам нищо по-различно от името Бригадир Аспарухов. Малоумни родителски решения, да не кажа комплексарски...

се работи. заповеди и т.н. в цял свят се подава молба стандартна бланка. тук още за заповеди си говорим. график на отпуските пък така или иначе прави всяка фирма която държи да е организирана

Сефте чувам израза "писмена следа". Следващия път вмъкнете и "писмена улика".