Коментари - Обявиха причините за дефицита на лекарства: Меджидиев поиска обяснение от Сербезова | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Информационно обслужване... Ясно.

Обяснението е просто пич - проверявате къде работеше Сербезова преди да стане министър и къде работи сега? И всичко става ясно. Подсазка : От февруари 2020 г. до декември 2021 г. е председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

Министерството не работи -те не знаят за какво са там.

В България по закон, при държавни поръчки най-голяма роля играе фактора "Икономически най-изгодна оферта". Освен това спечелилия търга тряба да върне под масата едно до 85% на лицето играещо възложител от държавата и с останалите 20% да изсере нещо наподобяващо продукт, за да има за какво да се отчетат отпуснатите пари. Мила родна картинка.

А не така, Сърбигъзова си начеса гъза да бъде министър.

Обяснение от ЕС или СЗО,които се правят на много ,,загрижени" да не умрем! Това се направи умишлено от ЕСЕС, хак да ни е,че не им се вързахме на филма ковид.ИМАМ ДОКАЗАТЕЛСТВА СЪС СВИДЕТЕЛИ СЗО ПО КОЛКО СА ПЛАЩАЛИ НА НАЩЕ МАРОДЕРИ ,КОИТО ИЗБИВАХА ХОРА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО В ИНТЕНЗИВНИТЕ,ТА СТРАХ ДА ИМА ЗАРАДИ НА УРСУЛА БЪРКОЧИТЕ!!! ТОВА Е МНОГО СЕРЬОЗЕН ПРОБЛЕМ И ЛИЧНО ЩЕ СЕ ПОГРИЖА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА РАЗБЕРЕ,ЩО ЗА ФАШИСТИ НИ УПРАВЛЯВАТ!!! СКОРО ВИДОВ ДЕН ИДВА ИЗВРАТЕНЯЦИИИ

Лекарства липсват защото производителите първо ги крият за да вдигнат цените, второ, понеже пазара е глобален ги продават там където цената е най-висока

Нали за това е гореспоменатия продукт?

дефицит ли?? стига бе, поръчвайте си от турция, там дефицит няма, лекарствата са по качествени и доста по евтини!

С фатмащина ще реши проблема за дефицита. Абе именно това правителство е най-виновно.

всъщност единствено виновен е радев, щото вече почти две години ни управляват некадърници назначени лично от него!

ЗА ТУЙ СЕ ПИТА МИНИСТЪРА, ДЕДИ.. Не таз дето ти праща по аптеките илача срещу склероза, деменция или Алцхаймера..

" Припомняме, че системата за контрол на недостига на лекарствени продукти и ограничаване на паралелния износ трябваше да стартира от 12 февруари, а системата за верификация на лекарствата – от 9 февруари. Въпреки това общо 40% от аптеките в България все още не са свързани със системата за верификация на лекарствата по данни на Българската организация за верификация на лекарствата. " И по-нататък - 27 ДЕКЕМВРИ 20189-та: " Министър Кирил Ананиев отчете свършеното от Министерството на здравеопазването през 2019 г. В сектор „Здравеопазване“ измина една нелека година. Това беше година на упорита и последователна работа, насочена към осигуряването на по-голяма прозрачност в сектора и засилване на контрола; година, в която се опитахме да гарантираме устойчивост на финансирането на системата. Поставихме на дневен ред неглижирани десетилетия наред проблеми, потърсихме, и смея да заявя, намерихме правилните решения. Беше и година, в която системните грешки в менажирането на системата влязоха в общественото полезрение под формата на редица протести. 2019 - та за моя екип е годината, в която предприехме смели крачки в преследването на цели и каузи, работата по които ще продължи и през 2020 г." Тъй де.. Да посочим на кого държим тези "успехи".. Стоварени на тулупите и матряла от здравеОПАСНОТО министерство.. Прескачайки предните периоди на далаверки с турските ваксини. И "паралелна" НЕБИЦЕНЗИРАНА българска лаборатория за производство на фалшиви ваксини.. А още по-назад - кражбата на 1,9 милиарда здравни вноски на тулупите и матряла. Обявена с Решение 8 от 2012-та г. за ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА..

тъпи, от тогава минаха четири години, бе тъпи! и четири служебни правителства на радев! и доскоро министър на здравето ни беше една .....аптекарка!

кога и от коя фирма е правена, от кого е тествана преди да влезе в експлоатация, обновява ли се периодично във връзка с променени стандарти, закони и места, откъдето се внасят лекарства? А отчитат ли се нови или спрени от производство лекарства? Но у нас някои неща са застинали на нивото, на което са били преди 35 години, пък даже преди 40-50. А новите обикновено са некадърно направени - с пропуски, липси, неработещи или неизползваеми за целта, за която са направени.

Системата е по евро регламента. Тя не е за да отчита наличности, тя дори не отчита физическото място на лекарството а само собствеността.

А кога комисията по цените ще стане звено към тази агенция, сслед като тази агенция администрира регистъра на лекарствата?

ЗАЩО хора с влязло в сила решение за ТЕЛК по 5,6 месеца все още не си получават пенсиите???? ЗАЩО?? Това е геноцид!

"За да се избегне недостигът на лекарства, предстоят законодателни промени, обяви здравният министър. Системата за наблюдение на лекарства, която сега наблюдава 60 лекарства" Преди месец два се коментираше как в списъка на наблюдавани медикаменти за които има забрана за износ фигурирали 2000 медикамента. Така и не се зададе въпроса защо списъка се е стопил до тази мизерна бройка, но се спомена от лекарският съюз или който там се занимава с това, че повишаването на бройката била едва ли не незаконосъобразна. Защо? А това не е важно! А сега изненада изненада цялата система била под кривата круша и всеки имал достъп до нея да си прави каквото поиска!?! Ама всичко било наред просто хората се презапасявали с медикаменти, нямало дефицит, е имало дефицит ама заради търговците. Е след като тия които трябва да работят за държавата работят за търговците и всички други лица как няма да има проблеми? Ето най-нагледно ни се демонстрира че цялата система не само не работи, но се ползва от всеки с достъп до нея за лична облага. И въпреки че се установява именно това никой все още не е предприел някакви действия. Тази Асена Сербезова веднага да се привика за разпит да дава обяснения защо е бездействала! Отделно нека и да се започнат и криминални разследвания. Но не такива като при кабинета на Кирчо където с една оставка се решава проблема, а такива с присъда за затвора!

А информационно - някой одитира ли ги Или те са, като главния прокурор - последна инстанция на всички, без контрол над тях?

Информационно са извадили "някакъв списък" от "някакви си неща", по който са проверявали. После са докладвали, "където трябва" резултатите. Този списък, част от изискванията към реализация на тази стара система ли са? Когато тя е приемана, проверено ли е за изпълнение на тези изисквания? Щом системата е приета, значи тогава е изпълнявала всички изисквания към функционирането и. А прави ли се одит от информационно на система на информационно по поръчка на държавата?

Е..си работата, куче влачи рейс - диря няма. Итова не есамо в това министерство. (до модератора, не трии, това е обективно мнение)

Защо Меджидиев пита Сербезова , а не дежурния прокурор?? Промяната да не би да я е сложила за здравен министър ей-така? Там са се гледали да има техен човек във комисионните сделки .Пак гласувайте за ПП и ще прокопсаме Промяната иска посредници, те дори и оръжието продадоха на Украйна през посредници Върви доказвай къде са парите от комисионните .Всичките там са потенциални клиенти на прокуратурата. Но Нашия, човешки съд ще дойде на изборите . Като ги изгоним вдън гори тилилейски. Тогава даже и да ги съдим няма да има нужда.

Щото има силно лоби, дето плаща добре!

Направо да си кажат, че недостигът на лекарства се генерира изкуствено с цел последващо вдигане на цените. Или спекулата е тема табу и за нея не трябва да се говори. Аптеките от години се оплакват, че доставчици и вносители системно не им предоставят лекарства въпреки подадените от тях заявки. А след това, с просто око е видно, че щом илачите се появят то 90% от тях вече са на по-висока цена.

Ами не, изнасят се в други страни, където цените са по-високи.

И за това ние си ги купуваме по евтино от там???защото на много ''високи'' цени им ги изнасят.

Когато кака ви Асена ви даде обяснения какво стана? Спретнахте и едно дело, да не приказва много, нали? А относно коментарите долу - реекспорта е проблем, определено, но далеч по-големия проблем е липсата на достатъчно внесени количества- както и безконтролната употреба на внесеното. Пример - изчисляват се необходимите количества антидиабетни, внасят се (по процедура, с необходимия резерв), след което.... се изкупуват от мераклии да отслабват бързо и без усилие. Болните от диабет ДГД. Същото с антибиотици, антикоагуланти и тн.

Антибиотиците за опъване на бръчки ли ги използват според вас?! И като има такъв проблем с лекарствата за диабетици защо не се внасят по-големи количества?! Значи знае се, че има недостиг на определени лекарства, но тъпо и упорито не се повишава количеството, така ли?!

Антибиотици се пият за щяло и нещяло , това е световен проблем( от там и резистентните на антибиотици бактерии)

Ами да, антибиотиците ги използват точно за изпъване на гънки - ама на малкото останали мозъчни - имам пред вид съществата, които приемат "някакъв там антибиотик" без дори да знаят дали налице е бактериална, гъбичкова или вирусна инфекция. Ефективноста е потресающа, до костния мозък! А за количества в повече - нещо за срок на годност? Кой плаща ексика? Щото става дума за милиарди.

Алооо! Меджидиев ти от вчера ли си министър,че търсиш вината при други ?

Отидете да се разведете и после се сърдете защо толкова се бавят в съда след като сте сключили брак...

За незнаещите - всяка фармацевтична компания производител на определен лекарствен продукт си определя продажна цена. Цената се прави съответно за държавата където ще се изнася продукта. Разбира се държави като България получават квоти с които цените са значително по-ниски отколкото в Германия например. Само, че какво правят нашите търговци и вносители на лекарства. Получават лекарството на занижената цена и веднага го изнасят в чужбина за да спечелят отстъпката която е за нашата държава. И по този начин си купуваш вили по острови, ролс ройси и т.н. Така, че трябва контрол. В България контрол няма на всички нива във всички отрасли. Тук е анархия.

Точно така е! тотален произвол и тотална липса на контрол за реекспорта на жизненоважни лекарства! А дивият ужас да обикаляш аптеки и да не можеш да намериш лекарството, от което зависи живота на майка ти, трудно може да се опише, обаче на кой му пука за болните и за близките им! Това са хора без съвест и без морал!

Ти като видиш Марешки и за какъв морал можеш да говориш? То си е мутра.

Поредната издънка на Лъжльо и Кокорчо. Вече не знам къде не са се издънили. И всичкото започва да излиза наяве. Тия дришльовци за половин година направиха толкова градове, че вече поредния гаф не ни прави впечатление.

сирийци се занимават с търговия на лекарства!Покрай дрогата де... Оня ден такъв сириец е предложил подкуп от 10 хиляди евро!Преценете сами как печелят!

Защото няма нищо случайно, затова няма и лекарства. Отиди в Турция, или Сърбия и си купи, каквото поискаш, при тях недостиг няма.

Преди да влезем в ЕС и тук беше същото- сърбите и турците идваха да купуват лекарства от България,защото бяха по-евтини от тях.След като влязохме в ЕС,производителите вдигнаха цените, защото лекарствата от България стават за реекспорт в ЕС, а тези от Сърбия и Турция -не са регистрирани в съюза и не стават.

Прави се всичко възможно да няма яснота къде отиват парите, населението, с помощтта на медиите, си плюе лекарите че са му пред очите, мутрите си крадат, младите лекари и сестри напускат България, пациентите с право са недоволни... дали ще има оправия не е ясно...

Купувахме антибиотик в Сърбия по нова година на цена около 2 лева!

Защо не питате и за цените на лекарствата, като в съседните ни държави: Турция,Гърция,Сърбия,/Югозападна България/са по евтини а някои са в пъти ??? Колкото и да са били ,,корумпирани,, предишните, тия са тотално некадърни!!!

трябва да се тръгне с питане към институцията КЗП защо в различните големи вериги магазини един и същ хранителен продукт - например сирене, кашкавал, се продава с различна надценка, която варира от 1 до няколко лева.

Има една фирма на олигарх със завод, търговец на едро и към 200 лъскави аптеки - нея да проверят за реекспорт на дефицитни лекарства ,а да не ни подхвърлят глупости.

Не е една, три са... големи. Плюс още 3 по малки, ама пак с оборот за много милиони. Просто единия е по голямо перде от останалите, не се крие много-много. Пък и що да се крие, като никой го не търси?

Проблемите съществуват от години! Майка ми е с хронично заболяване и вече повече от 10 години приема всеки ден лекарство, което периодично изчезва от аптеките и което тя трябва да пие цял живот! За да не изпадам в ситуации да обикалям аптеките по цяла София с надеждата някъде да го открия, вече се запасяваме т.е. поддържаме определени количества резерв от него, защото недобросъвестните търговци му правят реекспорт, понеже тук се продава на по-ниски цени и за това го изнасят в чужбина и у нас по аптеките то изчезва и изобщо не им пука, че оставят хора без необходимото им лечение, но това се случва от поне десетилетие, а може и по-отдавна да е! Сега по аптеките липсват определени антибиотици! Вчера влизам в една аптека и най-учтиво пита имат ли Зинат таблетки от 500 мг., при което аптекарката ми се нахвърля с думите, че това е антибиотик, продава се само с рецепта и го няма вече и по складовете - провери пред мен в компютъра и потвърди, че липсва. Нямах време да се разправям с нея и да я попитам защо смята, че нямам рецепта и дали липсващите лекарства са изнесени навън с рецепта или друго предписание!

Е каква беше тая промяна не разбрах точно, лекарствата изчзнаха, дърва и пелети за отопление изчезнаха, само Кирчо и Кокорчо не щат да изчезнат и си седят най-нахално

Защото са назначени от вън, но и това ще е временно :)))

преди време някой предупреди какво ще стане! Вместо да се вземат мерки, насъскаха прокуратурата срещу него!

А нали същия този след това и министерстваше ама все тая като виждаме.. Аптеките са пълни с какви ли не боклуци, но това което помага го няма, защото явно не е рентабилно за производители и търговци.

липсваше една ваксина за бебетата. Разбра се, че фирмите-вносителки не искали да я внасят в България, защото нямали изгода.

Както споменаха надолу - реекспорт за кинти.

Кой каквото и да казва, отговорът на всички въпроси в тази държава е -ЗА ПАРИ!

Дефицитът се дължи основно на реекспорт. Да не се правят на ощипани, много добре си го знаят!

СЕСПА е разработена от ИО. ПО техни спецификации добавяхме отчети в наш софтуер. Критикуват себе си ли кво???

ми звънят да им търся лекарства тук......и там няма антибиотици, няма жизненоважни лекарства. Не сме сами, значи с този проблем

А причината е?

Тя тая Сербезова и цялото ПП само за едното еб...........е влязоха във власата . То от такива Е.......ЧИ полза няма и няма да има .

Е, как недостиг сега? Нали нямаше недостиг, беше проверил в няколко аптеки, а сега изведнъж изненада...

Отрихте топлата вода мафията със лекарствата печели милиони

Та на какво се дължи недостигът?

1.На лошото наследство от миналото. 2. На международното положение.

На политиката на Сърбигъзова

Аз, шефь или по-големио шеф няма как да сме виновни. Виновни са предишните. Звучи някак познато отпреди 10-12 години.

СВАЛЯЙТЕ ЦЕНИТЕ СЪС 80% И ТИЯ ПРЕПРОДАВАЩИ АПТЕКАРИТЕ ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ ПО-МАЛКО, В СЪСЕДНИТЕ НИ СТРАНИ СА 10 ПЪТИ ПО-ЕФТИНИ ЛЕКАРСТАВА И ДРУГИ СТОКИ МАЙ? ПО БЛИЗКО СА ОТ СОФИЯ...

Сърбигъзова!

СТИГА СТЕ СИ ПРЕХВЪРЛЯЛИ ОТГОВОРНОСТТА БЕ ТЪПАНАРИ. ВЗЕМЕТЕ ДА СВЪРШИТЕ НЯКАКВА РАБОТА.

Като си счупите крака примерно, дали няма да се оправдавате с него защо неможе да се движите както преди???? Реалността доказва кой какви ги върши, но трябва и да се знае, че подписани договорки от предишните няма как да не се изпълняват, че иначе обезщетения трябва да се плащат.

Мунчовите започнаха като Бибитковите - "предишните са виновни". Сербезова не беше цвете за мирисане, но беше само 6 месеца в това министерство. Сегашните уръфляци са там от повече от 8 месеца. Като има толкова много провинили се търговци пък да вземат лиценза на първите 2 с най-много провинения и останалите ще спазват правилата. Аман от оправдания!

За 6 месеца се напънете да проумеете какви глупости могат да се сътворят когато си властващ и защитаваш поредните интереси, дето и през следващите 12 месеца няма как да се изтрият..

"Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти" Първо, това от първокурсници ли е писано? Второ, кой по дяволите го одобри изобщо за употреба? Трето, като има одит, и то от месеци, някой въобще трогва ли се? Без значение редовен или служебен е...

Асена Сербезова е калинката на ПП. Изберете ги ПуПу-ките пак !

КОГАТО КИРО ПРАВЕШЕ БИЗНЕС И ИЗНАСЯШЕ ОРЪЖИЕ И ДИЗЕЛ ЗА ФАШИСТКА СТРАНА !! НАРОДЪТ НЕ ЗНАЕ ЗАЩО БЪЛГАРСКИ ФАРМАЦЕВТИЧНИ КОМПАНИИ ПРОДАВАТ ЛЕКАРСТВА В ЧУЖБИНА ПО-ЕВТИНО ОТКОЛКОТО ТУК !! ЯВНО ВСИЧКО Е ОГРОМНА ДАЛАВЕРА !! ЯВНО ТРЯБВА БИТКА !! БИТКА СРЕЩУ МАФИОТИЗИРАНИТЕ ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ !!!

Писането с главни букви не прави глупостите които пишеш...по умни. Значи излиза че 189 държави в ООН подкрепят "фашистката държава" , 3 подкрепят нейния агресор ,а останалите няколко се въздържат....включително Китай.

Вестник Труд от днес. Статия, в която се казва, че 6,3 милиарда подкрепят, удобряват политиката на Русия и Китай и само 1,2 милиарда либералоджендъри и фашисти са против тези страни. Какво е това ООН? Скоро ще се питаме за какво е тази безсмислена организация, подчинена на американското правителство.

Тово че според теб 189 подлоги на САЩ подкрепят тяхната политика, не я прави правилна. Сумирай населението на Кирай, Индия, Бразилия, Русия, ЮАР и тогава ми прави изводи.

Точно тия държави които цитираш не подкрепят агресора Русия -