Варненският владика иска обучение за младите преди брака

Варненският митрополит Йоан заяви, че е необходимо да се помисли сериозно как младите хора да преминават през обучение преди да сключат брак.

Обратно в новината

Коментари - Варненският владика иска обучение за младите преди брака | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как може на един който му е забранено да се жени да дава акъл на младоженци?!?

Този, на когото е забранено да се жени, е владика, сиреч пастиреначалник и на теб, и на мен, и на младоженците. Не си чеши езика, а прочети какво казва. Ако не ти харесва, значи проблема е в теб.

Към хулещите Църквата и призоваващите я да си гледа работата: Ами на нея това и е работата, да учи на християнски живот и да спасява човешки души. Тя не е някаква социална институция в помощ на бедните, такива има много други, както държавни, така и неправителствени организации. Към хулещите брака: Защо така яростно нападате брака, ако сте убедени, че правилният начин на живот е на семейни начала без брак? Реакцията ви е признак на несигурност и страх от разобличение. Нещо като "гузен негонен бяга".

Църковният брак не е нужен, няма никаква юридическа стойност. Истинският брак сега се нарича граждански.

Църковния брак не е брак, а се нарича венчавка и е тайнство, благословено от Бога. А юридическия статут зависи от нас - ако сме нормални е ценност и следва да се признае от държавата, ако тънем в грях - узаконяваме беззаконието.

"Позицията на владиката е, че в училищата трябва да бъде въведен задължителен предмет по религиозно обучение"-Много е прав.Исляма учи на добро дечицата.Ислям означава-МИР.

Моисеевите религии - които са всъщност са религии, учат на разделение и омраза. Не трябва да бъдат преподавани на децата ни.

Ако ислям е мир, какво е джихад? Май са ви сбъркани понятията за религиозна толерантност. Преди години един будист ме убеждаваше, че будизма е мир. В буквален превод ислям означава подчинение (на Бог, на кой ли ?). Справка - Уикипедия: link

Свещениците успешно получили знание и назначение към КГП които финансираха ком терористите взривили църквата 1925г ще ме учат на морал.Те са майтапят.Те са новите ЗКПЧ-а на путлеровата политика.Не забелязвате ли че комунягите върли атеисти след 89 стават фундаменталисти на православието.Даже и църкви строят с крадени пари..ха..ха Ама лицемерието им няма граници.

Православната църква, пълна с агенти и ченгета, в последно време се изявява като пета колона на русофилията и путинизма. Все пак сме в 21-ви век, какви са тези попове, калимявки, кандила и прочее отживелици. Що се касае до конкретната тема - църквата трябва да бъде ударена през ръцете - не може да се поверява каквото и да е на хора, които освен че са руски мекерета, освен това са известни и с педофилия и гей-оргии. Църквата все пак трябва да се разтури и с православието да се приключи като метод за налагане на руско влияние в България

rado_7_6@

Бракът е неадекватна 'институция' от времената, когато не е имало интернет и порно и жените са били космати. Разбирам бракуваните, както разбирам и колекционерите на ретроавтомобили, ама някъв поп да обяснява кое как е в двайсе и първи век е смешка :)

По добре космата жена отколкото обескосмен "мъж"

Евлампи, що ще тоя поп във фамилията ти? Или си издънката на рода?

Интересно е да се учи религия. Може да се окаже че днес живеем по примера на Содом и Гомор. Ама няма господ дето да ни накаже, даже от телевизии и интернети ни приканват да надминем с поведението си жителите на тия два града.

я разкажи сега кое му е Ходи на църква поне в неделя, прочети малко библията и ще видиш, че думите на Господ са актуални във всички векове, а дали Го има, е въпрос дали Го търсищ и дали се сещаш да Му благодариш, че те има.

Църквата отново със средновековни изказвания...Аз пък предлагам вместо задължителни часове по религия в училищата да има малко повече часове по математика, физика, биология, защо не музика и рисуване...някой чужд език примерно, все си мисля, че ще е по-полезно за младите, за които БПЦ е толкова загрижена.

Аз няма да коментирам темата брак или без брак, но ще коментирам църквата и то българската. Аз съм вярващ, ходя редовно на служби и вкъщи често чета библията, не казвам, че живея според канона, не съм в манастир, но вярата няма общо с църквата. Защо нашите свещеници не говорят с хората, не се интересуват каква мъка или радост ги е довела в храма. Не е нужно все да е изповед, не може ли да отидеш и да говориш нормално със свещеник, да поискаш сили насоки и т.н ако ти е тежко. Храма не е само място да идеш да си запалиш свещ

Все се чудя как си готов да отидеш при абсолютно непознат човек, и да почнеш да искаш сериозни съвети за живота си. Тая теория, че щом си в расо, значи отгоре говорят чрез теб, е пълна, ама ПЪЛНА глупост.

ами иди и се запознай с дедо поп -добре си хортува, ама кой да чуе - само тоя, дето ходи на църква. Глупави са ти помислите и внушенията.

а ти отиде ли да поговориш?

Обучение на какво? - на ченгеджийство, педофилия или на меки китки. Много сте оцапани вие безбожниците - ченгета от БПЦ за да обучавате когото и да било :)))))

Обучението, дедо попе почва още в невръстна възраст с размяна на линкове за порно сайтове!

православието е отживелица,съществува само защото поповете имат доходи от имоти и гори иначе никакви ценности на тая вяра не привличат младите,ходят на църква на Цветница и коледа само заради купона

я разкажи сега кое му е купонджийското на Вход Господен в Йерусалим? Няма християнски празник "коледа", има Рождество Христово. Там ти е проблема, че само тогава ходиш в храма, иначе щеше да знаеш повече за християнството и нямаше да си толкова зле.

Нямат връзка с реалността тези. Реалността в момента е разврат, упадък и деградация, включително и в самата църква. Всеки който декларира някви православни религиозни ценности е чиста проба лицемер.

признай честно колко си безгрешен!

не допускайте такива като този и други в църквите с очила сатани увреждат тежко околната среда и всички попаднали в обсега на това страшно оръжие вкл хора животни акари и други

църквата безпрекословно е против гейбраковете .. това е ясно! ама какво мисли за педалите в църквата?

Същото.

В постовете по-долу видях една дискусия между защитниците на брака и такива, които живеят на семейни начала без брак. Нарочно не пиша там, защото някои от участниците в тази дискусия са на доста ниско интелектуално ниво и не бих искал да споря с тях, защото не виждам смисъл в това. Просто изказвам мнението си по темата и няма да отговарям на нито един коментар на моя пост, независимо дали е положителен или отрицателен. Според мен всеки е свободен сам да определя как да живее стига да не пречи на останалите. За това не разбирам защо винаги тези бракуваните скачат със такава злоба срещу хората, които са избрали да живеят под формата на съвместно съжителство без брак. В крайна сметка тези, които живеят без брак не пречат по никакъв начин на останалите. Просто това е техния избор. Същото важи и за тези, които сключват брак, тях също ги разбирам, защото това е тяхната воля. Защо бракуваните не могат или не иска да приемат, че има и други успешни форми на съжителство между мъж и жена освен брака ? Според мен това е породено от подсъзнателна завист към свободомислещите хора, които не се страхуват да живеят различно от остарелите догми.

Господ ни е дал свободна воля да постъпваме както решим. Също така е благословил съжителството между мъжа и жената. Ако това е положително, не мислиш ли, че добре да се узакони морално пред Бога и обществото?

Дедо попе, дедо попе, гледайте си църковните работи, копринените робички, ролексите, лимузинките и позлатените килимавки и мислете как ще си отчитате собствените си грехове, вместо да се бъркате в социалния живот на хората или в държавното управление. Живеем в ХХІ век, не в Средновековието, а ако ви е толкова грижа за другите, вземете да помогнете на бедстващите от наводненията - тъкмо ще поолекнете малко и физически, и финансово и току виж вземат да ви се пооткрехнат малко райските порти! Остава да започнете да практически "занятия" по сексология да преподавате и съвсем ще я втасаме ...

Те църковните работи са именно тези, дето казваш да не ги гледа дядо поп. Явно си от онези с наочниците, та са ти се и разместили и ти прикриват зрението.

На мен много отдавана ми паднаха "наочниците" и не съм заблудена овца като теб. Затова ще попитам още веднъж: Какво общо има съвременната институция, наречена "църква" и нейните "служители" с вярата (след като повечето от тях са се захванали с тази "работа", за да не вършат нищо друго), с грижата за хората (след като само кльопат, а не дават нищо на никого) и с благочестието (след като ползват всички облаги на съвременната наука и технологии и дори се женят). Извинявайте, но от това по-голяма лицемерие ... може само да си съперничат с политиците. Исус Христос е живял аскетичен и беден живот и е яздил магаре, за да служи в името господне, а тези си живеят царски и са се ояли като плъхове в неохраняем колбасарски цех! Че и акъл ще ми дават как да си живея живота!!! И бре!!!!

Дедо поп добре си хортува, ама кой да чуе, затова сме зле, щото много ги разбираме.

Уважаеми г-н Владико.То обучението трябва да е от рано.Християнството забранява полови връзки преди брака,полови връзки извън брака,развод.Християнството е семеен модел мъжът работи и издържа -жената и децата.Те са около 10 или колкото може да роди,защото аборта,празненето навън ,ползването на презерватив и др-такива са забранени.Как ще го направите всичко това Днес и в България.Защото за да си къпан-цялото тяло трябва да е измито,не пръста на левия крак само.Християнството е начин на живот-тотално разминаващ се с начина на живот в съвременна България.

Dimi

С малкото уточнение, че развода е забранен при католиците, но не и при източното православие...

Бай Пешо

и още едно уточнение - няма западно православие. Затова прилагателното "източно" е напълно излишно :-)

Последното ти изречение е много вярно, но пролемът не е в християнството, а в "начина на живот в съвременна България".

Нито учителите, нито църквата могат да се преборят с Интернет. Живеем в Содом и Гомор, а всички знаем какво им се е случило.

Варненският владика иска обучение за младите преди брака: А аз искам обучение за морал за "владиците"

Имаш ли обвивения срещу Варненския владика?

е занимание дълго и трудно. То е битка както за мозъка, така и за душите на обучаваните. Светското образование 12+ години се тренира върху младите да ги "обучи" и резултатите са близо до плачевни. Ти, владико, и тебеподобните хора в обсипани със сърма раса, 70 г мълчахте. Затова е твърде късно да обучавате когото и да било в каквото и да било. Автоматичното оръжие и хамбургерите взеха своето. Но като последен опит, вместо да "обучавате" като последна инстанция можете поне да дадете пример, пък току-виж някой го последвал. С Линкълните и Ролексите купете храна за бедните и страдащите, оставете патрахилите и хоругвите и нагазете в калта при бедстващите, дръпнете си ръката когато марксист-ленинец посегне да ви я целува, спрете битката за свещеноливницата и изгонете поне един търгаш, дошъл да се черкува в храма преди Великден. Правете това поне 20 години и може и да ви се получи.

ТОЯ ЗА ГЕЙ-БРАКОВЕТЕ ЛИ ГОВОРИ ?

С погледа и изражението си владиката от снимката сякаш казва: "Има ли тука нещо за гепене?"...

Владиката иска да обучава младоженката ли? Или той кара в насрещното и ще работи с младоженеца :)

Някога в Монголия цялата сватба отивала при ламата за да "обучи" булката и страната е била огнище на разни болести. А тук - обучението трябва да започва много по-рано - за да няма "късно е чадо".

Обичайната неадекватност на гейовете доносници в раса. Това прасе щеше да въвежда приоритено вероучение в във варненските училища, сега се е захванал да образова младите преди брака. И двете неща не му влизат в работата ...

Има ли още хора, които сключват брак ? Освен в селата и в циганските махали ? Брака е отживелица, от която няма нужда в съвременния живот. Само хората със остарели и закостенели разбирания сключват брак. Реалноста е друга. Няма никакъв проблем да имаш деца без сключен брак. Ако детето си има майка и баща какво значение има дали са подписали поредната бюрократична бланка пред напудрената лелка в кметството или не ? Просто вече няма нужда от това, само загуба на време.

..и не съм от село, нито пък циганин! А защо - заради емоцията и за да покажеш по един тържествен начин сериозността и красотата на чувствата към човека до теб! Това, разбира се, когато ги има, иначе бракът не е панацея, та разбирам учудването ти!

Аз не намирам за необходимо сключването на брака, защото ако един мъж и една жена се обичат ще живеят заедно, а ако не се обичат ще се разделят независимо дали имат брак или не. Сключването на брак е безполезно.

Така ли те налъга твоя мъж :)

Аз съм мъж ма паткоуууууу :)

Да те питам какъв е проблема, ако баща ти натакова дъщеря ти или синът натакова майка си. И ти знаешп и се кефиш ли? Нали това искат и правят еврейските мошета в Северна Европа, че и в централна са почнали. Тов ахаресва ли ти? Ако жена ти се опъва за кеф и го не крие, а ти разбереш ще се кефиш ли? Ако щеркати се е*е с коне и кучета, щото така и е кеф, ако им гълта семето по клипове - пак ли се кефиш? Ако е така, те разбирам, но ако се сърдиш - това е отживелица! Апропо - пиши мейла на жена си и публикувай нейни снимки в езда на мъжкар, да я видим що за пикла, че стои още с теб :)

Какво общо има сключването или НЕсключването на брак с извращенията, от които явно имаш богат опит ? И можеш ли да ми обясниш как брака ти гарантира, че партньора ти няма да кръшка ?

Що тургаш минуси ве педерас? И ти ли се кефиш на инцест и зоофилия на жена си и щерка си, съвременико умен? Вие сте долни същества. За вас е комунизъма или фашизъма - такива ги деряли живи!

Фикусчетата пак завъртяха плочата - евреите така, гейовете онака, пък в СъвеЦкия съюз колко хубаво си беше...

Ееееее. Опи ти си бил страшен извратеняк, как може да ти роди главата такива нечисти мисли? Човек, ти какви порносаитове посещаваш?

И край, брака ще се справи с тези неща а?

То Рожден ден празнуваш ли? Ами не е редно да се празнува, защото така или иначе си роден, бе тъпак! Освен това защо се записваш в училище, след като така или иначе ще учиш? А защо издават акт за смърт (сега му казват удостоверение), след като човекът така или иначе си е умрял?! И много примери, при които така или иначе се случва случващото се, както и се обичат обичащите се. Съвременният свят се е превърнал в кочина, в която голяма част от хората се плякат като прасета и смятат, че са постигнали смисъла на живота. И не им е нужно да сключват брак, както и мно други неща стават ненужни. Зер прасетата могат и с малко. Стига да има да плюскат и да плющят любимата...

Нито един от примерите, които даваш няма нищо общо съ съвместното съжителство без брак. Малко са "off topic". явно си от хората, които живеят цял живот по "default" ако разбираш какво означава това. Някой, някога казал нещо и то единствено се приема за вярно....Е, аз не съм съгласен с това, аз си имам собствено мнение, собствена воля и неплащам данък "обществено мнение", т.е. не ми пука какво мислят останалите за моя начин на живот, защото си е МОЙ !

Дедо попе, да вземете да влезете и вие поне в 20 век, за 21 не говорим. Да вземете да се обърнете към хората, а не към пачките. Да вземете да им говорите, а не да им мрънкате нещо, което самите не разбирате. И вие участвате активно в разложението на населението ни с алчността си и тоталното загърбване на проблемите на обикновения човек. Така както е тръгнало всяка една измислена църква, евангелистка, адвентистка и още други ви изместват, а вие просто ще изчезнете заедно с комунистите в небитието както сте тръгнали.

Изказването ти прилича на комунистическата критика на западното кино - когато осъждаха даден филм без да са го гледали. Ти кога за последно беше на православна литургия? Ама не така само да влезеш "да запалиш една свещ" за 5 минути, а да участваш пълноценно в службата от началото до края. Тогава може би щеше да почувстваш силата и величието на Словото Божие, да чуеш вечните евангелски текстове на съвременен български език, да се потопиш в хармонията на православните песнопения и да усетиш великолепието на храмовете ни, колкото и да са скромни понякога. Какво лошо има в изказването на дядо Йоан, който е един от най-скромните, съвестни и уважавани български владици? А и какво значение има в кой век живееш, когато говорим за вечни, непреходни ценности?

Вечните евангелски текстове... Ти чел ли си Библията? Там всякакви ужасии по днешните стандарти се представят за нещо нормално... Ама Църквата удобно забравя и не чете тези пасажи. Същото е и в Корана - там неудобните пасажи ги четат джихадистите.

Дрън дрън. мрън мрък. Вечни тектосве, мрън.

О, задължително обучение: - как се прави дарение за изграждане на нов офис на Църквата - как свещите от 5 лева са по-добри за душата от свещите от 1 лев - как като видиш Отчето в лимузината да знаеш, че за теб го прави, не за себе си - как да различаваш обикновен монах от по-високопоставен в едно гей видео Все важни неща!

Тоя тъпак не вижда ли, че на младежите най-големият проблем е безработицата????

Най-големият проблем е, че на тях не им се работи... Тези, на които им се учи и работи, го правят и то за много добри пари.

Как да им се работи, като работите са безсмислени и за нищожни пари?

Не може да давате трибуна за изказване на мафията на черните престилки.

Дрън дрън.