Все повече българи искат да учат в скандинавските страни и Холандия

Все повече българи искат да учат в скандинавските страни заради ниските годишни такси или заради безплатното обучение в държавните университети, каза Кристина Семковска от консултантска фирма за образование в чужбина.

Обратно в новината

Коментари - Все повече българи искат да учат в скандинавските страни и Холандия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

няма де ме учуди този факт, по-умните деца наистина предпочитат образованието в чужбина, племенницата ми замина да учи в Англия ,уреди заминаването си с една консултантска фирма Скай Лайнс ако не се лъжа ,уреди се много добре и не съжалява за избора си

качеството на образованието зад граница и много по-добро от нашенското, да си го кажем направо нашите студенти не се образоват, малцина са тези, които влизат с нагласата да го направят, от личен опит ще споделя, че образованието в скандинавските страни е на много високо равнище, развива потенциала в теб и ти дава възможност да се реализираш.

ВРЕМЕ ЗА РАЗМИСЪЛ КАКВО ПРЕДЛАГАМЕ НИЕ . ИЗГЛЕЖДА САМО ЕДНИ ВИСОКИ ТАКСИ. БГ УНИТАТА СА БАНКИ А НИВОТО Е УЖАСНО НИСКО

Но никъде не споменават, че който кандатства, трябва вече да е завършил - т.е. губи една година, защото завършва през май, а подава документи през октомври за следващата учебна година...

Ако не помните преди около 2 години западни университети идваха тук да си набират умни студенти! Заради идиотите, които съсипват България вече 70 години, младите и увните напускат трайно, а тук остават мутри, цигани, турчеещи се български мохамедани и възрастни.

А кой нормален човек ще иска да учи и стои в мутренско-циганска държава, в която още властват комунисти и ДС?! На толкова много мои познати и приятели децата заминаха да учат в чужбина и никое не желае да се върне тук! И как да се върне и какво да прави тук?!

е как какво да прави...ще взема наркотици от циганските царе ще плаща на мутри полицаи и така да се върти колелото на дс :д

Ехо, в Холандия е платено!!! Мислете преди да пишете и проверявайте!!!

как пък го измислиха, че в холандя университетите са без пари :))) аз, когато завършвах преди 3 години в маастрихт бакалавара и магистратурата на година за членове на ес беше 1500 евро (извън ес е 8000 бакалавър и 12000 магистратура).

Аз завърших в САЩ - висшето образование тук а много добро. На всеки препоръчвам, да дойде да учи 2-3 години и като иска да се върне в БЪлгария с конкретни умения, които ще му осигурят работа. Също в западна ЕВропа има прекрасни университети ...трудно се прави добро образование, в България са рядкост добрите преподаватели, които да те научат.

Учил съм в чужбина и нямам високо мнение за преподаването в България. Най-слабите ми колеги докторанти станаха преподаватели. Тази година дъщеря ми беше приета в Щутгарт, Германия. Отидохме да видим как е и се върнахме веднага - в общежитието за момичета в съседната стая с турско момиче, което трудно говореше немски и английски, живееха и двама турци на походни легла. Това с оща баня, тоалетна и кухня... Така че проверявайте къде изпращате децата си.

всички нормални и кадърни да се спасяват. в балгария остана само селската измет,комунистите и ромите !

изобщо не ми пука за нивото на образованието където и да било! Интересува ме като завърша да има работа и то не за 500 лв

на нашите студенти, особено в Ниската земя? Не стига, че ни мразят и ни съсякоха без нищо да им трепне за Шенген, ами и да ни учат - извинете, не го вярвам. "Островите" за нас все още са Малта, Дания и филиалите на американски общински университети в Гърция и Испания. Не си лъжете децата за другите големи страни.

Е ,къде да учат? Светът е отворен.Няма СССР,но има Русия,китай, Япония и къде ли не.САЩ или СКАНДИНАВИЯ.Може и Блгария.Нито е за жалост,нито за радост.или като в оня филм."Свят широк и спасение дебне отвсякъде"

Отиват там с надеждата да не се връщат тук.

Да познаем ли от три пъти коя е фирмата, която ни информира любезно за този повишен интерес?

Добре е да се добави и благоприятната ролята на консултантските фирми. Противно на очакванията в тази сфера фирмите, или поне с тази която имах отношения, са истински прoфесионалисти и много коректни. На всичкото отгоре за тяхната услуга не плащаш нищо, изцяло разчитат на комисионни от учебните заведения с които работят. Значи, сина ми за всяка една стъпка от престоя си там получаваше съвети за това как трябва да действа. Освен че беше напътстван за избора на училище, което всъщност се оказа един от важните моменти. Реално те ни казаха къде са ни най-добри шансовете ни за прием и къде няма смисъл да си губим времето. Както и се грижиха за цялата документация. Общо взето спестяват много главоболия. Отделно стои въпроса колко струва образованието там. Но определено е на много по-високо ниво от нашето. И който може да си го позволи не виждам какво има да му мисли.

Повечето отиват да "учат" там, а не да учат

А сега си обясни дълбоката мисъл, моля!

Според мен образованието в чужбина може и да не е много по-качествено от нашето, но има по-голяма тежест, престиж и авторитет. Като завършила в български университет и кандидатствала в големи международни компании у нас, мога да кажа, че винаги превес имат кандидатите завършили навън, независимо дали са завършили Харвард, Оксфорд или някой световно неизвестен у-т. така че определено има смисъл в образованието в чужбина, било то висше, средно или езиково, има смисъл тук, когато се върнете и се наредите на опашката за работа

точно и аз това написах по слисъл по-долу! Разликата с самото образование като такова не голяма, други неща са по-важни!

хора, заминете на вече уредено и наготово, Холандия е една от най-гъсто населените държави, да не говорим за климат и природни дадености, България е направо перфектна за един малко по-организиран народ, който се заема да работи и не хленчи и не бяга, не знам колко ще ни търпят, аз съм бил 1 год студент (по програма) в Англия, но не ме впечатли, вярно, че за 1-2 седмици цъкаш с език, свикваш бързо и вече те вълнуват проблемите, които имаш а не тези, които нямаш, народ много отвсякъде и най-различен, много гъсто и климата... абе тук е перфектно, само да се стегнем и да спрем с тая държава (да не е от марсиянци), и само хленчим, и все наготово някъде да отидем, колко ли ще ни търпят да хабим това красиво кътче от земята, толкова слабо населено

абе не , че е толково високо образование отколкото в България, ами по-скоро всичко там е много по-уредено и веднага като завършиш имаш сигурна и добре заплатена работа! Но УНИ-то е по-малката част, по-важни са живота в чужбина, новия език, новото място, новите хора, не толкова университета като такъв! Иначе самото обучение като такова не е чак пък толкова по-добро и на по-високо ниво!

Колега, кой ти обеща сигурна и добре платена работа веднага след завършването? Ако не ти свиди, да ни открехнеш и нас на тая далавера

Във Финландия съм и уча автоматизация 2ра година. 80% от завършилите ми приятели до 1 година намират страхотна работа и жилище. В белите държава фирмите са много тясно свързани с учебните заведения. Подборът на кадри почва от фирмите още в университета. Примерно като подадеш молба за работа в някоя фирма едно от първите неща е да те проверят колко струваш в университета.

Никой нищо не ти подарява! не си мисли че те чакат да заваршиш с готов договор за теб!де да беше така!трябва да се конкурираш с колегите ти на равни начала. заспалите Гани никой не ги иска! всичко е с много труд и амбиция! П.с. Изследоват съм в чуждестранен университет и знам колко нощи не съм спала за да уча и за да работя.

Глупости с никого не се конкурирам, не съм завършил тарикатлъшките меджитмънт, икономика, ПР и тем подобни глупости, с които после да се състезаваш за топла службичка, а реална професия, която се упражнява само от завършил човек с диплома! Работа има бол и се почва веднага!

Не знаех, че Холандия е скандинавска държава. Явно нова география се пише.

всеки има право на избор, но за мен лично е безспорен факта, че образовението в чужбина е на много по-високо равнище откъдето и да го погледнеш.

Защо да е безспорен този "факт"? И що за елементарни обобщения? Университетите специално в Холандия са 2 типа - академични и тип "техникум". За кои говорим, като сравняваме?

При 'качеството' на българското образоване е ясно къде ще искат да учат умните и находчивите. Партийните величия си пращаха децата из Европа и Щатите, но ни насищаха с лозунги за 'образованието ни на най-високо световно ниво'. Добрите специалисти българи са такива не поради образованието в България, я въпреки него! После дотиват в чужбина и в добра благодатана среда си доучват и стават наистина добри. Свободни хора сме! Всеки да отива, където възможностите му като личност ще се реализират най-добре!

Професор съм по информатика в западна европа. Напуснах БГ през 1989 заради очертаващата се мизерия. Сега университета ни разработва план за привличане на БГ кандидат-студенти с цел да се вдигне нивото на студентите ни. Причините, съгласно анализа ни са: 1. БГ ученици са по-добре мотивирани. Не е нужно да се мотивират за да работят или искарват добър успех. 2. Когато могат започват работа или да се борят за степендия са много дисциплинирани. Просто повече им пука за бъдещето им. Те търсят преподавателите, не обратното. 3. Нивото на подготовка от специализираните гимназии (математически, езикови) е много по-високо от тукашното (като тукашния трети курс). 4. Въпреки че завършилите в БГ студенти са еднакво или по-добре подготвени професионално от тук има тенденция да се учи в чужбина. 5. Лесно се адаптират към чужда култура. Доколкото знам и в САЩ и в други страни имат подобно мнение за БГ студенти. Така че смятам че принизяването на оценката на българското образование се дължи само на традиционният ни български нихилизъм.

Г-н професор, смея да Ви апострофирам: българските студенти не могат да пишат и да четат. Докато четат, не могат да възприемат съдържанието на четеното, подменят думи с подобна топология, запъват се. Ако Вие имате впечатления от българските студенти, дайте си сметка, че това са впечатления от най-добрите от тях. Това променя доста казаното от Вас. Елате да натрупате впечатления тук и ще видите едни потиснати, без самочувствие и академичен ентусиазъм студенти, изтезавани интелектуално от недоказали се преподаватели, които си го изкарват на обучаемите. Липсата на компететност и академична култура в българското образования е тотална, най-лошото е, че се промотират нахални некадърници, а кадърните биват унищожавани. Изобщо не сикам да коментирам подробно фундамента на личността - етика и естетика! Кочина и помия! Впечатленията Ви са базирани на малка извадка от българското студентство. И извадени от средата, в която то е българско. Вие ги наблюдавате в чужбина. Различно е!

Подкрепям напълно, Проф. Учих, завърших, след това докторантура и сега работа в университета (за 1 година .... но така се започва.:))))

Кажете и за наемите. В Хага наемът за един човек на месец е към 500 ЕВРО! А храна, допълнителни разходи...

Специализант в България = 390 лв на месец, в скандинавските клиники - между 3000 и 4000 евро. Отделно мръсотията, мизерията и тоталната човешка, мисловна и телесна неистоплътност. Кой мислите, че ще учи за да придобие специалност в България, като в скандинавските страни по време на специалзацията им плащат 20 пъти повече.

по добре там отколкото тука, определено *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А какво да правят тук децата?? Да ги мачкат гавазите на цар Киро, да ги управлява един бивш представител на мутренската групировка СИК или да гледат мазната физиономия на един държавен глава - бивш агент на ДС ??? ОТВРАТИТЕЛНО Е ДА ЖИВЕЕШ В БЪЛГАРИЯ. ТОВА СИ Е ЧИСТ ГЕНОЦИД.

Прав си! Просто децата искат да се спасят от скапаната държава, която толерира турци, цигани, крадци, мошеници, лентяи, разбойници и прочие сган, но не и българите. Затова, те вече не припознават България, като тяхната държава!

Само в тази жалка държава на един млад човек могат да му казват "дете". По света на 19-20, младите вече сами се издържат, докато учат.

икономист...скупи, моля те информираи се повече..младите хора по света на вузраст 19-20 получават стипендии или сусто се издурят от родителите си, ако закусат финансово пак прибягват до мама и тате. да не говоря, че 50 % от новодошлите бг студенти сусто ги издурят мама и тате от бг..;)..говоря за германия,нямам наблудения другаде,но предполагам,че е сустото...

АБЕ НЕЩАСТНИК, Не виждаш ли ,че заради такива управляващи ни мутри и агенти на ДС хората напускат държавата като бягащи от чума. Най вероятно и ти си някоя гъба която управляващата мафия полива обилно за да ни трови с безмислиците си.

да, холандия безплатно друг пут - таксите са по 1.750 евро и се увеличават с ш0 евро всяка година, това не ми се струва безплатно на мен ;). плус ювот отиват кум 11,000 евро на година *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

1750 евро въобще не са много пари. Тук хората имат много пари. Факт е, че толкова струваше квадратен метър преди 2-3 години в хубавите столични квартали. И се купуваше, не е като да не се е. Така че има кой да учи там.

Малко по-скъп е живота, но има защо. Сега съм в Амстердам и не съжалявам грам.

Няма да те разберат. Хората тука си мислят как да сложат халуминиева дограма и да затворят компоти. Ако отроето го уредят на държавна службица, най-добре.

Пълни глупости - безплатно е, да НООО - издръжката на живот е Много скъпа ! Стандарта е много висок - не лъжете децата да подават документи ,без да им кажете за какво точно става въпрос !!

Студент, който е способен като човек изобщо, се издържа и сам, като си намира работа. Хиляди са минали през това и днес живеят като нормални хора. Приходите там, отнесени към стандарта, са в много по-добро съотношение, сравненео с България. В България също се яде, също трябва да се облечеш. Излиза много по-скъпо с българските приход, отколкото в тези страни с приходите на студент, който работи. В България останаха много малко умни хора, Европа краде по законен начин годния ген. Умните, които са останали в България, вече не исакт да са там, защото децата им попадат в помийната яма на българското образованеи, от където излизат наркотизирани олигофрени. Болшевишка България не е хбаво място за българите, останаха почти само глупаси, които с екъпят в собствения си миризлив сос.

приход е от нещо което е субира - това което предполгам искаш да кажеш е доход *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

не е вярно!учих в италия, сама се издържах работейки, докторат изкарах и сега съм изследовател в университета. В България е немислима каквато да е била научна кариера. И тук не е лесно заради кризата, но с желание и много труд става всичко! По/добре да учат отколкото да си клатят краката и да плачат!Така е най/лесно!