НС отхвърли задължително изучаване на майчин език в училище

Българският език остава единственият официален и задължителен в системата на предучилищното и училищното образование у нас.

Обратно в новината

Коментари - НС отхвърли задължително изучаване на майчин език в училище | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

абе кирлив ганю аз ,тоест турците никока не са били сикилмиш тавшан и сикилмиш сте вие българите , било то от турци ,руснаци или византиици хахаха никога не са го вадили от такива като тебе хахах --вади единия тури го другия

не само си луд нои си тъп и неграмотен пишеш коментари на тема на която си бос първо не се казвам неджет второ имамите не правят сюннет а хирурзите хахахах отиваи да сърбаш боб чорба

нали си многознаико търси в нета и ще видиш в кое училиşте

Правилно. В България се говори на български и така ще бъде. Това е националния език на държавата.

МАЙЧИН ЕЗИК В България живеят български гражднани, на които майчин език е: - българският (към 2011- 85.2% от населението) - турският (към 2011- 9.1% от населението) - ромският (към 2011- 4.2% от наелението) - руският, (към 2001 г. 15 595 души) - арменския (около 24 000 души) - влашкия (към 2001- 10 566 души) - гръцкия (към 2001 г.- 6 508 души) - еврит (към 2001- 4 363 души) - татарския (към 2001- 1 803 души) - украинския (около 2 489 души) - арабския - (около 2 328 души) - немския- (около 963 души) - полския (около 825 души) - виетнамския - (около 635 души) - чешкия (около 516 души) - сръбския (около 422 души) - албанския (около 278 души) Какъв ХАОС би настанал в България, ако всеки български гражданин го обучават на майчиния му език!

А защо задължително се изучават английски, немски, френски, испански, руски език? Тук нали е България!?

Тук се коментира темата за майчин език.

ти да не си колега на Местан?! Сигурно сте били даскали в едно и също школо и сега да си се присламчил към него заради пари и муфтата от политиката?!

горепосочените са свободноизбераеми предмети. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

хора за пари са готови на всичко! Ето тази другарка например.

Има надежда

В България няма турци! В България има потурчени Българи! Не на ЦРУ проекта наречен ДПС. ФАЩ иска да унищожи България и ДПС е един от инструментите!

Живея в град Бургас и от много години турския език може да се изучава във всяко училище като СИП, стига да има деца за това. Тогава директорът търси учител и заниманията започват. Но ... в повечето случаи се записват не децата да учат езика, а техните родители ги записват. След 1-2 занятия учениците престават да ходят и групата се разтурва. Децата искат да българеят, не си казват турското име, някои се учат добре и имат български приятели. Същото стана и със сип по религия - направиха стая, определиха ден и час за посещение, но деца - липсват. Не може в 21 век, при тези технологии, медии, информатика ... да връщаме децата векове назад. Важното е, че имат вече много възможности и всяко дете само прави своя избор.

Ти остави се с учителите по турски, ами от къде щях да им търся учители по цигански?

и ти си била учителка скрии се някъде ,ми то много ясно родителите ще ги записват ти що не си оставиш детето само да реши дали да иде на училище или не а ако иде дали да влиза в час по англииски или не ,едно дете докато не стане пълнолетен ротителите са отговорни за него и те го напътстват а тука проблема е че искат турския да го изучават ако беше китаиски едва ли щеше да се коментира толкова -някои да ми каже защо децата на българите в испания в гърция искат а и изучават български в някои училища и защо заплатите на учителите им там плаща бг а в тр където от години насам децата на нашите сънародници искат изучаване на децата им на български и никои не им обръща внимание ,нали и те са български граждани ----имате комплекси това е проблема на българина ---- и нека никои да не ни каже че в бг нямало турци а това за били потурчени българи ставате смешни -

Турците са по българските земи около 700 години и правят всичко да не се интегрират напълно.Яловата крава щяла да интегрира арабите.:-))))

Езика на малцинство, ако е доминиращ винаги се обръща срещу малцинството. Турския се преподаваше по този начин, който искат от 1944 до 1964. И резултата беше печален, защото като напуснеха селцето, в което са отраснали и отидат да учат в техникум или университет не разбират достатъчно. Като резултат остават по-необразовани. Когато се премахна това, поне турците можеха да учат нормално. Ако си мислят че с турски ще учат в Турция много се лъжат. Добрите университети преподават на английски. Да не говорин че е трудно да се достигне до университета там.

Дали в Тврция се изучава български ?? Щом живее в България щр говори и учи български. А в къщи да говори, ако ще и на китайски

По време на Голямата екскурзия щяха да си изпочупят краката, но лятото на 2006-та пред РПУ-тата в смесените райони имаше опашки от Бг турци да вадят БГ паспорти. Българските етнически турци се сещат, че са БГ граждани май само когато им оттърва БГ паспорта, защото турския не им върши голяма работа, защо ли?! Хора без БГ самосъзнание и чувство за отговорност пред държавата нямат право на претенции за специално третиране. Сори, но това е България, ако не ви харесва, сбогом! Т

Само да не сте казали, че ДПС е турска партия! Виждайки колко българи работят за турското малцинство, човек се пита: кой плаща и колко на етнически българи да работят против интересите на собствения с етнос и идентичност? Колко струва мизата на тази госпожа Мариана не знам си коя си? И как спи тази жена нощно време? Срам и позор за вас, госпожо депутат от ДПС!

Едно време еничарите са ги вземали насила и са ги обучавали, а сега тая вещица сама си е подложила задника в услуга. В България няма забрана за желаещите да изучават майчиния си език. Никой никого не спира да учи турски, иврит, арменски, цигански и пр., ако ще и по цял ден. Обаче някой "демократ" настоява това да стане задължение и след време ще създаде закон, който да промени статута на българския език.

от гьонсурати в политиката, аман от такива предложения от хора владеещи устно френски

Без коментар към коментара ми по повод ... изучаване на турския език от... 29.05.2013 10:51 часа Г-н Местан, с цялото си уважение към теб, трябва да коментирам репликата ти, че България е в Европа и присъстват представителите на .... и т.н. Г-н Местан, защо не вземеш да се поразходиш и да видиш какво става в цитираните от теб Европейски страни. В тези страни никой не говори за читанки и учебници на Турски език в чантите на учениците. Живея в град с над 250 хиляди жители от турски произход, ела и виж как стоят нещата тук, пък тогаз говори от трибуната на Народното събрание (апропо, живея в този град от четвърт век). Ако на някой му е мъчно за майчиния език да си ходи в Родината, там дето този език е майчин. Тук в тази Европейска страна, такова нещо за което ти говориш Няма. А лек ти ден. ... и като допълнение, един многократно задаван и не само от мен въпрос. До кога управници и политиците в България, като Президент, Гл. прокурор, Наридно събрание и Конституционен съд, ще търпят една Противоконституционна партия като ДПС? Лек ден

Господинът ти Местан много добре знае как е в европейските страни и без да се разхожда из тях, макар че сигурно е обиколил доста от тях. Ама и той си има началници, които му поставят задачите за тук и той е длъжен поне да пробва почвата.

уважаеми по-голям БТР, не зная дали този Местан е наместен или местен, но съм убеден, че като е обикалял доста страни, не е разбрал нищо от това. И господин премиера ни е обиколил доста страни от Европа (и не Само) та и доста повече от този лидер на ДПС, но за съжаление си е останал един инж. пожарникар но с ниво - Премиер! Началниците на този не Българин и подобните на него, е единствен българсият народ, уважаеми БТР. Те са, тези дето не искат и не могат да го разберат...! Те са в Българския а не в Турския Парламент! За това, че такива дупЕтати и такава Противоконституционна партия, съществува в България сме виновни ние Бългаите. Лек ден.

Само че те са останали тука като завоеватели. Голяма грешка - да се остави труския беден народ и селяни и т.н. и т.н. е, след 100 г. елате ни вижте. Сега идват и други - да, те обичат Меркел, благодарни са на всички приютили се, с добри намерения са, лошото е, че след 100 г. техните внуци и правнуци изобщо няма да ги интересува това и пак ще са си мюсюлмани и пак ще са си отделени, а не както нас - а намерете ми кой е трак, грък, българин или славяни - няма такова нещо.

Хюсеин Хафъзов ДПС, интервю за един от водещите български вестници, 4 ноември 2014 "Аз принадлежа на великия турски народ и се гордея с историята на Великата Османска империя. България на три морета, че какъв повод за гордост е това, Османската империя пет века е била на 10 морета, а България 20 години на три, въобще няма база за сравнение. Аз самият съм пряк потомък на пророка Мохамед, Баязид Светкавицата и Сюлейман Великолепни, ето тези три имена ме изпълват с гордост, че съм част от великия турски народ" Хюсеин Хафъзов ДПС на митинг в Чорлу, Турция "Велик Турски народе. Тебе те очакват Родопите, Айтоското поле, Тракия , Лудогорието. Всичко това е твое, твоя територия"

а не за затвор! Нямя ли съд и прокуратура за такива отявлени антибългарски ДПСари?!!!

Ами въпросният Хафъзов страда от дефицит на интелигентност. Османската империя е разширила границите си единствено поради причина на многобройна армия и безгранична жестокост. Тя никъде не е внесла цивилизация както другите имперски нации, защото интелектуално и до днес са с векове зад нас и този Хафъзов напълно го доказва. По времето когато настъпват на Балканите, те нямат нищо, никаква култура и духовни постижения и досега са така. В новата им история има една единствена значима фигура и това е Ататюрк, чиято майка е от българските помашки села. Имат един Нобелов лауреат, но в днешно време тази награда се дава по-скоро по политически и други подобни причини, а не толкова за наистина ценностна литература.

Неоосманистите от антибългарската, антиевропейската, протурска ДПС не спряха да прокарват неоосманистките идеи на Ердоган и джудженцето Давотоглу. Единствения проблем в българската политика е ДПС, като минем през: - фалшифициране на избори! - настройване на българските граждани едни срещу други! - насаждане на етническа омраза! - мафиотски схеми от обръчи от фирми! - и стигнем до прокарване на ислямистки и протурски идеи! От ДПС си патят всички български граждани! Патят и политическите партии: БСП, ДСБ, ГЕРБ. Който се е събрал с ДПС, добро не е видял!

майчин език за хора, родени в България, техните майки са родени в България и майките на майките са родени в Бялгария .Жалко, че не просто един депутат, а един учител, сега депутат ,се турчее и е забравил своята родина.

През 70-те години в института имах колеги от така наречените малцинства. Тогава те се СТАРАЕХА ДА ГОВОРЯТ И ПИШАТ ПРАВИЛНО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, защото това е езикът на който се оформят ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ в страната. Шопския, влашкия, турския, циганския и др. "майчини езици" са само ДИАЛЕКТИ на които хората ВИНАГИ СВОБОДНО са си говорили, но на диалект не се преподават инженерни, правни и други науки, нито се издават документи в държавата. Защо господин Местан иска хората от малцинствата да не се образоват нормално на българския официален език- може би разчита на зависимостта на тези хора и незнанието им, ДПС ще им превежда и обяснява правилата в държавата, както на него му е изгодно. Малцинствени групи, които не разбират тази политика на ДПС трудно ще бъдат интегрирани в обществото, защото винаги ще им е нужен ПРЕВОДАЧ, а това е лошо и за малцинствата и за държавата.

по-полек с шопския и не го сравнявай с турския, че играе дървото по гърба ти! Я кажи, умнико, има ли други етнически по-чисти българи и български региони от шопите и шоплука?! Мери си приказките и заедно с умните ти думи не изсипвай и помия че нали знаеш приказка "И едно лайно стига та да рзвали цяла каца с мед"!

Мноого нагли тия маймуни от ДПС.

Майчиния език - при мама у дома трябва да си го учат ! Нагло т.рско племе ейййй !

Докога в България ще съществува нещо, което е забранено със закон по цял свят - партия на етническа и верска основа? ДПС трябва да се забрани!

До Мелиха-уважаема госпожо/господине видяхме вашата "правда" и "европейски "ценности,тези на ДПС по време на конгреса,когато това нещастно момче-Октай Енимехмедов беше по депесарски и европейски пребит,веднага след като беше неутрализиран от охраната.Такива може би не са всички в България с турско самосъзнание ,но т.нар.Ви елит от ДПС са абсолютни изроди и това се видя по ТВ от цял свят.И това ми било европейска партия!

а това нещастно момче какъв го търсеше там с оръжие в ръка не се прави на толерантен или на либерален ако ти опрат оръжие на челото ти ще се осреш

в къщи ако искат на танганайски да си говоря навън само български

В България няма турци! В България има потурчени Българи! Не на ЦРУ проекта наречен ДПС. ФАЩ иска да унищожи България и ДПС е един от инструментите!

Например в САЩ има от по цял свят граждани като им се зачита да си учат майчин език трябва да привлекат бая учители от различни държави

След като Местан омъжи дъщеря си за чист турчин и снимките на същата, облечена в шарени шалвари, обиколиха интернет пространството, що ли не вземе щастливият тъст да се изнесе на юг от река Резовска ?! Там ще се чувство по в свои води и той и младото семейство. Да взима и цялото ДПС със себе си.

Гледах снимките - повечето се бяха постарали да се облекат сносно, но като им погледнеш физиономиите и кривите глави, веднаха става ясно какви са.

МОЖЕЛО ЗНАЧИ И ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ ДА НАПРАВИ НЕЩО ХУБАВО ! Още мигам на парцали и не вярвам, но посоката ви е вярна, дано я следвате все по често!

Най-после нещо хубаво да се роди в българския парламент1 Да се забранят и новините на турски1 Кой иска турски език да се изучава в училищата да си ходи в турско, е го дего. Тук е родината България!!!!!!!!!!!!

Интересно в турция изучава ли се "майчин" български, арменски и гръцки езици? Местан и останалите "патриоти" действат разлагащо на държавата и трябва да бъдат разстреляни за тази си деструктивна дейност. За какъв майчин език става въпрос, когато тези хора живеят столетия на наша земя и имат неизвестен произход, във всеки случай не турски. В най-добрия случай са потомци на изнасилени от османлиите българки или потомци на потурчени българи. Бяла ханъма Босфора не е минала, това да се знае. А това, че местьо и медьо водят протурска политика с омански и емирски пари е подсъдно. Да отидат в турция, оман оае и там да водят проислямска пропаганда. Тази противоконституционна партия дпс трябва да бъде изтласкана от политическото пространство и зачеркната завинаги.

според спогодбата с Русия от Кавказ в Турция влизат всичките черкези. Около 600 000 остават в Анадола. Имат си черкезки език и клубове където се събират. 1930 Ататюрк им забранява тези права. Няма майчин, няма татков, дедов. Само на турски. Питах по-долу Мелиха да каже нещо за това, ама тя си мълчи като бит задник. И не са само черкезите на тоя хал в Турция.

Турците да си учат задължително турски само в Турция.България не е вилает на Турция.

Никакви пари за частни училища!Аз имам частен бизнес(произвеждам тояги за депутатите)Дайте ми пари от държавния бюджет?

Браво, господин Местан! Загубена е една малка битка, но победа ще има! Крайно време е българският парламент да приеме европейските ценности и да разреши изучаването на майчин език в училищата. Това е изконно право на всеки човек, дишащ въздуха на нашата майка Земя! Явно българия остава недоразвито умствено страна. Жалко, че депутатите се вслушаха в перверзните слова на пияния професор от Атака, който обижда турскоя народ в българия. Но ще дойде Видовден и правдата ще победи. Правдата е на страната на най-европейската и демократична партия ДПС и нейния ръководител-енциклопедист Лютви Местан.

а си си чиста турчееща се плиткоумна и нагла гювендия! Тези които ги наричат турци и туркини са честни и работливи хора, които както всички останали са пропищели от недоимъка и мизерията в които живеят и не се правят на наследници на "великите османлии"!

Преди да настояващ за изучаване на турски език в училищата, научи официалния български език. И България се пише с главна буква.

Мелиха, я да те питам - бе тия нашите черкези дето от ДПС ги броите за турци, там по вази в турско, разрешено ли е да изучават майчиния си черкезки? Щото Ататюрк майче още 1930 им забрани тия права и свободи? Що така по вази свободата е една, а тука някак си друга става? Тоя вашия Местан, ако не бе депутатин тука, сега щеше да е общак на някой строеж в Бурса, да бърка кал и да носи кирпич и никога нямаше да свари да оплоди две жени, че и сватби на чаветата да прави. Замисли се малко над това.

тъпа с промит мозък ДПСарски

Мелихо, дърво недоклатено, отиди в Германия, опитай да проведеш политика на налагане на "майчин" език там и виж баба ти Меркел, радетелката на европейските ценности какво ще ти отговори.

какъв х-й търсиш тук отиди в Турция и там да те охаждат на майчин език

Само едно ще ти кажа никой от малцинствата не иска да учи майчин език на това се уверих когато през целия ден виждам дъщерята на един проклет ДПСар по цялото време в махала говори на български език и също майка и прави забележки като говори на турски постояно гледат българска телевизия турска даже си нямат инсталирана това е една игра от тях за да ви затъпят още повече а те да се издигнат още по на високо

Мелихахахаха голям смях хахахаха!!!

Тая па ! Мелиха ! Свободна си да си заминеш у дома в Турция ,когато пожелаеш - не разбирам за какво се пънеш тука ...ов.о заспала !

Към Мелиха - Не бъркайте турския език с европейските ценности - те нямат нищо общо. Говоренето на майчин турски диалект също няма нищо общо с официалния език, било то български, турски, английски и т.н.

правилно мелиха загубена е една битка но не и воината крадливия българин забравя че ние също плащаме данаци в бг

Много интересно,Цял президент на САЩ не се е сетил да иска задължително обучение на майчин език(иврит) ,а наш Местанчо драпа и драпа и мисли ,че Ердо ще му даде захарче.

изучаването на майчиния цигански език, напр.? То няма циганска азбука. Какво ще правят по 4 часа? И да се забранят арабските надписи по магазини и бръснарници в центъра на София.

Ето ви една нагледна предизборна агитация.Така се събира,стряска потенциален гласоподавател. На никой от ДПС не му е до училище,майчин език и т.н.Мобилизира се само електорат. Ами ,ако беше минал закона откъде щяха да намерят учители по турски език за групите в детските градини??Ами начални учители по турски език и граматика за началните школа???Ами за средните??няма как да стане,защото по закон учителят трябва да има освен някакво висше образование(в случая турска фиология) ,но и ПЕДАГОГИЧЕСКИ профил в някой УН. на РБ!!А такива специалисти са не-повече от 100 човека в България.Панаира е прозрачен.Скачените съдове АТАКА и ДПС са прозрачни!!Но докато АТАКА ще се бори за кмет-кмет и половина в БГ,то ДПС с този ход си върза поне 35-40 кмета на малки или средни градове.

по турски език? Ами ще им изпратят такива като имамите, дето са религиозни лица у нас, но са на щат във външното министерство на Турция! Та и с необходимите им учители ще бъде така - школувани и добре обучени в антибългарска пропагнада и дейност лица, за назначаването на които не са важни педагогическите им знания и умения а тези в подривната им дейност срещу България!

ДПС и Местан са като червей в ябълка, все гризат и прояждат нашата страна. То е обяснимо, те са от етнос- исторически враг на България. Нека не забравяме че ДПС са творение на социалистите и винаги са били на власт с тяхна помощ.

ДПС-то е на път да поиска и Коран да се изучава в българското училище.

БЪЛГАРИЯ ще пребъде !Много скоро-до 1-2 год. продажните ни политици ще се облекат в раирани костюми

Че те турчетата и мангалчетата не знаят български бе. Говорят само майчин език. Да вземат да ги учат на български по 4 часа повече а не Местан дето май беше филилог по български, да иска да се учи турски и цигански.

дайте да си го кажем честно- турци в България няма. Това са турчеещи се мангали. Тях и в Турция не ги искат. Децата им не са в състояние да изкарат и осми клас. Едно дете иска малко внимание и почва да учи с желание. При тях има специална селекция- колкото и да го мъчиш не вдява нито математика нито език. И на центъра на Истанбул да го закараш пак тая си е. Такива са ги разселили турците навремето- черкези, кримски татари, батака на империята

На българските "турци" езика им по произход е българския и е по добре Местан да им обясни защо говорят турски. Законите на Османската империя много добре обясняват защо българите мюсулмани говорят турски. Не мога да си обясня защо толкова настояват с този турски да бъда смятани за второ качество хора.

Ама задължителен беше и западен език, пак не майчин.

англиискят е моеждународен език - използван за комуникаця от мнозинството популаця на тази планета. турскят не е, сущото се отнася за останалите езици на малцинствата които сущо логично биха могли да изявят претенции тяхнят език да буде изучаван задулжително. губи се логиката. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ако Турция беше в Австралия и не е имало 500 години турско робство съм съгласен с предложения от ДПС проект.

Докато България не стане мюсюлманска, ДПС ще продължава тихо и кротко ,без много шум да действа. Сякаш това не им е Родина.

Не мога да проумея какви дегенерати трябва да са тези драпащи за турския език-родили се в България,техните родители,баби ,дядовци също,учили в България и т.н.А милеят и дърпат към една чужда и мракобесна държава и култура.Такива утре и майка си и баща си ще продадат.В същото време има и много достойни от тях като Вежди Рашидов,които са по-достойни държавници български от някои с уж БГ имена-Данчо Ментата,Христо Бисеров,Д.Пеевски,Иво Инджев и т.н.

Да се предвидят наказания ако не се ползва задължително българският език във всички български публични администрации.