Пенсионни фондове: 19% по-висока пенсия с ”втори стълб”

За 40 г. стаж хора със заплата 800 лв. и осигуряващи се за втора пенсия в частен фонд, ще получават 19% по-голяма пенсия от тези, които са само в НОИ.

Обратно в новината

Коментари - Пенсионни фондове: 19% по-висока пенсия с ”втори стълб” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ми тикнаха един документ в ръцете през 2006 и ми казаха,ч е съм ДЛЪЖНА ДА ГО ПОДПИША. Тогавашния ми работодател си правил договорки на мой гръб с някой си. Този някой е частник с връзки, на който държавата му бута от нищотото в ръцете милиони. Е КАК ТАКА? Тва не е ли далавера. Далавера- и то голяма. Искам аз да си избера къде ще ми отиват парите!

кат си тъпа патка. а какво му пречи на твоя работодател и при сегашния закон да ти го навре като си толкоз дашна

Да си плащаш осигурителния рекет на частен фонд е хазарт. Те инвестират в акции и облигации, цените на които се очаква скоро (няколко месеца) да се сринат (като през 2008-ма). Освен това всяка година си дърпат 1% такса обслужване (след като дръпнат 5% при плащане). Освен в акции и облигации инвестират в ДЦК и депозити в банки. Тоест парите във фондовете се обезценяват от инфлацията.

Заплатите на "обслужващите" частните пенсионни фондове се движат от 2800 до 12 000 лв и са на роднински принцип!!?!?!!!Дойде ли време ТЕЗИ фондове да ИЗПЛАЩАТ пенсии: първо я са останали 1 или 2 ИЛИ сами ще искат приобщаване към НОИ!!! СЕГА никой не им търси сметка , а и самите фондове НЕ ПРЕСЛЕДВАТ НЕКОРЕКТНИ работодатели за "вноските"!!! Ето заради това РАБОТОДАТЕЛИТЕ са против събирането на ВСИЧКИ осигуровки н НОИ!!!Избор има всеки но НЕ ВСИЧКИ работници ГО ЗНАЯТ и разбират!!!!

Цитат: "Става въпрос за промените, които ще позволят прехвърляне на средства от пенсионните фондове към НОИ. Идеята се представя като предоставяне на правото на избор на хората къде да държат парите си, но по същество представлява промяна на философията на пенсионния модел в България. Защото на практика премахва втория стълб от пенсионната система и обезсмисля цялото й съществуване. Дори и в африканските държави подобна мащабна реформа се предшества от някакво обсъждане. Но тук става на тъмно. Невинното даваме на хората право на избор, всъщност е административна репресия от страна на държавата, тъй като задължава всички осигурени да декларират дали искат да останат в пенсионния фонд, който са избрали или парите им да отидат в общия бюджет на НОИ. С тази разлика, че тези средства няма да са индивидуални и няма да се наследяват, както е в случая с частните фондове. Всеки петокласник ще ви каже, че ако си избрал нещо и искаш да го промениш, ще трябва да поискаш новото, а ако не го направиш означава, че си избрал досегашната ситуация. В избора на ГЕРБ е точно обратното ако искаш да останеш при първоначалния си избор ще трябва да подадеш нарочна декларация - в едномесечен срок. Ако по някаква причина не го направиш (забравиш, не знаеш, пропуснеш срок), то административно държавата ще насочи осигуровките ти към общия кюп на НОИ, откъдето се плащат пенсиите на сегашните пенсионери. И за да е демократично всичко, веднъж попадналите от частен фонд осигурени лица, остават там до живот."

този въпрос,та да разберем че сме били експеримент на МВФ. Ос страните участващи в този експеримент Чехия,Унгария,Полша, Унгария и България,само ние сме останали. Пита се в задачата другите са по глупави от вас ли? Защо например Румъния не е участвала в този експеримент?

Вчера по БНР чух едно изказване на Калфин, което ме хвърли в потрес. Според неговите думи получаващите пенсия от фонд, ще получават 25% по-малка пенсия от НОИ ?! Повториха го поне два пъти, но дано аз да не съм разбрал правилно. Досега не съм чувал такова нещо, а някой от вас ?

Ха добрутро. Родените преди 1960 се осигуряват с 17.8% в НОИ и съответно ще получат 100% пенсията си от НОИ. Родените след тази дата се осигуряват с 12.8% в НОИ и с 5% в частен фонд. Затова образно казано ако човек роден 31 декември 1959 взема 300 лева от НОИ (100%), този роден на 1 януари 1960 ще вземе 72% = 216 лева от НОИ пропорционално на 12.8% дето е внасял там + каквото даде частния фонд.

Сега въпросът е дали частния пенсионне фонд ще може да покрия разликата от 84 лева? Според статията ще може да покрие 141 лева (19% отгоре на 300 лева пенсия = 357 лева) Това според статията. Според сухата статистика за 13 години в частните фондове има по 1800 лева на калпак, т.е. по 9 лева на месец (според пенсионните фондове ще живеете над 17 години след като се пенсионирате). Значи към момента имате 9 лева за 13 години, за 40 години да станат 30 лева преко сили, къде са 84 лева, къде са 19% (141 лева) за които се говори в статията.

кажат какви добри пенсии ще дадат през 2015 на минъорите. Това е повод да се похвалят за добро управление.Това да дрънкат за неща след 40 години е смехотворно.

Ако НОИ върне парите на хората обратно след като 2011 г ги събра може и да дадът добра добавка, естествено ако хората са се осигурявали.

Бе каквото и да си говорим аз до сега не видях един политик да каже: Ето аз ще дам пример и ще се прехвърляв НОИ. Нито министър нито политик, нито икономист, значи предлагат го като алтернатива(ама не за новите) на УПФ-тата ама никой от тия дето го предлагат не иска да отиде там. За какво повече говирм, само си упражняваме парвописа тука.

Да не са луди политиците та да ти кажат? Нали после тия от фондовете ще им скочат че правят агитация...

частните пенсионни фондове са същите крадци като банките. Със средствата от вложителите те играят комар по световните борси. Като правилата им са следните- ако направим печалби, вземаме такси и комисионни и за вложителя няма дивиденти, ако пък загубим всичко е на сметката на вложителя. Мислете му!

Те таксите и комисионните си ги вземат и в двата случая :)

Интересно ако г-жа Петкова утре трябва да работи някъде другаде, хипотетично да речем не е в този пенсионен фонд, къде би предпочела да си внася вноските :))) Бас хващам, че ще лобира за НОИ!!!

Колкото и Веждичката си получи двата милиона лева от КТБ.

Щом за една нощ комунистите като тези двамата станаха социалисти,защо не!!!

Охххх;о) Значи, когато се приватизират разни държавни фирми това се прави, защото "държавата е лош стопанин", но когато трябва да се вкарат едни пари в НОИ тогава "държавата дава право на избор" на гражданите.... Местане-Павле, само твоя екзактен наратив е в състояние да ни обясни нюанса - нали подкрепяте изменението;о))

Банките дават 3% лихва, доходността на тия фондове е 1%, Айде сага, обясни как добри стопанин на парите ни ги управлява така, че те носят по-малко приходи отколкото ако си седят в банка?

Ами доходността на тези фондове НЕ Е 1%!!! Доходността е средно 5-6%! Изключение беше 2008 г.!

Не е вярно. Средната годишна доходност на пенсионните фондове е 5.3%.

мерки,като предупреждава всеки да внимава.

МНОГО БОЛИ . КАТО ТИ ВЗИМАТ ЯЙЦЕ ОТ ОМЛЕТА , КОЙТО Е БЕЗПЛАТЕН , ОСИГУРЕН БАЛЪЦИ КОЙТО ДАЖЕ НЕ ЗАНАЯТ КЪДЕ И КОЙ ИМ КРАДЕ ПАТИТЕ !

Затова, че ме изтрихте и лъжете, че ми е обиден коментара се извинявам: Извинявам се на българската държава, която обвинявам в робовладелска практика. Извинявам се на онези, които не само че с нищо не допринесоха за доброто име не осигурителната система, но поддържаха милиони хора в мизерия! Извинявам се и на Дир.бг, които толкова много се страхуват да не се каже истината за парите за пенсии, че трият всичко, което може да натъжи някого с власт. Всеки компромис със свободата на словото показва, колко много са стъпалата към излизане от мизерията и до кога ще тънем в нея. Всички плащаме осигуровки, но когато се появи безогледен младеж като В.Горанов и посегне към чуждия труд не може човек да остане безучастен. Всички тези пенсионни фондове са недомислие/ за да не кажа истинската дума"грабеж"/, защото държавата си пълни гушата с изработеното, което е само част от заслуженото възнаграждение. До кога ще храним милиардери, а няма да имаме пари да водим достоен живот?

Ако пишеш обидни или нецензурни неща, е нормално да те изтрият. За каква свобода на словото претендираш? Никой не те спира да говориш каквото си искаш, но никой не ти е длъжен да ти осигурява място и публика, където да го правиш. Направи си собствен сайт или блог и говори там каквото искаш. Дир.бг не са ти длъжни да ти осигуряват място и публика. По твоята логика и националната телевизия ти ограничава личната свобода на словото, защото не те пуска да говориш в нейния ефир.

Защо не публикуваш или прочетеш онова, което някой нарича обида или нецензурно? Не е въпроса в Дир-а, много пъти съм ги защитавал. Лични нападки не съм отправил, а още повече обиди не съм си и помислил да пиша.

за сравнение в една европейска страна работника плаща 5.5% от заплатата си към 1ви стълб и 5% за втори. пенсиите обаче които те му плащат са 1:3. разликата е че частните пф са длъжни да носят възвръщаемост = осн лихв % +1. ако не могат или вносителят(фирмата за която работиш) доплаща или парите се вадят от този фонд и се слагат в друг.

Никой пенсионен фонд в нито една страна на тази планета не е длъжен да носи определена възвръщаемост! Няма как да стане! При положение, че тези фондове крадци играят с тези пари по фондовите борси и като се сринат индексите и пенсийте и те заминават.

и да и не. това как се инврстират ми е ясно затова аз съм избрал трета опция. но че такова правило има както и държава е факт :) факт е също че в повечето случаи фирмите вносители или сами си правят фонд и го управляват или доплащат

Та къде е проблемът? Правиш си задължителната вноска в НОИ, а втората задължителна избираш къде да отива - пак в НОИ, или в частен фонд. Никъде не видях, че задължително и двете вноски трябва да отидат в НОИ. Защо се лъже и се извъртат нещата, че имало национализация?! Аз се осигурявам за втора пенсия и фондът е коректен към мен - всяка година ми пращат извлечение с данни, колко е нараснал делът ми. Доходността в момента е по-висока от лихвите по депозитите в банките.

кой контролира дали е така? Мадоф същи показвал на хартия главозамайващи цифри за възвръщаемост

Ако държавата фалира,няма да я има основната пенсия...НО ще живеете от тая допълнителната ,дето ще е 19% по голяма от нулата.

То няма пенсии за сегашните пенсионери,а какво остава за хората,които тепърва ще внасят за пенсия и да чакат да си получат заделеното :)? Аз въобще се чудя до 10г. дали ще я има тази държава,а те ми говорят за 40г. стаж и 19% увеличение.С тези темпове на инфлация сигурно,когато се пенсионирам пенсията ми може да е под 10лв. към днешна дата. Господа управляващи - кой разумен човек инвестира в пустиня?Вие направихте тази страна на един гол кър,а сега ни зарибявате с празни обещания.Поне в това отношение ви бива :).

Представи си пък, че вземеш и доживееш след 40 години в тази държава. Тогава ще рИвеш, че някой е длъжен да ти даде пенсия, нищо че не си внесъл и лев. Такъв ви е манталитетът - на вас всички са ви длъжни, за вас всичко е глупост и простотия, вие не сте длъжни за нищо.

Нали държавата била лош стопанин... защо сега искате да стопанисвате парите ни, бе герберундели-депесари!?!?

Ако тия от Доверие искат да си запазя партидата при тях да ме УБЕДЯТ! Да ми дадат гаранции! Личните им и вътрешни проблеми въобще не ме интересуват. Да извадят банкови гаранции, сметки, дкц и всичко друго - пълен отчет да дадат какво правят с парите на хората вече 15 години. И логичния въпрос, който някой зададе - дали пък няма да се окаже, че парите по тия фондове вече ги няма има и логичен отговор - МНОГО ЯСНО че ги няма.

за сега на мен не ми е ясно дали ги има или ги няма но ми е ясно че в годишното писмо получавам цифра за натрупана до момента сума, и друга сума за удържана такса за обслужване ... няма цифра която да показва лихва или дивидент

друг е въпроса че от ной и това не получавам .. .... а защо давам ? вероятно за да не ме глобят не за да съм осигурен значи държавата с нелоялните закони които си измисля ограбва трудъ ми

Абе къде ми изчезна онова писание за американската агенция за гарантиране на частните пенсионни фондове? (Pension Benefit Guaranty Corporation)

Да обложим богатите с по-високи данъци, за да вземем от тях. Те и държавата са ни длъжни. Откъде накъде те ще получават високи заплати и ще получават после високи пенсии. Може да не сме образовани, да ни мързи да учим, да не сме квалифицирани, но те са длъжни да ни дават. И ние имаме нужди. Ние може да не се осигуряваме, но те са длъжни да се грижат за нас.

младите с тия комунистически номера. Сега никой не мисли за бедните,и от лява и от дясно гледат само как да свият нещо...Не им пречи нито индивидуална партида,нито общ кюп.

вземи от шефа на БНБ искоров си се казваше че май 90000 лв.месечна заплатка му е доста

Стига бе :) Плосък данък има като правило само в маймунските страни. А Чехия и Исландия са изключение.....

Е нали и аз това казвам, дедо. Да обложим богатите с по-високи данъци, че да има пари за нас. Те на богатите парите така им падат от небето, без да работят. Ние трябва да си вземем от тях нашето. Те са ни длъжни. Откъде накъде ние и те ще пламе еднакви данъци!? То вярно, че е еднакво само като процент, но не и като сума, ама ние пак считаме, че не е справедливо. Те трябва да плащат повече, защото са ни длъжни.

Гледам си годишното извлечение от УПФ към 29.04.2014 г. - сумата е прилична, много прилична! И не - няма да я сложа в "солидарния кюп";о))

Ти си знаеш...

Аааа, ЗАСЕГА никой не ме кара! Както и никой не ме пита, когато започна да ми влага 5 % от парите за пенсия в УПФ!!! Но държавицата е мафиотска и не се знае чий мафиотски интерес ще "изиска" преместването ми от УПФ в НОИ или където там му е удобно на поредния мафиот, облечен в държавна власт!!

колко е 19% от неизвестно число .... искам закона да е ясно написан да се спазва и да не се променя пред ден два

на опашатите лъжи? Какво могат да ти кажат?

Проблемът :) От една страна има едни айдуци от офшорни и не офшорни фондове от рода на Кюлевци и василевци, дето могат да прилапат париците за пенсиите. От друга страна има едни други, които искат да прилапат личните парици за пенсия и да ги турят в общия кюп с обещанието да вземе човек гарантирано поне малка част от от тях като пенсия... Пример: Ако човек е внесъл 50 000 в частен фонд и като пенсионер успее да ползва 20000 от тях, тогава 30000 ги краде НОИ . Заплахата е че за да не ти откраднат всичките 50000 от частния фонд, съгласи се да ти крадат поне по- голямата част :)))))))

В НОИ и частните фондове ще има ли коледни бонуси? И от кои пари са им заплатите и бонусите? Аз няма да внасям повече .Не вярвам на тия пирамиди.

Не бе, те заплати не трябва да си плащат, а офис, компютри, софтуер и прочие трябва да си ги платят с лични средства, защото се занимават с това понеже им е хоби :))) Хайде, стига смешки, моля! Разбира се, че тези разходи се правят от приходите. Разходите са 1-1.5% от набраните суми. Вие как мислите - в НОИ тези неща безплатно ли стават? Там не получават ли заплати? Нямат ли офиси и компютри?

Разходите като са 1-1.5% защо ми прибират 5% за управление?

ама щом в интервю за 24 часа казва че след като им се наложи да плащат сами ще искат национализация...

Никакви частни пенсионни фондове, ЛЕЛЕ ПЪК ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ. Една криза като през 1996-97г. и пенсионерите ще пият по една студена вода. Това е далаверата на частните пенсионни фондове

Истината е, че където и да си сложиш парите,те ще бъдат откраднати.... в банки, фондове , имоти, в къщи. Няма спасение от бездънния търбух на българската мафия

а 40 г. стаж хора със заплата 800 лв. и осигуряващи се за втора пенсия в частен фонд, ще получават 19% по-голяма пенсия от тези, които са само в НОИ. сметката е закръчмаря 401222=10560 лв. 1. колко трябва да живея лед пенсия за да си ги получа обратно 2. къде ще идат лихвичките на тея пари 3. колко ще е пенсията когато се пенсионирам за да се радвам на процентите

защо просто не го направим да е честно и просто????? докато работим да си внасяме в избрана от нас банка или фонд а като дойде време за пенсия да ни попитат за внесеното как го желаем веднага в брой или на вноски също да получим и лихвичките ... евентуален дивидент ако тези на които сме дали пари за да работят не са много тъпи и да са ги изхарчили

ще живеят?

Ами нали точно това са частните пенсионни фондове. Въпросните "лихвични" са доходността, която фондът е постигнал от инвестирането на събраните пари. В сайта на всеки един фонд има информация за постигната доходност, и тази информация се актуализира ежедневно. Май не сте много наясно с темата.

След 40г. /ако сме оживели/вече ще сме ушили шалварите и ще вием пред НС, че някой е прибрал парите ни от ЧПФондове.

Частен пенсионен фонд не можел да фалира, защото парите били в "банка попечител"! И в банката-попечител да вярвам ли, че парите си стоят ей така подредени по рафтовете в трезора? И че банка не може да фалира също така, особено след панаира с КТБ!?

КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ, СЛЕД КАТО НИ СЕ ДАВА ПРАВО НА ИЗБОР? ВЪПРОСЪТ Е ДА НАПРАВИМ ИНФОРМИРАН ИЗБОР, Т.Е. ДА ИМАМЕ АДЕКВАТНА ИНФОРМАЦИЯ И ЗА ДВАТА ВАРИАНТА, А НЕ В НЯКАКВИ "ЕКСПЕРТИ" ДА НИ ОБЛЪЧВАТ В ЩОУТО НА СЛАВИ И В Т.Н.

Явно за теб експерти са само Б.Б., Цв. Цв. и Мента Стоянова

да събираме 40 години парите им за пенсия...и тогава те ще получат 19 % повече от държавната. Стига бе...след 40 години..,егати математиците са тия..гении.

дето собственика им даже офис няма тръгнали да мислят за хората:)Абе ако НОИ предложи по-добри условия от вас,въведе лични партиди и гарантира парите със закон от вас за 2 дни само пух и перушина ще остане и офшорка:)))))

Факта,че толкова упорито са се захванали с тая промяна,въпреки,че има толкова много по-важни неща в държавата,доказва,че вече са измислили новата схема подобна на КТБ.И тия пари ще бъдат откраднати и виновни и наказани няма да има!

ИСТИНАТА Е, ЧЕ И В ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ПАРИТЕ НИ НЕ СА ГАРАНТИРАНИ. ТОВА С ИНДИВИДУАЛНИТЕ ПАРТИДИ Е СПЕКУЛАЦИЯ, ЗАЩОТО С НАШИТЕ ПАРИ СЕ "ИНВЕСТИРА" НЯКЪДЕ И НЕ САМО НЕ СЕ ГАРАНТИРА ДОХОДОНОСТ, НО И НЕ Е ЯСНО КАКВО ТОЧНО ЩЕ НИ ИЗПЛАЩАТ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ.

Въх :) Горките хамериканци, дето разчитат на частни пенсионни фондове :) В САЩ - гаранционнага агенция - PBGC е платила през 2010, $5.6 милиарда за нарушени пенсионни планове от пенсионни фондов. Това е смешно малък дял от пенсиите..... PBGC гарантира макс до $54 000 годишна пенсия :))))))

Фонд, разбира е, че "не може да фалира"! Фонд може само да обяви, че вместо 400 лв. пенсия ще плаща 50... :) защото НЕ МОЖЕ да плаща повече... :) И тогава държавата ще прехвърли "активите"(обезценени) му в НОИ и НИЕ , данъкоплатците ПАК ще платим масрафа... нима 2010 г. не стана точно така? Егати мошениците

А, и ще реват, че ги национализират... :)

Това което казваш е 100% истината и това е начина по който работи НОИ заради принципа на солидарност. Фонда не работи така, той не може да каже колко ще ти плаща, но може да ти каже колко пари имаш в твоята партида и сам да си направиш сметка точно до стотинка колко пари ще вземеш от тях. Парите на фонда са в ДЦК, за да се обезценят трябва държавата да фалира. НОИ 2010г прибра партиди по ППФ по много обективна причина - на миньори и др. които се осигуряват така не им достигаха пари по партидите защото: 1. Процента не беше 5% през цялото време а доста по-нисък 2. Голяма част от хората не се осигуряваха на пълните си доходи 3. Работодателите пропускаха да вкарват пари в тези фондове. 4. Реално системата работеше само 10тина години, а НОИ от 50-60г. Да не говорим че точно за миньорите някой работодатели да не им споменавам имената си направиха частни пенсионни фондове и осигуряват всички работници там. Е, ако те се управляват по начина който си мисля и се помпат с изкупуване на собствената си печалба дупе да им е яко на тези фондове и осигурените там.

Тия двамата барабар с Йордан Христосков когато ядоха кебапчетата не ревяха, а сега "риват".....

Много е просто. Аз например от 8 години си спестявам по сто лева всеки месец и веднъж в годината пътувам до Австрия и си ги внасям на ръка в доларова сметка там. Чисто и просто. Хич не ми пука , че лихвата била ниска. Който иска големи лихви, да ходи в КТБ или подобните на нея български банки.

ТОВА НЕ ТИ ОТМЕНЯ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДОБРОВОЛНО ДА СЕ ОСИГУРЯВАШ И В ПЕНСИОНЕН ФОНД

биеш път до Австрия, само за да се оставиш австрийци да ти откраднат парите. Имай предвид, че данък лихва там е 25%. Нарича се KEST kapitalertrag steuer. Добър път!

Пенсионни фондове: 19% по-висока пенсия с втори стълб Българина , трябва да знае , че по-високата доходност води и до по-голям риск за парите им. Това не означава , че трябва да анатемосваме частните фондове и да казваме , че там парите могат да изчезнат.Доказано е в историята , че по-лош стопанин от държавата няма.

Не е задължително по-високата пенсия да означава по-висок риск. Забравяте, че НИО плаща и социални, и инвалидни пенсии, за които никакви вноски не са правени. Тези пари се вземат от вноските на работещите, респективно работещите получават по-малко, отколкото заслужават вноските им. Също така има голяма група работещи, които са на минимална заплата, вноските от която са много ниски, а те не поркиват минималната пенсия (т.е. минималните пенсии също се дотират от вноските на тези, осигуряващи се на по-вискоки суми). Да не говорим за земеделските производители, които се осигуряват само на 240 лв (т.е. даже по-малко и от хората на минимална заплата), но също получават поне минимална пенсия (т.е. доста повече, отколкото са внасяли).

Тия пенсии се плащат от бюджета, а не от вноските на хората.Нали бюджета доплаща в НОИ,какви глупости говориш???

... Пенсионните фондове по закон са задължени 90% (ако не ме лъже паметта) от набраните суми да ги инвестират в нискорискови инструменти (напр. ДЦК), т.е. няма как портфейлите на пенсионните фондове да са рискови, освен ако не са нарушили закона. Затова си има КФН, която получава ежедневна информация от пенсионнните фондове. Разбира се, ако има зла умисъл, всичко може да се заобиколи и измами, но то ако разсъждаваме от такава гледна точка, трябва да не разчитаме на нищо и на никого и да се разплащаме само с налично злато или със суровини и материали, които да си държим на склад в задния двор :)))

На колкото по-голяма сума се осигурява човек, толкова по-голяма полза има за него това да е в частен пенсионен фонд и обратно. Това е така, понеже в частните фондове принципът е с индивидуална партида и капиталово натрупване, т.е. вашите пари са си ваши и не отиват за плащане на пенсиите на други хора. А в НОИ принципът е солидарен - т.е. всички събрани вноски отиват в общ кюп, от който солидарно се плащат пенсиите на всички. Това, разбира се, не означава, че всички получават от този кюп поравно, но пък тези с ниските пенсии (в т.ч. и социални и инвалидни пенсии), които не са имали вноски за тези пенсии (или не са имали достатъчно високи вноски, съотвтестващи на получаваните от тях пенсии), получават пари от вноските на тези с високите вноски. Съответно тези с високите вноски, които са се осигурявали на високи суми, получават по-малко отколкото заслужават техните високи вноски. При частните фондове такъв проблем няма, тъй като всеки получава точно толкова, колкото е внасял.

НЕОБХОДИМО Е ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ ИНСТИТУЦИИ ,ЗАЩИТАВЯЙКИ ЕДНАТА ИЛИ ДРУГАТА ТЕЗА, ДА ИМ ОТТДЕЛЯТ 4-5 ЧАСА ЗА НАЦИОНАЛЕ ЕФИР И ДА НИ ОБЯСНЯТ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ,А НЕ ДА НИ ДАВАТ ГЛУПОСТИ ОТ ТИПА НА БИГ БРАДЪРИ ИЛИ ДРУГИ БЕЗПОЛЕЗНИ ЗА ОБЩЕСТВОТО ПРЕДАВАНИЯ. ТРЯБВА ДА ИМА ДИСКУСИЯ И РАЗЯСНИТЕЛНИ ПРИДАВАНЯ,А НЕ - ТОЗИ ЕДНО КАЗАЛ,ОНИЯ ДРУГО , И НА ККРАЯ ДА СИ ИЗМИЯТ РЪЦЕТЕ КАВАЙКИ - АМИ ДА СТЕ РАЗБРАЛИ,БЕ....ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. ТУК ТРЯБВА ИНИЦИАТИВА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ,А НЕ САМО ДА ДА НИ ПОДХВЪРЛЯТ ИНФОРМАЦИЯ И ДА СИ ПРАВЯТ РЕЙТИНГ НА ПРЕДАВАНИЯТА !!!!! ЗА ТЯХ И ДЮШЕШ КОГАТО ПОДОБНИ ИНФОРМАЦИИ РАЗДЕЛЯТ ХОРАТА НА ДОБРИ И ЛОШИ,НА ЧЕРВЕНИ И СИНИ , КОМУНИСТИ И ДИМОКРАТИ И Т.Н. И КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ВСИЧКО ТОВА ??? СИГУРНО Е , НИЕ,ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА - НЕ!!

Този така наречен втори стълб е измислен за обогатяване на някои "наши" хора! Назначени фондове, както и назначени бизнесмени, това е България! Сега олигарсите се посблъскаха малко, но никой не говори тези фондове да са доброволни! Който иска да внася, а не задължително да му се вземат парите с които фондовете ще се изхранват!

Питам се, така и така никой в нашата държава като не знае и не е компетентен, или няма опит, какво лошо има да "прекопират" вече работеща система. Всичко е възможо - дали да се преместят парите към НОИ, дали да се върнат обратно, ако за това има политическо желание и консенсус, а не зад тази луда идея да прозира възможността за ограбване на частните пенсионни фондове. Колко години още трябва да минат за да се нааправи тип дебитна карта с осигурителен номер на всяко лиц, така както е на запад и всеки гражданин да си имс своя социална/осигирителна сметка, в която да се трупат тези спестени пари? Или така е по-лесно за държавната администрация - айде в кюпа, а после харчат безотчетно на поразия, като с нашите пари плащат помощи за онази низвергната група от лешояди, за които това е форма на съществуване и бизнес!

сестра ми живее вече 14 години в Америка. Там е точно така както предлагам. Може и да не вярваш, но тя си знае парите, а ние с тебе не ги знаем. Тя ще получи една много добра пенсия, но ние с тебе - не.

Никакви частни пенсионни фондове, ЛЕЛЕ ПЪК ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ. Една криза като през 1998г. и пенсионерите ще пият по една студена вода. Това е далаверата на частните пенсионни фондове. Примерът със сестра Ви е неудачен, защото при нея става с долари - световна валута, а при нас е левова. Малко съм неясен, но времето е пари.

Поздравления за ГЕРБ. Страхотно решение. Защо платените клакьори на ПОД не кажат какъв е размера на таксите, които дружествата взимат от осигурителните вноски на осигурените лица. Нали много им е мъчно за тези лица. Нека кажат какви заплати взимат работещите в тези дружества, особено тези които непрекъснато са по телевизионните екрани.Могат ли да кажат как ще изчисляват пенсиите на тези лица и по актюерски проучвания, какви пенсии ще отпуснат. Акак ли са инвестирани парите?????????

Успех със заплатите, аз лично не бих се надявал. Процента е от 2% до 5% от вноските на осигурените - ако това е проблема да се промени закона в тази му част, но явно не е щом правителството стреля в тотално различна посока. Парите са инвестирани по портфейл определен от КФН и проверяван всекидневно от същата КФН. Основно 60% в ДЦК, за да фалира фонда трябва да фалира държавата и това ще ви е последна грижа. Актюерите с какво се занимавт не мога да ви кажа точно не съм запознат но все си мисля че ще преценят по-точно от НОИ защото НОИ не може да си познае бюджета от тази за следващата година последните 20 години. Не бих се надявал на точна информация от тях.

Имам известна сума в един фонд.Не е голяма,не е и малка.После ''доброволно'' се преместих в друг..След десетилетия,като се пенсионирам(евентуално),най-вероятно хич няма да се сетя и търся парите от първия фонд..И к'во става с тези пари?И такива като мен сигурно са хиляди..Кажете,другари ''честни'' частници

Щом имате пари във вашата партида те си остават там докато не дойде момент за пенсиониране. След като си оправите документите в НОИ трябвада отидете в ЧПФ и да си ги изтеглите, разсрочите или там каквото си решите. Ако "забравите" парите пак са си там и се увеличават. Ако вие не си ги потърсите вашите наследници ще могат да разполагат с тях когато се сетят естествено. Но това е в сферата на комичното, реално би трябвало всяка година да получавате извлечение на посочения от Вас адрес за кореспонденция. Ако ли не - посетете фонда и проверете адресните данни за да може да си получавате информацията на коректно.

но аз като отидох до един много голям фонд за да си ги проверя, се оказа, че няма нищо събрано, защото голямата инфалция 96-97 година ги е довела до 17 лева. И още 20 години да работя, надали вторият стълб ще ми осигури +19%.

Вярно е,че ме информират за сумата най-коректно.Все пак ,най-верятно ще им ги харижа,така да се каже...

Добре е да чуеш двамата потърпевши от честните фондове дето се обадиха в ефира на нюз 7 тази сутрин. Те казаха и имената на фондовете.

Логичен въпрос: дали частните фондове не се страхуват защото, ако хората поискат да си прехвърлят партидите, да се окаже че парите им ги няма?

Ау, как можахте да си го помислите?! Абсолютно невъзможно - контролирани са от КФН толкова строго, отколкото Искров контролираше КТБ!

Даже много" по-строго".

Хммм... Права си за контрола от т.нар. комисии, агенции и т.н. "контролни и регулаторни държавни органи", НО не виждам нито Искров да си е подал оставката, нито някой усилено да му я иска! Което пак повдига основния въпрос - вършат ли си изобщо работата тези органи? Върши ли си работата прокуратурата, съда? И тъй като очевадно не я вършат - за какво ги хрантутим?!

Какво да каже един директор на частен фонд, който се "храни" от парите на осигуряващите се? Ами разбира се ще обещае високи пенсии, както КТБ обещаваше високи лихви.

Е то и НОИ обещава всичко да е наред ама нещо не им се получава. Гара разпределителна е с бюджет десетки милиони, те да не идват от въздуха.

НОИ си е държавата, а тя си харчи толкова, колкото си харчи - бюджет. Сега заедно с харчовете на държавата плащаме и разходите (знае ли някой какви) на няколко частни фонда, с неясни и съмнителни действия по отношение на парите. Знаете ли, че се изплащат за това да се привлече осигуряващ се към някой фонд? От къде и защо фондовете ги плащат тези пари?