Непознатият Афганистан - преди съветските танкове и талибаните (снимки)

В продължение на четири десетилетия - от 30-те до 70-те години на XX век, Кабул е известен като "Париж на Централна Азия"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дяволе, ето ТАКА се чете евангелието!

Смятам, че така представена историята на Афганистан е тенденциозна, непълна и подвеждаща. Когато се публикуват текстове с историческо съдържание, авторът трябва добре да се запознае с темата и да я обхване цялостно.

Светския режим свършва след като си тръгват руснаците, а не заради тяхната намеса. А те си тръгват заради въоръжаването на талибаните от САЩ.

Демокрация да има...

Лъжи и дезинформация! Та нали след преврата срещу демократично избраното правителство в Кабул, подкрепян от американците започна гражданската война и разрухата. Руснаците бяха поканени от законното правителство, за да защитят реда, който не се харесваше на САЩ, Дира, проверявайте си информацията!

мдааа, ръшките щом са намесени следва мазало...Сирия, Афганистан, Либия....

Очакваме скоро и статия Сирия преди руските "нашественици" и талибаните... Да ви пикая на лъжливата пропаганда. Навсякъде преди да се намеси запада беше спокойно и хората живееха щастливо.

Ха сега напишете една такава статия и за Иран. Ама за да не ви е трудно в съченяването на измислени истории като тази кой за какво е виновен , може директно да гледате началото на филма АРГО (американски е !) Ясно и кратко, кой е направил преварата и как се е стигнало след това до Иранската революция. И така десетилетия след десетилетия все разпалване на конфликти с уж добри намерения

Статията е копи петст от някой американски сайт за дезинформация. Истината е, че Афганистан се модернизира най много по времето на така наречената съветска окупация. И те не бяха победени, а просто идеологията и държавата която представляваха започна да се разпада.

Да го кажа, защото пропагандата все повече прекалява. Описаният Афганистан е до 1973-та година. И вината да изчезне е на англосаксите. Просто са разбрали, че краля няма намерение да харизва ресурсите на страната си според колониалната практика - да се заплаща 1/10 от действитрелната цена на местните. И му спретват преврат. И се почва това, което се почва. Съветските войски влизат чак 1979-та година. След 6 години постояни размирици и на практика гражданска война. Повтарям - СССР се намесва във вече течащата шеста година гражданска война. Пред Брежнев и Косигин е стояла свободата и правото на избор да вкарат войски в Афганистан и да се опитат да озаптят нещата там или да наблюдават как им подпалват Средна Азия - или по конкретно Узбекистан, който в този момент е част от СССР. Избрали са първото. И са въвели ред, въпреки противодействието на САЩ. Ако сметнете жертвите във войните последвали разпада на СССР, нещо жертвите им в Афганистан влизат в закръгленията. След което предателя Горбачов намери правилната риторика да оправдае предателството си. И все пак - когато войските на СССР напускат Афганистан, оставят страната с множество новопостроени училища, пътища и болници. А за да направят гадно на СССР, САЩ почват да рзиграват ислямската кауза. А я разиграват, защото не искат те да плащат "бъзикането" на СССР, а да го плаща някой друг. Единствените будали дето са се намерили са моллите от Саудитска Арабия. Само, че те финансират възхода на ислаяма. Та ако цитираме другаря Сухов "Изтока е тънбка работа!"

Краят на светския и развиващ се Афганистан не е свързан със събитията през 1979 г., а датира от много преди това - 17 юли 1973 г., когато братовчедът Мухаммед Дауд на тогавашния шах Захир го сваля с военен преврат, опразва монархията и самопровъзгласявайки се за президент на новообявената република узурпира властта. Убиецът на него и 18 членове на семейството му при следващия военен преврат на 27 април 1978 г. тогава армейски капитан (впоследствие дослужил до генерал-лейтенант) Имамуддин, от 1992-ра г. и до ден днешен живее в Норвегия със статут на политическо убежище. Никой и досега не е подемал инициатива за привличането му под отговорност, напр. пред трибунала за извършени военни престъпления в Хага или където и да било другаде ..

Сега очаквам да видя и Либия по времето на Кадафи и след тъй наречената цветна революция. От най-богатата страна в Африка до упадъка в момента!

Покажете Афганистан след тръгването на руснаците и сега... едното е нормална страна, а другото - ясно какво.

Америка за България е развързала кесията пак за безработни и безпринципни журналисти и историци. Така и така никой нормален човек няма да приеме насериозно статията, а дебилите са си дебили и без нея, хубаво е, че влизат парички в България. Парите не миришат.

Статията е писана от и за идиоти. Всичко е изкривено и невярно. Не знам дали Кабул е париличал на Париж, но със сигурност сега Париж прилича на Кабул.

С юмрука напред и да доведем делото на Великия Съветски сьюз за унищожаването на демокрацията в Афганистан и до нашната родина. Бойко Рашков с шестте милиона ,спечелени от държавна заплата да сложи бурки и на нашите жени!

Там където е стъпил американския ботуш, трева не никне.

Колко паре приведоха на автора и на сайта от "Америка за България" ;)

СССР е поканен от правителството на Афганистан. СССР за 10 години построи десетки болници и училища,подготви кадри за Афганистан. Самите афганци винаги са говорили с уважение за руснаците. САЩ създадоха ал каида, субсизираща и въоръжаваха пущуните(талибан), да правят сечено на СССР. Това с американските инвестиции е безсрамна лъжа. Влагали са в трафик на хашиш. 20 години САЩ що диреха там!? Колко училища построиха, колко болници, колко висшисти подготвиха за своя сметка!? Автора е де.ил.

Колкото ние поканихме СССР на 9 септември

да. личи си дупката в образованието последните 30 години. СССР влизат тук във вражеска държава, член на Оста. И само триковете на 'партизаните' ни спасяват от тотално разпарчетосване. Ако американците бяха дали няколко милиона жертви щяха да ни владеят те.

Американски приятел може да бъде само този, дето им подарява млрди, а те хвърлят трохички. Пакостите на САЩ - Виетнам, Арабската пролет , Либия, Сирия , Ливан , Йемен, Афганистан, Югославия, Украйна, Судан, Алкайда, ИДИЛ, Венецуела и куп двойни стандарти,

Поне половината от споменатите са разсипани от твоите друзя, не от САЩ

Много удобно прескачате от американските инвестиции към съветската военна интервенция, пропускайки съветските инвестиции и това че съветската интервенция е защоито руснаците се хващат на американска провокация, че ако не влязат те, американците ще влязат... Това последното не е никаква тайна, Кисинджър отдавна си го е признал, преди 11-ти септември, ако беше след това едва ли щеше да каже (по памет) "Какво са малко средновековни ислямисти пред това да събориш съветската империя"...

ами пропускате най-големия факт,всички успокоителни,упойки за операций и зъболекари са на базата на опиума,милиярден световен бизнес,а кой държи всички фармацевтични компаний,чичо Моше,кой държи парите на братята американци с федералния резерв и всички банки,пак чичо Моше,фармацевтичния интерес контролира планетата в момента

Няма господар на света

Лъжливи отрепки! Добре, че достъпа до свободна информация днес е лесен.

Талибани, руски войски, американски инвестиции = наркокартели, самоубийствени атентати, аос и мизерия... Баси...

То в Кабул само Айфелова кула дето е липсвало. ..Даа, ама пък Париж заприлича на Кабул!?

Абе, верно, защо като отвориха границите 89-та година и ние верните русофили не се натискахме пред руското посолство за визи и с огнена диря да заминаваме в тази райска държава? Ех, какъв неудобен въпрос!!!

Няма да получиш отговор, защото той е ясен. Да не говорим, че в този форум гравитират глави, пълни с червени петолъчки. Не са много, но дразнят.

Не са много, ама много пишат. Къде само с големи букви, къде болдвани ;)

Ние вече ядохме попарата на союз нерашимий и ставай страна агромная и не искаме от това светло бъдеще, дето го чакахме ли чакахме. Да си го сърбат малкото останали държави заедно с ушанките, докато се научат, че руския ботуш превръща всичко в пустиня, а ако завладеят Сахара до 3 месеца ще внасят пясък поради песок дефицит. Велика страна, кво да се прави ха ха...

утко шлапава! Руски войник и руска база да си видял тука? А какъв го дирят кроваристанците тука??

Че то беше пълно! Даже и ядрени глави имахме. Слава Богу ги изтритахме!

днес е ден на наглата лъжа в дирника... СССР не е имал никъде извън свои бази ядрени глави. В България само откачен близач на американския слон, може да твърди за бази и за ядрено оръжие тук...

А защо всички тези страни се бият да имат влияние в Афганистан? Афганистан е най-големия производител на опиум (красиви полета от мак) Афганистан е един от лидерите в производство на хашиш. Публична тайна е, че горе-споменатите продукти изхранват много правителства!

Контрол над Пътя на коприната и ценни подземни богатства.

Абе, руски роби, каманизма от великата русия как дойде при нас; С избори или с бой? Руската кочина опустошава всичко след себе си. В рая на путкин още нямат канализация, пътища, свобода и свободния вече Ганьо не иска да ходи в рая на путкин, а в лошия запад, ама иначе люби русия отдалеко. Баси лицемерите са Ганчовците балканчовците.

Чак сега разбрах защо Афганистан е така опустошен: америка е инвестирала средства. Те инвестираха и в ноухау в бивша Югославия, която вече дори не съществува на картата...

Много обичам нашите братя американците ! Трябва да сме с тях и да изпълняваме каквото ни заповядат, аз например често им правя свирки защото така ми заповядват, обичам да са лоши с мене !

Това е долнопробна лъжа! Ние обичаме алкохолицте и тяхните мамаши, дето по цял сват въртят една индустрия!

Пример за руско "приятелство" Куба, Сирия, С. Корея, Монголия, Венецуела, Афганистан, Източна Европа, Иран, Виетнам. Пример за приятелство със САЩ Япония, Ю. Корея, Австралия, Канада, Западна Европа, Израел. Има ли смисъл от коментар?

Няма

Ами който дръзне да се сприятели с Русия бива моментално смазван икономически от фащ и лакеите му, сред които и България. Тези, които си изброил си плащат рекета във вид покупка на оръжие и не ги закачат. Бедните като Украина лапат бахура. Я пак ,за приятелството със САЩ - Либия, Ирак, Виетнам, Судан, Йемен, Сирия

Пич, нещо бъркаш за Австралия и Нова Зеландия - там американците нямат никаква намеса - онези са част от Commonwealth, тоест британската корона. Както и Канада - затова са добре устроени държави, в които се живее прекрасно.

Живеят прилично там, защото Индия , Пакистан и другите бивши английски колонии живеят в разруха. Трябва да се поддържа една шепа добре живеещи, за да не стане революцията. Иначе нямаше да живеят добре и те.

Да и не съвсем - за пример вземи Пакистан: в половината държава е имало британци, а в другата половина - не. Затова едната е по-развита. А там, където сеят американски капитал, никнат войни.

Ко рьечи?

Явно писачът на тази статия изобщо не познава историята на Афганистан, или съзнателно лъже. Има един много хубав филм на Арте - немско-френската телевизия, която няма как да обвиня в "комунистическа" зависимост, макар, че веднага ще има 2-3 трола да ми обяснят, че Арте са "комунисти". Та, в този документален филм, с интервюта показват, че именно благодарение на съветското влияние, Афганистан става светска държава. Но това е така в Кабул и други големи градове. В планините, религиозни организации държат хората почти като в първобитния строй и подхранват предразсъдъците им. Именно защото талибаните почват да настъпват, официалната власт иска помощ от СССР. Във войната срещу СССР участват тогава САЩ, Франция, Германия - бият се на страната на талибаните, макар, че подкрепят и другите (забравих им името) религиозни войни, срещу талибаните. След като СССР се отказва да воюва в Афганистан с цял свят, и се оттегля, талибаните съсипват всичко - показват в този филм ужасяващи документални кадри. Талибаните избиват хората от тогавашното правителство и се настаняват трайно. Войната на НАТО с талибаните до нищо не доведе. Не знам кой продължава да лъже евтино българите с такива статии, които са набързо надраскани и нямат нито иторическа, нито културна стойност. Стига ни плашихте със социалзима, видяхме "красотите" на капитализма. И ако може все още да плашите опростелите народи от Източна Европа, то в Западна Европа антикапиталистическите маршове набират сила. Там вече не вярват на анти-комунистическите ви пропаганди, затова ли сте ни заяли нас с тъпотиите си?!

Колко лайна си написал!

Те не са предназначени за да бъдат четени от избирателите на Слави и Борисов. Вие вярвате, вие няма нужда да четете, просто защото сте много тъпи и прости.

Верно ли? Рамбо с кой се биееше рамо до рамо?

Народите от Източна Европа, опитали ''комунистическия рай'' не биха искали да повторят.

Затова живеят в мизерия и са дълбоко нещастни. Ще им се наложи да повторят обаче, защото няма ресурси вече, а водата не се цепи сама на кислород и водород, а иска платина да катализира това разцпване, че да ползваш водорода. А платина няма, на Марс не знаем още, но на Земята е така. Та, безкрайната експлоатация на природата, защото капиталистът трябва да има печалба, иначе загива, няма как да не спре в един момент. И ако не спре, всичко загива. Но това е сложно разсъждение за теб, и подобните ви, които лазите с бездарните си реплики.

Не само източна. Целият СИВ! Даже и соц привържениците целият свят, отписаха този гнусен строй, където ти вземаха потомственито имущество в “полза на народа”. Където можеше да се озовеш в следствието, защото си разказал виц, където деца получаваха медали за това, че са предали родителите - антикомунисти.

Ах горкия, тъпоумник! Ама ти нямаш родители ли? Те в какво са жвели след като им взели потомствената кирпичена къща? И тези къщи, които сега се рушат из цяла България, национализирани ли са били????? Много сте прости, но наречи го избирател на Слави и Борисов и повече не го обиждай.

Винаги има избор, трябва да е правилният. А ти изучавай ЧУЧХЕ и не се бутай в европейската цивилизация.

Обичам братята американци ! Най-обичам чернички и особено големите им паламарки. Лапам по две и ги поемам анално. Искам още !

Русия е тумор!!!

А ти си цирей. На гъза. Само гной в тебе заобиколена от лайна.

Ха ха, засегнах ли те руский. Вие сте тумора на тази планета, но вече има лекарство, все по силно - НАТО.

И тогава и сега похватите на руснаците са едни и същи. Плащат на някакви продажни елементи като нашите Атака и Възраждане, които в подходящ момент уж да извикат руснаците да ги освободят. С тоя метод са завладели Сибир.

Промиване на мозъци. И Фермата на животните и 1984 са абсолютната истина за социализма. Така хубаво ни бяха излъгали. Че чак бяхме горди, че сме част от тази помия.

Статията е пълна Лъжа! (нерегистриран) Още от 1963 Закир хан сближава силно Афганистан с Русия. При Дауд няколко години по-късно , Съветския Съюз реално Застроява Аафганистан със Заводи фабрики инфраструктура, и го прави Модерна Светска държава !! Афганистан получава от СССР... Най-голямста международна помощ на глава от населението ..в целият свят.!! Чак през 1978 комунистите вземат властта,но начело е избран племенен лидер Хафозула амин ,който тероризира своите и всички несъгласни с него,. Избива хиляди хора. Сваля го друг от лидерите на комунистите... ..Набрал Кармал . Но срещу Светското управление на Афганистан скачат всички Ислямски Фундаменталисти и някои племенни вождове. ВСИЧКИ тези са Подкрепяни,Въоръжавани,Платени от САЩ,Англия,Пакистан, Саудитска Арабия. Наричат ги Муджахидини ...бойци за Джихад. ..Ислямски Фундаменталисти. .... Набрал Кармал моли СССР да спаси Света и Афганистан от Ислямистите. СССР изпраща войски. Запада Въоръжава Ислямистите. СССР се изтегля след години.... Ислямистите превземат Афганистан и той се превръща в Блато произвеждащи 90% от Хероина в света. Така е и сега.

БАБРАК КАРМАЛ

Не разбрах защо Байдън нареди американската войска да напусне Афганистан?

Както в Сирия Русия, така и в Афганистан СССР беше помолен да помогне срещу сатанинските слуги та Сащ, които ако са дали някакви пари на Афганистан просто са искали да направят от държавата това, което направиха в цяла Южна Америка с поставени от тях марионетки на мястото, на убитите от Сащ чрез тероризъм законно избрани Президенти, или Министър Председатели. Като единствената Терористична държава, която разпространява тероризма по целият свят, всички останали терорист са като мишка пред тигър спрямо тях, като имаме предвид, че и повечето терористи извън Сащ са финансирани и обучавани лично от тази Империя на злото.

Кой ги е помолил? Местният Николай Малинов ли?

Президента бе Шебек Питеков.

Наистина си шебек - чети и учи историята от свестни източници, не от лъжливи-пропагандни статии като тази тука. И като ти казват по-умните и знаещите от теб, както е коментарът, под който репликираш - поне вземи и се замисли. Но не, ти си от избирателите на Слави или на Борисов - с какво да мислиш.

За да тръгнат талибаните на север .

Няма никакво значение кой е подстрекателя! Виновни са си авганците, че са се поддали. А вие евтини драскачи на коментари и не само под тази статия с нагнедяване на разделението помежду ни ще спомогнете един ден да заприличаме на тях. Дано ви се връща!

А ти скъп драскач ли си?

Бил открит магазин "маркС и Спенсър". Хахаха. Да не е бил "Маркс и Енгелс"?

Афганистан беше една от причините СССР да умре. Лека му пръст.

Съветският съюз направи от изостанал Афганистан...Модерна Светска,Образована,Развита държава ! САЩ,Запада и техните Муджахидини- Ислямски Фундаменталисти ...разградиха и върнаха държавата с много години назад! Същото Запада и САЩ направиха и с България !

Русофилски брътвежи.

Точно така е. И СССР влиза в Афганистан по настояване на тяхното правителство за да се бори с талибаните.

Глей ся. Всяка държава има предатели като Николай Малинов и Костя Копейкин, които за един Москвич много ще настояват чужди войски да влязат.

Либия - перлата на северна Африка, преди да бъде опустошена от американците Виетнам - перлата на южна Азия, преди американците Куба Ирак ... ... ... Колко още са?

Не беше ли Техеран Париж в централна Азия ?

Виж на картата къде е Техеран и къде е централна Азия.

Представено е следствието като причина. Повечето снимки с не забулени жени, не ви ли напомнят соца? Сестрите, касинките, самолета всичко е по руски образец. И да запази всичко това СССР изпраща войски ПО ИСКАНЕ НА АФГАНИСТАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО. Запомнете това чалгари и бели негри.

Като преди това подло убиват законно избрания президент Разбра ли, жалко руско поми

Че мозъкът ти умира бързо е пределно ясно, но защо ти позволяват да драскаш глупости, вместо да те подготвят за донор?

Лъжете с тая статия и дори не знаете, че го правите. Художествена литература да бяхте прочели щяхте да знаете повече за Афганистан. Всички тия лъжи само за да храчите по Русия. Жалки сте! Промивате мозъци, в случай, че има такива останали.

Сичкити туркулюбци ф дукоснатити ут ФАЩ територии Либия, Ирак, Афганистан, Бангладеш, Пакистан, С Арабия и т. н

Приди наркуманцити да пудкрепят братята си пу душа тируристити талибани.

Нормално! Между ислямизма и болшевизма разликата е само в името на главния пророк. Целите и средствата са 1:1!

Много са ми смешни коментиращите по долу всички до един платени идиоти! Едини луди изкукуригали защитават османската империя други смешници си мислят че комунистите като дошли сме били много добре само че забравят същите тези руски платени тролчета че свобода нямаше по време на комунизма и това и бебетата го знаят! Още нещо да кажа и за руските идиоти които неистово са готови на всичко да защитават Русия да им кажа нещо много интересно! Япония беше почти сразена от САЩ сега Япония къде е благодарение на САЩ! Южна Корея къде е Западна Германия къде е да няма я но западна Германия се развиваше благодарение на парите на САЩ айде ако обичате руски смешници замълчете! Кажете коя територия окупирана или превзета от Русия цъфти в момента сигурно последната превзета територия Крим е цъфнала и вързала в момента? Чувам че май кримчани се оплакват надявали са се и са мислили че ще станат по добре но чувам са се разочаровали защото това което са очаквали не се е случило за по добър живот по големи заплати по добре развита икономика в този регион! Не съм фен на САЩ и те си имат косури и недостатъци но със сигурност много повече са предимствата на това да си окупиран от САЩ от колкото от Русия!!!!!

Когато България беше в обхвата на СССР бях горд, че съм българин, а днес, когато сме под командването на САЩ - не!

И мен така ме бяха излъгали болшевиките. Как сме на важен кръстопът, как България е велика държава. Бях горд Чавдар, Пионер, Комсомол. Слава Богу мина това време и се осъзнах, без да ставам Павел Морозов!

Мъжете на авганистан са комплексирани малоумници мамето са и ебали на стараната с тоя аллах