Най-ценната книга от Средновековна България е изложена у нас

Томичовият псалтир може да се види в Националния археологически музей на БАН

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Те руснаците са царе на това да вземат неща и територии, които не им принадлежат

Ейй, нали са ни много големи приятели руснаците, защо не ни го върнат? Нали уж сме братя, що техни нареждания сме изпълнили...... едно книжле не могат да ни върнат. Изедници.

Руснаците и това ли са ни окраднали. И вместо да върнат откраднатия оригинал се хвалят че ни били "дарили дигитално копие" :D

Да.добре че ги освободихме няколко пъти горките руснаци. Погледнал мишката лъва о се правела на важна

Типичен русофил. За русофила Бългрия е мишка а сибирската империя свещена. И какво им дава право на руснаците да ни крадат свещените книги ? Нали уж са освободители а не окупатори ?

Нали уж са ни братя руснаците, една книга им свиди да ни върнат. Нали през комунизма се кълняхме във вечна вярност едни към други - не можаха ли една свята наша книга да ни върнат - що злато и продукти са взели наготово от България.

Време е Русия да върне откраднатото.

излиза че имаме голям спор за историята ни! А защо е попаднала в Русия или в Лондон ми много порсто защото в този период е нямало държава България! По-важното е самата книга как е изработена, картинките, буквите и подвързията показват че са се давали пари и е имало школа, хора които това им е бил занаята. Това показва че в България е имало доста пари коит оса се давали за култура- религия и подобни красоти. А защо има доста гниги в Русия български, ами защото българите бая са ходили на горе по Влашко, Молдова, Украйна и т.н. По същия начин е и по посока Поша и Чехия, та и в Италия!

Затова се е съхранило, защото е извън България, гърците са унищожавали българските църковни книги по манастирите, за да не остане следа от българското минало, а за българите които се занимавали с историята и българското културно наследства са донасяли на турците че са против турската власт и най-малкото са хвърляни в тъмница, като Братя Миладинови, които изгниват там, а в Струга не знаят нищо за тях.

Пешо Коня пък върна История славянобългарская на гърците без някой да му я иска. За гърците тя няма никаква историческа стойност и по всяка вероятност някой грък вече си е изтрил задникът с книжлето на Паисий. Българското разузнаване с много усилия бе успяло да я донесе в България.

Сетих се кой беше Пешо Коня. Една срамна история беше. Смотан като Чехльо.

Това е някакво сръбско менте пробутано от сърбите на руснаците. На българските синодални старци /както ги наричаше Дянков/ от Москва използвана тоалетна хартия да им изпратят ще я пльоснат в някой музей като културна ценност а простите комуняги ще ходят да и се възхищават. БАН немедлено да се закрие а на старчоците работещи там да им се спрат пенсиите.

Най-ценната българска книга е Лондонското евангелие. Намира се в Лондонската библиотека и за това се нарича така. Книгата е украсена с 366 прекрасни миниатюри и няма аналог в света. Включена е в регистъра на Юнеско и е призната за един от най-ценните исторически паметници със световно значение. Лондонското евангелие идва един единствен път в България през далечната 1976г благодарение на Людмила Живкова и бе изложено в криптата на Ал. Невски. Виждал съм го с очите си. А това което ни пробутват руснаците е някакво сръбско менте. БАН немедлено трябва да бъде закрита а безполезните и безпросветни старци немедлено да бъдат обесени на чинара пред Археологическия музей или незабавно екстрадирани в Русия.

престани да пишеш с русизми, като "немедлено", бе вулгаропитек!

Така започва "Лондонското" четвероевангелие на цар Иван Александър. Да се благодарим, че английски Сър го краде от Светогорски манастир. Иначе би изгоряло по-късно. Горена, окрадена, подменена историята на Майка България от гърци, руснаци, европейски антиквари.

Не е откраднато а подарено от игумена на манастира на англичанина Кързон.

а защо е в москва

YCBM

Ако беше останала тук най-вероятно вече да е в някоя частна колекция, я на министър или спонсор. Кой знае колко от изложеното в музеите не е преминало отдавна в частни колекции.

На славянския език е написана книгата. Старобългарски няма.

Старобългарски има, така както има старогръцки и прочие. Слявяни няма , тази дума "славяни" е измислена няколко века по късно, от времето в което е създадена книгата.

Тази писменост е славянска. После ние я преименувахме като старобългарска . Колкото до славяните и тн...това показва че с историята си скаран.

Глаголицата може да претендирате, че е друга, ама кирилицата е измислена в България от българи и липсващите в гръцката (по-скоро финикийска) азбука символи поразително приличат на т.нар. "прабългарски руни".

Там пише, че Българския Светец служи " всред езики СЛОВЕНСКИ рекши се блъгаре". Демек, славянино, словените са подмножество на общото множество БЛЪГАРЕ. Българи-блъгаре не е народност а Верска САМООПРЕДЕЛЕНОСТ. В Старобългарския език думата "език" означава НАРОД в смисъла на духовна нематериална същност. " И сущим во гробех Живот даровав" е непредвидимо на славянски-русский....на руски Живот означава КОРЕМ и Светите литургии по руската ТВ се ПРЕВЕЖДАТ от ДИКТОР зад кадър за да разберат ватниците Божието СЛОВО на СЛОВЕНИТЕ които го СЛОВЯТ.

Ти си много зле бе. Славянски няма! Славянски племена няма! Има само българи с български език, които са дали езика и си на днешните руснаците, на сърби и хървати и прочее. Айде научете я малко тая история, тъпи социалистически дебили! Станали на половин век и още говорят глупости! Че и учете деца и внуци на тях! Егати срама!!!!!!

Псалтир.. гръцка дума. Иначе книгата си е наша

Българина ИМПЕРАТОР Юстиниан Велики, наречен от народа Управда , с чичо император Юстин, майка Беглика и баща Изток....ХРИСТИЯНИЗИРА НАСИЛА гърците през 6-ти век. Прекарва ги под чемшира и Светената вода по прозаична причина - гърците езичници разрушават Втората черква "Св. София" в Цариград в Майдана "Nike" - Победа. Юстиниан Велики Управда ги кара да целунат Живототворящият Кръст, затваря им педерастките гимназиуми и за 1000 години превръща Атина и Спарта в села от махленски тип. Чак тогава Император Юстиниан Велики Управда строи наново, в днешният им вид, в Родината си, трите сестри "Света София" в Цариград, Охрид и Сердика. И тогава дава НЕЗАВИСИМОСТ от Цариград на българите в Кутмичевица в Брегалнишката епископия чрез Законът си "Прима Юстина" - Първи Юстинианов Закон. До днес Брегалнишката епископия се нарича и Прима ЮСТИНА по този императорски Закон.

Добре,че е Русия чи да имаме някакво чисто българско наследство.

Лондонското евангелие, като е в Англия, трябва ли да казваме, добре че е Англия, че ......

Няма да е лошо да се направи копие на книгата.

"... Псалтирът е част от колекцията на Държавния исторически музей в Москва …." Хмммм…. Къде е намерен и как е попаднал в Москва, след като е открит от сръбски професор ?! На кражба ми намирисва ….

най-ценнната ...оцеляла... до наши дни...

Направен от българи, открит от сърби, предаден на москва.

И аз си помислих същото...

Ако беше останала у нас сигурно нямаше да я има вече.

Да, светата инквизиция ЕС, досега да я е изгорила - как си позволяваме да имаме история, пол и национална индентичност?! Евро-щат България, хахаххаха. Добре, че е у Русия. Ишияза и Шмекер, да не я виждат, че, ще им светнат оченцата, на тези тъпири.