Народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие

Черен, мрачен, потресаващ е денят, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Денят е чудесен.И птиците пеят за Исус.

ДОБРЕ, ЧЕ КАЛОЯН НЕ Е ЗНАЕЛ ТОВА И Е РАЗБИЛ ЛАТИНИТЕ НА ТОЗИ ДЕН!!! СЛАВА НА КАЛОЯН, ЦАР НА БЪЛГАРИ И РОМЕИ!!!!

Как може един и същи случай да се разиграва два пъти и да се прави напълно сериозно? Значи католиците тъжат и не ядат в едни дни, а православните смятат че това е станало по друго време и те разиграват същите сцени, но в други дни?

Аз си пия и слушам чалга

Така правите повечето рязани

Не знам какви са тия глупости, навън птичките си пеят много хубаво.

Френската Академия на Науките е установила, „че разпятието е било на 18 Март 37 година.

Без да съм теолог, на български се казва Велики Четвъртък и Разпети Петък. Така поне знам.

Като гледам какво перфектно време се е оцъклило ще отскоча да си взема телешко , свинско и сьомга , ще разпаля барбекюто и докато оформям постенето ще поливам мъката с благ бърбън :)

Народът казва=църквата е казала! Но какво казва Библията, която са изгаряли, но е оцеляла...защо ли?

Същото казва.

Тъпите чалгари работят в Парламента

Ще горят в ада.

Тъп закон обнародва...

... по коя луна ще се пада Пасха? По Фобос или Деймос?

"...населем..." Хи-хи-хи, ти да не си от Врачанско?

КОЙ петък католишкият или православния?

Слънцето си грее, птички пеят, денят е прекрасен.

Християнството е изключително удобна и както му казват сега, "къстъмизирана" идеология на робите, която неуморно гради с всички сили на обществото и държавата нужния робски манталитет в стадото. Духовността е различна опера - там контактуваш директно с когото трябва, без разни попове като посредници. Ама това си е индивидуален проект, без целуване на боядисани дъски и пр. Впрочем в целия наш фолклор няма един единствен случай поп да е положителна фигура...

Ако беше "историк" щеше да знаеш коя е "робската идеология" - комунизъм а.к.а атеизъм. "На крак о роби на труда ..."

Не е задължително да си атеист и комунист едновременно , даже напротив . Примерно аз съм тотален атеист и в същото време мразя комунистите от сърце .

Комунистите православни ли сме? Объркан съм

Накратко казано, над 90 процента от българите изобщо не ги интересува нищо друго тези дни, освен "на колко са взели" агнешкото и в колко часа ще сядат и ще почват да се тъпчат, това е.

Докога ще пишете за измисления ",църковнославянски", вместо старобългарски? Българите и по точно една част от тях траките гети(готи) са първите наричани "славени"още в древността. Под българско влияние се формира славянската езикова група. Българският е бил литературен в Източна Европа"

Колко добре го е казал поета:::: """"" (FR) напред назад Обратно към: [Христо Ботев][СЛОВОТО] Моята молитва "Благословен бог наш..." О, мой боже, правий боже! Не ти, що си в небесата, а ти, що си в мене, боже - мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланят калугери и попове и комуто свещи палят православните скотове; не ти, който си направил от кал мъжът и жената, а човекът си оставил роб да бъде на земята; не ти, който си помазал царе, папи, патриарси, а в неволя си зарязал мойте братя сиромаси; не ти, който учиш робът да търпи и да се моли и храниш го дор до гробът само със надежди голи; не ти, боже на лъжците, на безчестните тирани, не ти, идол на глупците, на човешките душмани! А ти, боже, на разумът, защитниче на робите, на когото щат празнуват денят скоро народите! Вдъхни секиму, о, боже! любов жива за свобода - да се бори кой как може с душманите на народа. ............

Пиеницата Ботйов е бил анархокомунистче,бре!

Винаги е имало световни измами на човечеството. Такива като религиите, фашизма, комунизма, а сега Ковид 19. В крайна сметка за тия измами човечеството е плащало скъпо и прескъпо. И въпреки това, вярата крепи човека.

Попове, черни магии, врачки...примитивен народ останал някъде в 15 век...

Е, не така.Нека да е израстнал до към краят на 16-ти век.

Българи идиоти тъпак до тъпак

Противни са ми всички религии ,но най-вече монотеистичните.Едните горили на клади стотици хиляди хора,които си позволяват да мислят извън църковните догми ,други отсичали глави и побивали на кол ,които не заема една странна поза по няколко пъти на ден, а жените са принуждавани да се маскират като нинджи.Като цяло всички религии имат за цел да поддържат статуквото , а именно бедните да си останат бедни ,богатите да са си богати и бедните да не се стремят да го променят ,защото някога ,някога ще са много добре ,ама друг път

Да, религията е средство в борбата за власт, масите трябва да са послушни(манипулирани).

И двамата сте пълни боклуци,бре!

България върви с пълна скорост към пропастта, защото е населена с неверници, безбожници, неориентирани безгръбначни човешки вируси. Всичко това нямаше да е така, ако българите се бяха върнали към своята прабългарска тюркско-татарска, мюсюлманска същнист. С този си пост бих желала да поздравя с цялата си душа по снашите мюсюлмански приятели, братя и сестри. Вие имате най-интелигентната, смирена и мирна религия в света. Въпреки че живея в София, аз не познавам нито един мюсюлманин със зло сърце и коварна душа. А в София общувам с много араби - наследници на Авицена, които ме научиха на спокойствие, непукизъм и доброта. Обожавам да се подвизавам и прехранвам сред тях в хубавите им дюнерджийници. Техните твърди фалафели са едни от най-големите и качествени в Европа, аз много обичам да ги ям, а специфичните им арабски сосове ухаят на ориенталски арабски подправки. Не знам защо, но арабите никога не изискват да им плащам в пари. Харесвам изключително много на тази религия затова, че забранява да се консумира свинско - едно гадно, тлъсто, миризливо, вонящи на неизмите женски гениталии месо, от което ми се гади и повръща. Може би свинската чума бе едно знамение, изпратено ни от Самия Аллах, да се замислим колко съгрешаваме като ядем месото на най-долното, мръсно и перверзно животно на земята. Тука има ли някой да ми каже как мога да си сменя религията, защото Великден съм решила да ставам мюсюлманка. Православните българи сме като свинете - мръсници, гадни, перверверзни, аморални и си умираме за извънсемейния секс. Това аз не го разбирам. Харесва ми да нося бурка, шалвари и кърпа за глава. Това е бъдещето на Европа.

Е, това е невероятно.Ако не е просто някакво излияние да дразни ,то тогава е за специалист по психически отклонения.Фройд и Юнг щяха да си оближат пръстите чак до лактите ,за да имат тази госпожа за своя пациентка,ако бяха живи

Ясно е, че това не е сериозно. Не мога да разбера обаче, дали това е тролене, или сарказъм.

Това е тролът Мелиха. Аз не чета, минавам на следващото.

Ванеса, в друг ден ни разсмивай така:)

Душо грешна ,за какви твърди фалафели си се размечтала и то безплатни в този ден?

Няма по-толерантна и хуманна досега. Ето, взад княжевската църквица в двира има параклис на философ, пророк и лечител-мюсюлманин, лекувал всички наред и почитан от всички!!!! Нека в този тъжен ден на униние и размисъл запазим този дух, само той ще ни спаси!

Провери за будизма и тогава пак коментирай

Шестият и седмият разбойник били онези двама злодеи, които на Голгота висели всеки на своя кръст, единият от дясната, а другият от лявата страна на Христа, както прозорливият Исаия пророчески предвидял и предсказал: И към злодейци биде причислен (Исаия 53: 12). Първият от тези разбойници и в предсмъртните си мъки изричал с устата си хули, а вторият – молитви. Ето двама души в еднакво положение – и двамата приковани на кръст, и двамата при раздялата си с този свят не очаквали нищо повече от него! Но, все пак, колко са различни! Това е възражението към всички онези, които крещят: „Поставете хората в едно и също материално положение, отдайте на всички еднаква чест и им дайте еднаква собственост, па всички и духом ще са еднакви!“. Единият разбойник, издъхвайки, издевателствал над Сина Божий: Ако си Ти Христос, спаси Себе Си и нас. А другият се молил Господу: Спомни си за мене, Господи, кога дойдеш в царството Си (Лк. 23: 39 – 42)! Кръстните страдания погубили и тялото, и душата на единия, а на другия убили тялото и спасили душата му. Христовият Кръст за единия бил за съблазън, а за другия – за спасение. Такива били разбойниците около Христа. Но, о, благодат Божия, помогни ни, преди да осъдим онези разбойници, които приковали Господа на любовта върху кръста, да разгледаме собствения си живот и да изпитаме дали и ние не принадлежим към тази разбойническа дружина. О, поне да бихме били поне като онзи, седмия разбойник, който се покаял на кръста, и в телесните си страдания потърсил и намерил спасение за своята грешна душа!

Четвъртият разбойник е Пилат – наместник на кесаря в Иерусалим и в тайнствен смисъл –представител на езическия свят в осъждането на Богочовека. Колкото той презирал евреите, толкова и евреите го презирали. Първоначално той въобще не искал да взима участие в съденето на Христа. Вземете Го вие и Го съдете по вашия закон (Иоан 18: 31). Това казал на Христовите обвинители. След това застанал на Христова страна и след известно разследване обявил пред евреите: Аз не намирам никаква вина у Него (Иоан 18: 38). Накрая, уплашен от заканата: Ако пуснеш Тогова, не си приятел на кесаря, Пилат решил да бъде, според както искат те (Иоан 19: 12; Лк. 23: 24), и наредил да бият и разпнат Христа. Пилатовото злодеяние се състои в това, че можел, но не поискал да защити Праведника. Ето, сам той казал на Господа: Имам власт да Те разпна и власт имам да Те пусна (Иоан 19: 10). С това признание Пилат завинаги поел върху себе си отговорността за убийството на Христос. Какво е подтикнало Пилата към това злодеяние и какво го е въвлякло в дружината на останалите разбойници? Малодушието и страхът – малодушието в защита на истината и страх за своето положение и милостта на кесаря. Петият разбойник бил Варава. По това време той лежал в тъмницата за извършен бунт и убийство (Лк. 23: 19). За такива престъпления той и според еврейските, и според римските закони заслужавал смърт. Лично и съзнателно той с нищо не бил съгрешил спрямо Христос. Съгрешили онези, които предпочели него пред Христос. С помощта на разбойника Варава Пилат мислел да спаси Христа от смърт; евреите пък с помощта на невинния Христос спасили Варава. А именно – Пилат предоставил на евреите свободен избор – Христос или Варава – и подобните избрали себеподобния. Бог или разбойника? И разбойниците избрали разбойника!

Третият разбойник е Иуда – мнимият и жалък апостол. Сатаната пролял Христовата Кръв от богоненавист и човеконенавист; народните старейшини и водачи пролели Христовата Кръв от завист и страх; Иуда пък се присъединил към Сатаната и народните старейшини от сребролюбие. Неговото злодеяние се състояло в това, че за тридесет мръсни сребърника предал своя Учител и Благодетел. Своето злодеяние признал той самият пред същите тези старейшини, които го били наели за делото на предателството: Съгреших, че предадох невинна кръв. А те му рекоха: що ни е грижа? Ти му мисли. И като захвърли сребърниците в храма, излезе и отиде, та се обеси (Мат. 27: 4 – 5). А и самата му отвратителна смърт свидетелства против него, защото за нея е написано следното: Пръсна се през средата и всичката му вътрешност се изсипа (Деян. 1: 18).

Иуда....или ЮДА......момко...пий си хапчетата

Вторият разбойник – това са водачите и старейшините на еврейския народ – политическите, религиозните и интелектуалните водачи на народа. Това са книжниците, фарисеите, садукеите и свещениците. Начело на всички е цар Ирод. Към разбойничество против Господ ги подтикнали завистта и страхът; завистта към по-силния, по-умния и по-добрия от тях, и страхът за своето положение, власт, чест и богатство, в случай че целият народ тръгне след Христа. Нищо не помага? Ето, цял свят тръгна подире Му (Иоан 12: 19)! – викали те в своето безсилие, завист и страх. В какво се състояло тяхното разбойничество към Господ? В това, че без законното изслушване и осъждане са го заловили и убили. В Евангелието пише: Тогава първосвещениците и книжниците и стареите народни се събраха в двора на първосвещеника, на име Каиафа, и решиха в съвета да уловят Иисуса с измама и убият (Мат. 26: 3). Те, значи, не са се съветвали в какво да Го обвинят и как да докажат Неговата мнима вина пред съда и съдът да Го осъди, а как да Го уловят… с измама и убият! Когато правдолюбивият Никодим предложил най-напред съдът да изслуша Господа, та да се разбере и узнае какво върши, те с негодувание и насмешка отхвърлили това предложение (Иоан 7: 50 – 52).

На първо място е сатаната – най-големият злосторник на човешкия род. Той е баща на лъжата и разбойник над разбойниците. Неговите изкушения, с които подмамва човешкия род, за да го погуби, са двустранни – той изкушава с услаждане и с мъки. В началото той изкушавал Господа на Планината на изкушенията с наслади, власт и богатства, сега пък, в края, той Го изкушава с мъки. Като бил победен и посрамен при първото изкушение, той отстъпил от Господа и побягнал от Него, но не Го оставил съвсем, а само за някое време. Така е написано в Евангелието: Отстъпи от Него до някое време (Лк. 4: 13). Ето, това време изтекло и той се появява отново. Сега не му било необходимо да се явява открито и видимо; сега той действа чрез хората, чрез синовете на тъмнината, които от великата Христова светлина ослепели, и в своята слепота се предали в ръцете на сатаната, и послужили като негово оръдие против Христос Господ. Но той [сатаната] е тук, близо до всеки език, който хули Господа, във всяка уста, която плюе пречистото Негово лице; при всяка ръка, която Го удря и Му надява трънен венец; във всяко сърце, в което гори огънят на завистта и омразата към Него.

Поколения наред са осакатени откъм религиозна култура. Затова се ширят всякакви "традиции", които в повечето случаи са дори езически и ни отдалечават от Христос. Тук там се правят Неделни училища за децата. А за възрастните?Ако има някакъв курс, ръководен от свещеник, бих се записал.

А Разпети петък! Не само, че не трябва да се работи, а е и строг пост. Добре е, ако здравето позволява да не се хапва нищо. Може само чай.

дълбаят дъното. И вече от жълти клонят към кафяви...

Пилетата по кой календар карат ?

Ние купон ще правим! Пилето няма да пее - то ще е в тавата...

Аз не мога да приема българина за религиозен. Един религиозен човек би трябвало да е добър към всеки....това не отговаря на българина...ОПРЕДЕЛЕНО

и без да съм религиозен. А сега де!

аз също не съм религиозен но съм добър само с хората които заслужават. Повечето българи са родени расисти, и всъщото време да кажат че вярват в бог...ъммм не...това е свещена идиотщина

доста солидна еволюционна обосновка. Тази част от човешката популация, която си е направила труда да слезе от дърветата и да зареже бананите (осигурената храна), е тръгнала на север и съответно на юг от Екватора 0 при по-тежките условия за оцеляване - 4 сезона, по-трудно за оцеляване и осигуряване на храна, съответно са започнали да развиват земеделие, консервиране, занаяти и т.н. (с две думи - технологии, наука). На същите кожата им е изсветляла, понеже вече не им е бил нужен меланин да ги пази от слънчевите лъчи и изгаряне. Та от черен технологии, наука, логично и техническо мислене недей да чакаш! Те са по по пачангата (заради многото свободно време заради природно-осигурената храна), по спортовете и тичането (което са го тренирали десетки хилядолетия като бягане от лъвове и тигри) и ма това е! Наречи го "расизъм" или както ти харесва там. Аз му викам "Всяка жаба да си знае гьола!"

оооо за подобни ПРОСТИ БЪЛГАРИ КАТО ТЕБЕ ГОВОРЯ. Живеем на една планета бе глупако, и ако всяка жаба трябва да си знае гюла...КАКВО ПРАВЯТ 2 милиона българи извън България.....ааа да....ТЪРСЯТ ПО ДОБЪР ЖИВОТ ЗА ЖИВЕЕНЕ..ами по същата логика чернокожите са бягали от африка преди...ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ПО ДОБРЕ....кой си ти или аз че да им забраним. А колкото до тъпотията която каза...че чернокожите нищо не са изобретявали....САМО ЩЕ ТИ КАЖА...КОЛКО СИ ДАЛЕЧ ОТ ИСТИНАТА... https://www.history.com/news/8-black-inventors-african-american .....ето ти най известните от тях...а ако потърсиш още в интернет ще намериш много повече.

8 черни изобретатели на фона на стотици хиляди бели, жълти и т.н. Ранга на изобретенията дори не ги коментирам. Благодаря, че само затвърди впечатленията....

, добре имитира, че е човек. Но не е вярващ, не следва доброто.

Всичко това са само оправдания, за да не се работи! Аз не признавам никакви празници, работя си по всяко време и на Коледа и на Великден и на Нова година... Вие като искате си празнувайте, но да знаете, че всяко такова време, в което нищо не вършите после се плаща... Няма как да изпуснете някаква възможност да работите и после това да не ви се отрази!

Нито работата ти е работа, нито почивката ти е почивка... Най-вероятно у сам си живееш, пардон - работиш... Като цяло - мъчно ми е за тебе. Видно е, че нищо не разбираш от живота, от ефективност на работата и от оптималните цикли на натоварване и отпускане...

Ами за работата не съм съгласен, че не ми е работа, но няма как да ти го обясня, защото не знаеш с какво се занимавам и какво реално постигам. А, последното повярвай ми е много повече от това, което ти постигаш! Ние в България няма ли да разберем най-после, че почивката не е нещо, което трябва да се прави толкова често, колкото ние го правим?

ти си човек без приятели а?

Е, и? Това тебе какво те грее, аз колко приятели имам? Може и да имам, може и да нямам, това е личен въпрос, който няма да обсъждам с тебе, защото и да имам такива, ти при всяко положение, не си един от тях!

Ако работиш за себе си - добре, но ако слугуваш на някого си пълен идиот.