Боеве в Либия за контрола над ключов източен град

Сили, лоялни на либийския лидер Муамар Кадафи, са превзели Брега тази сутрин след ожесточени сражения с бунтовниците, които контролираха източния либийски град. По-късно обаче опозицията си върнала града.

Обратно в новината

Коментари - Боеве в Либия за контрола над ключов източен град | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ислямският фундаментализъм, се спонсорира и подкрепя от от същата задкулисна групичка, която ръководи САЩ и другите западни държави. Целта е да има напрежение, страх и противопоставяне, за да могат те да дойдат и да вземат властта когато си поискат. Фундаментализма в наше време е изгубена кауза. Светът се променя, променят се и хората, но задкулисните манипулатори трудно го осъзнават. Арабите също искат да живеят нормален живот, ето защо радикалния ислям никога няма да може да хване корени в тези държави. Единственото което могат да направят идеолозите на Новия Световен Ред е да насъскат всеки срещу всеки, да насадят омраза и стотици регионални конфликти, както направиха в Ирак, като успешно разпалиха изкуствената омраза между шиити и сунити. Режисираните революции в Арабския свят, са опит да се пресъздаде този конфликт на малко по-голямо ниво, като крайната цел е да бъде сринат Иран.

Либия тъкмо си разви икономиката и й се нахвърлиха... Видяхме как бе разграбен Ирак, същата схема се готви и за Африка. Ще разпалят терориризма, за да се продава много оръжие и т.н.

Тъпанари, гледайте отстрани какво ще стане и кой ще надделее, но после да не плачете пак!

Това, което е написал "коко" е самата истина. Толкова протъркан сценарий за "демократизиране" и "умиротворяване" не може да не обижда интелигентността на който и да е човек от планетата. Янките и другите "велики сили", които "демократизираха" и нас, и всички бивши социални държави, както и всяка, която не им играе по свирката, сами режат, кълцат и си менкат парчетата от планетата, както са го правили при всички предишни войни. Ама сега, като няма войни, като няма и "комунизъм", който вече "победиха", си останаха без враг. Под какъв претекст тогава да бомбардират и завладяват други страни, на които са хвърлили око заради ресурсите им или по други причини (по желанието на магнатите, които дирижират всички войни)? Няма такъв. Затова беше измислен от самите тях: "Тероризма". И където го нямаше - отгледаждат го, доставят му оръжие, разделят народите на религии и противопоставят обособените от тях насила части. Така постъпиха с Балканите. Така правят навсякъде, откакто са се пръкнали въпросните "демокрации" или техните предшественици: страните-колонизатори. Поредната "студийна война", рекламирана и пропагандирана по калъпа на банална реклама за ренде Вьорнер. Въртят три кадъра за "революционерите", на които 100-200 души миткат насам натам пред клатещи се камери и в много едър план, че да не се вижда колко точно са - далеч по-малко от "запалянковки" на софийска спирка и въртят една и съща грамофонна плоча за "народния гняв". А той гневът е срещу тия, "вериките сили", дето вчера обявиха, че щели да раздават оръжие "на опозицията" в чуждата страна и щели да я "подпомагат по всякакъв начин", демек - скоро, ако народът продължи да подкрепя Кадафи, ще се дигнат от САЩ и НАТО и да го бомбардират, както направиха с Югославия. Аман!

Работата не е сложна - по поръчка толкоз революции ми се виждат странни! Дългата ръка (прибираща петрол, пари, канали-Суец) е ясна. Ние естествено не сме в схемата :) А и Евросъюза си мълчи........а...ембарго обяви. Нещо има съглашенска позиция - само дето проплака, че външните сили трябва да са под егидата на ООН (а не само на чичо Сам). Като грабнат и този петролец американците ще казват кога да се вдига цената на петрола и по колко да ни го продават на нас европейците - накрая ние в БГ ще ядем кадафито (най-много) - ДЕМОКРАЦИЯ БРАТЯ...ДЕМОКРАЦИЯ

Вижда се , че има доста коментиращи събитията в Либия и другите арабски държави, които разбират, че т.н. верижни "революции" са дело на външни сили. Крайната цел наистина е нов световен ред с пълно господство на световната олигархия, която спокойно да ограбва природните ресурси и жизнените сили на хората по света. Ако успеят, човечеството ще се превърне с стадо с робско самосъзнание и положение. Затова - успех за Кадафи! Каквито и недостатъци да има, не е скотобойната, която цели новия световен ред на човека- животно и световните господари, за които той е просто ресурс.

Паисий, разликата е проста: едните вземат петрола само за себе си и после ни го прадават на цена,която те решат; а исляма го взема, не за да го ни продава , а да прави джихад с него и да ни изтребва. Разликата е тънка, но съществена, особено за потърпевшите.

И що да те "изтребва" "исляма"? Освен ако не си тръгнал да му грабиш от държавите и да се разпореждаш с тях, а не да си седиш в собствената си държава, при собствените "търговски центрове"? Който е тръгнал да граби, да създава "терористи" по чуждите държави, че после да се "бори с тях" и "умиротворява", само той може да се страхува от "джихат". Затова и производителите на "терористи" гледат да разполагат военните си бази в най-г..олизките държави, през девет океана в десетия и да се пишат "приятели"на съответните г..олизци - че "терористите" да се насочват именно натам, към слугите на "борците с тероризма", а не към самите "борци". Очаквайте наскоро: "Нанизването на ПРО върху родината ни от "приятелите" на България", щото вече ще сме много "застрашени". И ще е "дошло време" "борците", "приятелите на БГ" да водят войните си оттук.

Прочети нащо за Пантюркизма, за Световният халифат, за ислямизма и т.н. и тогава се изказвай.

Няма да се даде лесно полковник Кадафи,ще бъде герой за народа си!И "демократичните" бунтовници ще му ядат кадафито ха ха ха

Друго ще пееш като довтасат чалмите един ден. Аман от избръмчали комунисти.

Ако вземат да пуцат оттук "умиротворителите" и "борците за нов световен ред", може и да довтасат "чалмите". Иначе няма никаква причина да го правят.

Като през втората световна война.Кадафи завзе Брега-стратегически център от источните провинции.Тра ла ла.Кадафи не е никой в Либия.Той не е президент,ала той е нещо като "аллах" за либийкият народ.Много повече от Господа диктатор на България,остроумният и вечно печелиш Първи- Другаря Живков-огин да го изгори ,змия да го къцне да повлече крак на всички бивши комунисти.Зелена морава отгоре им да поникне.Мисията Кадафи ще си върне Истока и после ще загуби цяла Либия.Брато-американчето Обама няма да се остави един арабские..ч да се подиграва със най-силната Джандармерия в света.Ще има война,която Кадафи ще не ще ,ще загуби.Тогава ще викаме "Победа".Много е готино.Бях в Щръбское плесо,когато за първи път се скачиха Аполо и Съюз и тогава стана страшен купон.Пак ги имаше тия с маскированите дрехи на 20 август,ама не посмяха да се месят във радостта на цял един народ.Светът е остарял като се е смял!Вече не знам кой го беше казал.От тезиСРС-та,IP ,MTU,metrik,мрежови маски и каки с готини фаски ,човек е нормлно да забравя.

Аз съм против "Ал-Кайда", но искам да попитам: КАКВА Е РАЗЛИКАТА дали петрола са контролира от американски монополи, от Ал-Кайда или от Кадафи, който си е откраднал от търговията с нефт 40-50 милиарда, въоръжава се и подкрепя терористи? Нещо не схващам защо някои хора правят разлика между Новия световен ред, Ислямския фундаментализъм (който иска ИСЛЯМСКИ РЕД), или някакъв друг диктаторски ред (тип Кафафи или нещо подобно). Честно казано аз не виждам нищо различно - и в трите случая бедните са ЯКО прецакани! Ето вижте нас - най-бедната държава в Европа, плащаме най-скъпото гориво! Кво ми пука на кого го плащаме?! дали на Руската олигархия, дали на американските монополи или на арабски шейхове?!?!?!? Някой може ли да даде разумен отговор с ДОВОДИ!?

Разликата е като да не те охранява СИК, а ВИС.

За това как влияе на нас си прав, във всеки случай цените на горивата са нагоре. Но за мен е по-добре да има стабилност в Либия, а това може да стане само при Кадафи. Въпреки инцидента със сестрите, много българи са изкарали добри пари от Кадафи и режима му, освен това на самите либийци е осигурен стандарт, какъвто няма да имат и при демокрация, камо ли при ислямисти. Освен това Кадафи вече едва ли финансира терористи.

Не съм сигурен, дали примера е точен, но приблизително си представи България като сателит на СССР и сегашен сателит (това са глупости за членството) на ЕС! Аз виждам огромна разлика, за теб - не знам! Вярно, че най-добрия вариант е реално суверенна държава, ама никой не пропуска да дой дойна крава, особено ако е кротка и не боде...

Според всичко случило се явно настъпва новият световен ред. Зад превратите стоят интереси да откраднат нефта на Кадафи. Е ха кажете, кой друг може да стои зад тия преврати освен ЦРУ, КГБ, Мосад, темплиерите, масоните, дедо Йоцо, Ого и баба Яга? . . . Ей, за малко да забравя илюминатите и мекеретата в българския парламент (хамерикански и съвеЦки)

Пропуснал си и най-големия виновник - Иван Костов! Той е виновен за всичко! Сега ще се наложи нашия Генерал Боко да ходи да гаси пожара в Либия! :))))

Камиони бомби, мирни "бунтовници" водят сражения с редовната армия. Абе хора нещата бая се размирисаха.

Лошото е, че гражданската война се разраства, като постепенно преминава в междуплеменна - съюзи на един племена се бият със съюз на други племена, подкрепящи Кадафи. А военната интервенция е неминуема, особено след акто силите на Кадафи отбележат някои успехи срещу бунтовниците...

В Либия винаги враждата е била между племената, но Кадафи успяваше да укроти топката което явно не се харесва на производителите на оръжие да развиват бизнеса си успешно. Сега откриха поле за действие и ще си пълнят джобовете без да си дават сметка че утре различните племена ще се обърнат срещу тях

Когато новините отразяват "Всички гледни точки",най добре се открояват платените гледни точки.Защото истината е винаги една и непротиворечива.А за Либия от "резличните" гледни точки изпъкнаха само две.Едната е на господарите ни от Европейският съюз,а другата е на уплашените ни гурбетчии.А истината???

Няма ли вече САЩ да се намесят за да свалят този луд диктатор, който бомбардира собствения си народ. САЩ за длъжни за пореден път да спасяват света и да разпространяват демокрацията.

Надяваме се, американско мекеренце нещастно, да не се намесят, защото това е суверенна държава. Капише?

Трай бе глъмпер.Какво ти е направил на теб Кадаифа,или предпочиташ Бен Ладен.Мисли преди да дрънкаш.

Според мен САЩ трябва да си стоят на задниците. Всяка намеса в полза на която и да е от страните, ще е загуба за Европа и Америка.

а от къде на къде Щатите ще решават кой да свалят и кой да качват. Що не отидат да спасят сомалийския народ от лошите пирати например. Или те понеже нямат нефт и не са интересни а Иракския вече го откраднаха и не им стига

КАК ДА СЕ НАМЕСЯТ КАТО СА ЗАТЪНАЛИ В ДВЕ ВОЙНИ - АФГАНИСТНАН И ИРАК. Няма излизане от това блато. Обречени са да се разпаднат така както се разпадна и СССР. Да им е честито.

Точно - САЩ няма как да се намесят защото нямат пари да воюват. Гледай сега как ще го въртят и сучат НАТО, демек такива като нас, да вървят да пазят петролните танкери докато ги пълнят преди да отпътуват за САЩ.

Защо след толкова време от началото на "бунтовническите" движения в Либия великите журналисти още не са написали едно име на лидер на тези бунтовници?? Да пишат, че да се светнем повече за какво иде реч!!

Аз да попитам как тези мирни граждани дето до вчера бяха цивилни цители на градовете изведнъж се превърнаха в обучени бойци сражаващи се срещу армията

По темата съм писал в по-предни коментари - напълно споделям мнението ти!

Къде е политическата коректност на журналистите? Май ще се наказваме! Какво е това: "Сили, лоялни на либийския лидер Муамар Кадафи, са превзели Брега след ожесточени сражения с бунтовниците," За какви бунтовници става дума, какви ожесточени сраженив. Кадафи избива невинни мирно протестиращи цивилни а не води сражения! Сражения водят въоръжени групи, а в случая става дума за геноцид извършван от армията на Кадафи над невинните мирни граждани!

Само един въпрос: как мирно протестиращи жители превземат военна база и склад с муниции? Подчертавам "мирно" протестиращи.

Личи си, че нямаш много акъл в главата, да ме прощаваш!

и аз се зачудих...те започнаха уж с масови, но мирни протести, пък сега боеве. истински боеве. изглежда, т. нар. опозиция също има свои въоръжени сили.

Опс, нещата нещо не вървят по план в Либия. Или май изобщо нищо не е по план :))) И стига сте ни обяснявали как Ал Кайда била направила това и онова. Бойци на въпросните паравоенни формирования, наричани Ал Кайда, се обучават в американската военна база Манас в Киргизстан. Това е подтвърдено от лидера на самите бойци - Абдулмалек Риги. Той твърди, че между САЩ и Ал Кайда няма никакви проблеми.

Бил съм в Манас и това, което пишеш са пълни лъжи. Базата е разположена на международното летище и нищо не може да се скрие. Освен това, базата е транзитна и се ползва от всички, а не само от американците. И накрая - за да си наясно с някои неща. Официален шеф на базата е офицер от руската армия. Вярно - най-много са американците и те плащат за базата, ама по договорка с Русия там има руски представители....

И като си бил във военната база в Манас, с тайна мисия предполагам, си им светил на всичките там! Младежо, я си свий още една и се отпусни.

Браво Кадафи, така се брани Родината! Но не одобрявам диктатурата ти, защото това което става е наказанието, което си получаваш, и същевременно е разчистване пътя на Новия световен ред. Паднеш ли след теб на ред са Северна Корея, Венецуела и т.н. още неудобни и непослушни. След което да ни е Господ на помощ какво ни чака и какво са ни приготвили "елитните богове".

абе работата намирисва, та чак вони - едва ли ЦРУ може да няма пръст в такива големи промени, все пак и промените в соц-блока си бяха режисирани. И талибаните може да са намесени, както пише предишния коментатор. Аз както го виждам, трябва да боднат една голяма табела над арабеските: Инвеститор: САЩ; Изпълнител: Ал Кайда и Ко; Работници на обекта: няколко хиляди редови мангали които наистина се борят за по-добър живот; Приключване работата на обекта: когато решим, че ни харесва"

Както знаем, нищо като тези "бунтове" не става без знанието и участието на САЩ, а ако наистина "Ал Кайда" са изпълнителите на бунтовете, става много подозрително за съглашение между тях. Едните лапкат петрола, другите им го предоставят, срещу спокойствието за техни действия в арабския свят. Интересна "симбиоза", за която напоследък има все повече признаци. Нима не мислите, че ако САЩ искаха да се освободят от някогашния си съюзник Бен Ладен, щяха да го направят, но не, защото им е необходим , както се оказва. Затова имаше и толкова съмнителни неща около кулите-близнаци. Просто трябва мислене и анализ. Нима някой повярва на историите в Ирак за оръжия за масово поразяване-всичко опря до петрола!!!! Така е и сега, но ако дойдат на власт ислямистки правителства, какво ще бъде с Израел? Съюзниците на САЩ са им мили, но те са си по-мили! Това е!

Да се намесят великите сили! Не може да избива така народа си.

Ако тук мангалите решат да вдигнат бунт и тръгнат да плячкосват, убиват и да трепят ченгета, пак ли ще си на мнение да дойдат великите сили и да им помогнат?

...като примерно да бомбандират сърбите че да направят полуислямска република ли?

Бомбардират

И кой го каза че избива народа си?? едни лелки и чичовци които не са си мръднали задниците от столовете в ООН и ЕС вярвайки на "някаква информация" от неназован източник. Всичко мирише че има достатъчно външни подстрекатели из арабския свят......

Дислокацията на Американските и Европейски бойни кораби до бреговете на Либия ,трябва да се ускори.

изрод ! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Лошо. Истинска война. Горките хорица, вече има бежански лагери и хуманитарна катастрофа по границата с Тунис, наемници разни върлуват из градовете - кошмар! И американците вече предислоцират войски от Персийския залив и от Ирак ... ще стане дълго и страшно!

Не се прави на отворена и много разбираща.С плиткоумния си мозък нищо не схващаш и е много смешно да правиш "анализи". Не ти се отдава.

Това е народ който не чете библията и сега ги застига Божия гняв ! Четете библията и не вярвайте в театъра на Луцифер !!!

Каквото и да се говори - кадафи може да е черен, но без нещо ще е по-зле....цялата тази кампания срещу него вече личи, че е режисирана...толкова години не се ли сетиха какво е в Либия! А дали им е било зле на хората или на повечето всъщност. Колко хиляди чужденци работеха там?!? явно не е било чак толкова черно, обаче сега ефекта на снежната топка...един казва АА и след него другите ЯЯЯ...Аз пък искам Кадафи да си върне контрола над държавата и да се докаже, че зад атаките срещу него стоят терористични организации с помощта на Запада! Хак да им е!

Вижте от колко държави колко народ е работил там при това добре заплатен ,има нещо друго което сега не можем да разберем.

гурбетче, дали си чул, че доста хора и до ден днешен не са си получили заплатите, защото аз познавам много такива за които се получи - трай коню за зелена трева, парите ги няма и няма

грешка,приятелю,парите на твоите приятели са в България,и те трябва да ги тъсят,от тези които са ги изпратили на гутбет в либия.

Склонен съм да вярвам че наистина Ал Кайда стои зад това, което се случва при арабите. И ако е така на световната общност едва ли и трябва да подкрепя "протестиращите народи срещу диктаторите си"

Каква Алкайда бе? Не виждате ли че се налага нов световен ред, заграбват се ресурси като петрол, суецки канал и т.н. Под предлога демокрация и свобода за хората, арабите ще бъдат поставени на колене политически, икономически и идеологически! Алкайда, ислямисти...дрън дрън, тепърва ще става интересно, като започнат да идват омиротворители и т.н.

Евала Коко, радвам се, че от време на време някой ги "чува" нещата както трябва, че иначе пълно с балъци дето си мислят за терористи и тем подобни. Терористи има, но живеят в САЩ и имат еврейски имена!!

Какви глупости пишете . Тия диктатори поне подържаха сравнително ниска ненавист към християните . Сега ще видите тия мюсулмани като почнат да искат трета световна да прочистат от христяни света . Хората в тия държави са фанатици първо ще избият свойте и после ще погледнат към нас

Съгласна съм с теб.

това с алкайда е голям кьор фишек плашило използвано за оправдаване на агресия и заробване Либийците все пак не са като повечето араби и ще се борят за своето си няма как без намесата на сащ и запада да се пръкне какъвто и да е бунт даже у нас "скачаха " съвсем не без заплащане

Ебаси, колко не е красив тоя.

хубавец е той, дума да не става.

Пипнал е хепатит, ако се съди по снимката и фазата е напреднала.