Ще се учат комунизмът и османското ”завладяване”

„Съжителството" на българите и османците в учебните програми по история за 10-ти клас вече ще е „завоевание" и „завладяване".

Обратно в новината

Коментари - Ще се учат комунизмът и османското ”завладяване” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво пък толкова обучително има в творчеството на Багряна, та трябва и да се учи?! Тя е била по-скоро придворна.... поетеса и на двата режима.

Интересно, как децата ще изучават нещо, което никъде и никога го е нямало - комунизмът? Все едно да изучават фантасмагориите на холивудските изпражнения ала междузвездни войни и подобни.

vasil

Комунизъм в случая значи тоталитарно общество под ръководството на комунистическата партия.

Кунева е същата жалка родоотстъпна и продажна марионетка като предишните, за която чест, доблест, достойнство, патриотизъм, морал са само празни звуци. И поемането на поста на Просветен Министър не беше нищо друго, освен прах в очите на хората! Разбира се, че няма да спре подготвените от предишестващите я безродни мекерета учебници! Кой ще ѝ позволи подобно нещо при толкова много външни зависимости? Всичките тия са сган - долнопробна, продажна и мръсна душевно!

Поредното промиване на мозъци, жалко, няма да останат деца в България.

Без да се обясняват причините за съществуването на тоталитаризма в България през "онези 45 години" изучаването на "комунистическият режим и характеристики на тоталитарната държава" може да бъде само пропаганда и манипулация. Огромните средства, постъпващи от Съветския съюз, с които се хранеше, обличаше, топлеше и задоволяваше културните си потребности населението на България, можеше да се разпределя само от тоталитарна система!

"... огромните средства ... с които се хранеше, обличаше и топлеше .. и задоволяваше културните си потребности.. българския народ" ... много жалък и негоден опит за реанимация на труп...помним... и храненето и обличането ... и режима на тока, опашките за всичко, за култура да не говорим...кино, театър, телевизия, книги всичко под партиен контрол и изключително съветско производство с надпис "сделано"... за 138 път "по желание на зрителите" -"Човекът с пушка"..трудовете на другаря Брежнев... освен ако написаното не е извратено, направо черно чувство за хумор... така ще го разбера... ))))

Ние хранехме и ги обличахме, заводите ни с роби и текезесетата изнасяха към 70% от продукцията към сесерето, за без пари! Правешкия много се гордееше с това.

В учебниците по история за десети клас ще попадне още комунистическият режим и характеристики на тоталитарната държава. Според работните планове на учебните програми ще се изучават и примери за зависимостта на българската външна политика от СССР. вероятно се цели подмяна на фактите и събията с несъществуващи.Като че ли забравят да добавят колониалната политика на САЩ върху България както и зловредната политика на САЩ върху целия свят.Добре че беше СССР да живнем малко след освобождението от турско робство .Сега само изяждат благата от съветско време и си мислят че правят нещо.За нищо не стават.Да си върнем БКП.

В момента освен БСП има и комунистически партии. БКП по-рано също имаше, шефа се казваше Спасов, ако се не лъжа. А съжденията ти са уникални. "Вероятно се цели подмяна на фактите и събитията с несъществуващи." И от къде такава вероятност!

... на само зависимост, България всъщност не съществуваше през годините на соца като самостоятелна държава, беше сателит на Империята на Злото...

А-а-а-а, сега става ясно откъде са се пръкнали безродници като теб! Те просто не са имали Родина!

"Според работните планове на учебните програми ще се изучават и примери за зависимостта на българската външна политика от СССР." Да, правилно, но също така ще бъде още по правилно да се изучават и примери за зависимостта на българската външна политика от САЩ в сегашния период.

Какво беше казал Иречек за българина? Че е пръдлив, крадлив, смрадлив, завистлив и отмъстителен. Хубавото е, че Иречек е уцелил истината. Лошото е, че от сто години насам, българина не се е променил.

Чешкият евреин Иречек е страхотен талант, голям приятел на България. Само убави работи е писал.

Бихме ви на Пурим и пак ще ви бием. С ваще камани.

Ти за себе си ли говориш!

Да доживеем да прочетем в учебниците, как турските братушки освободили България от българите.

нас ни учиха, че е робство, и че Левски не е терорист а революционер борил се е за освобождението ни от робство. А асимилацията и геноцида как ще ги пишат дупедавците проевропеиски в мижавото министерство? А сега че сме под американско владение? Смее ли некой да пише от продажната пасмина бюрократи?

AbuTalib

Изучаването на "комунизма" няма да допринесе за правилното осветление на събитията предопределили разпада на СССР, на Варшавския договор и преместването на Световния център на комунизма в Северна Корея.Натрапиха в съзнанието на хората неща, които само СДС си ги разбираше. Едва ли някой ще се ос8мели да каже, че комунизмът беше наименованието на един огромен социален експеримент, допуснат от капиталистическите държави, за да се прецени как ще бъде при другата фаза на капитализма-държавно-монополистическия. Иначе правилната дума за "комунизъм" е КУМОНИЗЪМ.Може би един от важните изводи е, че не бива де се допускат до властта селяни, присламчили се към БКП или към КПСС.И бай Тошо и жельо желев бяха селяндури.Те най-лесно биват мамени и използвани от такива като андрешко луканов

Уважаеми роби, голяма гордост е да си роб заклан от еничарите на турската армия, които по една случайност са събирани от местното българско население. Не случайно в Европа се държим мазно и угоднически, а турците си търсят правата и изгодата.

Че османското присъствие или владичество нищо не е оставило освен пълна разруха и материална и духовна от която народът ни още страда!

Ето как в книгата си "1984" ,издадена през 1949 година ,Оруел предвижда живота ни от последните 26 години !! .......... "Който контролира настоящето контролира миналото. Който контролира миналото контролира бъдещето." ...... Власт е да разкъсаш човешките умове на парчета ,и да ги сглобиш в нови форми по твой избор. ........ Общоприето означава да не мислиш, да няма нужда да мислиш. Общоприетото е безсъзнание. Те няма да въстанат, докато не се осъзнаят, а не могат да се осъзнаят, преди да въстанат.

Това е краят! Набутали са в програмата на децата ни 100% ви лъжи! Бялото става Черно,а черното бяло !! При Социализма било гадно,а сега било демокрация ,и било хубаво ! ... И тези нагли Лъжи при Милиони Живи свидетели на Социализма(комунизъм)??? Тези нагли промивки на мозъчетата на децата ни ??? Какво още трябва да се случи ,за да ги спрем , какво още трябва да ни направят Слугите на Злото ГЕРБ+патерици ?

"Комунистически режим" е оксиморон, който освен от простият народ се използва масово даже и от всякакви Ентелигенти, "дисиденти" и прочие менти! Комунизъм и режим са взаимно изключващи се понятия, но тоя нонсенс ще се набива даже и в учебници! Употребата на тоя оксиморон само доказва тъпото невежество на иначе учили-недоучили в Катедри по марксизъм-ленинизъм десетки хиляди "виШисти" начело с професори, академици и цялата друга измет, неразбрала,че режимът до 1990г. беше Съветски, но не беше нито комунистически, нито социалистически! Беше фашистки, ето това е режим!

"от простия", пълният член е грешка, техническа...

няма добро и зло в чист вид.... :) в дуален свят живеем, сега да гледаме какво е...не е на добро, една система излезе ли от равновесие се разпада.

на тоя който се представя за българин му сложих + не бях забелязал глупостта накрая.Фашизъм е сега.

Дай Боже, да започнат да назовават нещата с истинските им имена!

Всичко което трябва да се приеме е декларацията , за извършен геноцид над тракийци в Одринска тракия. Израел може да ни помогне в това отношение, самите те са преживели такова зверство, през 2 св. война. Ние и арменците обаче бяхме първите жертви през годините на 1 св. война.

да ни са караме с комшиите по руска поръчка и да гледаме каде най близко можи да си продаваме стоките а не да одим да слугуваме некаде далечи. патищата ни към света са през турця гърця и по Дунава. вечи би требвало да храним цел Стамбул с ягнета и телета и пилета ма види са некой пречи. не забравяйте че руснаците вадят нефта ефтино но пътя и разходи за войска го оскъпяват. алчноста на олигарси техни още повече. тъ..да си гледаме най близки пазари и мющерии с пари тоже. той ланшния снег кой пикал го е ни знае се.

То, убаво, ама сегаш все е политика, ако реши луд Реджеп, може да не изкупи стоката, а тя денеска е агне а утре шиле, тогиш, какво прайм?

брилянтно!!! ;) )))))))) то не е лошо да се опростяват нещата така, че и децата да ги разберат, но чак толкова елитарно пък...;) аре, няма нужда...

ако комунетата след 09,09,1944 си бяха свършили работата сега щеше да е демокрация а не партокрация

ТЕ КОМУНИСТИТЕ ОЩЕ УПРАВЛЯВАТ НО КОМУНИЗЪМ НЕМА

За присъдите на Народният съд най-много настояват САЩ и Великобритания. Да бъдат осъдени всички ,които са им обявили война. Никола Петков също е бил за Народния съд. Така,че той р колкото комунистияески ,толкова и не е .

Така нареченият народен съд е бил еврейски народен съд, защо ще попиташ, просто виж колко от състава са еврей (комунисти).

Това е абсолютната истина! Точно те са избили цвета на България - 7500 официално признати, но всъщност повече! Така патриотизмът на българина е изсечен до корен и затова от 1944г. насетне ставаме най-раболепния народ с най-слугинския "елит"! И така - досега!

Extrajudicial summary executions were harshly criticised after the war. Circles close to Pétainism advanced the figures of 100,000 such executions, denouncing it as "Red Terror", "anarchy" or "blind vengeance. In 1960, journalist Robert Aron estimated the number of summary executions of 40,000, Кръгове до Петен говорят за 100 000 екзекутирани във Франция без съд, а журналист/евреин/ дава 40 000. Официалните процеси срещу френски колаборационисти засягат 120 000 души, с 15 000 смъртни присъди.

турското робство да се нарича така, както съвременниците на робството са го нарекли вече в стиховете и белетристиката си. Защо се срамуваме от Ботев, З.Стоянов и Вазов и си заравяме главата, сякаш можем да изменим ИСТИНАТА с измислиците си.

Споко, те вече Ботев и Левски са терористи, опитващи се да свалят законното правителство. А между другото Ердоган задочно вкарва в ареста политици, които го "обиждали".... Ама така е като политиците ни са сбирщина дупедавци.....

А кога ще се учи за деветоюнския преврат, за обезглавяването на Министър председателя Александър Стамболийски, за изгарянето на Гео Милев в дирекция на полицията, за децата от Ястребино, за поетите Вапцаров и Цветан Спасов, за ловните роти, за избитите без съд и присъда българи, за лагерите Еникьой и Гонда вода???

Това сме го учили, учили, учили....та вече ми се повдига! Ако трябва да се сравнят броя на жертвите преди 9ти и след 9ти сметкята няма да е във ваша полза, "другари"! Вие сте избили много повече!

А ти сметката знаеш ли я! След 9-ти около 3000 съратници на Хитлер, изпратили покрай другото и 12000 евреи в пещите. Преди около 13000 през 23-та, 3-4 хиляди избити след това, около 6 хиляди избити участници в съпротивата. Да не смятаме избитите от антихитлериската съпротива от окупационните ни корпуси в Гърция и Македония.

До, СМЕТКИ ( нерегистриран ) 27.04.2016 15:29,"Това сме го учили, учили, учили....та вече ми се повдига!"След толкова много учене,напрегнете си паметта и кажете,защо нищо не споменавате за думите на Антон Страшимиров...,знаете,ли ги? и за неговото произведение "Хоро"??! Поучете,още малко и ни кажете,за резултатите от Съдът във Франция,1944-1945г.?!

сега ще учат как Америка победила Хитлер и след това СССР, как имат най-голям принос в освобождаването на Б-я от турското "присъствие" и докато турците клали и изнасилвали българите християни,те само затворили индиянците в концлагер/колкото со останали като за зоопарк/.

Историята е въпрос на гледна точка. А, гледните точки, не винаги, съвпадат! България не е била завладяна - а поробена! Българите са платили жестока цена, за гаврата на турците с нас. В продължение на 5 века българите са ограбвани, унижавани, клани, бесени, изнасилвани, бити, отчуждавани, ... Турците са палили домовете, храмовете и църквите, ... Изнасилвали са българки, присвоявали са си имоти. До ден днешен, в Южна България, живеят българи, с неясно самосъзнание и си мислят, че са турци. Щом от ДПС и ДОСТ не дават да се пише истината, добре, но това не значи, че нашите деца няма да я знаят, със или без фалшива информация в учебниците по история!

AbuTalib

Еда ли някой ще напише, че Събор на Църквата в Пиза от 1409 взема Решение България да бъде лишена от официална представителна власт/без цар/ за срок от 500 години считано от падането на Търново-1393 г. ОСТАВЕНА Е САМО МЕСТНАТА ВЛАСТ, А ЦЕНТРАЛНАТА Е ДЕЛЕГИРАНА НА ТУРЦИЯ ПО ДОГОВОР.Редно е също така да се изследва по-обстойно как и защо и колко е получавала РПЦ за неутралитета си по отношение на "завладяването".

Учениците ще учат по история за комунизма и османското "завладяване" но съзнателно от управляващите е пропуснато изучаването на периода на фашизма преди 1944 г. когато за една отрязана партизанска глава властта е заплащала по 50 000 лева.

Не комунистите сътвориха Горбачовата перестройка бе Щерев. Просто Щатите блестящо си изиграха картите. Да, на хората наистина им бе писнало от демотивиращия примитивен казармен социализъм, от демагогията на (червената) аристокрация, от нарастващото социално разслоение между номенклатура и народ. Но на хората никой не им бе казал, че всичко това не само ще се запази през Прехода, но и че ще се задълбочи. Или по-точно на никому не му се вярваше, че под лустрото на Запада се крият същите тези недъзи на човешкото общество, даже и в много по-големи размери. И ако в народа се зароди енергията на т.н. Цветни Революции в Източна Европа, то поне в България водеща роля изигра Партията, която контролираше освобождаването на тази енергия породена от народното недоволство и тук вече наистина си прав. Само че изглежда, че докато намеренията на Горби за демократизация бяха искрени, това не важеше и за Запада и най-вече за САЩ. И докато разформирането на източния Варшавски военен блок се проведе напълно, то западния алианс НАТО не само не се разформира каквато бе договорката за симетрични действия, не само че НАТО се запази, но даже се и разшири на изток до самите граници на Русия. Ключова роля в разпада наистина изигра Червената източно европейска номенклатура, на която й бе обещано да я превърнат във финансова аристокрация от западен тип. Тя и без това вече бе натрупала не малко пари, които нямаше къде и за какво да ги харчи у дома. Наистина ли вярваш, че на Щатите им е зора за човешкото демократично добруване зад техните граници? Ха, ха- колкото в арабския свят!, колкото и в Б-я, която още не може да достигне своя БВП от преди 30 години! Щерев, наистина ли вярваш, че наистина съществуват едни съзаклятници наречени комунисти с център накъде в Москва, която иска да унищожи собствените си народи? Такива отдавна няма скъпи. Идеалистите ги изтребиха фашистите, а тези които останаха ги довърши собствената Власт. Аз лично използвам думата комунист за всеки кариерист и номенклатурчик от Живковото време, но в тях няма нищо комунистическо, а ще се съгласиш, че стремежът и жаждата за власт и богатство не е патент на гн. Маркс нали? Ние всички бяхме жестоко изпързаляни (да не използвам по-силна дума) от тези с богатия колонизаторски опит, всичките! Па даже и тези нашенци, които се облажиха от произтеклите събития. Даже и тези, които си мислят, че са ударили джакпота, че са в собствени води, да и те бяха изпързаляни, понеже това което спечелиха е нищожен процент от това, което загуби страната ни, нищожен процент от това, което спечелиха тези, които загрижени за нашето здраве ни изтъргуваха своята секанд хенд демокрация. От тези към които потече нашето народно богатство. И от цялата работа едни спечелиха банана, а задруги останаха обелките, та да има на какво да се пързалят.

А за Закона за защита на държавата?А за парите за отрязаните глави на партизани и ятаци?А за...и много,много още!Но,както е казано-историята я пишат победителите.И днешните за сега "победители",лумпени и нагаждачи,се опитват чрез децата ни да се измият от собствената мръсотия.И бас държа,че утре при нови победители,те първи ще си извадят скътаните за черни дни партийни билети и ще тръгнат напред с имената на прадедите си,които са се борили и приветствали 9.Х.1944.Мръсотия и безчестие-това е днешната "европейска" по български политическа сган!

питайте Семерджиев... ако можете да го призовете.

Нищо хубаво не се очакваше да се случи в това министерство след като го пое кривата уста!!!!! ЗНАЧИ ИМАМЕ: "съжителствали с османците" и "комунистическият режим и характеристики на тоталитарната държава"- не мога да разбера, тия искат да изкарат комунизма (не е било песен), по- лош от турското РОБСТВО ли?!?! Има ли нормални хора в това министерство или всички са дупелизци?!?!

Трябва да се изучава!Въпросът е как ще се опише, за да се изучава!И при зародиша на демокрацията / макЪр, да твърдя, че няма такова животно / е имало екзекуции, за да се достигне до настоящите системи на демокрация в света! Дано не се манипулират младите, за да не се превърнем в тези, които така яростно отричаме........!

Комунизъм ли е имало? Кога това, явно съм го пропуснал? Помня, че имаше социализъм и комунистическа партия, но за комунизъм не се сещам да е имало. За бъдещето ли ни подготвяте? ;)

КИсторята Ксе занимава с реални събития и нарича комунизъм управлението на комунистите, което си е напълно реално събитие. Това какво бълнуват самите комунисти и как си представят комунизЪма , ако въобще имат нещо като представа , на колко години са от него и обясненията що все не идва не е история и би трябвало да се учи по психопатология.

Щерев, дай един авторитетен ресурс, където да прочетем за десетките, не, стотиците хиляди убити българи от комунистическата власт след 45.

абе защо ще мътят главите на учениците да изучават комунизъм, да не си мислят че някой ученик ще прегърне тази идея и ке попълни строя на комунистите а и може и това да е идеята БСП да си набави чрез учене комунисти за партията ...пълна глупост

Мила ми Жана, само дето такъв обществен строй като комунизъм не е имало в нито една точка на тази планета. Стигнахме само до развито социалистическо общество. И преди да стигнем до комунизма ни лашнаха в настоящия либерален първобитнообщинен строй. Историята не е баница.

AbuTalib

681 И ти ми се пишеш знаещ.Според Енгелс, със социализъм като по-достъпно понятие се описва първата фаза на комунистическото общество.Имало било развито социалистическо общество.Да, имаше, но само в главата на Ал.Лилов, онзи тъпоглав недоучен учен.

Туй родът на Иванчо Хаджипенчович много се е размножил. Но си е сменил фамилията. Днешните млади хора чували ли са за него?

Всичко което трябва да знаят децата в България и Европа е че Комунизма (болшевизма) преди (до 1989 г.) и неолиберализма сега са инструменти на Юдаизма срещу християнският свят. Впрочем И.Д. (Идил) сега също е инструмент срещу нас, виждаме какво става с Европа, подменя се етнически и културно. Преди 4 г. един човек, чието име е забранено да се споменава в Норвегия, предприе брутален акт (не е за оправдаване), но явно е видял и предвидил преди нас, какво ще ни се случи.

Мулти културализма също, е мощно оръжие срещу народите на Европа. Това което желаят да го има в Европа е забранено в Турция и Израел. А С.Арабия е бетер С. Корея.

Историята трябва да се изучава максимално обективно. Нещата не са черно бели нито преди 09.09.1944. / фашизъм / нито след тази дата / комунизъм/ още по - малко след 1989г. Лично според мен детайлно трябва да се изучават двете национални катастрофи 1913г и 1918г които съсипаха България кой е виновен за тях , за стоците хиляди жертви , бедност ,последствията водещи до ревлюционна обстановка на само у нас но и в цяла Европа в онези години. Следват атентати , преврати , въстания , убит премиер, хиляди убити без съд и присъда. Ако властта след 1945г е тоталитарна то каква е в периода 1934 - 1944 когато сме имали еднолично монархическо управление. Освен политически аспект има и икономически момент как се е развивала икономиката ни от 1878 до днес. Например кога , каква собственост са били и са природните ни богатства. Ама стиска ли му на някой истината !

Какъв комунистически режим , когато живяхме в социализъм ???

Комунистически режим има в Китай, там редовно се изпълняват публично смъртни присъди. Това е една от причините КНР да е най-развитата страна в света, произвеждаща половината стоки на всеки пазар по петте континента.

живял съп преди,нищо лошо не съм видял,имаше работа за всички,имаше храна,възрастните хора не ги убиваха за 300 лв,лекарите не гледаха само в ръцете когато се ходеше при тях,имаше с две думи средна класа В момента има само Богати и Бедни,нека се напише истината жа живота на Българина тогава и сега,нека излезе на яве как от НАРОД станахме стадо,с увреден генетичен материя ,,,както се изказа г-н Борисов

Глупости. Обучението по история трябва да се съкрати с 50%. В училище трябва да се учат най много математика, физика , химия , биология и други полезни природонаучни дисциплини. Трябва да се учи информатика и езици на напредналите нации и държави, освен английски, който е станал международен език.

Прав си, за какво ни е история, като има уикипедия! И география не им трябва на децата. Като искат - ей ти гугъл ърт и гледай. За български и литература - изобщо не са им нужни. Българският статистически е нищожен спрямо английски, китайски, френски и испански. А литературата - ми то повечето български писатели и поети са били русофили и комунисти, направо са за забрана.

Дано усетят иронията, че с този либерализъм и мулти културализъм, някой не знаят вече кой са.

AbuTalib

Я кажи кои са основните автори на тази Уикипедия.Само от БСП енд Сие са.

Ех, Кунке, Кункее..... Какъв министър на образованието си и ти....

Пълна дебилщина е да се ревизира представата за исторически периоди, истината е в писменото наследство от тогава. "Османското присъствие" си е турко робство, така както е описано във всички писания от този период. Нека нашите еврогейски блюдолизци си намерят друга тема, с която да лижат зад...ците на новите си благодетели.

Ще се изучава османското завладяване. А съветското завладяване от 1944 г. ще се изучава ли? И също бомбардирането на цивилни граждани, София и другите ни градове, през Втората световна война от британци и американци. Ще се изучва ли истинската история, а не тази която няма да ядоса Турция, Русия, САЩ и Великобритания.

Чудесна идея да се учи за периода на "развит социализъм". Защо, обаче се игнорира предходният период? Защо няма да се учи за Войнишкото въстание, женските бунтове, Юнското въстание, закона за защита на държавата и неговите жертви (предимно писатели, лекари, адвокати, учители, журналисти, собственици на вестници)? Историческите събития, за да се случат, имат предистория и един куп предпоставки.

Вероятно малко хора знаят, че в периода 1934 - 1944 на територията на България е било строго забранено говоренето на чужди езици, а глобите са били солени. Тогава се е ширило мълчанието сред онези, които не знаели български.

А за геноцида на българите след злокобния 10 ноември 1989 ще се учи ли? Или ще има само практика?

Даже е наложително. Да знаят хората как комунистите сътвориха горбачовата перестройка и как забогатяха от кражбите на държавните активи и източване на банките

Да, това е истина, но както обикновено не казваш цялата: къде партийците влачат парите на нацията вече 26 години, защо западняците предпочетоха да превербуват предателите и чрез тях да управляват ефективно новата си колония и т.н и т.н. Всички "сини" са с партийни книжки и с досиета на сътрудници, пардон, доносници на ДС;-).

"Завладяване" означава действие, процес на завземане на територия. След завладяването следва период на окупация, владичество, присъствие, господство, робство /т.е. не действие, а състояние/или каквото ви хареса.

ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ВЪРНАТ ВСИЧКИ УЧЕБНИЦИ КОИТО СА ИЗДАВАНИ ПРЕДИ 10.11.1989 ГОДИНА,ЗАЩОТО СА КАЧЕСТВЕНИ,СТОЙНОСТНИ,МОРАЛНИ И ИМАШЕ КАКВО ДА СЕ НАУЧИ ОТ ТЯХ.ОТ УЧИЛИЩЕ ИЗЛИЗАХА ПОДГОТВЕНИ МЛАДИ ХОРА,ЗА РАЗЛИКА ОТ СЕГА ГОЛЯМА ЧАСТ СУПЕР НЕГРАМОТНИ.

Народ, който не помни миналото си, няма бъдеще!

Точно така.КОЙ БЯХА ТРУДОВАЦИТЕ И МИНЬОРИТЕ В УРАНОВИТЕ МИНИ??Първият и най-известен е Георги Димитров. Когато Съветската армия окупира България през 1944 г. той праща от Москва паролата "Авгиевите обори да се изметат с желязна метла". Комунистите избиват за три месеца 30 000 българи без съд и присъда. Това са кметове, свещенници, учители, низши полицаи и военни. Практически е избит целият елит в малките градчета и села. След това скалъпват противонародния съд с който вече "официално" избиват още 2793 души - регенти, министри, депутати, висши военни и полицаи, индустриалци, банкери, търговци, писатели, художници и артисти - това е целият национален елит. След това други 100 000 души са вкарани в 12-те затвора и 56-те концлагера, а доста повече са изселени в провинцията. Лично на другаря Димитров е и едно чудовищно изобретение - вкарването на синовете на противниците на комунистическия режим в казармата да отбиват военната си служба в Трудови войски като миньори в урановите рудници. Службата там е 4 години, войниците копаят урановата руда без всякакви предпазни средства и всъщност не знаят какво работят. През 1990 г. служилите в тези поделения през четиридесетте и началото на петдесетте години са преброени. От 55 000 души - "ОТБИВАЛИ ВОЕННАТА СИ СЛУЖБА" В РУДНИЦИТЕ СА ЖИВИ ЕДВА 3000, ВСИЧКИ ОТ ТЯХ БОЛНИ ОТ РАК ИЛИ ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ". Това е първият политически геноцид в България. До момента няма наказани, дори темата е табу. С изкопаната от тях руда е направена първата съветска атомна бомба.

По-голяма глупост не бях чел. Особено ми хареса това за учителите;-). Абе, пич, с тия чистки и стерилни от радиацията ние трябва да сме били към 20 милиона,бе;-)! Все изкарвате едни факти,които никой не ги знае, що така? Може би защото хората не ходят на спявка в посолството на САЩ?

Да, това са били предателите на Родината ни, явно, не са ги очистили до последния мерзавец, затова се пръкнаха и днес наследниците им и продължават делата на дедите си, Те са срам за България!

Щерита, казах ти, опитай с някоя програма по трудова заетост. Доста повече ще изкарваш, с честен труд ще е и най-важното, няма така да се унижаваш и така да те унижават. Или ти точно унижения търсиш?

Гогата

От 55 000 души - "ОТБИВАЛИ ВОЕННАТА СИ СЛУЖБА" В РУДНИЦИТЕ СА ЖИВИ ЕДВА 3000, ВСИЧКИ ОТ ТЯХ БОЛНИ ОТ РАК ИЛИ ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ"... От 9 000 000 души през 1989 г. ЖИВИ днес са 6 000 000, голяма част от тях болни от рак, луди, наркомани, инвалиди.

Аз и сега мога да ти направя един дълъг списък с лица за избиване, като се почне от политици, депутати, мафиоти, банкери, митничари, данъчни, НПО и т.н. И няма да има съд за тях, направо - присъда! Така че - всичко е според зависи. И децата им сигурно ще се оплакват след време, но - всеки си заслужава съдбата!

Като миньор в урановата промишленост ти казвам че там никога не са работели трудоваци.Трудоваците работеха основно като изкопчии, а в последствие в строителството. В урановите мини работеха само хора, отбили военна служба, производството беше секретно, а трудоваците бяха от тези, които не се ползваха с доверие от правителството.

...не съм съгласен с коментара на Иван Бедров,че видите ли,нямало толкова значение, дали е турско присъствие, съжителство или робство...защото това отвличало вниманието на хората от важни за страната проблеми. Според мен е важно,много важно, какво пише в "букварите" ! Защото в основата на възпитанието на една нация лежи ПАМЕТТА! Или както се казва - с какво си закърмен!Защото след време, младите българи израснали с модерното схващане за присъствието на едни "дружелюбни и добри" турци по нашите земи, ще се чудят що за"разбойници и терористи" са били Левски и Ботев...За мен също, Батак е Геноцид над българския народ! Робството е вековен геноцид, по-страшен и от арменския.Но тук, нито дума! Мълчат като пукали! А вижте арменците - имат ден, в който отбелязват геноцида над народа си, извършен от турците. А ние вече не смеем дори да признаем кой ни е освободил от турско робство. Такъв народец сме си.Единствената смелост на днешния българин е да каже "тури му пепел" и да хване терминал 2 на летището...

Ако прочетеш малко по-внимателно написаното, ще забележиш, че няма такъв СПОР а не, че няма значение. Има разлика.

А "просветният" министър изключи ще подаде ли заявка да бъде изключена думата робство от тълковният речник? Коринтяни 6:7-9 9 Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците, нито мъжеложниците, 10нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство. Когато Божият Син говори за Божието царство и възлюбеният град казва: А отвън са псетата, магьосниците, блудниците, убийците, идолопоклонниците и всеки, който обича лъжата и лъже. (Откровение 22:15)

Хубаво ще пишат за "комунизма" у нас, лагерите и репресиите (които ги е имало, никой не го отрича). Ама ще пишат ли, че сме имали икономика? Щото със сигурност учениците няма да повярват като им изкарат статистиката на това дето сме произвеждали и изнасяме, щото и те могат да видят какво е днес. Ще пишат ли на какви позиции сме били в класациите за стандарт, за образование? Или наистина ще се учи само колко било лошо при комунизма, а после изведнъж идва светлата демокрация и ставаме Швейцария на Балканите, какъвто е намека на президента и "експертите" му.

основата на една икономика е селското стопанство. На учениците трябва да им бъде обяснен процесът на създаване на ТКЗС и АПК. Как земята е била отнемана от собствениците им с бой и убийства. От коя силно изостанала държава нашите управници са привнесли този модел и също да се спомене как болшевиките са предизвикали най-големият глад и мор 1921 с колхозите в житницата на Европа Украйна.

продължат да пишат как цъфна селското стопанство след 1989 г. Как бе разграбена земята от "чужди инвеститори" под прикритие. Как бе изклан добитъка през кървавата 1993 г. Как безработните вече цигани вилнеят по селата.