Минималната заплата става 380 лв. от 1 юли

Минималната работна заплата става 380 лева от 1 юли, след като правителството за втори път утвърди този размер на най-ниското заплащане.

Обратно в новината

Коментари - Минималната заплата става 380 лв. от 1 юли | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ПАК ЗА ЦИГАНИТЕ, КОИТО ИЗОБЩО НЕ РАБОТЯТ. ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ, ЩЕ НАДВИШАВАТ ВЕЧЕ С 12 ЛВ. ПРАГА НА БЕДНОСТ И ЩЕ ИМ ОРЕЖАТ СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ТВЪРДО ГОРИВО.

Кажете колко става чисто минималната заплата, че от тия мошеници не мога да разбера! Не знае човек, колко да иска. Говорете в чисти пари, които получава човек. Колко е? 300 лв ? 280 лв?

МИ, ТО ПИШЕ. КОЛКО ЧИСТО Е ВЗЕМАНО ДОСЕГА И ОТСЕГА НАТАТЪК КОЛКО ЩЕ Е! ПАК ЗА ЦИГАНИТЕ, КОИТО ИЗОБЩО НЕ РАБОТЯТ. ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ, ЩЕ НАДВИШАВАТ ВЕЧЕ С 12 ЛВ. ПРАГА НА БЕДНОСТ И ЩЕ ИМ ОРЕЖАТ СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ТВЪРДО ГОРИВО.

Тази глупотс мин. раб. заплата е за държавните фирми. В реалната икономика пазара определя цената. Отдавна няма кой да работи за 380лв бруто.

С 1.9 % вдигат пенсиите с 2 или 3 % цената на тока ?????

ог 20 години не работя на заплата , но 7 € на ден !!! това е велик напредък ! в ес , където уж сме и ние , е 8 € НА ЧАС ! кога ще направите минимално почасово заплащане !? сега с новата минимална заплата , работното време от 12 ще стане 14 часа на ден !

Олее кеф

радвай се роме , вдигат социалните помощи

А, бе, хора, за пореден път казвам, че тази държава няма да се оправи, докато в парламента се плащат заплати, и то какви! Всичките тези пари могат да отидат за здравеопазване, болни дечица и т.н.Нека депутатите да живуркат в парламента БЕЗ заплати, бонуси и т.н. Ще видите тогава колко бързо ще се оправим. После, на заслужилите такива и осигурилите просперитета на нацията, може да се изплатят парични възнаграждения!

Голям успех! Но поставя редица въпроси. Какво става там където принуждават да работят за по-малко, т.к. хората нямат избор? Какво става със заплатие на учители и други, които сега ще взимат по-малко от 2 минимални заплати. Да не говорим за докторантите- те взимат 450 лева. Т.е. цветът на нацията трябва да се справя с 1,18 минимални заплати. Какво става с тези заплати и стипендии.

си колко "бизнесмени"ще изреват на умряло че не могат да плащат заплати:)))

Ами стани ти един бизнесмен да видим какви заплати ще плащаш... :) То отстрани е много лесно.

Минималната работна заплата от 01.07.2015г. трябва да важи задължително и за депутатите. Тъй като страната се намира в сложен заплетен пъзел от проблеми, то до разплитането му, депутатите трябва да получават максимално до четири минимални работни заплати, с право на аванс от тази сума. ( В момента вземат между 10 и 20 минимални работни заплати с добавките. ) Така депутатите ще могат да си избистрят мозъците, да имат възможност да мислят нестандартно, и да намерят бързи рационални решения за разплитане на този сложен заплетен пъзел и съответно изход от кризата, в която се намира страната. Иначе сега същите плуват в едно депутатско безотговорно безвремие, и когато нямат настроение отиват на някое заточение - на самотен остров с приятна компания да си възвърнат депутатската муза и творческо вдъхновение.

всичко това с минимални, максимални и разни други е ала бала... данъците трябва да са върху реалните заплати не са нужни никакви ограничения просто свободен пазар на трудъ ако някой иска да ме наеме за един час на седмица и да ми плаща х.хх лева на час защо закона му пречи

Абе имаше още две социално-патриотични партии ВМРО и ПФ къде се дянаха и никакви ги нема . Сякаш са участвали във " търг по мълчание " и са го спечелили. Колко бързо си продатаха и предадаха избирателите си .

Обаче , всичките тези артисти мълчат за огробването на България чрез концесиите на златните рудници от които губи милиарди държавата . Явно не им пука за приходите на България ,защото същите актьори солидно си живуркат от подкупите и комисионните на чужди корпорации и правителства.

Pechelq gi za 2-3 dena,kvo praite oshte tam?

Потреблението щяло да се увеличи...баси, че то с 12 лева за какво увеличение на потреблението става въпрос? Не зная колко хора са на минимална заплата, но ако са 1.5.млн както пише, значи ще увеличим потреблението с 18 млн. лева??? Направо ще цъфнем... Че те депутатите това им е сигурно седмичният бюджет на скапаният им парламент. Ако решат само от кюфтетата да се откажат сигурно ще можем още с по 12 лева заплата да дадем на хората с минимални заплати.

Максималният осигурителен доход да е равен на 10 минимални заплати. Особено за другарите в държавния сектор, които получават заплати от нашите данъци. Данъците върху реалния доход. Какво значи максимален осигурителен доход. Взима 5 000, а се осигурява на 2000 !

Не смеят, защото след години ще трябва да плащат големи пенсии на тези, които са се осигурявали на 5000 например. А както знаем в НОИ винаги няма пари. Докато не направят лични партиди, няма да се осигурявам реално. Няма никаква гаранция каква пенсия ще получавам, при условие, че тя ще зависи основно от това колко хора ще работят, когато аз съм пенсионер. По-добре да си ги имам на сметка и да ми тече лихва (там е малко по-сигурно, че ще получавам това, което съм внесъл).

Доволни ли сте драги съотечественици вие го заслужихте с пот на челото. Продължавайте в същия дух

Заслужихме го онези, които работим. Онези, дето само чакате, държавата да вземе от нас, за да даде на вас - нищо не сте заслужили. Ако имахме свястно правителство - трябваше да намали социалните помощи дотолкова, че да ви изправи пред проблема на "гладната смърт".

кой мързелив неудачник написа минус на този може би най правилен коментар тук ?

Минималната салата струва 380 лв. от 1 юли!!!

Поздравления, мили сънародници! Вече минималната заплата е с 10 лв по-голяма от тази в Перу :) Но все пак цените в Перу на основните продукти и храните са 3 пъти по-ниски. Не се отчайвайте - ще ги догоним перуанците !!!

а ниските пенсии за мин.живот-кога или с 2-3 лева,идиоти?.....

Заплатата вече не представлява мерило за каквото и да е. Някъде четох ,че заплатата на главата на Apple Тим Кук за 2013год. е равна на сумарната заплатата на шест хиляди инженери.?!

Айде пак ще вдигнат заплатите на държавните хрантутници..много уморени милите.. цял ден си клатят краката,пият кафета и се оплакват колко им е ниска заплатата..Другите от частния сектор...за тях не се знае какво и колко ще се увеличи!

тов аозначава около 160 евра на месец при минимално необходима сума за оцеляване около 1000 месечно..От тези 160 евра трябва да с е плащат акцизи,ДДС/20%/ прескъп ток,вода,данъци,такси,винетки,да се издържат деца и медицинска мафия с останалото да се купува задължително вода /питейната от крана е прехлорирана/ и храна////

Парите не се дават, парите се печелят. 89'та мина и замина, още ли има от тия набори живи с този манталитет?? Срамота.

a ti koi nabor si be hubavec

Има живи набори:))) 89-та печелех 570 на месец но ми се скъсваше гъза от работа....120 човека на главата и трябва да осигуриш полуфабриката за цялата фирма. Пенсионер съм вече и винаги съм работил в производството.....фирмата е печелила от там и аз.

Да прав си печелят се.То тогава трябва да печелим поне 800 лв минимално.Но не ни ги дават изпечеленото.

Каква рИформа, какъв рИформатор! Задължително тази "заплата" историята трябва да запомни като: "Заплата на евреина Калферман"! Правителството на Бочко-2 - тумбак до тумбак, боклук до боклука!

А какво става с пенсиите,нали щеше да има увеличение с 1.9%?Иначе за тока стана ясно,ще се увеличи с по 3.00% средно за страната .И какво правим,дори увеличението на пенсиите(ако ги увеличат) не може да покрие увеличението на тока,а от там ще скочат и цените на стоките и услугите?!

Браво ! Пожелавам на всички политици управлявали България през последните 25 години да живеят с толкова пари на месец !

Пръднах гръмко след като прочетох новината !

Че не си се насрал!

Така ще е => вечно ще сте на опашката на цивилизацията, с единия крак в Африка/Мала Азия, докато продължавате да си избирате г-жа Йес и г-н Конграчулешън да ви клатушкат с подхилкване.

Kучетата си лаят кервана си върви....докога?? 380 лв. минимална заплата означава бруто 90 лв. на седмица. От тези 90 лв. махаме 9 лв данък и 21 лв здравни + социални и остават 60 лв седмично. От тях махаме миминума от 2 лв на ден за транспорт до работа, т.е. 10 лв и стават 50 лв. от тях махаме пак абсолютен минимум 10 лв. ток и 5 лв. вода и остават 35 лв; ако живеете в собствено жилище, махаме 4 лв. седмично данък = 31 лв. - 3лв. седмично предплатен телефон=28лв или 4 лв. дневно за ХРАНА, ДРЕХИ, ЛЕКАРСТВА И ОБУВКИ! Найс а, другари политици?!

Абе като не ти стигат една заплата, хвани се на още една работа. 8 часа на ден спиш, 8 часа работиш, останалите 8 часа какво правиш? НИЩО! Работи по 16 часа и ще имаш двойни доходи- едната заплата ще харчиш, другата- както решиш. Ама това да не правиш нищо по 8 часа на ден, и по 8 часа да спиш, и после- малко. Ми малко, какво искаш?

Ти на кой свят живееш?!

Малко е 16 часа. Най-добре 22 часа да се бачка и 2 часа да се спи. Обаче почакай? В България заплащането НЕ Е ПОЧАСОВО!!! Заплатите са фиксирани и независимо колко бачкаш все тая.

Непозна, имам друга алтернатива , или ставам мангал или бежанец

не им го казвай така изненадващо ! трябва малко по малко . те, неудачниците ,си го знаят , но не ги стресирай .

В БЪЛГАРИЯ ИМА БЕЗРАБОТИЦА, НЯМА РАБОТНИ МЕСТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!! l ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО КОЕТО Е В ИЗОБИЛИЕ СЕ НАРИЧА М И З Е Р И Я!!

Удръжките са 82 лева за 4,5 седмици или около 18 лева на седмица, а ти си изкарал 30. Така че имаш още 12 лева на седмица, т.е. 40 лева или 5,6 лева на ден. А и 2 кубика вода а седмица са много. Няма да се къпеш всеки ден и можеш да спестиш пое 1 кубик. Предплатения телефон 6 лева на 3 месеца, така че и от тука спестяваш 2,50 седмино. обаче е мога да схвана за какво изобщо ревеш, след као досега МРЗ е била по-малка. Или предлагаш МРЗ 1000 лева?

АКО ОТЧЕТЕМ ФАКТА ЧЕ ЕВРОТО СЕ ОБЕЗЦЕНИ СПРЯМО ДОЛАРА С 5% ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА , НЕ Е УВЕЛИЧЕНИЕ , А СИ Е НАПРАВО ОРЯЗВАНЕ :))))

И като се има в предвиТ ,че 1 евро=6 лева ,....то.... ????

Как стои вАпросЪ ,с ромите ? Те на каква заплата /без да работят/,ще се водят?

380лв. бруто-чисто 298 това са 82 лв. или 21,5% ми вземат за хрантутниците от МС,НС и циганите. На депутатите дали им удържат 21,5% от брутната заплата?

Целта е да се Е.. МАМАТА НА НАРОДА ПРОСТ,който търпи 26г.да го еВават.

Ми осигурявай се в частен пенсионен фонд и ще намалиш тези 21,5%. Инак 32 лева ти взимат за ДОО и 50 са за НОИ.

Минимална заплата 190 EUR - че малко ли е? Е, в Люксенбург работят за минимум 1921 EUR на месец, ама там, хората в Европа, са друга бира.Имат по други нужди от нас, европейски.То, цените на основните стоки за потребление са почти едни и същи, ама кой ти придиря чак толкова. По ми е мъка за комшиите. Какво да кажем за фалиралите гърци.С техните 683,76 EUR на месец (01.2015 г.) живи да ги оплаче човек.А и братята турци глад ги мори - само 424,26 EUR минимална заплата.Някои си мислят , че правят "изборен туризъм".Не, не , и не! Хората идват с "продоволствено-снабдителска" цел.Използват безплатният транспорт по изборите, за да се заредят, от останалите в БГ роднини, с консерви, сокове, компоти. Че гладно стои ли се?

--НОВИ СЪКРАЩЕНИЯ . Нали спУреТ соц.проучване ,....безработицата била''спаднала''? Защо пък да си разваляме успеха,ето ти повод за поредната безработица?

В златното време на настъпващата "демокрация" и "Времето е наше" на СДС , като счетоводител за първи път се сблъсках с термина "Двойно счетоводство"- един път го правих за пред данъчните, да няма нищо за плащане на държавата, и втори път за "бизнесмена" . Още от тогава никой частник не плащаше почти нищо на държавата, а сега с новите прагове и МРЗ се опитваме да съберем по-някой лев в празната хазна.Едно да знаете,капиталиста"инвеститор" гледа само своя джоб , бъдете здрави с 380 лева МРЗ

О.К. това е нормално да се случи, а от 01.01.2016 г. 440 лв. И нека на 100 % всички да си заплащат осигуровките !!!!! Стига сме хрантутили тунеядци. Да не стопират до 2018 г. тавана на пенсиите на 910 лв. а да расте плавно.

Ти си малоумен бе, да не съм луд да плащам осигуровки, които потъват в джобовете на Дебелия, Лила, Горано в и другите неуки прости безхаберници? Осигуровки ли? На! Средняк осигуровки... С твоите и моите осигуровки осигуряваме светло бъдеще, вили, имения, яхти и почивки на Канарите единствено на Дебелия и тунеядците и паразитите около дебелото му туловище!!!!

Предлагам Дебелият да кара една година на минимална заплата от 380 лева... Ще станеш като фиданка бе, дебел неук , неграмотен търтей.... До къде я докарахме... какво падение... Един мазен, дебел, тлъст комунистически тъп, неук, прост неграмотен червей да бъде министър-председател.... Животно да ръководи хора.... само една пура на Дебелия е 300 лева....

За всички тези, които не разбират: При увеличение на МРЗ, неминуемо ще се увеличат и цените масово на основните продукти. Демек е съмнително, че ще се подобри нещо, освен повечето данъци в полза на управляващите.

това не е задължително г-н разбирач

Защо имам минусчета на предложението ми за мин.пенсия от 380лв.Обърках се поне да стане 550лв.Чакам +++++

Щото максималната пенсия трябва да е колкото МРЗ

Разликата е, че тези които са работили преди за 380лв. не са били на МРЗ, а от 1 Юли вече ще са на МРЗ. Честито!

И сега всички таксички, вързани с МРЗ скачат! Честито!

и най-ниската пенсия да бъде 380лв.Благодаря Ви предварително.

Други очаквани положителни ефекти от ръста са оживление в потреблението и повече приходи от данъци и осигуровки. Моите очаквания са , че ще се увеличат цените на стоките и услугите, както и безработицата.

поне я направете 500 лева иди доде по можем да изкараме некои месец докато с тия 380 едва кабела можем да си платим и инттернета а другото

Има ефирни телевизии и нет по парковете и кафенетата.

и храна по контейнерите

humfry

"Плавното повишаване на минималната заплата е основно средство за борба със сивата икономика, се посочва в доклада на вносителя на предложението - вицепремиера Ивайло Калфин. Други очаквани положителни ефекти от ръста са оживление в потреблението и повече приходи от данъци и осигуровки." Ама защо така плахо и плавно? Вдигнете на 1000 лева и всичко ще потръгне! А иначе имам едно питане към милионите, които живеят с доходи близки до МРЗ, чувствате ли се вече по-богати, че с тия 380 лева на Бахамите или у вас пред тв-то с турския сериал, хапнали за последно преди 1 седмица? Хайде, правете планове и поръчвайте бермудите и хавайките.

Отхвърлено е искането за разваляне на концесиите за злато ДПС И ГЕРБ ГЛАСУВАХА ЗАЕДНО ПРОТИВ :))) ТУРСКАТА БАНЯ КЕФ , ТУРСКАТА БАНЯ ГОЛЯМ КЕФ :)) ИМАШЕ ЕДИН ТАКЪВ ТЕЖЪК КЮЧЕК :)

ЧИСТАТА ПЕЧАЛБА НА ДЪНДИ ПРЕШЪС САМО ОТ АДА ТЕПЕ ЩЕ Е 820 000 000 ДОЛАРА ... НЕ ЗНАМ ДАЛИ ГЕРБЕРОФИЛИТЕ МОГАТ ДА СМЯТАТ ТАКИВА ЧИСЛА :))

Радвай се. Печалбата отива в твоя регион и пълни джобовете на няколко охранени милиардери. А простите негри лапат мухи.

С тази мин.заплата отиде коня у ряката! Сега ще има масово връщане на Поршета-Кайени в лизинговите къщи!А някои "бизнесмени-работодатели' ще се наложи дори да се откажат от едната от любовниците си!

ВЕЛИКИ СА МУТРИТЕ ВИ , КУЛТОВИ .... ... ДАЖЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА КОМЕНТИРАМ ....:))