Правителството прие постановление, с което потвърди определените размери на минималната работна заплата за страната през 2015 г. - 360 лв. от 1 януари и 380 лв. - от средата на годината, съобщиха от пресслужбата на МС.

С постановлението се отговаря на мотивите на Върховния административен съд, с които предишният нормативен акт беше отменен, като проектът беше обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

ВАС отмени увеличенията на МРЗ с мотива, че не е спазена точно процедурата по съгласуване.

Постановлението на Министерския съвет от декември 2014 г. регламентира минималната работна заплата от 1 януари 2015 г. да е 360 лева, а от 1 юли да се увеличи с още 20 лева и да стане 380 лева.

След плащане на данъци и осигуровки, минималната заплата в момента осигурява чист доход от 282 лева. След 1 юли той ще е с 16 лева повече и ще достигне 298 лева. По този начин нетната минимална работна заплата ще бъде макар и с малко, с 12 лева, над линията на бедността.

През 2013 г. линията на бедност общо за страната e 285.92 лв. средно месечно на човек от домакинство, съобщи Националният статистически институт. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 527.5 хил. души, или 21 на сто от населението на страната.

Плавното повишаване на минималната заплата е основно средство за борба със сивата икономика, се посочва в доклада на вносителя на предложението - вицепремиера Ивайло Калфин.

Други очаквани положителни ефекти от ръста са оживление в потреблението и повече приходи от данъци и осигуровки.