Коментари - МЕУ: Досега ЦИК не е възразявала, че зам.-министър е оправомощен да отговаря за машините | Днес.dir.bg

МЕУ: Досега ЦИК не е възразявала, че зам.-министър е оправомощен да отговаря за машините

Министърът има право да оправомощава заместника си да отговаря за машините, категорични са от Министерството на електронното управление, "всяко друго твърдение е по-скоро спекулация"

Обратно в новината

Коментари - МЕУ: Досега ЦИК не е възразявала, че зам.-министър е оправомощен да отговаря за машините | Днес.dir.bg

Коментари

Те ЦИК искаха да кажат "върнете компотите ни", а не компютрите, но секретарката се объркала и затова стана скандала и ЦИК трябваше да се оправдават за нещо, което даже и те не искат. ;-)

Сега ГЕРБ ще спечелят с 200. България е пълна с дебили.

Това е целта - уж ППДБ се дънят, ЦИК налага хартиените бюлетини и печелят ГЕРБ у ДПС, изцяло зависими от неграмотния си "електорат" - цигани и турци.

Е ае ся. ГЕРБ и ДПС са си видни евроатлантици. Трябва да им благодарим за цивилизационният ни избор.

Тиквата ви каза - правят се машинации, идва от машини. ИТН ще са на минус проценти.

Аз обичам да си играя със машинки.Още от малък обичам.София е моя.София е моя любов.

1. Документирани ли са надлежно действията на гн стойнев по заснема с личен телефон, пъхане на флашка в машината и разни дейности по удостоверяването? 2. Защо USB портовете на машината не са блокирани? Машина се удостоверява (проверява или генериране на код) чрез сваляне на паметта и работа на друго устройство, а не с пъхане на флашка в usb порта на проверявсното устройство. Разбираме, че господина е голям спец и обича да си цъка насам натам, но киберсигурността изисква строго спазване на протокола, особено по време на настройка.

МЕУ каза "МЯУ"! Звучно!

Операция по изваждането на машините от изборите е да се заметат следите от голямата лъжа манипулация с която мунчо си осигори втори мандат. Парите за тези последно обявени за принтери машини бяха хвърлени на вятъра по изричното настояване на мунчо ,той беше този който обвиняваше всички и всекиго в корупция и лъжа а той се оказа най големия лъжец Вместо да отидат към страдалците пенсионери и други бедни прослойки ламтещия за власт мунчо със служебните му министри да не споменаваме кои си напълниха освен всичко друго и джобовете с комисионни. В една нормална правова африканска държава за това нещо президента се отдтранява о отива в затвора

Тия още ли не са подали оставка?! И нахални на всичко отгоре! Оставка, мути лъжливи!

тези на луди ли се правят...? В нито един момент ЦИК не е възразила, че е упълномощен зам. министъра, а е възразила, че след реализиране на довереното изграждане на софтуера на 20.10.2023 г., и след получаване на 23.10.23 г. на достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване от представителите на политическите партии, и механичното унищожение на носителите на тази информация, както е по процедурата визираща същия този член, от веднъж на 25.10.2023г зам. министър Стойнов решава, че отново трябва да прави доверено изграждане на софтуера, да генерира кода и да го записва, за да си поиграем вкъщи! Абсолютно противозаконно действие - след механичното унищожение на носителите, никой няма право да доближава тези машини, камо ли да изгражда отново софтуер! А и този няма с какво друго да си играе, че ще си играе точно със софтуера и кодовете за изборите?...

Не се правят на луди, те са си селски тарикати (да ме простят селяните)

Всички сме граждани , само дето има такива и като мен които живеем на село.

Човека е от най-тъпата секта - джаварската. Те си мислят, че са върха на сладоледа. Иначе, МЕУ подготвя публиката за защитната си теза, а именно - човека е имал право на това и нищо страшно не е направил, просто не го е направил в срок. Опитват се да му смекчат вината.

Абе тоя джавараст ли е?!? Това обяснява много неща!

Това е адиотщина паракселанс!?!?

Махайте се ,махайте се не с 200 ,а с 1200 в часабе как се радвоше че направил нещо за Украйна,абе канадска утрепко как не се зарадва да направиш нещо добро за България,ама след изборите никой да не чуе нищо за вас.Е освен съдебните органи и дано посолството не ви спаси дано изгниете.

Ами сега на къде ?! Марш в Канада гадове!

И до сега този зам. министър не каза какво е снимал, какво е свалил на флашката и защо го е направил, иначе няма лошо да са му делегирали правата да отговаря за машините.

Вкарването на флашка в сертифицирана машина би трябвало да е забранено. Сертифицирана машина се проверява само външно - вади се паметта и ú се смята хеш отделно на външно устройство, неконтролирано от контролирания, за да не може да се фалшифицира изчисления хеш. Това е правило. Това, което е направил Стойнов е мърлящина от самодейност, самонадеяност и самозванщина.

Не се правете на улави! ЦИК не възразява, че Зам. министъра е оправомощен да отговаря за машините, а че е променил кода неправомерно и го е записал. Това може да послужи за мотив за повдигане на обвинение. Машините не са принтери. Паметта на машините може да се ползва при най-различни случаи.

Топно така! Например за допълнителен одит на изпечатаните бележки. Може дори да не го е записал. Самия факт, че ръга флашка в контролирана машина е скандален. Това е недопустимо извън режим (срока) за настройка, който към онзи момент е изтекъл. Просто гаф на мърляв човек, който се изявява като хакерче.

За машинно гласуване съм, но със задължително отчитане на „разписките“ - броене и записване на резултатите от броенето в протоколите при сверяване с протокол от машината! Но! Тия нещастници от ПП-ДБ така да оср@ха нещата, че сега Шиши и Боко ще им бият чимбери до второ пришествие... Няма отърване от схемите на мафиотите. Явно няма отърване и от идиотите .... ЦИК взеха правилно решение, а всички министърчета, секретарки на шишита и прочее сволоч поне можеха да си мълчат и да си вършат работата. А те тръгнаха да правят циркове. Дебили!

И аз съм за машините, ама тези направиха всичко възможно да ги компрометират. "Ще ви дадем кодовете", "направихме с машините ала бала с президента"! На всичкото отгоре най-вероятно това са измислици, нито е имал кодовете, нито знае какво може да се прави с кодовете, нито е имало ала бала! Пълен инфантилизъм, меко казано! Измислици, без да е принуден да си измисля!

Този не е инфантил - по-скоро е дебил-аутист .. Като си спомня, че ни беше премиер (а сега реално е шиши) и стомахът ми се свива :( Толкова малоумщина съвместена с безкрайно наглото им поведение обаче не може да е плод на случайност ... или поне не бих могъл да си го представя (макар че аз и по-зле от Боко не можех, преди да се пръкнат тия). Имам усещането, че се опитват да управляват скандала в посока компрометиране на службите, и търсят начин да ги превземат. Е, ако това стане, горко ни :(

В ТАКИВА МОМЕНТИ СИ СПОМНЯМ ОТКЪС ОТ ФИЛМ ЗА БАЙ ГАНЮ - РЕПЛИКА НА СРЪБСКИ МИТНИЧАР : " ЩО СА ПРАВИШ НА ЙЕБАНА ГЛАВА" -- НЕ МОЖЕ ЧОВЕКЪТ КОЙТО Е УЛИЧЕН ОТ ДАНС ЧЕ НАЙ ВЕРОЯТНО Е МАНИПУЛАТОР НА МАШИНИТЕ , СЛЕД ТОВА СЪЩИЯТ ТОЗИ ЧОВЕК И ДА УДОСТОВЕРЯВА ТЯХНОТО БЕЗПРОБЛЕМНО ИЗПОЛЗВАНЕ ?? УДОСТОВЕРЯВА ЧЕ ГИ Е ПРОГРАМИРАЛ ПРАВИЛНО ДА ОТЧИТАТ ГЛАСОВЕ ЗА НЕГОВАТА ПАРТИЯ ? ТОВА ДА , АБСОЛЮТНИ АМАТЬОРИ , КАКТО ГИ ОПРЕДЕЛИХА ВЕЧЕ

Да се гласува масово, на пук на хартиенита мафия.

Това няма да хареса на ПП/ДБ. Я пак прочети инструкциите.

кво па толкоз.... То с цел "да си го гледа и да си поиграе с него" СИ Е ЧИСТА ПРОБА ОНАНИЗЪМ.....

Ако някой не е разбрал защо се тръшкат ПеПерастите за тия "принтери", ето далаверата: 1. Някой, който има кодовете, си инсталира какъвто си иска софтуер на "резервна" машинка. 2. Отпечатва си 100,200,300 "правилни" бюлетини, напълно еднакви с официалните от определена секция (например в цигански квартал) 3. Отива на "работна среща" със съответния отговорник в квартала, и му предава бюлетините. Той ги раздава на хората си с подходящите инструкции. 4. Всеки, който има готова бюлетина, отива до машината, "отпечатва" произволна (например с цифра "1"), скрива я в ръката си, а в урната пуска "правилната". 5. После отива при отговорника си, предава отпечатаната с "1", и си получава 100-те лева. Същата процедура, с минимални корекции, се прилага за всички възможни потенциални секции. По-сигурен начин за контролиран вот няма, така купувачът е сигурен, че като плаща, получава със сигурност поръчаното. В София 20-30 или 50000 гласа обръщат вота. Сега ПеПерастите нямат време да "пренастроят" покупката. Били са заложили всичко на машините, и изгоряха. Сега най-важния вот (за общински съветници) ще го загубят катастрофално. После на балотажите - с машини, без машини, няма значение. Кметът без подкрепа на общинския съвет е нищо. До-виж-да-не !!!!

Много точно! Не мисля, че случайно тръгнаха предварително да разнасят машините, без да има разрешение от ЦИК.

Държавна агенция "Национална сигурност" СПРАВКА ОТНОСНО: Получена информация за действия на лице, явяващи се потенциална предпоставка за формиране на недоверие към използването на машини за гласуване на предстоящите местни избори на 29.10.2023 г. Във връзка с подготовката на предстоящите местни избори е получена информация за действия на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, представляващи риск за формиране на благоприятна среда за внушения и манипулации, които биха могли да въздействат негативно на предстоящите местни избори на 29.10.2023 г. Съгласно чл. 213а ал.2 от Изборния кодекс ( ИК) процеса по удостоверяване на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване се възлага на Министерството на електронното управление (МЕУ) съвместно с Българския институт по стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ). Процесът се реализира по утвърдена методика от ръководителите на МЕУ, БИМ и БИС. С протокол №435/19.10.2023 г. от проведено заседание на ЦИК е прието решение за реализиране на довереното изграждане на 20.10.2023 г. от 16,30 ч., както и реда за провеждането му. На 20.10.2023 г. в зала 344 в МЕУ в присъствието на членове на ЦИК, представители на политически партии, служители на Сиела Норма АД, Смартматик интернешънъл холдинг, експерти наети от ЦИК провеждат процеса по доверено изграждане на софтуера за машините за гласуване на компютър, предоставен от ЦИК. Изграждането приключва успешно, като е генериран криптографски идентификатор хеш, който е предоставен на ЦИК и на представителите на политическите партии. Идентификаторът е идентичен за всички машини за гласуване, които ще се използват за предстоящите избори. Чрез него се потвърждава, че софтуерът за гласуване с машините е този, който е преминал процеса по доверено изграждане. Полученият софтуер е подписан с UEFI сертификатите съхранявани в ЦИК и заредени в машините. Всеки друг софтуер дори и идентичен с изградения, но неподписан, не е възможно да се инсталира в машините. Съгласно чл. 213б от ИК представителите на политическите партии получават достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване. По искане на ЦИК този процес е реализиран на 23.10.2023 г. в МЕУ, като са присъствали 11 представители на различни политически партии. Достъпът е осигурен в подготвена и управлявана от МЕУ контролирана инфраструктура, разположена в зала 344 на министерството. Залата е с контрол на достъпа и с видеонаблюдение. Използваните носители на информация са механично унищожени пред представители на МЕУ и фирма Сиела Норма АД с цел гарантиране, че изходният код няма да бъде неправомерно разпространен и използван. На 25.10.2023 г. около 14,00 часа е било разпоредено от заместник-министър Михаил Стойнов да се проведе отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване в зала 344 на МЕУ. Разпоредено е дейностите по изграждане на горепосочения код да се проведат стъпка по стъпка следвайки заложените процедури. По време на тези дейности Стойнов е заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване. Според информацията заместник-министър Стойнов е направил видеозаписа в противоречие на правилата за работа. Действията по неправомерния запис, направен от зам.-министър Стойнов, са потвърдени от системата за видеонаблюдение в залата, където се е осъществявала отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване, а именно 344 в сградата на МЕУ. Същевременно присъстващи в залата са казали, че това със заснемането е нередно, но въпреки това той е продължил. Според получената информация Стойнов е качил информацията от телефона си на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуер, чиито авторски права се притежават от търговско дружество. Стойнов е споделил с присъстващите в залата, че е извършил действията по видеозаписване изграждането на софтуера от изходния код, с цел "да си го гледа и да си поиграе с него". Придобитата до момента информация сочи: 1. Налице е неправомерно заснемане на процедурата по изграждане на софтуера на изходния код на машините за гласуване; 2. Неправомерно поведение от страна на Стойнов, свързано с разпространение на заснетата информация от проведената процедура по изграждане на софтуера за изходния код на машините за гласуване, качването й на преносима флаш памет и запаметяването й на личния му телефон; 3. Извършените от Стойнов действия, в това число и разпорежданията му за повторни действия по компилирането на изходния код на машините създава риск тази информация да бъде предоставена на лица, които имат достъп до машините за гласуване преди изборите, както и след това. 26.10.2023 г. гр. София

налива много пари в тролски коментари! Аз нямам сестра, но цяло село приказва че е курва! Ха уду доказвай на тролските комемтатори че нямаш сестра! А целта е ясна! Да се разбие крехкото демократично самосъзнание на българина! Единственния лек е масово гласуване! Дори и на хартия!

Прочетох доклада и в действителност нареждането на зам.-министъра за повторна процедура за генериране на кода е истинското престъпление. За другото може и да каже, че "иска да си поиграе", но това си е за затвор.

По-скоро не е искал нова процедура за генериране, а да се увери, че кода не е променян. Но дори и това, извън срока, минава за "просто да си поиграе". Спазването на процедурите е основополагащо в киберсигурността. Не може да се нарушават току-така.

Между "прочетох доклада" и "истинско престъпление", трябва да има и законно основание - да е предвидено в НК такова престъпление, състав му викат. Ти не си чел НК, и твърдението ти, че е престъпление е измислица. На теб ти се струва, че е престъпление понеже ... домързяло те е да непишеш защо. И, ако е престъпление, какво да е наказанието - да го разстрелят ли, както обикновено се иска по форумите?

то комисията и сега не възразява за заместник менистер , а защо е е снимал с телефона си най-вече.

Ами щом според ЦИК хората са толкова глупави да не прегледат разписката, как са в състояние да попълват хартиена бюлетина?? Направо да отменят гласуването! Боко и Шиши пожизнени падишаси!

Тръмп2, изнася служебна информация с телефона си. От какъв зор е снимал и кой му е наредил служебна информация да пренася неясно с каква цел. За случая си има утвърдени правила. Е Тръмп го съдят на нашият орден Кире ще му даде.

Смяна на модела търговия. Е преди не е възразявала ама сега възразява защото някой реши, че вместо да купува стотици или хиляди избиратели е по изгодно да си купи комисиите. Едните които ще определят правилата и другите които ще броят бюлетините.

Дрън, дрън...а защо заместник минисърът е повторил генерирането на кода, защо е снимал и свалил на флашка инфото пак не става ясно. Съгласно коя процедура и кай протокол заместник министърът трябва да направи това? Къде е описано повторно генериране на кода, снимане с телефон и записване на флашка? За кого е била предназначена флашката?

Хахахахах... Проблемът е, че този зам. министър е правил каквото си иска и заради него трябва да се махнат машините (понеже е правил нещо, което не е в плана, независимо какво е то), е подписал и протокола за допустимост в който са описани всички действия във въпросната стая, но липсва неговите своеволия на 25-ти октомври... Хора, това не трябва да се позволява да се случва, че иначе следващият път ще е още по-страшно!

С две думи. ЦИК нарушиха закона

Коментари - МЕУ: Досега ЦИК не е възразявала, че зам.-министър е оправомощен да отговаря за машините | Днес.dir.bg

МЕУ: Досега ЦИК не е възразявала, че зам.-министър е оправомощен да отговаря за машините

Министърът има право да оправомощава заместника си да отговаря за машините, категорични са от Министерството на електронното управление, "всяко друго твърдение е по-скоро спекулация"

Обратно в новината

Коментари - МЕУ: Досега ЦИК не е възразявала, че зам.-министър е оправомощен да отговаря за машините | Днес.dir.bg

Коментари

Те ЦИК искаха да кажат "върнете компотите ни", а не компютрите, но секретарката се объркала и затова стана скандала и ЦИК трябваше да се оправдават за нещо, което даже и те не искат. ;-)

Сега ГЕРБ ще спечелят с 200. България е пълна с дебили.

Това е целта - уж ППДБ се дънят, ЦИК налага хартиените бюлетини и печелят ГЕРБ у ДПС, изцяло зависими от неграмотния си "електорат" - цигани и турци.

Е ае ся. ГЕРБ и ДПС са си видни евроатлантици. Трябва да им благодарим за цивилизационният ни избор.

Тиквата ви каза - правят се машинации, идва от машини. ИТН ще са на минус проценти.

Аз обичам да си играя със машинки.Още от малък обичам.София е моя.София е моя любов.

1. Документирани ли са надлежно действията на гн стойнев по заснема с личен телефон, пъхане на флашка в машината и разни дейности по удостоверяването? 2. Защо USB портовете на машината не са блокирани? Машина се удостоверява (проверява или генериране на код) чрез сваляне на паметта и работа на друго устройство, а не с пъхане на флашка в usb порта на проверявсното устройство. Разбираме, че господина е голям спец и обича да си цъка насам натам, но киберсигурността изисква строго спазване на протокола, особено по време на настройка.

МЕУ каза "МЯУ"! Звучно!

Операция по изваждането на машините от изборите е да се заметат следите от голямата лъжа манипулация с която мунчо си осигори втори мандат. Парите за тези последно обявени за принтери машини бяха хвърлени на вятъра по изричното настояване на мунчо ,той беше този който обвиняваше всички и всекиго в корупция и лъжа а той се оказа най големия лъжец Вместо да отидат към страдалците пенсионери и други бедни прослойки ламтещия за власт мунчо със служебните му министри да не споменаваме кои си напълниха освен всичко друго и джобовете с комисионни. В една нормална правова африканска държава за това нещо президента се отдтранява о отива в затвора

Тия още ли не са подали оставка?! И нахални на всичко отгоре! Оставка, мути лъжливи!

тези на луди ли се правят...? В нито един момент ЦИК не е възразила, че е упълномощен зам. министъра, а е възразила, че след реализиране на довереното изграждане на софтуера на 20.10.2023 г., и след получаване на 23.10.23 г. на достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване от представителите на политическите партии, и механичното унищожение на носителите на тази информация, както е по процедурата визираща същия този член, от веднъж на 25.10.2023г зам. министър Стойнов решава, че отново трябва да прави доверено изграждане на софтуера, да генерира кода и да го записва, за да си поиграем вкъщи! Абсолютно противозаконно действие - след механичното унищожение на носителите, никой няма право да доближава тези машини, камо ли да изгражда отново софтуер! А и този няма с какво друго да си играе, че ще си играе точно със софтуера и кодовете за изборите?...

Не се правят на луди, те са си селски тарикати (да ме простят селяните)

Всички сме граждани , само дето има такива и като мен които живеем на село.

Човека е от най-тъпата секта - джаварската. Те си мислят, че са върха на сладоледа. Иначе, МЕУ подготвя публиката за защитната си теза, а именно - човека е имал право на това и нищо страшно не е направил, просто не го е направил в срок. Опитват се да му смекчат вината.

Абе тоя джавараст ли е?!? Това обяснява много неща!

Това е адиотщина паракселанс!?!?

Махайте се ,махайте се не с 200 ,а с 1200 в часабе как се радвоше че направил нещо за Украйна,абе канадска утрепко как не се зарадва да направиш нещо добро за България,ама след изборите никой да не чуе нищо за вас.Е освен съдебните органи и дано посолството не ви спаси дано изгниете.

Ами сега на къде ?! Марш в Канада гадове!

И до сега този зам. министър не каза какво е снимал, какво е свалил на флашката и защо го е направил, иначе няма лошо да са му делегирали правата да отговаря за машините.

Вкарването на флашка в сертифицирана машина би трябвало да е забранено. Сертифицирана машина се проверява само външно - вади се паметта и ú се смята хеш отделно на външно устройство, неконтролирано от контролирания, за да не може да се фалшифицира изчисления хеш. Това е правило. Това, което е направил Стойнов е мърлящина от самодейност, самонадеяност и самозванщина.

Не се правете на улави! ЦИК не възразява, че Зам. министъра е оправомощен да отговаря за машините, а че е променил кода неправомерно и го е записал. Това може да послужи за мотив за повдигане на обвинение. Машините не са принтери. Паметта на машините може да се ползва при най-различни случаи.

Топно така! Например за допълнителен одит на изпечатаните бележки. Може дори да не го е записал. Самия факт, че ръга флашка в контролирана машина е скандален. Това е недопустимо извън режим (срока) за настройка, който към онзи момент е изтекъл. Просто гаф на мърляв човек, който се изявява като хакерче.

За машинно гласуване съм, но със задължително отчитане на „разписките“ - броене и записване на резултатите от броенето в протоколите при сверяване с протокол от машината! Но! Тия нещастници от ПП-ДБ така да оср@ха нещата, че сега Шиши и Боко ще им бият чимбери до второ пришествие... Няма отърване от схемите на мафиотите. Явно няма отърване и от идиотите .... ЦИК взеха правилно решение, а всички министърчета, секретарки на шишита и прочее сволоч поне можеха да си мълчат и да си вършат работата. А те тръгнаха да правят циркове. Дебили!

И аз съм за машините, ама тези направиха всичко възможно да ги компрометират. "Ще ви дадем кодовете", "направихме с машините ала бала с президента"! На всичкото отгоре най-вероятно това са измислици, нито е имал кодовете, нито знае какво може да се прави с кодовете, нито е имало ала бала! Пълен инфантилизъм, меко казано! Измислици, без да е принуден да си измисля!

Този не е инфантил - по-скоро е дебил-аутист .. Като си спомня, че ни беше премиер (а сега реално е шиши) и стомахът ми се свива :( Толкова малоумщина съвместена с безкрайно наглото им поведение обаче не може да е плод на случайност ... или поне не бих могъл да си го представя (макар че аз и по-зле от Боко не можех, преди да се пръкнат тия). Имам усещането, че се опитват да управляват скандала в посока компрометиране на службите, и търсят начин да ги превземат. Е, ако това стане, горко ни :(

В ТАКИВА МОМЕНТИ СИ СПОМНЯМ ОТКЪС ОТ ФИЛМ ЗА БАЙ ГАНЮ - РЕПЛИКА НА СРЪБСКИ МИТНИЧАР : " ЩО СА ПРАВИШ НА ЙЕБАНА ГЛАВА" -- НЕ МОЖЕ ЧОВЕКЪТ КОЙТО Е УЛИЧЕН ОТ ДАНС ЧЕ НАЙ ВЕРОЯТНО Е МАНИПУЛАТОР НА МАШИНИТЕ , СЛЕД ТОВА СЪЩИЯТ ТОЗИ ЧОВЕК И ДА УДОСТОВЕРЯВА ТЯХНОТО БЕЗПРОБЛЕМНО ИЗПОЛЗВАНЕ ?? УДОСТОВЕРЯВА ЧЕ ГИ Е ПРОГРАМИРАЛ ПРАВИЛНО ДА ОТЧИТАТ ГЛАСОВЕ ЗА НЕГОВАТА ПАРТИЯ ? ТОВА ДА , АБСОЛЮТНИ АМАТЬОРИ , КАКТО ГИ ОПРЕДЕЛИХА ВЕЧЕ

Да се гласува масово, на пук на хартиенита мафия.

Това няма да хареса на ПП/ДБ. Я пак прочети инструкциите.

кво па толкоз.... То с цел "да си го гледа и да си поиграе с него" СИ Е ЧИСТА ПРОБА ОНАНИЗЪМ.....

Ако някой не е разбрал защо се тръшкат ПеПерастите за тия "принтери", ето далаверата: 1. Някой, който има кодовете, си инсталира какъвто си иска софтуер на "резервна" машинка. 2. Отпечатва си 100,200,300 "правилни" бюлетини, напълно еднакви с официалните от определена секция (например в цигански квартал) 3. Отива на "работна среща" със съответния отговорник в квартала, и му предава бюлетините. Той ги раздава на хората си с подходящите инструкции. 4. Всеки, който има готова бюлетина, отива до машината, "отпечатва" произволна (например с цифра "1"), скрива я в ръката си, а в урната пуска "правилната". 5. После отива при отговорника си, предава отпечатаната с "1", и си получава 100-те лева. Същата процедура, с минимални корекции, се прилага за всички възможни потенциални секции. По-сигурен начин за контролиран вот няма, така купувачът е сигурен, че като плаща, получава със сигурност поръчаното. В София 20-30 или 50000 гласа обръщат вота. Сега ПеПерастите нямат време да "пренастроят" покупката. Били са заложили всичко на машините, и изгоряха. Сега най-важния вот (за общински съветници) ще го загубят катастрофално. После на балотажите - с машини, без машини, няма значение. Кметът без подкрепа на общинския съвет е нищо. До-виж-да-не !!!!

Много точно! Не мисля, че случайно тръгнаха предварително да разнасят машините, без да има разрешение от ЦИК.

Държавна агенция "Национална сигурност" СПРАВКА ОТНОСНО: Получена информация за действия на лице, явяващи се потенциална предпоставка за формиране на недоверие към използването на машини за гласуване на предстоящите местни избори на 29.10.2023 г. Във връзка с подготовката на предстоящите местни избори е получена информация за действия на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, представляващи риск за формиране на благоприятна среда за внушения и манипулации, които биха могли да въздействат негативно на предстоящите местни избори на 29.10.2023 г. Съгласно чл. 213а ал.2 от Изборния кодекс ( ИК) процеса по удостоверяване на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване се възлага на Министерството на електронното управление (МЕУ) съвместно с Българския институт по стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ). Процесът се реализира по утвърдена методика от ръководителите на МЕУ, БИМ и БИС. С протокол №435/19.10.2023 г. от проведено заседание на ЦИК е прието решение за реализиране на довереното изграждане на 20.10.2023 г. от 16,30 ч., както и реда за провеждането му. На 20.10.2023 г. в зала 344 в МЕУ в присъствието на членове на ЦИК, представители на политически партии, служители на Сиела Норма АД, Смартматик интернешънъл холдинг, експерти наети от ЦИК провеждат процеса по доверено изграждане на софтуера за машините за гласуване на компютър, предоставен от ЦИК. Изграждането приключва успешно, като е генериран криптографски идентификатор хеш, който е предоставен на ЦИК и на представителите на политическите партии. Идентификаторът е идентичен за всички машини за гласуване, които ще се използват за предстоящите избори. Чрез него се потвърждава, че софтуерът за гласуване с машините е този, който е преминал процеса по доверено изграждане. Полученият софтуер е подписан с UEFI сертификатите съхранявани в ЦИК и заредени в машините. Всеки друг софтуер дори и идентичен с изградения, но неподписан, не е възможно да се инсталира в машините. Съгласно чл. 213б от ИК представителите на политическите партии получават достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване. По искане на ЦИК този процес е реализиран на 23.10.2023 г. в МЕУ, като са присъствали 11 представители на различни политически партии. Достъпът е осигурен в подготвена и управлявана от МЕУ контролирана инфраструктура, разположена в зала 344 на министерството. Залата е с контрол на достъпа и с видеонаблюдение. Използваните носители на информация са механично унищожени пред представители на МЕУ и фирма Сиела Норма АД с цел гарантиране, че изходният код няма да бъде неправомерно разпространен и използван. На 25.10.2023 г. около 14,00 часа е било разпоредено от заместник-министър Михаил Стойнов да се проведе отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване в зала 344 на МЕУ. Разпоредено е дейностите по изграждане на горепосочения код да се проведат стъпка по стъпка следвайки заложените процедури. По време на тези дейности Стойнов е заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване. Според информацията заместник-министър Стойнов е направил видеозаписа в противоречие на правилата за работа. Действията по неправомерния запис, направен от зам.-министър Стойнов, са потвърдени от системата за видеонаблюдение в залата, където се е осъществявала отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване, а именно 344 в сградата на МЕУ. Същевременно присъстващи в залата са казали, че това със заснемането е нередно, но въпреки това той е продължил. Според получената информация Стойнов е качил информацията от телефона си на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуер, чиито авторски права се притежават от търговско дружество. Стойнов е споделил с присъстващите в залата, че е извършил действията по видеозаписване изграждането на софтуера от изходния код, с цел "да си го гледа и да си поиграе с него". Придобитата до момента информация сочи: 1. Налице е неправомерно заснемане на процедурата по изграждане на софтуера на изходния код на машините за гласуване; 2. Неправомерно поведение от страна на Стойнов, свързано с разпространение на заснетата информация от проведената процедура по изграждане на софтуера за изходния код на машините за гласуване, качването й на преносима флаш памет и запаметяването й на личния му телефон; 3. Извършените от Стойнов действия, в това число и разпорежданията му за повторни действия по компилирането на изходния код на машините създава риск тази информация да бъде предоставена на лица, които имат достъп до машините за гласуване преди изборите, както и след това. 26.10.2023 г. гр. София

налива много пари в тролски коментари! Аз нямам сестра, но цяло село приказва че е курва! Ха уду доказвай на тролските комемтатори че нямаш сестра! А целта е ясна! Да се разбие крехкото демократично самосъзнание на българина! Единственния лек е масово гласуване! Дори и на хартия!

Прочетох доклада и в действителност нареждането на зам.-министъра за повторна процедура за генериране на кода е истинското престъпление. За другото може и да каже, че "иска да си поиграе", но това си е за затвор.

По-скоро не е искал нова процедура за генериране, а да се увери, че кода не е променян. Но дори и това, извън срока, минава за "просто да си поиграе". Спазването на процедурите е основополагащо в киберсигурността. Не може да се нарушават току-така.

Между "прочетох доклада" и "истинско престъпление", трябва да има и законно основание - да е предвидено в НК такова престъпление, състав му викат. Ти не си чел НК, и твърдението ти, че е престъпление е измислица. На теб ти се струва, че е престъпление понеже ... домързяло те е да непишеш защо. И, ако е престъпление, какво да е наказанието - да го разстрелят ли, както обикновено се иска по форумите?

то комисията и сега не възразява за заместник менистер , а защо е е снимал с телефона си най-вече.

Ами щом според ЦИК хората са толкова глупави да не прегледат разписката, как са в състояние да попълват хартиена бюлетина?? Направо да отменят гласуването! Боко и Шиши пожизнени падишаси!

Тръмп2, изнася служебна информация с телефона си. От какъв зор е снимал и кой му е наредил служебна информация да пренася неясно с каква цел. За случая си има утвърдени правила. Е Тръмп го съдят на нашият орден Кире ще му даде.

Смяна на модела търговия. Е преди не е възразявала ама сега възразява защото някой реши, че вместо да купува стотици или хиляди избиратели е по изгодно да си купи комисиите. Едните които ще определят правилата и другите които ще броят бюлетините.

Дрън, дрън...а защо заместник минисърът е повторил генерирането на кода, защо е снимал и свалил на флашка инфото пак не става ясно. Съгласно коя процедура и кай протокол заместник министърът трябва да направи това? Къде е описано повторно генериране на кода, снимане с телефон и записване на флашка? За кого е била предназначена флашката?

Хахахахах... Проблемът е, че този зам. министър е правил каквото си иска и заради него трябва да се махнат машините (понеже е правил нещо, което не е в плана, независимо какво е то), е подписал и протокола за допустимост в който са описани всички действия във въпросната стая, но липсва неговите своеволия на 25-ти октомври... Хора, това не трябва да се позволява да се случва, че иначе следващият път ще е още по-страшно!

С две думи. ЦИК нарушиха закона