17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Че как няма да имаме? Били сте част от България!

На въпрос за съдържаниетоно на учебниците....разчитал на комисиите....кога ще стане това..... никой не казва.... На въпрос за историографията като науячна работа.....шикалкави че науката имала автономност. След подканяне да отгови на какъв език се води интервюто....отговорът беше ...вие на български,аз на македонски.....Ние сме близки народи....

Имаме общи празници ако имаме общи корени. Много е елементарно. Но ако братчедите си мислят, че не сме братчеди, а са нещо по-друго...

Доста отдавна не мислят така. Минали са повече от 80г. изопачаване на история и бит.

Пииииииип за т.н. макета И за българските продажници на история и бъдеще!!!!

Лъжеш Гад !

"Вържи попа,да е мирно селото" "Дай си куме жената,па ти хвани гората"

Ако имаше Българско Правителство щяха още да чакат , докато не се научат да казват България и Българин , а не Бугарен и Бугария ! Няма Македония , както няма Украйна ,както няма Косово , всичките Държави са измислени за да има човешко разнообразие !

Г-н Външен министър на .... "Изгорелото". През последните 22 века на географската територия с име Македония не е имало независима држава носеща това име. в същото време от 800-ната година насам, историята на тази географска област е неизменно свързана с България, а зараждането на Бългаска народност там съвпада със зараждането на тази народност в цяла България - Покръстването на населението от княз Борис и обединяването на различните народи живеещи в държавата му под един общ - Българи!!! Дори създаването на Юго-републиката Македония е направено с една единствена цел - лишаване на България от тереториални претенции към Югославия. Тогава (1944-та) се създава и македонския език и македонската азбука!!! Казно по друг начин ако имате притенции към антична история, се обърнете към Римляни и гърци, ако имате претенции към модерна история се обърнете към сърбите, но претенции за средновековна и възрожденска история към българия, неможете д аимате, по простата причина, че тогава населението живеещо по тези земи си се е наричало българско!!! Хайде със здарве и вървете си злобейте в Скопие!

Нали според Шембе войвода и други шкембета бяхме един народ со македонците сега излиза дека македонЦките работи не били български. Така били казалаи американцките сенатори а те са винаги орави.

НЯМАМЕ "общи исторически моменти"! Историята е БЪЛГАРСКА, а след 1946 г. имаме вече и македонска история, че даже и език и азбука. Но тези измишльотини вече няма нищо общо с нас.

Има много общо. Особено с Коминтерна, който ви направи и "език" и "история". Та и изби и наби сума българи, за да ги направи "македонци"! Не мога да оспоря на някой човек, да си се чувства, какъвто реши, но кражбата на история е очевидна, смешна и грозна! Комунистите дори са накарали много българи в Пиринска македония, да вземат македонски паспорти! Поредното им национално предателство!

Това е точно така, и двата езика са славянски!

Не, бъркаш Мен ... Македония е част от историята на България. Не мога да проумея защо първо ги признахме като държава, после подписахме някакъв безмислена спогодба за добросъседство. Просто трябваше да направим като гърците. Сега тепърва ще се разбираме и договряме коя история е тяхна и коя наша, това е смешно ...те просто си присвояват историята от нас. Те нямат история и това е... Как може да кажат, че Самуил е Македонски цар... ?! Не трябва да има никакво признание докато не признаят всички лъжи...

Историята на цялото човечество е обща. Става въпрос за друго, че в определени моменти и двата народа са имали обща историческа съдба!

Български и диалекта му.

Петков, споко, нямаме абсолютно никакви претенции към историята на българите. Нещо повече, нямаме такива претенции и към историята и на сърбите! Така че адресатът ти на призива за обръщане и злобеене е погрешен!

От 864-та година насам (поне, може векове по-рано да е изчезнал) македонски народ не съществува!!! ТОЧКА! Това са фактите харесват Ви или не - това е! Така е било до 1944-1946-та, когато се създава федеративна Югослваия, с цел лишаване на тереториални претенции от страна на България към новата държава! Точка!

Не, македонски народ до преди 1946 г. е нямало. Дори, когато Сърбия завладява тези земи след Балканските войни, нарича тези земи Южна Сърбия и изобщо не се говори за Македония. След ВСВ вече имаме изчистена теза за Македония, македонци и македонски език. "обща историческа съдба" сме нямали, тъй като , когато там са появили "македонците" българите от Македония са били вече прогонени, избити, а по-малодушните насилствено асимилирани. Ако търсиш истината, намери в мрежата "Кръвта вода не става от Венко Марковски" и я прочети.

О неразумни "дипломате"!Защо се срамиш да се наречеш БЪЛГАРИН???

Македонският език по-скоро е диалект на сръбския. Но дали е самостотелен език, е въпрос на изясняване от лингвистичната наука. Същото впрочем се отнася и за останалите славянски езици, руски, белоруски, украински, полски, чехски, словашки, словенски, хърватски, черногорски, босански, дали те са диалектни, дали те самите имат диалекти.

Така е, Кольо, източна България и западна България имат много общо.

О миличък имате! Дори не знаеш колко много имате! Я кажи цар Самуил български цар ли е или македонски??? Илиндеско -преображенското възстание българско ли е или македонско? Мара Бунева... тя каква е ??? А да, забравих, по време на балканската война, когато българските войски освобождават част от македония от турция, те освободителни войски ли са или са окопационни? и т.н. и т.н. и т.н. .... или си прочети учебниците по история в Македония или си изяснете упорните точки, защото се разминавате!

Спорът за съществуването на македонски език и на македонска нация е абсолютно безсмислен. Защо? Защото той се регламентира само от македонската конституция. Щом в конституцията на Македония е уредено, че македонският език е един от двата официални езика на републиката, то с актът на признаване на държавата Македония всички признали я страни признават държавните органи според конституцията, както и официалните и езици и съществуването на такава нация. Други политически актове за признаването на официалните изици на страната и на нацията не са необходими! Т.е. още с признаването на страната от Жельо Желев македонският език и македонската нация са признати!!

България и Македония нямат нищо общо, защото са съществували и съществуват в различни и далечни исторически епохи. Антична Македония се представлява от Гърция, а средновековната история - от България.

Верно ли бе?! А стига ве! Аз мислех, че цялата ни история принадлежи на древна Македония, та протомакедонците имат държава от 7хил години преди Христа!?

Приятелю, в Северна Македония се говорят основно два езика - български (диалект) и албански. И докато албанците не се срамуват от езика и произхода си (даже се гордеят), то славянското население там прави смешни и несъстоятелни циркове и експерименти със себе си и историята.

Петков, точно тези са периодите, в които двата народа са имали обща историческа съдба. Цар Самуил е бил цар и на двата народа, илинденско-преображенското въстание е въстание и на двата народа, и двата народа са били под османско владичество! Генезисът на двата народа е различен. Македноскияг народ е славянски, без прабългарски елемент, те не са достигнали до земите на Македония. Безспорно е, че българският народ произхожда от славянските племена, но подчинени от прабългарите на Аспарух. И според вашата история се смяташе, че прабългарите са монголски племена, каквито са и татарите.

Какво точно искат македонците от нашата история? С какво право имат претенции към цар Самуил и Климент Охридски, при положение, че преди 1000 години не е имало такава нация? Те са югославизирани български потомци, продукт на подялбата на областта Македония между Гърция и бивша Югославия. За съжаление, нашите продажници бяха магарето, което пренесе тази мразеща ни група хора до НАТО и ЕС, и не само това - позволи им да се заиграят и да имат претенции към българската история. Непростимо!

Виж какво, ако искаш се наричай не Македонец ами башибузук ако искаш, не ми пука. Всеки има право да се нарича себе си както си иска, но няма да позволя да се крадеш от мен, от историята ми, от битието ми и от културата ми!!!! Ясно ли е? Македония има история свързана с древна Елада и свъразана с бивша Югославия (след 1946-та)! Между тези две епохи в македонските учебници по история или трябва да не пише нищо, или трябва да пише, че техните земи са били под различно там управление (було Римско, било Българско, било латинско, било турско) и т.н. и са били населявани от Българи! БЪЛГАРИ!!! Македонците, след като изчезват в древността, се появяват като нация 1946-та!!!! ТОЧКА!!! Обичаите са Ви Български, езика ви е Български диалект и т.н. и т.н. !!!

Така е - направо са си една страна и един народ.

По тези периоди, македонски народ не е имало, а потомците на бългаския народ са били или избити или разселени!!!! Македонец е националност, която е изчезнала преди 22 века е създадена изкуствено преди 60 години! По онези времена македонци не е имало!!! Както аз не уча че съм имал обща история с траките, елините и т.н. а уча за историята на народи, живели по тези земи преди нас, така и ВИЕ в македония ще учите за историята на Бългхарите живели по земите ви до 1946-та, и това е част от БЪКГАРСКАТА история, а не някаква си обща история! ЯСЕН ЛИ СЪМ?

Защо Гърците не натискаха името да се смени на “Западна България”, единствените против щяха да са Сърбите и слугите им във Вардарско. Така или иначе шиптърите ще я вземат тази територия, ако България и Гърция не си я поделят.

В какво виждаш изсилване, не разбирам! Така е, в Северна Македония се говорят два езика, албански и славянски. И двата езика са официални според конституцията на страната. Аз казвам друго, дали въпросният славянски език е диалект на българския език или е самостоятелен македонски език се регламентира само от един документ и друг такъв не е необходим. Признаването на този език от всички държави по света се извършва само с един политически акт и друг такъв не е необходим. Всичко това не означава, че научните костатации или личните мнения съвпадат с тези факти, но те не се променят от това.

Nerde. ..MAKEDONIA. .....NERDE. ...MONGOLIA....

Между дургото само да ти вметна, че освен аспарухова България, има и други Българии, една от които е Кубертова България, и е била точно на мястото на днешна Македония! и двете Българии се обединяват от Персиан 830 и намкоя си година(не ги помня на изуст)! Ей затова е хубаво да се учи история!

Ами добре, нямате. Тогава си признайте, че "историята" ви започва 1946 година и готово. От по-рано НЕ ПИПАЙТЕ!

Петков, да ми позволиш??? Ти си над мен, може би по произход? Ако имаш проблеми, решавай ги, аз няма да мога да ти бъда полезен!

Никола Димитров да не лъже като дърт циганин. Няма много общи момент в историята на България и Македония, защото всичко им е общо. Дори този анимационен герой е с българско име, защото е българин.

Никола Димитров, как издържаш на тази шизофрения.

Остава да уточним как точно навремето Аристотел е учил на славянски език Александър Македонски.

България няма проблем с това С. М-я да е отделна държава, ако това иска населението на С.М-я, но има проблем с това тази отделна, от нас държава да отрича българският характер на населението там до 1944 г. Техният "професор" в репортажа пита, защо Охрид бил Столица на България по времето на цар Самуил! Какво невежество! Може ли един Професор да задава подобен въпрос, ако е действително Професор по Средновековна история? Имп. Василий втори, е от династията Македони забележете, че те са ромейски аристократи етнически гърци и владеят земята, около Одрин сега я наричаме (Одринска Тракия) а тогава там е било Тема (област) Македония. Та този Василий е наречен българоубиец воюва с Цар Самуил при едно сражение при Беласица пленява 1500 или15000, войници, след което ги ослепява (Християнин не може да убива други Християни затова), когато цар Самуил, ги вижда получава удар на сърцето и по-късно умира. Безспорен факт, няма учен на света, който да оспорва това. След падането на Б-я под И.Р. власт днешна С.Македония се нарича Тема Б-я. Така я нарича Императора Василий от династията на Македоните! И друго българите (Ние) не сме татари-монголци а сме народа, който Християнизира цяла Източна Европа, от Хървати и Поляци до Руснаци. В началото всички бяха Православни (поляците 50 г), сега само руснаците са такива и езиците ни са най-близки защото църковно-слОвенският е старият български език. Славяни се бърка със словени , от Слово. Както се казва в Библията в началото бе Словото. В С. Македония велим на блъгарски език! Един от четирите Свещени езика признат от Папата в Рим. Латински, Гръцки, Езика на Исус и Български.

Дираджии не сте в крак с времето:))))))защото и заглавието ви трябва да е Северно македонския външе... И трой май не е наясно с новото им име след като пропуска северномакедонците а използва само ''македонци'' което е в разрез с реалността и за това приказките му неямат допир с реалността.

Нали е политик, какво да стори, но срама е най-вече, за сърбите с техните напъни да отродят част, от България за да я завладеят. Почти успяха, но Бог вижда, сега Сърбия си има Косово.

До 1990 е историческия “момент”

Въпросът, съществува ли македонски език и македонска нация, как е регламентирано това и от кого е признато това, е политически! Това е регламентирано в конституцията на Република Северна Македония. Това е признато от всички държави, които са признали държавата Македония. Дотук с политиката. Произходът на македонската нация, дали македонците са славяни или са омешени също с прабългарите, дали прабългарите са монголоидни племена, дали българският език е в основата на всички славянски езици чрез черковно-славянския, са въпроси, които подлежат на научни дискусии, но те нямат отношение към политическите въпроси.

Съществува ли молдовски език? Черногорски език? Кипърски език? Австрийски език? Ами който се интересува, ще намери отговорите. Просто трябва да прочете какво пише в съответните конституции!

Ами след като по медиите си говори този без преводач говори че македонски език няма а просто поредния български диалект...

Каква е поредицата от български диалекти, само славянските езици ли? Ами румънския?

Ами нали в миналото са били една държава. Защо да нямат една история.