Как живеят съседите?

Икономически трудности под въздействието на различни фактори съпътстваха през изминалата година много от нашите съседи.

Обратно в новината

Коментари - Как живеят съседите? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

че съседите си живеят поне като нас, а много и доста по-добре, вкл. страни като Сърбия или Черна гора, а уж ние сме в ЕС от десетилетие и цените у нас са съотв. по-скъпи. Излиза че ние сме яко прецакани!

Не е само до парите... В Бг са неприятни обстановката и отношенията. Има гадна мафия, превзела политиката. Дано се оправят нещата!

Бедата не е толкоз в това, че живеем бедно и трудно. Бедата е, че живеем така вече 26 години. И краят му не се вижда. И осъдени няма. И все едно всичко си е наред.

Между редовете на тази статийка се чете, че навсякъде е зле и затова много да не искаме и да си търпим. Успокояват ни, за да можем безропотно да си поемаме лишенията, да приемаме бежанците, да си изпращаме децата за да подпомогнем демографски Европа и Щатите и да си загиваме тихо и бавно без ритане и катаклизми.

Живеят както си искат.В Европа средната раб. заплата е между 1500-2000 къде паунди ,къде евра.Звачи в Б-я като членка на ЕС средната раб. заплата трябва да е поне 1200-1500 лв.Взимат от едни за да дадът пари на други.

Тези статии са пълен болшет. Правни от хора който си седят на топло някъде и правят макро прогнози за държави който са виждали на картата само. Незнам за сърбите но само едно виждам , лятото в най силния сезон доста сърби имат възможност с цялото си семейство като говоря и баба дядо почиват по мин.15 дни в Гърция.А В този период кьорав българин няма щото им е скъпо и ходят в с. Лозенец лайнарника за ден два. Или май и септември в Гърция. Гръка като седна на таверна не остава под 100 евро за сметка. В Румания през 201са продадени на 2ш0000 нови леки автомобила. В сърбия и гърция най бедните облсти са тези до България. Защо не отодете в Белград и нови САД градове с облик и висок стандарт и така натъка Тези статии са в пълно различие с истината.

А защо не казват нища за пенсиите?Сигурно са по-високи от българските и не им се казва на управляващите ни идиоти!Нали ще има скоро избори!?

Минималната пенсия в Македония е 206 евро,като градския транспорт, медицински услуги и лекарства са безплатни за пенсионери. Защо при нас не етака? Защото никой не го интересува как живее народа, далеч по-важно е да се краде от строежи на магистрали, градинки и т.н. Няма да се оправим скоро с този политически елит, всички саза затвора, но ние ще си ги търпим. Между другото румънците вкараха в затвора доста депутати и само с това си действие ни изпреварват със светлинни години.

НО НИЕ ЖИВЕЕМ С ЕДНА НАДЕЖДА!!!

За капак на всичко политическата класа твърди, че е незаменима, отказва промени и за всичко вини собствения си народ. Виновни сме - твърде много и дълго търпим, а те един от големите крадци не наказаха, ни един знаков мафиотски бос не е в затвор и с отнето имущество. Дано не подценяват гнева на българите

Е, вярно е, че живеем мизерно, но за сметка на това сме член на ЕС от има-няма 10 години. И сме горди от този грандиозен факт, нали?

Каквито и тъпотии да се пишат , истината е, че тук се живее повече от мизерно !!

да бе 40 процента, друг пут, при дод от 10 как ги докара тя ч0?

Нашата трагедия я няма никъде, защото никъде не траят и хранят такива некадърни и крадливи политици! Но за това сме виновни ние, защото сме още по-прости от тях!

Политиците са крадливи навсякъде, на Изток повече, в Русия най-много, а ти си прост както и твърдиш.

С мрънкане доникъде няма да стигнем. В някои държави на Изток се живее доста по-зле, но пък хората правят сапунки и оплакванията се удавят в, предложените от политиците им, зрелища ;)

Как живеят съседите? Както си искат, а ние живеем, както ни кажат.

Тези хора започнаха да ни изпреварват още в момента, в който теглиха куршума на оня комунистически боклук Чаушеску! А ние нашите си ги рециклираме и им ядем кафевия продукт вече близо 30 години. Затова сме и на дъното на дворната яма!

"Как живеят съседите?" Как! Как! Ми, по-добре от нас!

Стига с тези тролски глупости за високите пенсии от 300 лева.Годишно колко пари се преразпределят от комисионни и защо всеки иска да управлява и да бъде на власт?

Под ръководството на ГЕРБ има огромен растеж на производствените предприятия в страната, основно от чужди фирми. Вижте само какво става в Пловдив - Сенсата, Осрам, Либхер удвои капацитета си... А София, Бургас, Варна, Велико Търново, Благоевград, Стара Загора? Единствено остава проблемът с някои райони, като тези в Северозападна България и Ямбол-Сливен, Хасково-Кърджали, Силистра-Разград-Шумен, но времето не стигна на правителството... А сега като дойде Орешарски-2 гответе се за украински заплати!

Що глупости наплещи на 7 реда, не ти се вярва! По времето на герб огромният растеж е единствено на очевадните кражби. Бегай сега за очила, щото май проблем с окозрението имаш!

Браво, много точно-но нима вярваш, че някой про3т и затъпял неандерталец-русофил се интересува от това и ще те разбере?!?! НАдали. Много тъпи животни са това русофилите и анти-българите!!!

Наблюдението е правилно,ама извода е грешен.Просто под нежните грижи на ГЕРБ А.Д. цената на труда у нас се е запазила непроменена от 8 години и вече вземаме по-малко от китайците.Що да инвестират в Китай и да си оскъпяват стоката с транспорт и две седмици доставка? Всъщност,ако не беше повсевместната корупция, смятам, че инвестициите щяха да са два пъти повече.Уви там е неспасяема работата

Засрамете се политически к*рви, вижте хората какви минимални заплати вземат, а ние тука - дъното на океана !

Ние сме във валутен борд и не можем да си позволим да печатаме пари. Ако зависеше от БСП о компания щаха да махнат и валутен борд и дявол. И за някколко мецеца всички да станем милионери. Като през 1996-97. Всеки иска да получава повече пари. Но доходите са функция на това, което е произведено. Някой иска 300 лв минимална пенсия. И тогава колко ще трябва да взема този, койтпо досега е вземал 300 лв? Същата пенсия? или 2 лв отгоре. А ако се увеличат всички пенсии тогава, ще трябват още 2 млрд. Които работещите трябв ада дадат на пенсионерите. Я да попитаме т8ия, които работят дали искат те да получават малки заплати, за да се увеличат пенсиите. 100% никой няма да се съгласи. Или ще повишим и заплатите. С 50%, със 100%. Без да има откъде. Всъщност можем да вземем заеми. Като гърчолята. Ама после тия заеми трябва да се връщат. С лихвите.

Типичното мислене на правителство без мозък. Все трябва от единия да взимат и нямат мозък как да изкарат 2 лева, както всички други страни.

Баце ми спрете да крадете и ще има не 300, а поне 500 лева минимална пенсия бре!

Ти си един голям глупак.При желание -може. Ето как. Със закон минималната заплата се прави 800 лв. Всички работодатели ще подскочат, ще съкратят някой и друг общ работник, но ще започнат да внасят по големи удръжки -ДОД, ДОО и т.н. В държавата ще се появят пари , работодателя обаче няма да купи нов джип на жена си. След 6 м. мин. заплата се прави 1600 лв. Аналогично -повече отчисления. Работодателя ще изгони някоя счетоводителка, основните работници не може да пипа- някой трябва да му работи. Ще има пари за пенсии , здраве и др. Ще намалеят обаче "джиповете". Само за сведение- Работодател съм.

Минималната заплата в страната е 245 евро. Сърбия у нас през 2017 год 230 Евро ?

Не знам колко са ниски данъците в България, но знам, че всеки месец дължа над 40% от дохода си на държавата. Това е само пряко. Непряко акцизи, ДДС на всичко - смятайте. А, и ако наистина бяха най- ниски в ЕС, България трябваше да е първа по доходи. Не последна.

Човече,знаеш ли колко прочели това няма да ти повярват за тези % ? Много от целокупния български народ смята работодателя за мръсник и обирджия и че той плаща не по-вече от 10% данък както му втълпяват и се къпе в печалби и пари!

излиза, че в членовете на ЕС България и Румъния заплатите са на нивото Босна, Косово, Сърбия и Македония... Нещо не виждам къде са ползите от ЕС и от прословутите "европейски фондове"...

Колко ти беше заплатата преди ЕС, при Жан Виденов да речем? В долари.

300$,платими в деня по левовата равностойност:))

БВП на България е чувствително по-висок от този в посочените от теб държави. Нашите мили бизнесмени плюс олигархията изяждат разликата в заплатите.

Само дето забравяш една лека подробност - безработицата. Босна - 35% Сърбия - 26% Македония - 24% България - 7.7% Ако махнеш от уравнението най-ниските 18% процента за да изравниш процента на работещите с тези в Сърбия, то средната заплата в България рязко ще излезе напреде. Затова правилно е да се гледа GDP на глава от населените: България 18000$ за 2015 Сърбия 15000$ за 2016

пълни глупости, в България безработните се водят само една година, ако прибавим и останалите реалната безработица у нас е най-малко 15-16%, просто останалите не се водят в бюрата по труда. В почти всички села само кмета е работещ, всички останали са безработни и пенсионери.

Интересно щеше да е да се сравнят данъците. Имотен, на автомобил, ДДС, върху доходите има ли необлагаем минимум, също и здравните осигуровки. И това колко процента от БВП се взима под формата на данъци (държавният бюджет и този на столиците).

jingiby

Както се вижда от статистиката, най-съществената разлика е по цивилизационния разлом посочен от Хънтингтън. Тове е линията където е минавала границата между Византия и Рим, а по-късно между Османската империя и Австро-Унгария. От едната страна са Словения и Хърватско с нормални доходи, а от другата всички останали тъмни балкански субекти, но които винаги някой друг им е виновен за всичко. Изключение правят гърците, които крадоха 35 години от ЕС, и в момента продължават да им опрощават стотици милиарди профукани кредити, като все още намират откъде да източват системата....

както винаги сме си последни - с една дума - мранье

Защо не се научиш поне да смяташ, че мисленето е трудно.

Бедност навсякъде. Ако корпорациите не изнасяха свърпечалбите си на запад щяхме да сме два пъти по-добре.

когато корпорациите ги нямаше, заплатите бяха под 100 долара. питай баба си!

така беше. ама и хлябът беше 60 стотинки, а билетчето- 6.

Кои корпорации? Не ми казвай че става на въпрос за супермаркетите. Най добрият ми приятел ги снабдява вече 10г и ги знае много добре - всички губят пари от българският пазар. Стоят защото се опитват да фалират другите и по стратегически причини. При тях парите им идват и по големи икономики.

Брътчед, земи се поспри с глупостите, били на загуба .......

Да бе, искаш да ти вярваме, а ? Капиталистът бил състрадателен и губещ поради голямата симпатия и обич към българския народ ! Качеството на храните за масова консумация в България в ниския ценови диапазон е НИСКО и СЪМНИТЕЛНО ! Купувам млечни произведения от една единствена мандра на която вярвам - качество по-добро при по-ниски цени от големите вериги, месо от една специализирана месарница - същите уловия и т.н.

Ой мудак. Сначала научи русский язык как следует. И не се произнасяй кой колко ум има,защото Вашият интелект е някъде между амебата и автоматичната пералня. От Председателя на Мин. съвет зависи и за заплатите защото той може да бъде вносител в Парламента на законопроекти. Ама какво ли ти обяснявам-с едва забележимча мозъчна дейност сте Вий. О санта симплисима. Един Герб-мярко за идиотия.

Вие сте измислили нова икономика, май?!

А някой да си спомня какво беше съотношението между доходите и стандарта на живот на българите и югославяните преди 30 години? Е сега със сърбите и македонците сме на едно ниво, а през 80-те бяха ВПЪТИ ПО-БОГАТИ ОТ НАС.

Сърбите изкараха няколко войни междувременно, ти какво очакваше?

А македонците, които не са воювали? А гърците, които само преди две петилетки бяха на светлинни години, а сега са горе-долу като нас?

Не е важно да съм добре, важното е на съседите да им е зле!

Ако тези данни са верни може да се каже ,че България е в "много добро " състояние...Намираме се на равнището на Косово и с много малко изоставаме от Босна !?

Така е, приятелю, но за да бъдем на 100% коректни е редно да се каже, че корените на бедността ни са исторически обосновани - няколко загубени войни в началото на 20 век - вместо да станем регионална сила, изпадаме в изолация и икономически колапс, след това ставаме част от безперспективен икономически блок - СИВ, който убива предприемчивостта на българите и просто ни спуска някакви планове за изпълнение, с печеливша лека промишленост дотираме губеща тежка промишленост, наливаме от пусто в празно и "демокрацията" ни свари неподготвени за това, което ни беше подготвила комунистическата върхушка - заграбване на националното богатство... Е, какво очакваш да се промени докато комунистическите издънки са на власт?! От една страна Киро Гела - протеже на Нора Ананиева, от друга Гриша Ганчев, от трета Лилето Павлова, и т.н.... Ами няма как да стане...

Айде бе, все някой ни е виновен - я СИВ, я Нора, я Пора, я ДС... Знаеш ли колко "философи" седят вечер пред панелките и плюят системата - и предишната, и сегашната, ама никой няма да се сети да почисти и да оправи градинката. Така че който си е предприемчив, се оправяше при соца, оправя се и сега. От човека зависи, не само от системата.

Не е много приемлива тезата ти, защото пренебрегваш факти. От групата на бившите соц. държави, с които в края на 80 - те години бяхме на едно ниво, сега сме последни. Къде е Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Румъния, Латвия, Литва, Естония?

Е тия дето сме в ЕС излиза, че сме по- зле от тия дето не са в ЕС... Аман и от помощите им и от субсидиите и простотиите- една ракия накрая не може си свари народа да се напие от мъка

Това с "помощите им " е ,като някой да ти вземе 10 лв , а да ти върне 1 лв !?

В МУТРИСТАНА СТЕ НАЙ-ЗЛЕ !!:)) .. ОБАЧЕ МУТРА АГА БАНКЯНЛИЯТА РАЗПРАВЯ ЧЕ СТЕ НАЙ-ДОБРЕ :))) .. КАК СТАВА ТАЯ ???:))

ЕЛЕМЕНТАРНО НА ГЪРЦИТЕ СЕ ГОТВЯТ ДА ИМ ВЗЕМАТ ЛЕТИЩАТА И ПРИСАТНИЩАТА.ТОЧАТ ЛИГИ ГДИДИТЕ И В БЪЛГАРИЯ ДА ОБЕРАТ ГЪРЦИТЕ ОБАЧЕ Н МИСЛЯТ ЧЕ И ПРИ НАС СТАНЕ СЪЩОТО АКО НЕ СЕ ВДИГНЕМ И НЕ ИЗМЕТЕМ ЧАКАЛИТЕ .СЛЕД ТОВА С ПАРИТЕ ВРЕМЕННО ИМ ВИДА СТАНДАРТА И ПОСЛЕ СЕЧ.СЪЩОТО ПРИ НАС ПРАВИ С ГОТВЕНАТА ЛЕТИЩНА ДАЛАВЕРА.ВЗЕМА ИЗЯДА ПАРИТЕ И СЕ ПРЕДСТАВЯ ЧЕ ТОЙ БИЛ НАПРАВИЛ НЕЩОТО С ПАРИТЕ ОТ БЪДЕЩЕТО.

ИМА ЛИ ПРИ КОМШИИТЕ РУБЛАДЖИЙСКА ИЗМЕТ КАТО В ЗАДУНАЙСКАЯ,ДЕТО ДА Я ЛЪЖЕ ВСЕКИ КАВАЛ С ТАБЛЕТИ,МАЖОРЕТКИ ,КОПАНЕ НА ЗЛАТО И РЕФЕРЕНДУМИ ?? КОЛКО ПЪТИ ПОПИКАНИТЕ БАСТУНИ НА МОМАТА И ФЕСОВЕТЕ НА САЧМАТА ИЗБИРАХА 6 ПРАВИТЕЛСТВА НА СПОЛУКАТА,БЛАГОДЕНСТВИЕТО И ПРОМЯНАТА В ХЪРВАТСКА И СЛОВЕНИЯ И НАКРАЯ ГО ЯДОХА ДЕБЕЛИЯ?

МОГА ДА КАЖА РУМЪНИЯ Я ЧАКА НАШАТА ГИБЕЛ.ЩЕ ГИ МАЧКАТ ЗДРАВО И ЩЕ И МВЗЕМАТ ЗЛАТОТО КАКТО И НА СЪРБИЯ.ГОТВЯТ ИМ СЪЩОТО КАТО ПРИ НАС .МАЧКАНЕ И УНИЖАВАНЕ.СВЕТОВНАТА ЗЛАТОДОБИВНА МАФИЯ НЕ ПУСКА ДОКАТО НЕ УНИЩОЮЖИ ВСИЧКО СЛЕД СЕБЕ СИ.

Това е достижение въпреки упадъка и трита фалита на България по времето на руското робство. Като дойде Корнел Йотов и глутницата му и това няма да го има в България.

Минимална заплата в Гърция 1172 лева (586,08 евро) Минимална заплата в България 420 лева (210 евро) При еднаква цена на храна . . . ! Ясно е кои са най-бедни...българите са най-бедния народ в Европа и България е най-бедната държава. За никого не е тайна това. Нито за нас,нито за чужденците. Плюс това в нашата провинция не само,че не можеш да живееш - не можеш да оцеляваш! Нещо което за сравнение в провинцията на Гърция въобще не е така! Там може да живееш добре. Нито един българин емигрант в Гърция не съм видял да иска да се връща в България, въпреки "кризата" в Гръцко, просто казват, че в България е още по-зле. И остават да си работят в Гърция и да си правят парички. И то доста прилични парички и то в евро! В България просто е адска мизерия, безпаричие, ниски доходи и безработица. Умишлено направено от политиците да е така...Но то има кой да ги накаже...Всичко се вижда.

И колко лесно може да се реши всичко. Само трябва Премиера да заповяда "И нека заплата да бъде 5,000 евро на месец" Хоп...и веднага всичко се оправя. Още на следващия ден Иванчо си поръчва Мерцедеса а баба му си купува билет то Малдивите. Ех мама му стара...как никой за 26г не сети да го нарпави...5 минути отнема!

5000 евро може да няма основание, но 400 евро има икономически основания да стане минималната заплата и никой няма пострада от това, просто печалбите на работодателите ще намалеят и то основно от внесени осигуровки, защото много от тях и сега плащат тези пари, но под масата, а останалите, просто ще се бръкнат по-дълбоко или ще се лишат от коледното БМВ за любовницата.

От моите наблюдения ако караш на минимална заплата е много по - вероятно да не умреш от глад в България отколкото в Гърция.

Имаш много здраве от арменския поп! Същите са цените в Гърция ама в евро. Явно си емигрирал в друга посока и нямаш представа от сегашното положение в Гърция. Още две години в това положение и ще са като България при Жан Виденов.

Е тия 400 милиарда евро дългове къде според тебе са отишли?

Нещо еднакви ми се виждат цените на прясното мляко в БГ с тези на Словения (а за Хърватска и на белия хляб). За сметка на това между минималните и средните заплати на тези страни има голяма разлика.

Въпреки всичко написано според същото Нумбео българинът е по-беден от румънци, гърци и турци и по-заможен от сърби, македонци , черногорци и бошняци.

Бойко не разбрал защо не го искат хората. Заплатите,глупако,заплатите оправи. Следва по-ясни действия с камъни и дървета та дано разбереш. Винету!

Ти чакай на Премиера да ти вдигне заплатата... или на Президента... щях да кажа, че вие сте Винету, но по-скоро се доближавате до коня му, като нямате осанката и интелекта му.

А така де , само кухата лелка е на хранилка при премиера. Ти къде се буташ боко и на теб да ти дава пара

За да се вдигнат заплатите, България трябва да излезе от този валутен борд. Той държи заплатите ниски. Т.е. трябва да се приемем еврото, да влезем в еврозоната, тогава доходите ще тръгнат нагоре, в еврозоната не може да има валутен борд. Просто е, сега ние не можем да изпитаме нито една полза от еврозоната, въпреки че изпълняваме критериите. Единствената държава с валутен борд сме ние и сме най-бедните. В провинцията ни няма икономически напредък, скоро го четохме това. И провинцията се обезлюдява. На сметка на какво политиците ни се хвалят, след като провинцията в България се обезлюдява и там няма икономически напредък?! Всички страни които са влезли в еврозоната живеят добре с високи доходи. И при нас може да стане така, само ако махнем борда и приемем еврото.

Моля не обиждай индианския вожд, той е бил мъдър и е обичал народа си.