Тристранният съвет предложи пакет антикризисни мерки

Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) са постигнали съгласие по необходимостта от предприемане на правителствени действия за ограничаване възможностите на банките едностранно да променят условията по предоставени кредити.

Обратно в новината

Коментари - Тристранният съвет предложи пакет антикризисни мерки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Недейте да лаете, имаше време, когато банките сваляха лихви. Аз си взех кредита на 11%, но после постепенно ми падна до 8,5. Просто сега не е времето да се взимат безсмислени кредити, а трябва да се затягат колани.

Банките като частни дружества работят на принципа Далавера до дупка. То и всички други работят така, стига да могат. Тук номера е , че си дългосрочно обвързан и ти диктуват условия. Договорите, които предлагат не подлежат на редакция и често клиентите им ги виждат непосредствено преди подписването, при нотариуса с ипотеката и т. н. Използвани са термини, които обикновения човек не разбира! Малко са хората, които ще разберат 4-5 страници терминология за 5 минути и докато ти висят на главата няколко човека. Има и много допълнителни такси, комисионни, застраховки и разни други, които реално променят доста оскъпяването на кредита. Реално има защо да се намеси държавата! С високите лихви се източват пари към централите на банките извън България, вместо да останат тук и да работят срещу кризата.

и как точно ще стане това? в БГ повечето банки са собственост на чуждестранни такива (а не на БГ правителство). в тази ликвидна криза банките се финансират от своите майки на висока цена... от там идва повишението на лихвите по кредитите... а цената от майките е висока, защото отчитат риска в БГ, а същия е показателен от кредитния рейтинг на държавата България... когато се повиши кредитния рейтинг на БГ ще намалеят и лихвените нива... Правителството може да помогне като поработи в посока повишаване на кредитния рейтинг на БГ.

Крайно време беше, в нормалните страни това отдавна е факт. В условията на криза редица правителства реагираха адекватно, само тук - не. Разбираемо, кво им пука на синовете и внуците на бившите членове на Политбюро и ЦК на БКП!?

Нито управляващите, нито коментиращите тази тема знаят за какво говорят!!! Аман от безхаберие...

Тези мерки са закъснели. Сега е времето на обратния процес-когато лихвите се свалят, и банките ще се възползват с удоволствие от подобна поправка.....

Потребителските кредити са с ужасно висока лихва уж заради кризата. Банките печелят заради нас а не заради това че има криза. Няма да се стабилизираме!

хайде давайте,то вече не може така.вкарайте тези банки в пътя.ква е тая разюздана политика,променя лихвата сякаш е някой селски лихвар,а не ЕВРОПЕЙСКА БАНКА.ДОЛЕ ЛИХВИТЕ;

Държавата има възможност да регулира лихвения процент и процент печалба на банките. При депозитите средния процент е 5-6. На какво основание да слагат данък върху лихвите, като държавата не е направила абсолютно нищо за вложителите. Това са спестявания и НИКОЙ няма права над тях изключая вложителя. Тогава ще се мине на Бурканбанк. Държавата още повече ще загуби. Но нали трябва да се мисли, като се прави нещо. А не само да се граби. Както е в някои от новоизмислените Европейски държави.

Става въпрос само за данък в/у лихвите, драги! Не върху основния депозит! Лихвата е принадена стойност! Пари прим!

Абе да не ти се налага да теглиш кредит от тези банки.Сега ти е смешно, ама не дай си боже да ти се разболее дете или роднина, и ти трябват кеш пари именно от тези банки, ще запееш друга песен.Ето ти и цитата, да видиш чии интереси защитава твоята държава -Още преди 3 години съществуваше възможност за предсрочно плащане на дължимата сума без наказателна лихва. За съжаление същите тези толерантни банки приеха от 3 до 5% наказателна лихва, с която възнаграждават изрядните си платци за желанието им да върнат парите предсрочно. Важно е да се отбележи, че тези наказателни лихви най-често се прилагат в случай на рефинансиране на кредити със заем от друга банка и наказателната лихва все пак е един не много коректен, но добър начин банките да задържат клиентите си. Договорът за кредит се сключва при определени условия, актуални към момента, но в него са предвидени клаузи, позволяващи на банката да променя условията по кредита. Единствена гаранция за правата на клиента, според Закона за потребителския кредит, приет от Народното събрание през лятото на 2006 г. , е по отношение на размера на наказателната лихва: Ако кредитът ще се погасява предсрочно, това ще става при намаляване на лихвата и на разходите за остатъка от главницата, който се погасява, пише в закона. Но тези законови условия поне за момента важат само за потребителските кредити, а за ипотечните, условията се договарят единствено между банката и клиента.

Алооо мекицата,те всички договори са с фиксирана лихва, но има една точка където пише че банката едностранно може да ти вдига лихвата.И къде в БГ си виждал такъв договор, където тази точка липсва.

А аристотел е прав, навсякъде в белите държави има лихва по депозитите.

Ти четеш ли въобще текста от статията .Хората не ти говорят за това че си теглил кредитс висока лихва, а че след като го изтеглиш кредита, банката започва да ти вдига лихвата в годината по два три пъти, дори и по време на криза, което си е наглост.Защо според теб в бедна държава като БГ банките са с високи печалби, или защо една и съща банка с клон в Европа и клон в БГ има различни лихви(разбира се в БГ са по-високи, защото българина е по платежоспособен от европееца).Но разбира се в БГ е голямата демокрация затова държавата не може да контролира банките, а на запад може (може би защото хората живеят в държави а не в разградени дворове).

Ти си стой в селото си и не тегли кредити. За всеки случай ще ти дам акъл: ако дойдеш в града, да знаеш че там не е виновен този, който е теглил кредит, защото това е интелигентният начин да правиш бизнес или да си купиш къща (което също е бизнес). Виновно е правителството на Станишев, което изтърва спекулантите в период на криза да си разиграят коня. Банковата система по принцип подлежи на регулация във всяка държава. На село няма от къде да ги знаете тези неща. Банковата ситема не е като марулата на пазара в най-близкия град.

Заглавието е подвеждащо. Не е работа на държавата да определя лихвите. Тя, обаче, следва да следи банките да са коректни и да се съобразяват с пазара, а не да променят едностранно условията.

Вие сега да не вземе да повярвате, че това ще стане! Няма да стане, само така се говори - както за много други неща.

Който е теглил заеми да е чел ситния текст в договорите. Никой не ви е крив за високите лихви. Да не сте теглили и толкоз. И не ми разправяйте как било в Америка. Там в момента закриват банки и плачат. Така че, по-добре да не правим като тях. А има и други примери - например в арабския свят!

Близко е времето, когато и кучетат и котките на село ще разберат кой всъщност е дошъл на власт при последните избори.

Bankite triabva da sprat da reketirat, takiva lihvi niama nikade po sveta, ne moje osnovnia lih. % na ECB da pada ,a TB da poka4vat lih po kreditite, darjavata triabva da se namesi

а като ти вдигат лихвата по депозита честно ли беше,тогава не се оплаквахте,много сте жалки

БРАВО НА ВАС!!!Бедни били българите,реват с крокодилски сълзи,а кога ядоха кифтетата не реваха,хайде у лево,нещастници.

Държавата( ако я има) е ДЛЪЖНА, да определя лихвеният % и да следи за спазването му,за да немогат банките да ЛЪЖАТ народа! Инак трябва всички задължително да имат магестратура, по финанси!

Пак много разбирачи. Точно в Америка има толкова много видове лихви, че направо свят ще ви завие. Основни са всъщност 3 вида лихви - The discount rate window, The federal funds rate и The prime rate. И не е вярно, че на какъвто процент вземеш кредит, такъв си ти остава. Лихеният процент отразява различните видове рискове, затова и варира. Освен това, основният лихвен процент сега (The federal funds rate), който сега е БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО НИСЪК - от 0 до 0.25 % годишно, през 1981 например, е бил 22%. И не сравнявайте нашият мизерен пазар на парите с 70-те трилиона финансови средства в обращение в САЩ. Логиката е съвсем различна. Ами че там само вътершният им дълг е 12 трилиона в момента.

банковата ни система е под всякаква критика,защото се ръководи от неграмотни банкери!В навечерието на 10 .11.1989 год.много партиини кадри на бившата комунистическа партия бяха пренасочени към банковия сектор!В повечето случаи това бяха некомпетентни хора с техническо ,а не икономическо образование!Такъв беше другарят Пламен Нонински директор на някогашната Балканбанк!Знаете каква беше съдбата на тази банка и какви неща се случиха там!Затова не се учудвайте и за това с каква лекота се раздаваха кредити в първите години на нашихора,които останаха невърнати и така забогатяха маса престъпни типове!Да ви припомням ли и за партиината първа частна банка!има много подобни случаи,но българинът е прост човек и продължава да вярва на престъпниците!

Искам и аз да взимам пари от БНБ за 2-3% и да ги давам за над 10%...

Да не забравяме все пак че върху тези пари българинът пребогат вече е платил един данък преди да ги остави на депозит. А такива идиотщини като 50% допълнителен данък ги има само в болната ти глава

Време е Дянков да сложи данък върху лихвите по депозити на фирми и граждани! В момента бедния български народ има в банките около 50 милиарда лева. При около 9 % лихва годишно се генериран към 5 млрд.лв.При данък 50 % в бюджета ще постъпят 2.5 милиарда лв. с които могат да се направят 2 матистрали за 1 година.Ако пък българина започне да си тегли и харчи парите, несъгласен с данъка, тогава ще има бум в потреблението , което ще съживи икономиката! Действай, Дянков !

В Щатите на каквато лихва си сключил договора,такава ти е лихвата докрай.В България преди две три години банките залъгаха сума ти народ да тегли заеми с горе-долу прилични лихви.След като зарибиха хората,вдигнаха лихвите.Не е честно.

Ай стигеа бе. Пак ли спестителите ще финансираме лапачката на лакомниците, които не са си правили сметка, като са живяли над възможностите, т.е.теглили са кредити, които не могат да плащат. Аман от мошенници, кредитополучатели с луксозни коли и басейни. Долу , ду хас.

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ. НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ ЧЕ ПЛАЗМИТЕ СА ВИНОВНИ В БАНКИТЕ ДА НЯМА ПАРИ. ПЪРВАТА ПРИЧИНА Е ЧЕ СА НЕКОМПЕТЕНТНИ И ТО ДОСТА. ВТОРАТА Е ЧЕ ИМАТ ОГРОМНА ИЗДРЪЖКА НА ОФИСИТЕ СИ НА МЕСЕЦ И В МОМЕНТА ХАРЧАТ ДЕПОЗИТИТЕ НА БГ НАИВНИЦИТЕ КОИТО ЛАМТЯТ ЗА ЛИХВА. КОЛКОТО ВЗЕХА ЛИХВА 97, ТОЛКОВА ЩЕ ВЗЕМЕТЕ И СЕГА. НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА УСПЕХ ЗА ОБЩЕСТВОТО ПРИ ТЕЗИ ЛИХВИ. ТОВА Е ! АКО НЕ СЕ НАПРАВИ НЕЩО ВЕДНАГА , ПАК ЧАО КАКТО 97. СЪЖАЛЯВАМ НО ИСТИНАТА БОЛИ.

НА ОБРЬЧИТЕ ОТ БАНКИ-ПАРТИЙНИ КАСИ МУ ВИКАТ ЧУЖДИ БАНКИ !!!

3. Лихвите на Банките в САЩ са доста не-регулирани.. ХАХАХАХАХАХА...Д и скритото лихварство по кредитните карти ликвидираха. :D

DARZAVATA NE TRIABVA DA SE NAMESVA V CHASTNIA BIZNES. TOVA E SOCIALIZAM!!!!!

в един договор има клаузи . Правилно е когато има промяна да са двете страни а още по правилно е след като има договор да няма промяна а банката ако иска тя следва да има санкции ане клиента ако тои си е изправен

ей, голям си разбирач, в щатите подписваш договора за телефона и след това м/у 7мия и 14тия ден го прекратяваш срещу 100 usd неустойка и телефона си остава за теб. Така че цената на телефона е 300 usd, което в левове си е 400 лева. Но тук струва 1400.

айде де!

Моля за признание. От 10 години у нас е еуфория за КРАДЕНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА при унищожителна беднотия и инфлация. КАК? - С всевъзможни ЗАЕМИ, ама наистина всевъзможни - ама сменяване на банките, фалшифициране на поръчители, среднощна алчност за заграбени пари, като си заложиш мизерното жилище. И-и.. ясно. Десетки хиляди ТАРИКАТИ сега сърбат попарата на ГАНЬОВСКОТО ЛАКОМСТВО. И сега - йок, Бойко да им стане поръчител. Ама много нахалство бе хора!!!!!!!!!!!!!!!!

я си кажи колко ти е лехвата в банка за година ....не вярвам Леално да е 4% ....тия 10% са само ..в крайният период.последният месец,което не е нищо )...парите в банка доход не носят само уж са ти сигурни !Дупозитар ма дръжки ,видяхме ги данните -по малко от 20 млн в цялата банкова система от частни вложители хахахах народа няма КЕШ уж високите лихви(по реклами само разбира се ) са оправдание да вдигнат двойно и тройно лихвите по ВЕЧЕ отпуснатите кредити а това го няма никъде !

В Германия айфона струва 1 евро. Не мислиш ли, че си изпуснал някои подробности около цената му, като например, че нов айфон не можеш да си купиш никъде по света (мисля, че само в Германия може), защото няма пазарна цена, а върви винаги с договор.

Всичко е на наш гръб. Явно високите лихви и вече 40 % събираемост по лошите кредити ги устройва. Това ни съсипва - почти всеки един от нас. А ще съсипе и тях. Просто не мислят. Кой ли Банки в БГ вече думнаха и още се мълчи или скоро ще стане ???

ТО ИНАЧЕ ЛИХВИТЕ ПО НЕПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ СА ПО- ИЗГОДНИ ОТ ТЕЗИ ПО БАНКОВ ЗАЕМ!

А сте ми намалили лихвата, а съм си изтеглил депозитите. И много други като мен... И ще можете ли да ни ги върнете? Да не би вече да сте ги раздали като безумни кредити на мангалите за плазми? Така е, левовете в държата са ограничени от валутния борд! Когато намалеят, цената им се вдига - т.е лихвата. Знам, че сега всеки длъжник мечтае държавата да пусне печатницата както при Виденов, да обезцени лева и той да се събуди кредитен милионер. Да де, ама от всяка мишка кредитен милионер не става ;)

Много хора, малко акъл.. 1. Дори и банките да са чужди, те работят в България съответно по Българското законодателство. Точка. 2. Айфона.. цената на Айфона в САЩ може да е $200, но върви с двугодишен договор по $70 на месец. Чете се и дребния и още по дребния шрифт ей.. 3. Лихвите на Банките в САЩ са доста не-регулирани.. а промяната им вече е обвързана със лихвата на Фед

Банките никой не може да ги пипне. Простата причина е, че са чужди и частни. Колкото ББ се справи с обирджиите от топлото и водата, толкова и с банките ще има успех. Много приказки, нула действия.

Чудесна новина ! Повечето банки клонове на чуждите централи у нас прекалиха с така наречения Лихвен арбитраж. Разликата между лихвите на техния пазар и тук е много голяма. Приказките,че тук някой решил да свали от 15.09.2009 г. са лъжовен и елементарен трик . Някой пък беше казал,че тук рисковете били по-големи и съответно лихвите били затова високи. Ами щом са големи рисковете,защо продължава експанзията ? Положението на някой от чуждите банки в БГ не е никак розово,колкото и да се стараят управителите им да изглеждат финансово спокойни и аргументирано силни в медиините си поръчкови изяви .

Какво се кахърите за тези лихви и договори, не ми е ясно. Има фиксирани и променливи лихви. Ако сте сключили договор с фиксирана лихва, никой не може да я пипне. Ако сте сключили обаче договор с променлива лихва е, тогава сте се овътрили и никой не може да ви помогне.

ами не гледайте бнб щото тази лихва седи за красота откакто сме във борда. обаче можете да погледнете ЕЦБ. тука нашите банкери се подсигуряват от лоши кредити освен със стабилно проучване и със лихви дето са си ... мамата.. ама същата работа е и с айфона в щатите струва 200 долара тука 700...нали сме паралии сичките

Ами нормално е при промяна на клаузите в един договор да участват и двете страни , но в БГ не е така, защото банките са всевишни. Крайно време е да се регулира дейността на тия обирджии. Как може когато ти си пресметнал, че ще връщаш по 500лв на месец и те ти направят вноската 600, ти да продължиш да го плащаш нормално. А като лихвите се стабилизират не ги свалят, защото им пада печлбата. Хора събудете се вече, прекалихте!!