Това научи БТА от икономическия експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова, след края на днешното заседание на съвета. На заседанието са били обсъдени антикризисни (стабилизационни) мерки в специално създадената работна група към НСТС.
Въпросът се обсъжда в НСТС от началото на месеца, когато от съвета съобщиха, че все още не са определени механизмите за въздействие върху банките, когато покачват лихвите за вече отпуснати кредити.
На днешното заседанието е бил постигнат консенсус по предложението за съкращаване срока за възстановяване на ДДС, улесняване на административното обслужване; намаляване на регулаторните режими; усъвършенстване управлението на средствата от еврофондовете; опростяване на процедурите по реда на Закона за обществените поръчки, уточниха от пресцентъра на КНСБ.
Предвижда се също и да има увеличаване на максималния размер на месечното вземане от две и половина - на три минимални работни заплати от Фонда за гарантиране вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, както и повишаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица.
Членовете на Тристранния съвет са решили България да кандидатства за отпускане на средства от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, с които да се финансират редица действия спрямо освободените от "Кремиковци" АД и "Пристанищен комплекс Лом" ЕАД.