НАТО в готовност за военна намеса в Либия

НАТО не възнамерява да предприеме военна намеса в Либия без мандат от Съвета за сигурност на ООН, но се подготвят планове за бърза реакция при необходимост.

Обратно в новината

Коментари - НАТО в готовност за военна намеса в Либия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо ли толкова се шуми за събитията в Либия?!?! И защо ли въобще не се говори за събитията в Брега на слоновата кост, където вече повече от два месеца се води кървава гражданска война???!!! Моля многоуважаваните всезнаещи фпромци да отговорят на този простичък въпрос

Ето значи къде отиват паричките ни от повишените цени,данъци ,такси колани и прочее в тая скапана държава,за да отиват в скапаното ни членство в Нато което да наложи "демокрацията"си където си поиска и да налага гнет на суверенни народи и експлоатирайки техните изконни природни ресурси...

Много ми е интересно, ако утре в Калифорния или Баейрн почнат протести и размирици за отделяне от Щатите / Германия. пак НАТО ще обмисля военна намеса :) Защо не обмисляха такава в Ирак? Защо не обмисляха такава в Грузия или Чечня? (айде тук е ясно (без да съм русофил - самолетите на НАТО щаха да падат като мухи без глави по границата на Руската общност) Обаче в Либия, ще се намесят, защото Либия не е суверена държава (без значение от режима и), няма ракети Ц 300, Ц 400 или Ц 500 и самолетите ще се върнат цели...но най важното...Либия няма капчица петрол и НАТО обмисля намеса заради бедните цигини, които биват убивани по улиците..Това ще е абсолютно хуманитарна мисия, без грам задни мисли...А и най вероятно до края на седмицата, ще се разбере, че Кадафи от години разработва ядрени и химически оръжия и ще напада света, като Садам...

Силно се съмнявам Китай, Русия и някои непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, както и Арабската лига да подкрепят военна намеса в Либия. Също така се съмнявам Турция и още 1-2 членки на НАТО да дадат съгласие за военна операция. И кой тогава ще осъществява военната намеса? И какво ще стане с ООН и НАТО? Г-н Расмусен е достатъчно умен да знае, че началото на военните действия на страната на либийските бунтовници е началото на края на много западни достижения, в това число на самото НАТО и дори ООН. Поради това блъфира, за да задоволи общественото мнение, което се обявява против Кадафи. Да се надяваме, че всичко това е игра на думи.

Пък и няма да е лошо, си мислят САЩ, да можем да се договорим с тези, които ще дойдат след Кадафи...

който сика револуция трябва да плаща цената,нищо на готово няма,иначе всички искаме така на готово всичко да ни е на ред.преди малко прочетох новината в Египет как освободиха един христянски поп от затвора след като беше арестуван през2008 понеже оженил мъж христянин на жена мюсюлманка приела христянството.само погледнете и вижте какви измислени народи защиваваме.

Червените драскачи ги нямаше никакви когато Русия нахлу в Грузия ,а и окопира доста грузинска територия,като АДЖАРИЯ И ОСЕТИЯ,които държи и до ден днешен.Сега са се разревали за един доказан терорист и диктатор,Кадафи,макар ,че още никой не го е нападнал,освен собствения му народ.Червените винаги са били БОКЛУЦИ и такива ще си останат!

Разликата е, че АДЖАРИЯ И ОСЕТИЯ, са били винаги руска територия, а Кадафи е един доказано мародерски диктатор. Не наричай заради АДЖАРИЯ И ОСЕТИЯ хората "червени". Тиквата ти е "червена", но и празна.

Драскач си ти, при това слабо информиран и първосигнален! Това че сравняваш конфликта между Грузия и ЮЖНА ОСЕТЯ показва колко си запознат с нещата. Либия и онзи конфликт нямат абсолютно нищо общо. Една операция на НАТО ще бъде подкрепена,евентуално, от едното либийско племе, а от другото, подкрепящо Кадафи, не. Така че една такава операция ще бъде поредната Корея или Виетнам. Ще видим дали подлогите от ЕС,НАТО и ООН ще посмеят да скочат в такъв сценарий на САЩ, вече на два пъти провален и с много милиони невинни жертви!

Така ли, сигурно и Авганистан са били руска територия щом руснаците водиха 10години война с тях, е избиха много хора и затриваха цели села с бойните си хиликоптери, ама те може да правят така, нали са руснаци. Е накрая се наложи да бягат като посрани ама това е друга тема

окУпиран ти е мозъкът от американска жвачка...джвакай, джвакай герберастки, джвакай, ма не мляскай като селяндур.

Ти си учи уроците. Като пораснеш и помъдрееш, тогава кажи какво мислиш.

Първо,не Русия е нахлула в Грузия,а обратното! Грузия нахлу през нощта на откриването на Олимпийските игри в Южна Осетия и подобно на Кадафи започна да избива с танкове и тежка артилерия "собственото" си население там,включително и руските миротворци,служещи там с мандат на ООН! Второ, явно не правиш разлика между Аджария и отделилата се всъщност от Грузия Абхазия. Трето,Русия не е окУпирала Южна Осетия и Абхазия, а призна тяхната независимост. Четвърто,затвърди убеждението ми,че пещерните русофобии антикомунисти ...

Расмусен се е побъркал. НАТО щяло да се намесва в Либия!!! Чудесно. След войните в Ирак и Афганистан ще ви е много , ама много трудничко да се намесвате в Либия. АКО НАПРАВИТЕ ТОВА БЕЗУМИЕ СЪС СИГУРНОСТ ВИ ГАРАНТИРАМ, ЧЕ НАЧАСА СЕВЕРНА КОРЕЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ С МИЛИОННАТА СИ АРМИЯ В ЮЖНАТА СИ СЪСЕДКА. Кого ще пращате да спира тези обезумяли фанатици ??? На вас ви е трудно да отделите и един войник на тези дна фронта. А ако ви се открият още два съвсем ще я втасате. НЕ ПРАВЕТЕ ГЛУПОСТИ , АМИ ПРЕГРЪЩАЙТЕ КАДАФИ И МУ ПРИПАДАЙТЕ ЗА ПЕТРОЛА ЗАЩОТО УТРЕ В ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕ ПЛАМНЕ ТАКАВА ЕНЕРГИЙНА КРИЗА ЗА КОЯТО ДОРИ НЕ СТЕ СЪНУВАЛИ.

Срамно е да се поддържа такъв обезумял диктатор като Кадафи. Вие в кой век живеете, че нямате чувство за демокрация и поддръжка народа на Либия? И не говорете глупости- Кадафи продаде нефта на Либия на САЩ отдавна, там бетонирано работят най- големите американско нефтодобивни фирми. САЩ сега просто подхвърлят под стар милитаристичен навик кокълче на света, но нищо не са в състояние да направят повече поради финансовата криза, която ги е докарала до банкрут. Гледайте ТВ предаването в youtube 1/1 - Financial collapse of the US cities

Димитров, Ти си най веселия човек, с който съм контактувал. АБЕ ДИМИТРОВ, Кога "цивилизована" Европа констатира, че Кадафи е диктатор ??? Не беше ли той такъв и през 2009 година , когата наливаше петродоларите в скапаната им банкова система като я спасяваше от фалит. Ами същия този Кадафи се превърна в най големия акционер в много западни банки. Примера с Уникредито е показателен за това което пиша. Разбира се, че на "цивилизованите" европейци не им беше много приятно Кадафи да си разпъва шатрите в собствените им държави , но какво да се прави - КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА. Такъв "инвеститор" е не само много неприятен за твоите "демократи" които по най наглия начин ни отнеха лицензите и правото да обработваме и добиваме нефт в Либия. На петролните ни полетата ни в Музрук и Гадамес се настаниха испанците от Репсол и Бритиш петролиум. За теб испанците и англичаните са демократи за мен са бандити, каквито са и ЕРП-та , ВиК дружествата и всички онези чужди"инвеститори" предобили на безценица държавните ни монополи превръщайки държавата ни в колония. Пука ми, че Кадафи щял да е на власт, че петрола щял да скача и че твоята "демократична" и "цивилизована" система щяла да се скапе затова, защото Кадафи ще ги лиши от правото да точат петрол от Либия. Айде стига с тази игра на демокрация. В джунглата действа закона на по силния. Слабите в случая са другарите ти от НАТО и цялата тази обявила се за богоизбрана гмеж от престъпници. В МОМЕНТА НЕ МОГАТ , ДА КАЖАТ И БАВ НА ТОЗИ БЕДУИН. Жалки са другарите ти от НАТО. Да си гледат скапаната армия в Афганистан и Ирак, защого трета война в Лимия просто тотално ще ги скапи.

Ела ми на гости в щатите и ще те разходя на собствени разноски да видиш банкрутиралата страна...

Другари и другарки,дайте да се напънем,да станем интербригадири в подкрепа на др.Кадафи и да смажем международния империализъм ,да защитим демоккратическия централизъм на нашия верен съюзник и семейството му.Ха,ХА,ХА -това е поредната глупост в главите на нашите червени кретени,които тъпчат сайтовете с безумия в подкрепа на САТРАПА-малоумния КАДАФИ.

Ти нещо не си ок в главата:)))))) Това само ти си го мислиш:))))) нормалните хора НЕ!

време е да се намесят-всеки ден умират хора там.Не знам защо изчакват

НАТО и САЩ трябва да се намесятнезабавно и да не оставят никой от клана КАДАФИ да определя съдбата на ЛИБИЙЦИТЕ.Кадафи е символ на терора и подръжник на АЛ кайда,макар ,че демагогски се опитва да се прави на съюзник с/у терора.Не му вярвайте -с него си отива и ислямския тероризъм!

Спокойно деца- може да нападне, но още нищо не е решено! Не бързайте със "справедливия" си гняв - разгеле всички сме лицемери и двуличници! Разгеле всички основно се интересуваме от придобивки, пари и вещи и само на приказки от права и свободи! Разгеле ако имаме повече от някого не отиваме да го споделим с него, а викаме срещу по-богатите те да го правят. Не се сърдете на едрите риби - вие сте същите като тях, просто действате в мижав мащаб! Българите нито могат да дават акъл за демокрация, нито за управление и развитие на държава - просто нищо от това не са постигнали в собствената си страна! Но простено е - тук Ганкиното интернет кафене!

Ганкиното кафене не е по-различно от което и да е друго ентернет кафене. Едни и същи световни теми се бистрят в кафенетата по цял свят - от Ирландия и САЩ до Филипините и Австралия. Най-интересното е, че във всяко кафене си задават един същи въпрос: до кога ще търпим ...?

Точно казано. До кога ще търпим тази гротескна реалност, сътворена от няколко болни мозъка, жадуващи за световно господство.

Ами този въпрос отдавна не е интересен и отдавна има отговор - като се ПРОМЕНИМ! Достатъчно е да погледнем самите себе си - има огромна разлика между това което говорим, мислим и правим! До вчера мнозина пишещи тук изобщо не даваха пет пари за либийците или за който и да е друг от размирните държави - сега рев до небето!

3368, Абсолютно съм съгласен с теб!

Странни фрази: "Ако продължи насилието срещу либийския народ..." КОЕ НАСИЛИЕ? НА МИНИСТЪРА, ДЕТО СЕ САМООБЯВИ ЗА ВОДАЧ НА ВОЕННИЯ ПРЕВРАТ СРЕЩУ КАДАФИ И ЕДИНСТВЕН ПОИСКА ВОЕННА ПОМОЩ ОТ ВЪНШНИ ПОКРОВИТЕЛИ? ТОЯ, ДЕТО Е ВЪОРЪЖЕН С ВСИЧКО НЕОБХОДИМО ЗА ВОЙНА И Я ВОДИ, ОБСТРЕЛВАЙКИ ДЪРЖАВНИТЕ ВОЕННИ СИЛИ. Нали истинската либийска опозиция, която говореше от името на онези 100-200 протестиращи от кадрите, дето ги въртяха по телевизиите като увертюра, категорично се разграничи от този бивш силов министър? По едно време съобщиха, че бил действал от някаква военна база, която овладял с негови приближени? И пак официалната либийска опозиция се разграничи и се обяви срещу външна намеса Тогава КОГО ПРЕДСТАВЛЯВА този бивш министър? Кой го въоръжава? Кой му обещава: ТИ САМО ПОЧНИ, ПЪК НИЕ ЩЕ ДОЙДЕМ КАТО СЕ СЪБЕРАТ ДОСТАТЪЧНО ЖЕРТВИ...

Абе, няма ли да се мине на друго гориво, че заради този нефт само войни палят- ужким в името на демократичните процеси.Е, видяхме в Ирак, Косово , Афганистан и т.н колко ги демократизираха - мизерия по-голяма от преди и глад. И изобщо кому в света принадлежи правото да определя кой Бунтовник и кой сатрап ? Щото "мирните" граждани в Либия от къде са въоражени и противодействат на войската не с дюнери я ? ?

Минава се, частично затова е и войната в Афганистан - заради титания, от който се произвеждат литиево-йонни батерии за електромобилите.

Мдааа, а турското кафе е виетнамско. Имаше по соц. време и такава обява, която ти пава, щото и мисленето ти е от тогава.

Казвахме ,че НАТО е агресивна структура на едрите капиталисти ,но ВИЕ не та не-било пропаганда!Ние нямахме намеса в страни извън Варшавския!Вижте ги буржоата-Югославия,Ирак,Авганистан...

Аз се чудя на този арабски свят - хем не обичат европейската цивилизация, хем неистово се стремят към нейните придобивки и искат да живеят като европейци. Ей ги либийците! Кадафи им виновен, че са мързеливи и за нищо не стават! Всички знаят, че ако някой произвежда и работи в тази страна, това са чужденците, на които държавата плаща, за да го правят. Не е случайно, че е нужна международна помощ, за да се изнесе цялата тази маса народ от гурбетчии. А след тях, какво ще стане с Либия? Някой да е виждал или чувал либиец да работи нещо различно от мудир (шеф)? Кой ще им пече хляба, кой ще им бере маслините, кой ще им поправя колите, кой ще им вади нефта? Досега никъде не се каза, тези бунтовници да имат някакви икономически и социални искания, искания за реформи в образованието и т.н. Единственото, което искат е да свалят Кадафи. След като от фамилията му са злоупотребявали с народни пари, можеха да им спретнат съдебен процес (видяхме, че това могат), да национализират авоарите им, да ги сменят. Вместо това, сега доларите им стоят в американски и швейцарски банки, а англо-саксонците обявяват Кадафи за престъпления срещу човечеството. Да, но практически тези бежанци бягат от размириците. Те не са отвличани и принуждавани да работят от омразния режим. Ако там нямаше стабилност, те нямаше да са в Либия доброволно със семействата си. Аз не съм чувал режимът на Кадафи да забранява със закон на либийските граждани да работят. За какви престъпления и против кое човечество става въпрос?

Не обобщавай с европейка цивилизация. Към нея е българската. Войенна намеса в Либия иска САЩ чрез НАТО, което се опитва да ръководи чрез марионетката си Расумсен и да използва парите на европейците да му водят войните. Де факто европейците тук нямат дял. Политиката на САЩ в Европа се провежда от консерваторите на ЕНП, които сега управляват монолитно Европа. Народът на Либия действително иска ДЕМОКРАЦИЯ и да се отърве от Кадафи- 42 годишен диктатор. Но проблема, е че САЩ не искат да се отърват от него, защото Кадафи продаде 49 % от нефта на Либия на САЩ, и сега САЩ лавират между народното недоволство и своите нефтени интереси.

много ка ти елементарни анализите, като за лашнишараните от ГРОБ. а, бегай и се надбегвай, ние мухи не лапаме.

Ха, добре дошъл в Ганкиното кафене! Дори през ум не ми минава, че българската цивилизация не е към европейската. Разбира се, че "световният умиротворител на народите" е главният режисьор на събитията, а баба Европа подтичква след него да бърше цапаното. Думата ми беше за либийския народ, който така "спонтанно" и "самостоятелно" поиска демокрацията си, че натири извън пределите на държавата си цялата налична работна ръка. И утре като писнат, че няма пари и манджа, светът ще им стовари макарони. Най-щедри ще са американците, защото хуманитарните помощи са като белина в прането на пари. А после един чичо от МВФ ще раздели залъка си с тях. Впрочем, сега се чудя (без ирония, сериозно), защо преди 22 г., у нас, никой не поиска замразяването на авоарите в чуждите банки на партийните величия от тоталитарния режим?

нещо което не е необходимо нужно ли е да се коментира

Хайде Бг правителството, пудела на САЩ, интербригадистите, пращайте пушечно месо в северна Африка.

Що ми се струва, че половината от "египтяните " в Ербъза бяха с палестински шалове, помня ги от Ясер Арафат. Възможно ли е некакво шменти-капели да ни пробутват ?!

Беше ми взводен в Косово.Строг,но справедлив. Ако реши да нападне Кадафи, свършено е с него.

какви цивилни бе муцка, "цивилни" с танкове и зенитна артилерия. И то ревящи "Аллаху акбар". Кадафито като добрата фея ще ни се види, когато ислямистите грабнат властта.

Идеята да се намесва цял военен алианс в подкрепата на човешки ценности е отлична,но в случая цинична,защото военни режими по цял свят атакуват и избиват мирни жители.Защо НАТО не се намеси преди време в Руанда,когато реките почервеняха от кръв на изхвърлени тела съсечени с мачете ? Защо е тази избирателност на намесата ? С чий мандат,и от чие име военен алианс нахлува в държава при вътрешен конфликт ? Защо в едни държави се посочва,че е налице вътрешен проблем,но в други не ? Дава ли си сметка НАТО,че от организация,която се е представяла за гарант срещу Вършавския Договор се е превърнала в "частна полиция",която се саморазправя с непослушните народи в името на световните финансови интереси ? Дава ли си сметка НАТО,че от година на година все повече хора започват да гледат на тях,както гледаха на СССР навремето,и поради което загубиха ? Кой ще плати във времената на финансова криза военната операция,която несъмнено ще струва повече от изхранването на всички араби в региона - НЕФТА плаща,нали ?

Абсолютно съм съгласен с теб.

Защото се намесва, където може.

Не е точно така. НАТО служи като димна завеса за САЩ - да не кажат, че само те нахлуват и "омиротворяват". Отиват САЩ + НАТО, реално американците си оправят нещата, а НАТО е колкото да отклони вниманието и евентуалната омраза.

Аб бе, умньо, помоли някой да ти прочете статията и да ти разясни какво значи, че НАТО може да се намеси само ако съвета за сигурност към ООН вземе решение за военна намеса. Хайде сега помоли някой още по-умен да ти обясни, че в съвета за сигурност покрай другите страни и ма и две наречени Китай и Русия, които не са ортаци на САЩ за да прикриват военната им намеса. обясни го и на колегите си от идеазабулгариа.

При наличието на геноцид е нужна военна намеса.

а ти къде видя геноцид. някъде да са излезли доказателства за нещо подобно. само непотвърдени слухове от недоказани източници

Това е Новият световен ред - тотална глобална диктатура в името на "защитата" на някакви "човешки ценности", налагана чрез структури като НАТО и ООН, които обслужват интересите на световния банкерско-корпоративен "елит "!

Как и за какво намеса.Как ще разберат тези които се уз бунтуват,дали няма да са по-лощи и от Кадаифа.Военна намес.Влизат бесят Кадфито,Либия разделена.Терминалите за танкери разрущени,петролните кладенци подпалени и си заминаваме.Това ми прилича на акция на нашите партизани само,че в много по-голям и по-трагичен размер.Влезли в селото,Убили кмета подпалили селския архив,бастисали кокошките и взели кашкавалЯ и сирИнтУ от мандрата,оставяйки селяните да гладуват и се омели.Дали са комунисти или капиталисти,методите им са все едни и същи.Да действително повечето разумни люде гледат на Натовци като на бившия СССР.Ако с Източно европейските държави бяха постъпили коректно и справедливо и бяха наложили един общоевропейски стандарт за всички,сега щях да съм на страната на Алианса,но с мръсотията която сътвориха с нас источно европейците и с разрухата на Сърбия по принуда ме карат да симпатизирам на Кадафито,колкото и неприятно да ми е това.

Договорът е бил ВАршавски - идва от Варшава, столицата на Полша. /а не ВЪршавски/. Възможно ли е да е толкова неграмотна нацията ни, да не говорим за коментиращите в мрежата????

Щото НАТО е съкращение, което ако знаеше какво означава, нямаше да се упражняваш тука... големи мъдреци се навъдиха навсякъде...

Да-да, а после пак да ям стари 5-10-годишни консерви, както беше след "Пустеинна буря", която всъщност се оказа пустинен мираж.

А НЯКОЙ ЩЕ ЗАЩИТИЛИ ЕКО МУАМАР СДАДЕ ВЛАСТА НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВО ИЛИ ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ ИЛИ ЩЕ ГО УБИЯТ КАТО САДАМ И ПОСЛЕ ЩЕ КАЖАТ ЧЕ ЕСТАНАЛА ГРЕШКА

ООН не разреши. Каква военна намеса?!

Ха, че нали и за бомбардировките над Сърбия нямаше разрешение от ООН?

Забрави мистър Расмусен само да добави, че тепърва НАТО му предстои да вземе решение за тази операция и то с КОНЦЕНСУС и вече има 2 ма члена които ще го "запорират"

Нали ти беше обяснено, че КОНЦЕНСУС се пише с двойно `Ч` като Търговище. Как може да си толкова запориран... Не искам толкова глупави хора в Парламента, и сега си имаме достатъчно.

Не се съмняваме, че НАТО /САЩ/ са винаги готови за военна намеса там, където мирише на петрол или някаква друга аванта. Даже е ясно, че са я подготвили отдавна. Вероятно вече сме подготвили и поредния контингент за коалицията на желаещите.

Преди беше Югославия, Ирак, Афганистан ...... Така е плащаш на наемници да разбунят държавата, предизвикваш с тях кланета и "се намесваш като умиротворител, понеже имаш стратегически интереси" - те това е политика на световния жандарм. Европа ще стане жертва на хамериканските "интереси" към либийския петрол. В Либия 80 % от работещите са пришълци, тъй като те са грамотни само колкото да се подписват и да броят парите си, а работа вършат пришълци от всички други страни, при които стандарта на живот е много нисък (Судан, Египет, Тунис, Мароко, Алжир, Чад, Мали и т.н.). Всеки либиец се смята за началник, па било то и на обикновена бариера. Кадафи им е осигурил пълен социализъм (безплатни купони за храна, облекло и обувки, електричество и вода, ежегодни лични премии в щатска валута на всеки член на семейството) и никой не може да ме убеди, че бунтовниците са "местни".

Бунтовниците не знаят какво ги очаква ако падне режимът, толкова им е и акълът, затова се и бунтуват, само ако знаеха с какво се захващат :-D

И партията на Кадафито е същата като нашето БСП, и секретните му служби-като нашето ДС. ТАка че ми е ясно какво ги чака:един безкраен преход към демокрация.

Политиката е същата като на нашите "двойни освободители". Плащат на няколко човека да вдигнат въстание, после идват да ни освобождават. И Южна Осетия така "освободиха".

Тинтири - минтири и шменти-капели, с други думи завъртено по килифарнски!!! Ако сметате и мен така да ме пазите, направо съм за мустака, където го немам.

в главата ти е страшна каша. По-добре се посъветвай със специалист, докато не е прекалено късно. Но ако си на повече от 13 вече е късно ...!

а за теб дето си на 42 е фатално :)

Герберасте, моето поне е глава, а твоето е гербероидна тиква, презряла,42-годишна.

Моето поне е глава, а ти с тая герберодина, презряла 42-годинаш тиква, жал ми е за теб и подобните ти!!!!

Добре казано :)