Това съобщи на пресконференция в централата на алианса в Брюксел генералният му секретар Андерс Фог Расмусен, предаде БТА. Той уточни, че на военните експерти от НАТО е възложена задачата да разработят планове за реакция при всякаква ситуация, в това число и за осигуряването на готовност за бърза реакция.

Расмусен добави, че въпросът със ситуацията в Либия и в района на Близкия изток ще бъде в центъра на предстоящата среща на министрите на отбраната на страните от пакта, насрочена за края на тази седмица.
Осигуряването на зона, забранена за полети, е военна операция, заяви той в отговор на въпрос.

Расмусен добави, че на този етап не е търсено съдействието на НАТО в прилагането на последната резолюция за Либия на ООН, в това число и спазването на оръжейното ембарго, наложено на Триполи. Той добави, че в НАТО досега не са получили сигнали, че помощта им е необходима.

"НАТО е в контакт с Африканския съюз и Арабската лига, конфликтът се случва на прага на ЕС. Всички следят отблизо ситуацията, ако Муамар Кадафи и военните му продължават да атакуват системно либийците, не мога да си представя международната общност да не реагира. Цивилните в Либия са мишена на системни атаки на режима, остро осъждаме употребата на сила срещу либийците, това е нарушаване на човешките им права и на хуманитарните споразумения", коментира още генералният секретар на алианса.

Според него тези атаки срещу цивилни може да достигнат мащаб, в който да бъдат определени като престъпление срещу човечеството.
Преди дни от Международния наказателен съд обявиха, че е започнало разследване на либийския лидер Муамар Кадафи, синовете му и други високопоставени либийски представители за престъпления срещу човечеството.

"Виждаме силен вятър на промяната в региона, той е насочен към свобода и демокрация. Напоследък сме свидетели на неистова борба за свобода, никое общество не може да пренебрегва исканията на хората за свобода, в тази информационна ера е невъзможно да потискаш желанията на хората, свободата ще победи", заяви Расмусен.

Той отбеляза, че на предстоящата среща на министрите на отбраната от пакта ще представи идеите си за т. нар. интелигентна отбрана - как с общи усилия да се предотврати възможността икономическата криза да се превърне в криза на сигурността.
"Ще насърча военните министри да продължат реформите и инвестициите в критична инфраструктура в бъдеще, става дума по-добре да използваме средствата, а не да харчим повече", уточни Расмусен.

Съединените щати и техните съюзници от НАТО не изключват военен отговор на насилието в Либия, обяви и американският президент Барак Обама. На пресконференция в Белия дом с австралийския премиер Джулия Гилард Обама съобщи, че двамата са се обединили около мнението, че употребата на сила от либийския режим срещу собствения му народ е неприемлива, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Либийският държавен ръководител Муамар Кадафи и неговите поддръжници ще бъдат държани отговорни за насилието, предупреди той.
Президентът на САЩ обеща подкрепа за либийския народ. Той съобщи също, че е разрешил отпускането на милиони долари хуманитарна помощ за Либия.

Последна актуализация в 19,20 ч.