Четвърт милиард лева дължи здравната каса в чужбина

Рекордните 246 милиона лева стигнаха дълговете на здравната каса към чуждите клиники, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Обратно в новината

Коментари - Четвърт милиард лева дължи здравната каса в чужбина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

как издържа на такова точене - това е феномен, не могат да ни стигнат и след 100 години

Какво точене,бе драги! Източва се нещо,което е пълно.В нашата каса 1 млн не внасят,ама ползват! За други няколко млн(деца,пенсионери,държавни хрантутници) държавата уж трябва да внася половината от предвиденото,ама тя не го внася! Е,как да се напълни тази каса,че да се точи!

Първо, лекарите там не работят за жълти стотинки, както се плаща на нашите. От друга страна контрата остава у пациента - няма да го погледнат, ако не им е заплатено за предходните. И между другото, там няма да викаме, бием, псуваме и обясняваме "колко са ни длъжни"

маи време е да копат другаря живков и да му пеят на микрофона:кажи бе тодоре, кажи бе тодоре, как успя да постигнеш всичко това..!!?? по него време лекуваха детски паралич, стерилитет при жените, сложни онкологични заболявания, идваха на семинари специалисти от цял свят

И всичко се крепеше на труда на лекари и мед.сестри за без пари. Начална заплата на лекар 155, по-късно 175лв.

а сега колко е? 6-700.

Крайно време е всеки българин да има здравноосигурително досие и да се разпростира според това, което е внесъл. Въобще не е справидливо примерно една част от сънародниците ни да не плащат вноски, но в ЕС да се възползват от Здравната каса. Други, които цял живот са се осигурявали и им се наложи веднъж специализирано лечение, не могат. Когато всеки бъде принуден да е гражданин на България и Европа безусловно, всичко ще си дойде на мястото. А сме имали една от петте най-добри здравно осигурителни системи в Европа преди има-няма 70 г. и начина, по който стават нещата е известен. Пазя осигурителната книжка на дядо, Бог да го прости, бил е занаятчия и вноските за записвани надлежно.

но това дето го внасяш няма да стигне и за една най обикновенна операция. Колко плащаш за здраве 8% от дохода разпределено 60 към 40 работодател работник. Само аз инфо в Словения минималната здравна вноска е 150 евро. България е много бедна и окрадена държава и няма изглед нещата да се подобрят особено в здравеопазването.

Бъди рахат, после ще си го доплатя, няма къде да се скрия като длъжник. Идеята е да разполагам с налични пари в сметката си в Здравната каса и аз да решавам как и на кой да ги дам, а не да ми предлагат направления. Плаща се за свършена работа, не за маркиране на дейност, нали така. Ти ще платиш ли на някой, примерно, дето се опитвал само да ти измие колата?

Аз мога да пащам повече от 8 %. И за какво ?

Проблемът е ясен абсолютна неподготвеност България за ЕС. Приета по политически причини: да се намали влиянието на Русия на Балканите. При свободно придвижване на хората в общността и 10 кратна разлика в стандартите това няма как да се избегне. Например отделението по изгаряния в Русе е закрито, защото лекарите и мед. сестри са отишли да работят в Румъния. Там заплащането им е няколкократно по високо.

обаче за разлика от нас се стегнаха казаха не на корумпираните политици и на бандитите и резултата е видим. Сега дори тях ги гоним.

И какво-да си стоим в съветската комунистическа кочина ли! Никога вече !!!

По принцип в света се гледа на българските институции и управляващи като на подчовешки образувания. Това са индивиди и структури, които обират и унищожават народа си, а това е най-голямото престъпление в очите на всички нормални нации

Дами и господа.Хванахме се на хоро каквото на можем да играеме!Не може да се палщат минимални здравни вноски или въобще да не се плащат и накрая да се лекуваш от така акумулиран здравен фонд в чужбина.....Искахме да сме в ЕС - или ще играеш както трябва или няма да играеш!Едно време имаше здравни застраховки!И с тях нямаше проблеми медицинското обслужване навсякъде за където бяха валидни...

Здравни застраховки все още има.

За тия пари досега да бяха купили оборудване и обучили специалисти, но са тъпи и алчни управляващите. Само че не знаят, че богаташите българи в чужбина вече ги пускат на третокласни псевдо авгано-арабски лекари, хахах

В доста от европейските страни именно това е механизма - плащаш си всичко кеш, събираш фактурите и после здравният фонд, в който си осигурен, ти възстановява по-голямата част от разходите. Когато става дума за много скъпо болнично лечение е друго, но това са единични случаи.

Цяла Скандинавия е напълно безплатно всякакво лечение, лекарствата се покриват поне 80%

Скандинавия! Намерихте с кой да ни сравнявате :) Тая част от света няма да я стигнем никога.

Проблема е много бързо решим:Спират актуализирането на депутатските заплати на всеки 3 месеца и плащат борчовете.Точка.Моята заплата вече 11-та година не е мръднала,а съм главен счетоводител в частна фирма.

ujabg

В Италия ми отказаха преглед и лечение по здравна каса, защото съм от България, а България не плащала!

И трогнаха ли се, като им рече, че си здравно осигурен, а те са ДЛЪЖНИ? Пита ли ги дали са полагали Хипократова клетва и дали не отстъпват с отказа си от нея? Вдигна ли им скандал? Заплаши ли ги, че ще викнеш телевизията /БТВ е най-често споменаваната/? И те- пак не?! Леле, Боже, какви търгаши в бели престилки, мафия некадърна!

Това минава само за българските лекари. Те да "винаги длъжни" на популацията. На-смешно е, като излязат в чужбина и попаднат на български лекар...

понеже докторите не могат да се нахвалят по тв колкоса на световно ниво...

Даже бих казал че са на галактическо ниво, наште търгаши.

Що,ти без пари ли работиш!

Е, а нещо за германските "търгаши"? Нещо за тяхното ниво?

Вземете тези пари от бюджета на парламента и платете разноските. Болните деца са много по-важни от една каруца тиквеници. И без това така харчат, че няма да им се усети на разходите.

Къде е написано, че става въпрос за деца, става въпрос за български граждани лекували се в чужбина, дали по спешност е друг въпрос,а дали има злоупотреби, защото преди време в САЩ руснаци бяха направили специална клиника и източили милиони от техните фондове. Иначе средствата за деца са от Фонда за лечение на деца, те се превеждат преди започване на лечението, така, че това задължение не е свързано с това задължение.

И какво общо имат руснаците и американците тук?

Ай сега да видим тиквата и теквениците какви простотии ще измислят, ама не им стиска, щото големите началници ще го ошамарят по лоясалия врат.

Политиката на касата за неплащане на изработеното е еднаква както спрямо българските изпълнители на здравна помощ, така и към чужбинските. Сладките ми пиленца те! я да видим сега пак ли ще има кампания с приказки за "фалшиви болни", "надписани прегледи", "точене на касата"! Тука търсят начин да не платят изработеното с подобни оправдания, глобяват с измислени аргументи, само и само да не платят. Дали ще заявят, че и германските и пр. болници си измислят и крадат?! Би било интересно...

Познах! След обновяването на статията се появи текст, че ще се правят проверки на чужбинските болници ама верно ли са извършили тия прегледи и лечение! И какво? Ще излязат със заключение, че прегледите са фалшиви? И после? Ония ще траят и ще мълчат, както тукашните болници /като си под монополист, можеш ли да риташ срещу ръжена/?

"...взима пари и не връща? Не бе, в добрия смисъл на думата."