КЗП: Банкоматът "глътна” картата - какво да правя?

Тегленето на пари от външни устройства в курортите крие по-големи рискове от кражби

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

няма такива карти с написан тел. номер. Номерът се намира в плика, където е пин номера. Самото писане на статия не трябва да е самоцел. Нещо да напишете. Клиентът отива на фронт офис в своята банка и те правят проверката.

пълни глупости! от следващия банкомат си извадете,последните 5 транз акции! чакате да банкомата до следващия клиент, ако му пусне ,сутринта първи на входа!!

Как да видя номера на колцентъра на тъпата банка, след като банкоматът е "глътнал" картата???

Така и не разбрах, какво да правя когато банкоматът "глътне" картата?!?!?! Запореден път заглавието на статията няма нищо общо с изложенитето.

обаждаш се максимално бързо на call center на банката, която я е издала и я блокираш, те ти казват кога ще ти е готова новата карта

Щом банкомата е "глътнал" картата тя вече е блокирана. Можеш да се обадиш в банката за да се разбереш с тях кога и къде дати я върнат и да я разблокират.

Само не разбрах как да докажа ако е отчело транзакция, но банкомата не ми е пуснал пари?! Защо не се направят така банкоматите, че ако са свършили парите автоматично да се изключват. Ако банкомата ти глътне картата трябва банката да те компенсира. Така ще се научат да си поддържат изправни банкоматите!

Банкомата не гълта картата ако няма пари. Ако не я вземеш до 30 секунди след като ти я върне той я прибира. Ако си я забравил някой да не ти я вземе.

Моя позната немка се опита да тегли пари от банкомат в центъра на София и той глътна картата и. Офиса на банката работеше, но казаха, че нищо не могат да направят. Тя не можа да се свърже със сервиза на банкомата (телефонът написан на него). Наложи се да си блокира картата. И българските простотии цяла статия?

Когато банкомат "глътне" карта, той автоматично я блокира. Дори да я извадят и да ти я дадат в ръка не можеш веднага да я ползваш. Трябва да я отблокира банката издател.

"Обадете се възможно най-бързо в кол центъра на банката, която е издала картата Ви. Номерът обикновено е изписан на гърба на картата Ви." ?!!! И как да стане това, уважаема КЗП, като автоматът ми е глътнал картата?

Едно време, компютрите IBM даваха следното съобщение "Keyboard not found, Press F1 to continue". Клавиатура няма, но вие натиснете F1.

Банковата система у нас е мутренска и престъпна...никъде по света банките не дерат пари за всички видове транзакции, игнорирайте мутренските банки, не депозирайте за мутрите.

Ако банкомата глътне картата ви, вие "глътнете" банкомата, ...

Не ги знам тези от КЗП но знам, че българските банки понякога източват сметките на клиентите си. Наложи ми се от голяма българска банка да преведа на лична сметка в друга българска банка 300 Евро. След два три дни поглеждам извлечение от банковата си сметка и с очудване забелязвам, че са изтеглени три суми в размер на 35 Евро за извършената банкова операция. Обаждам се в банка за справка и ми се обяснява най-любезно, че това са таксите за превод в Евро от „моята“ българска банка в друга българска. Смея се ои обяснявам, че ако от сметката си в Deutsche Bank, бях превел парите по сметка в българската банка щях да платя такса от 0,00 Евро. Любезната служителка ми отговаря…. – господине това са таксите на нашата банка, трябва да ги знаете. Да знам го вече. Лек ден.

Не ползвайте карта, ако се намирате в ситуация да зависите изцяло от "гълтане" на картата. Тълкувайте си го, както искате. Случаи всякакви, нещо като хвърляне на пари през балкона. Всяко удобство може да има висока цена в даден момент.

какво да правиш... хващаш здраво банкомата за гърлото и му викаш: плюй бе.

отдолу го риташ по топките, нали?

Въпрос(ОСНОВЕН и то ЗАГЛАВИЕ): Банкоматът "глътна” картата - какво да правя? Отговор: Обадете се възможно най-бързо в кол центъра на банката, която е издала картата Ви. НОМЕРЪТ обикновено Е ИЗПИСАН НА ГЪРБА НА КАРТАТА Ви. (съгласно "закона на Мърфи", денят е петък и часът е 19,30) НО КАРТАТА Ви Е В БАНКОМАТА!!! - Класика, нали, на "Параграф 22"! Точно като хелпа на Уиндоус И ПОКАЗАТЕЛНО ЗА ИНТЕЛЕКТА НА ЕКСПЕРТИТЕ НА КЗП!

Има и от "Златният телец" и 12-те стола на Илф и Петров. "Делото на давещите се е дело на самите давещи се". Нали за всяка транзакция се получават комисионни от банките? Нали колкото са повече тегленията, толкова са повече и комисионните? Банките не зареждат пари за да губят и пари? Или пък- НЯМАТ ПАРИ? Банки- картоглътвачи? Или обикновенни и плоски бандити-източвачи? Ето това ми е интересно, освен другото-дали всеки държавен чиновник ще се притесни от случката с НАП и сега ще ни праща в "трета глуха", заради евентуално вмешателство, само и само да си опази мястото за задника си? Сега вече ще ни откажат,не електронното правителство, не избори по Интернет, а ще ни накарат да носим буркани с пари по моретата, защото това е правилно, умно и добре- за някой си и за неговата защита. А тя е : Няма никога да разреша нещо, а ще го забраня! По лесно е. Нищо не се изменя. Било е както си е било. Не съм новатор, но не съм СГРЕШИЛ АЗ! Може да е друг...... А представете си ужасът на женицата от нааам къде си, която ни е дошла на гости та да си изхарчи част от парите и не носи буркани, най-малко защото не са разрешени за самолета. Гадната машина и глътна картата. Тя е без пари, ако ще и да е милионерка...... Не знае български, вече не вярва на никой..... Не и ясно къде е полицията..... Решение има: Не ми приписвайте вина, че не съм доволен, докато треперя от страх до понеделник.Аз поне или не съм Ви заредил или източил банкоматите. Те не са моя грижа, а Ваша! Не ми разказвайте, как да се успокоя и да дишам с "опсссаааа" до понеделник, докато ям мидени черупки или трънинки..... Не ми обяснявайте, че бюрокрация няма, защото е бъкано с нея! Вършете си работата. И Вие и НАП и Банките и най-вече Държавата, която е длъжна да Ви контролира! Идеята е за девиза :" В България банкоматите не гълтат карти- НИКОГА" И това не е моя задача, а Ваша.

Аз с банкомата мога да се разбера ама с тъпи касиерки дето ми дърпат картата от ръцете не мога.

Абсолютно безполезна статия.

защо да ни е лесно ,като може да ни е трудно?..

Като “глътне” банкомата картата, отстачате до най-близката железария за десет килограмов чук и с ритмични удари възстановявате собствеността си върху картата.

патил, недопатил, банкомата гълта картата ако е изтекла :) и да си я вземеш - се тая. невалидна е поне като почнеш с чука - семи касетката с кинти и бегай

не. в българия я прибира, ако не си я изтеглиш веднага. писка няколко секунди и започва обратно движение.)))

Добре, че няма банкоматка,

Сменете АТМ-те с безконтактни такива и не ни занимавайте с глупости.

По-смислен коментар от този няма в целия сайт.

Преглътни и ти!

Като ти глътне картата банкоматът, как аджеба ще видиш номера на гърба й??? Единственият полезен ход е блокиране на картата - може да се направи с обаждане до банката или от приложението на банката, ако има такава опция и има интернет. Няма какво друго да се направи - изобщо не ви трябва да знаете дали балансът ви е непокътнат или дали са изтеглени пари - след като се блокира картата, ще имате такава възможност да погледнете. По принцип в чужбина избягвам да тегля пари - предпочитам да си нося валута и да я обменя. Единствено плащам с карта, в която има някаква минимална сума, която евентуално да ми стигне за деня. За всеки случай имам и втора карта, ако случайно изгубя първата или я откраднат. Имам и кредитна карта, с която плащам само в хотелите, защото блокират суми, а блокираните суми по кредитни карти могат да се отблокират, докато по дебитните не може - не знам защо блокират суми по дебитни карти - блокираната сума може само да се отблокира, не може да се изтегли от търговеца...

Иначе пий чаша студена вода.

14.08.2019/Истанбул. Опитвам теглене от банкомат. Устройството приема картата и иска ПИН. Набирам ПИН и с учудване забелязвам ,че ПИН-а се изписва с цифри,а не с точки или звездички. Излиза съобщение,че имам проблем с картата и картата не излиза. За 7 мин,от 09:37 до 09:44 от картата бяха изтеглени на 5-6 пъти (толкова СМС получих),всички пари. Около 7000 лв. Обадих се в банката и оттам ми потвърдиха - в картата имаш само170 лв. Покупките/тегленията бяха от места,където изобщо не съм посещавал. Та така - 7000 за 7 мин.

Ами сложи си лимити на картата бе главоч. Всички банки предлагат такива услуги. Управляваш си картата сам от телефона. Освен това се съмнявам , че може да се направят повече от три трансакции за 20мин без да се блокира картата.

Банкоматът "глътна” картата - какво да правя? --- е на да разбереш дали ти е отчетена тразакцията, а да БЛОКИРАШ КАРТАТА, като се обадиш в банката!

Направо ви завиждам как ще да разберете дали има транзакция и как банката моментално ще да ви свърши услугата.. Миналата неделя ми отказаха плащане с карта защо съм нямала наличност, а в същото време от вън на терминала ми дават разписка че имам наличност, но при искане за теглене отново ми казва че нямам наличност?????? Банката ми измърмри е нещо правели и до понеделник ще е така??та се питам ако трябваше да си тръгвам от хотела в неделя с какво щях да им платя?????

С мръсна газ... До ламарината...

Като теглите пари от банкомат, имайте грижата да си прибирате веднага парите и картата, защото след около минута банкоматът решава, че сте ги забравили и ги гълта. Прави ми впечатление, че много хора се мотаят, подреждат си портмонетата, или си приказват и не ги е грижа, че имат тайм аут, който си тече.

За картата не знам дали си прав. В началото на годината отивах до един магазин и чувам как банкомата отвън цвърчеше странно. В нея си стоеше карта. Тъй като после щях да мина близо до клон на тая банка не съм питал в магазина охраната. После я дадох в банката и чао. Картата беше на някаква жена и това и беше месеца за край, но беше в началото на месеца и може да е изтеглила парите, но знам, че все пак в картата има неснижаем остатък. Дали е имало пари в картата не знам, но предпочитам да спя спокойно.

да, защото тъпанарите не са сложили една закачалка за да си закачиш чантата и едно плотче за да си оставиш калъфа с документите (от който си извадил картата) . след като си въвел пин-а с две ръце , трябва да си бръкнеш в джоба да си извадиш калъфа , да си вмъкнеш картата и бележката , да си прибереш калъфа и най-накрая , ако не забравиш - да си вземеш парите . обаче не съм сигурен дали бележката не беше най-накрая

Въпрос - как успяват да ги сложат тези масови скимиращи устройства при постоянно видеонаблюдение на банкомата. И ако камерата е блокирана по някакъв начин, светка ли му ламБата на някой да си провери банкомата. Иначе яко се излагате по темата.

То на тези камери не се вижда какво правиш на банкомата. Вижда се само кой се приближава. Преди всяко теглене, задължително разклатете и дръпнете пластмасата силно навън там където влиза картата. Ако има устройство, ще го извадите. Освен това, ако пластмасата е чиста, най-вероятно има устройство. На уличните банкомати обикновено пластмасата е прашна.

А ако няма пластмаса там, където влиза картата, ко прайм?

лична карта, е ще платите 1-2 лева повече, но тия проблеми няма да ви засегнат.

Що? Картата е удобство, защо да се връщам 30 години назад? Освен това, ако си мислиш, че не може да изгубиш парите, лъжеш се! Просто трябва човек да предприеме някакви предпазни мерки, примерно да ползва банкиране, да си проверява балансите по сметките, да не държи много пари по картата, да има активиран смс за всяка транзакция - така е по-сигурно, отколкото да носи 200 лева в джоба си...

Назад към природата. "Прогресът" е самоубийство в резултат на самоизмама!

Всичко останало като баланси и останалите глупости дето пишеш ги има в сайта на банката. Все пак ганю, ако не си даде компетентното мнение. Тук става дума за други неща, а не за философски изцепки.

Най се дразня като видя такива да вадят да плащат сметка десетина лева с карта. Бави опашката, че е трудна връзката, въвежда пин и защото го мързи да си сложи 10-ина лева в джоба! Удобство е с карта но в USA, прекарва картата през четеца и бай бай.

Kalin

Много ми е интересно ако автомата глътне картата ви как ще видите номера на който да се обадите на гърба на картата?;-)Ама големи разбирачи ги пишат тия неща няма що.

На гърба на картата е написан номерът на картата, а не номерът на хелп центъра на банката. Номерът на хелп центъра на банката издател на картата е хубаво да си го имате в телефона, или го потърсете в сайта на банката в интернет. Ако банкоматът, който ви е глътнал картата е пред банка, която в момента работи, влизате в офиса и настоятелно си искате картата, която ви е глътнал техният банкомат. Ако няма от кого да си поискате картата, обаждате се на хелп центъра на банката издател на картата, обяснявате случая, проверявате има ли регистрирана транзакция, т.е. налице ли са ви парите, блокирате картата и чакате поне седмица банките да се оправят със случая. Картата си получавате от офис на банката издател. Дано не ви се случва.

...Така ...и не разбрахме как да постъпим ...,ако банкомата ни глътне картата!?Заглавието бе това ...!?!?!?

Банкомата ми глътна картата! Какво да правя? - Обади се на банката която е издала картата. - Откъде да намеря номера на банката? - Е, ти тъп ли си? Изписан е на гърба на картата!

С тия западни технологии може пари да ти откраднат, фейсбука да ти откраднат, пароли и кво ли още не. При комунизма нямаше такива простотии.

Комунист! Заради такива като теб държавата не може да отлепи от дъното в което я забиха селяндурите през последните 30 години.

Кой не скача е червен ...

Кви пари при комунизма бе, бате? 180лв заплата пари ли беха?

С много по голяма покупателна способност от сегашните ви 800 лева:((((((

Мхм. Ама разбира се. То кат няма какво да купиш стойноста на парите се утроява.

То нямаше нищо тогава

В КОРЕКОМ и почивните станции на Дрогарете...

При неправомерно теглене от банкомат няма как банката да отхвърли иска - всеки банкомат има камера и се доказва кой е теглил, второ дали виза или мастер картите имат застраховки така, чебанката първо ви връща тегленото ( може да е ок 80%) и после си разследва и търси кинтите. А съвета да чакате до първия раб ден е направо кух - всяка банка има денонощна линия за блокиране на карти - ако не звъните на борика да блаклистнат картата или на виза ако сте извън бг.

Т.е. даваш карата на сестра си и всичко е точно :) Камерата помага само, ако е престъпника е известен на полицията и това не му е първата проява.

Нормалните банки може и да имат. Аз една неделя по обяд звънях на телефоните на една банка, щот имаше скимиращо устройство на банкомата и. Над 1 час никой не вдигдна, аз го свалих и отидох да го предам в трето РПУ. Където пък ми се скараха, че съм го свалил, щот вече не можели да свалят отпечатъци от него. На въпроса ми - "Дали смятат, че аз съм бил първия който е теглил пари от банката след като е сложено, и дали е по-добре да го бях оставил там, та да си го приберат?", ме изгледаха тъпо.

Полицаи, сър.

Новина за предтавителите на простолюдието! Истината е в кеш-а...всичко друго е бошлав...ще плащат 2 кисели млека с карта или пък няма да теглят от касата кеш, защото има 2лв такса а ще обикалят с една бала 10толевки...немотия ама мозъчна...

Както кажеш, Ганьо! На такива разбирачи като теб просто няма как да не се довери човек!

Тихо льольо. Далеч си от безконтактните плащания, така че дишай.

а безкрайните сайтове за разплащане в които въвеждаш номера на картата си и трибуквения код отзад(и никой сайт не иска секретен код като пин) .... щото нали, да е лесно за клиента

Ами къв ти е проблема да си държиш точно в тази карта пари колкото за покупката.

Ти па сигурно знаеш утре точно колко пари ще ти поискат някъде и си слагаш на картата, а?

Тия от КЗП ме разсмиват с тяхното отчитане на дейност. А от кол център (както го е написал един от коментиращите) да чакаш помощ е направо мъка. Повечето са с 0700 и трупаш сметка на телефона. Имат разписани правила - прави 1, прави 2 и т.н. и нищо логично за конкретното обаждане. В крайна сметка практиката показва, че "не си си прочел договора" и Банката те препраща при по висша инстанция да се жалиш, в случая на Арменския Поп.

Четох до: "номерът обикновено е изписан на гърба на картата". То имаше и преди това граматична грешка, но тук това е практика. Обаче горепосочената фраза издава слабоумие на автора - няма как да бъде прочетен телефона, ако картата вече е глътната от банкомата. Следователно човекът пише само за да запълни пространството, без да влага мисъл в написаното.

Е по номерът го има и на банкомата, точно за такива ситуации. Но не в това е въпросът. Вчера докато минавах покрай общината две кучета и една котка бяха подписали декларация в подкрепа на Иван Гешев

Как ще напазарува като не знае Пина ве

тоест безконтактно разплащане, което и пин код не иска

Ако има пей пас може да напазарува много пъти до 30 лв

вече 50

Банкоматите отдавна умряха по света има си POS терминал, обаче не и за България. Тука какво наблюдаваме: пепелници във всяко заведение и пред входовете на всеки магазин, касиерките и сервитьорките с 2 GSM-a, управителите с 3 обаче, POS терминала все с проблеми.

След новия закон на Боко тиквичка за уж касовите апарати плащането с ПОС терминал е приравнено на касово плащане. Т.е магазини и заведения само губят от тази уж технология. За това класическата технология с пари ! А с парите е и вече по-бързо !

Е как ще я глътне като съм я вързал с конец.

кол център - място за изложба и продажба на колове

Ако само я глътне и се блокира веднага- добре, но ако я изплюе по-късно- някой може хубаво да си напазарува:(

Тъп си,бате, къде си видял банка да глътне нещо и после да го плюне))))

Банкоматите са тъпи, гълтат и плюят:)