Куба слага край на държавното разточителство

Куба ще съкрати над 500 000 работни места в огромния държавен сектор до края на първото тримесечие на 2011 г., за да увеличи производителността на икономиката и да облекчи натиска върху бюджета.

Обратно в новината

Коментари - Куба слага край на държавното разточителство | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако се вгледаме по-подробно в съдбините на двете съседни, братски държави, се налага изводът, че едните след 51 години откриха, че социализЪмът в чистия си вид както не работи, така и не функционира. А другите - на 15.09.2008 без малко не загубиха капитализъма си изобщо, ако не се беше намесила държавата. Тези факти налагат поне два основни извода. 1. Няма как някой да е по-ироничен от съдбата и 2. Няма по-хубаво от многообразието.

Вижте сега, банда носталгични комунисти, по време на кризи се строят магистрали...Тъй като хората на Кастро отдавна са с размекнати мозъци от гаден ром и много социализъм, надали ще могат да построят магистрала до Флорида...Затова най- лесния начин да се оправят кубинците е да се обявят за остров-резерват на прогнилия социализъм! И всички, ама наистина всички световни комунисти, русофили, поклонници на Че и Ким / не Бейсинджър /, любители на Сборная, НикиБ-та, Веселинки от о.Малта, Леви избиратели и други леваци да ходят там на тематични почивки. Viva Cuba, viva glupenderos!

Както Фидел надживя всичките си врагове така и Куба ще ги надживее и оцелее въпреки усилията на американците. Коментарите тук са меко казано тъпи но от най-тъпата нация, даже и нация не сме, в ЕС какво друго да очакваш:)))))

Има една друга Куба, която живее по правилата на пазарната икономика и многопартийната система на управление. Тя е в Маями, САЩ. Кубинците там са милиони, работят и печелят добре, напук на намиращия се на 80 морски мили от тях комунистически остров.

Има една трета Куба в Китай, която в момента разказва играта на САЩ, благодарение на Еднопартийната си система. :)

Китай се развива не заради еднопартийната система, а въпреки нея. До разказване на играта обаче са още мнооого далеч. Много лесно дългът който държат може да стане куп хартийки, а чуждите инвеститори да напуснат в бесен галоп. Тяхната ситема е неустойчива и като гръмне след година две пак ще обвинявате американците, че са ги подлъгали.

Прахостничеството! Нито природата, нито небето, нито хората са склонни да помагат и инвестират в прахостниците! Формите на прахостничеството са най-разнообразни. Прахосва се природен ресурс, социална енергия, материални и финансови средства! Прахосва се време, климатични условия и т.н. и т.н. Прахосва се доверие и други нравствени категории! Как може да му се помогне на прахосника? Очевидно трябва да бъде оставен да изпие горчивата чаша на страданията за да си даде сметка за всичко пропуснато и да му се отворят сетивата за наистина важните неща в живота! Що се отнася до кубинската действителност, едва ли точно тя трябва да бъде давана като пример за прахосничество. В Куба оцелява малък и достоен народ. Достатъчно е да видим спортните им успехи!

14 долара е заплатата в Куба,а пенсиите са 8-10 долара.

Че за какво са им повече,да не би в магазините да продават нещо?

вярно е,за 20 долара можеш да имаш всяко момиче.много са зле горките.мляко се полага само на деца до 7г.хората не са покварени,престапност почти липсва.в магазина на пристнището имаше един вид ризи,някакви подправки и два плаката на Чегевара..........

Ей, тези мръсни американци какво направиха на великата Куба!!

Сигурно за високата ти захар, коремчето и пърхота пак американците са ти виновни? :) Вместо да водиш здравословен живот, ти трябва да ги громиш по форумите, нали? :)

миналата година, в австрия, се запознах с един кубинец - борис. беше там за малко, по един научен проект, иначе живее в испания. сподели, че цял живот методично и последователно се е борил да избяга от ''великата куба'', и накрая успял. много негови приятели обаче нямали късмет - къде разстреляни, къде в затвор...... наи-гнусните лицемери сте вие, да знаеш. иди сега и си прочети ''архипелаг гулаг''.

Ей най хубавата държава се разваля. Мързела надви комунизма

То къде се е лучо и видяло някой доброволно да се откаже от управлението на милиони долари и милиони глупаци. :-) :-) То при нас, където се води демокрация управляващите имат икономически империи, че Фидел ли ще откаже от облагите на "комунизма". :-D :-)

Недей много да кимаш, че ще разплискаш бозата си.

Когато в държавата има една управляваща партия и всичко в икономиката е държавно е логично държавата да е най-големият работодател. То не са милиции, ОФ-та, ДС-та, комитети и съвети - играли сме в тая абсурдна пиеса и помним. Приказките за реформи са преливане от пусто в празно. Комунизмът не подлежи на реформиране, от него можеш само да се откажеш.

Като всички дъртаци и ти помниш нещата отпреди 30 години, но не помниш, какво си закусвал днес. Имам нова методика лекувам далекогледство "со малце кютек", та не е лошо да ти се приложи баш това лекарство за седерасти.

И аз не помня какво съм закусвал щото не съм. Шапшал!

Abe tupak , ti znaesh li che v cuba ako imash poveche ot 2kg meso v xladilnika otivash v zatvora?Ili che ako luvish skaridi ili lbsters na plaja pak u pandiza ,kvi sederasti kuf socializam te goni teb?tupak

Ти си поредния калъф, който си пише така по инерция. Четеш заглавието но не и съдържанието,не забеляза ли че пише 65% държавно участие в икономиката, другите 35% от какво са според теб??? Така се прави преход от държавно към частно, бавно и внимателно без да се правят грешки както в БЪЛГАРИЯ! Писна ми от неграмотници и лаячи.

Орязват заплати, изхвърлят хора на улицата без работа и ги оставят сами да се спасяват с регулиран от държавата малък бизнес. И какво е социалистическото на тази държава? До няколко години и тя ще тръгне по нормалния път и пак американците ще излязат виновни.

Едри крокодилски сълзи. Мно-о-го трогателно!

Горките кубинци!И ще е така, докато не успеят да избягат всички от Куба!

Какво е да развиваш частния сектор, но да не се отказваш от социализма ? Отговор - означава комунистите да запазят властта си ("не се отказваме от социализма") при кристални капиталистически отношения ("всеки да се оправя как може"). Брей-й-й-й, че умни!

Aбе те няма да се откажат от социализма, ама социализма ще се откаже от тях :) 50 години комунизъм не прощават - сега още 100 години няма да може да се изкорени мързела и безхаберието завладели хората. Също като в България.

все пак да знаят - има по лошо и от социализЪма - това дето идва след него! Също като в България!

А все пак може би не е така? Отиди в Северна Корея там ще ти намерят сигурна работа и ще се ползваш с всички придобивки.

да-да, а чехите, словаците, унгарците, поляците и т.н. (все хора, много по-добре живеещи от нас), като че не излязоха от същия този комунизъм.