Барак Обама ще атакува Марс

НАСА обнародва детайли от своята нова космическа програма, която е разработена по нареждане на Белия дом. Президентът Барак Обама, който закри марсианския проект на Джордж Буш-младши, сега на свой ред започва подготовки за полети до Марс.

Обратно в новината

Коментари - Барак Обама ще атакува Марс | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И после Обама призовава богатите да стягат коланите! Данък Бъфет. Ами, да намалят космическите и военни разходи и дори ще артисат пари! Добре. Трябва да се влага в овладяване на космоса. Ако вместо да воюват с разни държави, САЩ им предложат да участват всички заедно в космически проект... Примерно. Арабските страни дават горивото. ЕС и САЩ - правят научните експерименти. Други страни осигуряват част от другата работа в космоса. И цяла една група държави участва със средства в общия проект... хем повече страни в света ще излизат в космоса, хем ще е по-евтино за всички. Обаче, не! В момента високомерните "ключови" държави смятат, че само тяхно право е да летят и овладяват космоса. САЩ. Русия. ЕС. Китай. Защо например, да не участват и африкански страни? Те може да внесат малка част - храна, гориво, пари... колкото могат. Но пък ще има и техни космонавти. Като е да хвърлят бомби над Арабистан, всичките се юрват - От Италия до Норвегия. А като е за общ проект в космоса... а.а! Няма пари! За бомби има, за космоса - няма!

Един инженер трябва да може да реши едно диференциално уравнение или поне един интеграл. Иначе няма да го признаят. Според третия закон на Newton. V0dm = mdv или dv = V0 dm/m. Като интегрираме получаваме v = V0ln(m0/m). Това е една формула която дава скоростта , която може да придобие една ракета, където V0 e скоростта на изгорелите газове от соплото на двигателя. m0 e стартовата маса. Ако приемем , че технологията е съвършенна и резервоарите и двигателите не тежат нищо, може лесно да сметнем , че за достигане на ниска орбита една ракета на течен водород и кислород трябва да има отношение m0/m = 10 , a тази на керосин и течен кислород 20. Но понеже горивото течен кислород керосин е почти три пъти по - плътно има предимство. Но когато става дума за полет до луната или Марс това вече не е така. И това Спесх практически го доказва с неговите ракети проекти. Понеже Сатурн 5 беше лунна ракета, американците имат слабост към ракетите на течен водород и кислород навсякъде, а това не винаги е вярно и понякога излиза скъпо .

САЩ, Европа и Япония обаче използуват ракети, които изплзуват ускорители на твърдо гориво и такива на течен водород и кислород.И ако се стигне до сътрудничество с цел на икономии, вероятно ще бъдат използувани такива. Сега такова сътрудничество се предвижда само между САЩ и Европа за заместника на Арес1. Спейсх напира с неговият Фалкон Хеви който е евтин и извежда 53 тона на ниска орбита само с двигатели на течен кислород и керосин. Така че ако се използува последна степен на течен кислород и водород , той има големи резерви. Постигането на сътрудничество и изобщо единомислие дори на национално ниво е трудна задача, както показва практиката.

Ами ако Марс го атакува? Какво ще стане?

Иване Пишмане, моят пост е изцяло насочен към предишният пишешт!!!

Хайде-е-е-е, пак се почна наддаването! Кой е по-велик Руснаците или Американците, ми то да участвам и аз в залозите - първо Руснаци: - Скапани пияници, най голямата им трагедия е, че няма кой да ги управлява, като по времето на царска Русия - тези само крепостничество ги оправя, през втората световна война си нямат нищо, ни пушки, ни автомати, ни танкове, ни самолети, то затова и 20 млн. загиват, чак през 1943-44 г. се пооправят малко с техниката, "Великия КАЛАШНИК" създаден на базата на немския МП43, ГАЗ 69 = Уилис, Волга = Буик, Москвич=BMW, Жигула=Фиат, само Запорожеца си е техен, то си му и личи, първи космонавт, е много ясно, че са първи то там човека стойност няма, като патрони са ги изтрелвали още от 1959, обаче само Гагарин извадил късмет, персонални компютри, камо ли лаптопи и GSM, както и телевизор до ден днешен не могат да сглобят! - Американци - гадни консуматори, но и пари и инициатива имат, половин свят лети на Боинг, първа ядрена бомба, посещение на Луната - който не вярва да отиде да провери и да ги опровергае (Ма не смогнаха братушките май!), GPS - от 25 години и още един милион все хубави работи... Въпроси?

ЗАЗ-968 е изкопиран от модел на NSU.

запорожеца е на базата на фиат 500

Барак Обама ще атакува Марс! Баща му ще атакува майкаму, той ще атакува жена си и някой пъпчив тинейджър ще атакува щерката ... Не разбрах за атаката, кога ще се осъществи преди или след поредната въздушна атака над Либия или някоя друга държавица с петролни находища ...!

След след, първо да вземат малко петролец, че от къде пари за мисии или поне за фантастичен филм като оня дето уж кацат на Луната :)

Момък, подобни категорични и самоуверни изказвания като твоето са белег най-вече на невежство...и глупост. Я се опитай да се просветиш относно истината (а тя не е тази от масмедиите) за истинските причини за споменатите катастрофи, в частност за "Курск" и за Чернобил...

Май трябва да смениш катуна и да отидеш в големия град, където може и да научиш едно-друго...ако мвожеш (и имаш желание, разбира се).

Доообре, бате Манго!!!

Друже, има сайтове в мрежата, където пише, че на Марс отдавна има земни колонии и филмът Total recall (Зов за завръщане) с А.Шварценегер е сниман именно там.

Благодаря Ви ! ... Но не се чувствам удобно да цитирам непроверени-лично неща . ( Надявам се ще ме извините . )

Както отдавна ви казах, колеги/читатели на Дир.бг -- Програмата Марс ще я има . ( Воденето-й обаче ще е от най-северните северо-американци ; Говори се дори за ползване на наистина-невиждани/нечувани материали . )

Ей,ама голяма говорилня сте!Който не знае:Най-големите инженери и най-големите пияници са руснаците!

прочете ли класацията на пияниците в Европа,ние сме преди руснаците!!

Глупости!

Инженер дето не пие не е инженер.

Мисля, че САЩ , Европа и Япония не си партнираха оптимално при построяване на МКС. Както Япония , така и Европа имаха проекти за мини совалки Хермес и Хоуп, но не ги осъществиха по - икономически причини. Те имат свои космически модули , товарни кораби но нямат мини совалки или капсули. А можеха да имат една лаборатория , един товарен кораб и една мини совалка , ако бяха се обединили за да намалят разходите. Съществува реалната опсност да гледат от земята МКС . И Русия на Путин след като не успя да им спре кранчето на газа , да ги остави на земята. Та най положителното в проекта на Обама е , че Европа и САЩ ще си партнират при заместника на Арес1. Но биха могли да си партнират и при новата супер ракета. Ускорителите на твърдо гориво от Европа на базата на P80, 3 модула на базата на първата степен на японската HIIB и последната степен американска на базата на наследника на F2. Хем делят разходите, хем използуват готови модули, и най - важното проявяват солидарност, така необходима в бързо променящият се свят.

Той Обамата първо до Луната да отиде, АМА НАИСТИНА, пък след това да покорява и Марс!!! Защото иначе новата космическа програма я разбирам по-следният начин - Холивуд, започвайте да строите декорите за МИСИЯ МАРС!!!

Това е глупаво да се вярва на някой си , който решил да се прави на интересен. Има хора които упорито твърдят например, че земята е плоска. В СССР зарязват няколко стотин готови двигатели НК33, които вече са с отстранен дефект, защото се отказват от собствената си лунна програма. Нали не смятате че КГБ са глупаци и не знаят, че американците са стъпили на луната. Ако наистина американците лъжеха, КГБ щеше да отиде на луната само и само да направи пропаганда и да "разкрие" истината.

Инженерче, принципно си прав! Но играта е малко по-сложна отколкото изглежда, така че КГБ-то тук е непричом!!!

А не ти ли хрумва, че едните мълчат за лъжата на другите, точно щот останалите мълчат за техните лъжи. Общо взето всеки си мълчи, щот а се е обадил, а са изкарали неговите кирливи ризи.

подигравай на хора,които не познаваш!Ти може да не си американофил или русофил,но си американофоб и относно това,не можеш да заблудиш никого!Руските космически постижения,са точно толково високи,колкото и постиженията на руското общество и политика!Виж ги-на бунището,а т.н. учени на Русия са таксиметрови шофьори в Ню Йорк!Изкупуваха ги в Турция на килограм,но видяха ,че за нищо не стават!Я стига и с комунопоучителния си тон на партиино секретарче от нисък разряд!

Прост, прост, ма колко да е прост? Чак толкова? Такава простотия не би могла да съществува, ужас! И да, това се отнася за теб, ти който си писал това мнение и вероятно някои от по-долните. А сега по темата. "Мир" е съветска (по-късно руска) орбитална станция. "Мир" е първата дълговременно обитаема станция и първата от "второто поколение космически станции", реализирана чрез редица свързани помежду си модули. Представлява сложен, многоцелеви научноизследователски комплекс. Изстреляна e на 20 февруари 1986 г. и приводнена на 23 март 2001 година в Тихия океан. Първият изкуствен спътник е Спутник-1, пуснат от СССР през 1957 г. В резултат чичо Сам изпада в ужас, вярвай ми.

Буран (на руски език означава снежна буря) е космически кораб за многократно използване, създаден в СССР в средата на 80-те години на 20-ти век. За пръв и единствен път Буран е изстрелян в орбита на 15 ноември 1988 г. с помощта на ракетата-носител Енергия, без екипаж на борда - корабът се управлява от земята. Самолет Антонов АН-225 е създаден през 80-те години и понастоящем е най-големият, както и най-мощният самолет в света, проектиран е да пренася съветската совалка Буран. Прочети кой е Игор Сикорский и редица други руснаци, знам, че нищо няма да разбереш, ама все пак...

А чичо Сам дори днес не може да отиде до Луната, камо ли през далечната 1969 г. Сам си вади изводите.

Ха ха ха...По всяка вероятност, единсвеното което не знам за теб е името ти. Инак начина на мислене, поведенческия модел е разкрит малко или много. Никога не съм имал нищо общо с комунистическия режим, но виж, ти, твоите думи, някак неусетно ме връщат към онзи патос, онзи плам , които се ползваше в весниците от едно време...хе хе .Ако имаш личностен дисбаланс и се лекуваш като изригваш глупости по форумите, ще те подкрепя, в името на медицината, но ако само спамиш в теми за възрастни, ще помоля администраторите да се намесят. Очевидно не си запознат с темата, а само с широко разпространена пропаганда, която няма място тук.

Ама тези даже си вярват. Чудно ми е само как ще се справят с космическата радиация, слабата гравитация, космически отломки и др.

Дамм ... операция "Кламер" продължава.

Манго!Като чуя такива като тебе с опашатите си лъжи и ми става мъчно за слабоумието им!Я се прибирай в хралупата с руските си измислици!Русите една кола не можаха да измислят!Нещо повече джигитите колело не измислиха и не направиха!От тях-само самогон и нищо друго-нямат машиностроене,нямат металургия,нямат селско стопанство-имат само малко останал газ,който свършва и вече експортират такъв от Туркестан!Електронния колайдер ,не са го и чували,и го бъркат с колаче-вид питка !Престани с глупостите!Аз имам отлично впечатление от руската техника-тя е отчайващо зле,така че не дрънкай глупости!

Вероятно си много млад и говориш преди да помислиш или поне прочетеш малко по темата. Аз съм българофил, не русофил, не американофил. Като страничен наблюдател на част от космическата надпревара мога да заявя :първо, тя никога няма да свърши и второ , че двата основни отбора продължавата да са същите, както и преди. Ама, че руснаците не били направили едно колело е малко като вица ама вие защо биете негрите...руснаците, както и американците имат водещи разработки и постижения в космоса, кои е първи ще се каже след много, много време, когато космоса започне да се изплаща по някакъв начин. Тогава ще сравняваме ползите от него и кои ще ги извлича , засега ние само даваме...Така , че приятелю, с тия коментари на тригодишен , може да замълчите в тема за доста по-възрастни.

...кой произвежда ИЖ Планета и кой Харли Дейвидсън Електра Глейд.

Тоя защо не стане пионер и пръв да полети,нали е много сигурен в ракетата си?А пък и да не се върне,светът ще спечели-ще се оправи световната икономическа криза.

Па що ке трсите на Марс ??? На дедо ми нивите са овде !

И Плутон да атакува - да натовари цялата си армия на един кораб и да го атакува! Нали Плутон е един голям леден къс - значи, чиста вода, направо съкровище, като се има предвид, че водата вече е стратегически ресурс. Достатъчно основание за американската администрация за една сериозна атака, про това е напълно сигурно, че на Плутончо няма и никаква демокрация! Да заминават там всичките и да атакуват, да атакуват ... и хич да не се връщат!

другарко, боли, а?

Аврора браво!!! Ако е процес на проглеждане при теб, много се радвам!

Аврора, не се ли чувстваш поласкана от оценката на шефчето. Все пак не е от кой да е, пише момчето под 100 различни ника, труди се по цял ден да плюе срещу всичко американско и се чуди как да ти влезе в полезрението. Е, по въпроса за Бойко и ГЕРБ не сте на едно мнение, но това са дреболии;)

Ех как хубаво си го написал!!!

Супер казано. Молже Попов да е измислил радиото, но със сигурност един сърбин Никола Тесла го е имал ствсем независимо и много по функционално заедно с още 700 изобретения, дето различни "учени" от цял свят си преписаха по някое от неговите изобретения, като ги нарекоха дори открития. Един такъв е Джулиано Маркони дето се накичи с изобретението на Тесла за предаване на информация с електромагнитни вълни. А както се казва, като си силен в ръцете си "силен и в главата". Или по скоро може да представиш за такъв с чуждите постижения....

как да не е успешна Буран...Сега е прекрасен ресторант в Мелбърн. Както хубавите заводи са един прекрасен спомен за чичовците от онова време, така е и Буран. Има да си спомнят много....

За полет към Марс един двигател работещ на течен водород и течен кислород със специфичен импулс 470 е много необходим. И Spacex има проект точно за такъв двигател "Raptor". Но ако те не получат контракт и ако нямат други, вероятно ще си карат със стария или най много модефицирана версия на Merlin Vacuum. Сега те имат нужда от разрешение да се скачат с орбиталната станция при втория си полет, но руснаците не дават, както чета днес. Може би да имат формално право, а може и да им правят спънки.

Що ли имам чувството че това стигане до Марс пак ще е на наш гръб?

няма сташно нали вече погна милионерите ням да ена наш гръб :)

Абе те и мъдете на коча се клатят, ама пусто все не падат.

Като не е криза в русия да вземат да произвеждат нещо различно от водка и газ. Няма коли, самолети, битова техника, компютри, софтуер нищичко. Хората от пустините правят рай, руснаците от пустиня си остават пустиня. Като имат велика космическа програма, да бяха кацнали на луната, да бяха взели проби вместо да се молят на НАСА да бяха пратили сонда, да бяха направили ГЛОНАС да бяха стигнали до МАРС, защото докато НАСА картографира марс и луната, Русия няма читави карти на степите си.

У вашето село нямате ли вестници и телевизия. Или вярвате на всичко което ви казват попа и даскала.

Мислите ти съвсем погрешни и, бих казал смешни, чедото ми. Руснаците първи вдигнаха във въздуха пътнически реактивен самолет, произвеждаха супер качествени и надеждни за времето си самолети, а сега авиационната им промишленост отново се възражда. Американските пък Боинги летят благодарение на руските учени (думи на президента на Боинг). И коли произвеждаха и произвеждат, макар и не супер луксозни, но достъпни, което е била основната им цел. Колкото до софтуера, руските Ай Ти специалисти са едни от най-търсените в света, включително и в Силиконовата долина, и повечето програми се създават с тяхно участие. ГЛОНАСС отдавна вече работи и в това отношение Русия изпревари и Европа, и Китай. Колкото до космоса, като са толкова назад, защо американците изпращат спътниците и астронавтите с руски ракети, защо МКС е базирана на руски технологии и защо марсоходите, които взимат пробите, са незначителна модификация на руските луноходи? Лунната надпревара я спечели немски инженер и то само поради американската диверсия на космодрума в Семипалатинск.

Ама, прав си! Е, като изключим че 90% от ракетната техника и на руснаците и на американците е дело на пленени и принудени да работят (от руснаците) или купени (от американците) немски инженери и учени. А иначе - верно е, руските учени са върха - онези, които отдавна работят и живеят на Запад, а не в Русия...

Смешни са ми руските служеници в България. Къде забравихтеРуските издънки, само с калашик и Гагарин нищо няма да ни впечатлите. Къде забравихте Буран и халето което срутвайки се уби повече руснака отколкото американци загинаха в совалките, къде забравихте Курск която бе вадена от флота на Норвегия, къде забравихте Чернобил за който скоро загнилия капитализъм събира пари за саркофага за да обърше нааканото дупе на Руснаците убили милиони в опита си да се натегнат на партията, къде забравихте надпреварата за луната на която русия така и не кацна, къде забравихте надпреварата за марс като руската машина работи там секунди, а тези на НАСА години, къде забравихте ГЛОНАС аналог на технология която някои имат от десетилетия, къде забравихте самолета пето поколение който се счупи на авиошоу, къде забравихте руските коли :)

Само да допълня - 40 процента от учените, разработили Големия андронен колайдер, са руснаци...

Проблема на руснаците е, че след разпадането на СССР руската икономика изпада в криза, но те сами са си виновни в крайна сметка, както и ние. Американската икономика също е фалирала доста пъти, но те си печатат пари, долара се котира като международна валута, а и те постоянно "освобождават" разни държави. Към 2010, Глонас има 100% покритие на руската територия, която впрочем е най-голямата в света. Системата се състой от 22 спътника, а са нужни 24 за пълно глобално покритие, очаква се да бъде завършена през 2011. Още нещо, Русия е и най-богатата на природни ресурси страна в света.

"Тя танцува само едно лято" - тоест Буран има един полет. За сметка на това покривът на хангара в които стоеше се срути върху него.

Абе вие да не сте тримата глупаци :). Забравихте да зитъкнете, че в съвременния свят изхарчиш ли милиарди и огромен ресурс за разработване на нещо което е летяло половин път и то за нищо си е провал от всякъде. Защо не споменете, че загиналите при срутването на халето в което се съхраняваше Буран руснаци за повече от загиналите в совалките американци :))).

Май са 4-та глупаци!!! Недей да бъркаш техническата мисъл и инженерните постижения с разпада на политическата система, държавността и спиране на ФИНАНСИРАНЕТО!!! Защото БУРАН-ЕНЕРГИЯ е гениална система!!! И защо ли ми се струва, от дистанцията на отминалите 20 години, че и братята американци имат пръст БУРАН да си седи в хангара и да чака да му падне покрива!???

САЩ ЩЕ АТАКУВАТ МАРС-НИЕ ПОНЕЖЕ НЕМАМЕ КОСМОНАВТИ-МИСЛИМ ДА АТАКУВАМЕ ЛОЗЕТО НА СЪСЕДА-ЩОТО ВЕЧЕ Е УЗЛЕЛО И ДА НЕ ОТИВА ЗЯН НА СКОРЦИТЕ

ЩО МИ СЕ СТРУВА ЧЕ ТАЯ СТАРА ТЕХНОЛОГИЯ Е РУСКА-НЕМА ЛОШО

Понеже много взехте за спорите кой е по-велик, та да кажа и аз. Русия вярно е имала само една совалка (Буран). Да не е участвала в съществени мисии и да САЩ имат доста повече совалки. НО. За разлика от американските совалки които са изисквали поне 18 човека за управлението и, Руската Буран е можела да се управлява дистанционно от Земята от не повече от 3-ма. Нека са глупави. А когато Руснаците са пращали камикадзета до луната САЩ е правил кино студийни продукции как стъпват на Луната.

Само за сведение - совалката Буран се е управлявала от няколко БЪЛГАРСКИ компютъра "Правец8" . И полетът и беше успешен, а и нашата техника си е свършила работата .

То да направиш совалка с дистанционно управление с вече развити радио системи, не е кой знае каква наука. По скоро трудното да е направиш кораб за извеждане и потдържане живота на 18 човека, като те могат доста повече изследвания да направят от един летящ спътник, който отговаря на определени команди.

Като не е трудно амеркинаците що не са го направили. И защо Русия имаха собствена космическа станция, а САЩ не.

Да добавя - Бурана се управляваше от лампов руски компютър дето работеше на бъглищя и газ :) и тези тримата седяха в готовност да се включат в управлението ако неще стане с компютъра

да критикуваме американските космически програми?Опасявам се ,че извън Америка по този въпрос няма компетентен специалист!Каква програма ще изпълняват си е тяхна работа!

Има много , ама много учени извън САЩ,които са компетентни...Съмнявам се, че изобщо има компетентни американци. А Марс не е собственост на САЩ така, че не си е тяхна работа какво правят , за да замърсяват космоса, както замърсиха моята планета...

Именно, никой не се замисля за замърсяването в Космоса. А Обама дали си дава сметка, че същия апетит може да прояви някоя извънземна цивилизация към нашата планета - `ко шъ праят тогава братята хамериканци? Те от един Осама не можаха да се опазят,а какво остава при нападение от агресивни и по-развити извънземни :))))

Ти къде ги учи и специализира тези науки? Ааа, признай си, бил си абониран за списание "Авиация и Космонавтика".

С американците е така! Те и коя държава ще БОМБАРДИРАТ си е тяхна работа, нали!??

Достатъчно са силни за да си водят собствената политика. А такива мушмороци като теб могат само да пролайват отстрани!

Все пак темата е свързана с проект, който няма нищо общо с обсъданне на политиката. Би било интересно да напишете нещо свързано с космонавтиката.Политиката е ясна:Няма приятели, има интереси.Това на хората обикнали братушките няма да им хареса,но ви уверявам, че това се отнася и за тях,спрямо България.Затова по добре кажете нещо по темата,даите някои факти,някоя формула напишете.

Това никога няма да стане!

Руснаците първи изпратиха живи същества в космоса - кучета, мъж, жена. Американците изкараха ли - не. Руснаците първи създадоха (цяла и работеща) орбитална космическа станция, която всички използваха. МИС по-скоро ще се разпадне докато американците си оправят космическата програма. Само едно е сигурно - амеркианците имат много добър Холивуд, много добра студийна база и специалисти. И кацането им на луната изглежда добро. :) На кратко: най-добрия специалист по отношение на ракетите, ракетопланите и пр.л човека, който изкара Спутник, а след това живи същества в космоса; човека, на който шведите са искали да дадат Нобелова награда, а Хрушчове го е скрил, се казва Сергей Каральов. И това е обективната истина. Щом Каральов не успя да закара изкара хора до Луната, как очаквате хората с мозък да повярват, че американците са успяли даже няколко години по-рано от Каральов? Ако не беше починал човека сигурно щеше да успее. Докато Кенеди се е борил за имидж и вътрешнополитическо укрепване. ;)

си проЗ. Руската космическа програма е жива до днес, благодарение на парите на НАСА. Иначе да е история.

Извади си главата от американските задници и погледни на вън. Русия никога не е споменавала ,че е в криза и ще има някакви опасения за криза, редом с Китай и Бразилия. Кви пари на НАСА кви 5лв.

Да. Че Корольов е учен от световна класа, няма спор. Но добре е да се отбележи от къде руските учени начело с него си набавиха технически средства за постигане на тия постижения. Има едно място в Германия, което се казва Пенемюнде. За разработките правени там не само на Фау 2 (по скоро СС спира останалите) нямам какво да се говори. Има и модулу базирани на комплекса А-12. Да не говорим, че математическия разчет на тоя комплекс е бил направен. Стартовата му тяга е от 1 200 000 кг (За сравнение Руския Союз има стартова тяга от 450 000 кг.). Тка че да живее "РУСКАТА НАУКА". С тоя комунизъм измислиха само проститията ТКЗС....

Следващият президент със сигурност ще извади нова космическа програма за да покаже колко е велик. Всичките тези фишеци се пускат с политическа цел от една давеща се държава която гълта все повече вода но и която не иска лесно да се прости с илюзията за величие. ВСе пак човечеството е имало полза от тази формация- НАУЧИ КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ : избиването до крак на сев. американските индианци, бруталното робовладелство, превръщането на съвременните войните в бизнес, купуването на мозъци и печалбите от еуфоричното печатането на пари. Сигурно има и още за изброяване.

Аферим, не съм тъп, ама толкова точно и кратко да обобщя не мога, признавам! Дано по-скоро се сринат тия неоюдеи, та да мирне светът.

американците кацнаха на луната преди повече от 42 г.А русите някога ще го направят ли,или ще продължат да подсмърчат и точат лиги?

Това кацане на Луната в миналото е много оспорвано. Само си помислете колко години никои не е стъпвал там пак, а техниката е много напреднала оттогава.

Филма за това как американците кацат на луната беше добър за времето си. Сега има разни детайли, които като се загледа човек могат да са доста спорни.

Някой май не чете книжки и не гледа научно полупярни филми. Има цял филм с кацането на луната мисля, че на NG. Руснците изпращат доста хора на луната, защото са имали технологията да ги изпратят. Но не са имали технологията да ги върнат. Те са биле камикадзета в името на науката, и това е факт!!!

В бъдеще внимавай какво четеш. Защото си написал пълни глупости.

Руснаците бяха много по-напред от американците в лунната надпревара, но се провалиха поради американска диверсия - взривяването на космодрума в Семипалатинск, а строежът на нов космодрум е отнел няколко години. А американците, че са стъпили на луната, е вярно, но не 1969 г., а доста по-късно, и то благодарение е на немски учен - Вернер фон Браун. Руснаците пък пратиха там луноходи, технология, недостъпна за американските "мозъци" до началото на 90-те години, когато Кевурджиан отиде в САЩ и им отвори очите...

Руснаците обявиха същото още през 2007. Най-реалистично е към 2030 година да има полет до Марс. Руснаците отдавна бачкат в тази посока, а американците - първо закриват една програма до Марс, после преди избори обявяват нова... ще видим докъде ще я докарат :)

Това племе съсипа света,нека сега съсипе и галактиката.

Явно много Sci-Fi филми гледаш :)

ДА ВЗЕМАТ НА БОРДА БОКО ТИКВАТА И ЦОКО ПЪПЕША ТА ДА СВЪРШАТ И ТЕ НЕЩО ПОЛЕЗНО! ПОНЕ ЩЕ СЕ ПРОВЕРИ МОГАТ ЛИ ДА ВИРЕЯТ ТЕЗИ ЗЕЛЕНЧУЦИ НА МАРС!

СУпер хареса ми!

Глупаво е непрекъснато да се противопоставят САЩ и СССР,защото са несъпоставими!бих сравнявал постиженията на Русия в най-добрия случаи с тези на някоя друга страна от ранга на Япония или Германия!Е не Мерцедес или Тойота със Запорожец,а постиженията им в космоса!Сащ са едноличен лидер дърпащ света като мощен локомотив!

Остави ги - нека си въздишат по СССР. Нали знаеш, за умрелите - или хубаво или нищо. СССР го няма, а САЩ си стоят.

С тоя дълг, който са натрупали за последните 50 години, ха да ги видим още колко ще "си стоят"!??

СССР и САЩ бяха конкуренти изобщо в икономически , политически , културен , научен и военен план. Та едно сравнение винаги ще се прави от историята. Перестройката на Горбачов и краят на съветската система е факт, който би трябвало да ни наведе на размисъл. Тоталитарната система в СССР остави едно нелицеприятно политическо наследство, но от друга страна много учени верни на системата си спомнят с носталгия за това време и парите , които бяха харчени тогава за космически цели. Що се отнася до САЩ те взеха всичко най - добро както от третия райх , така и от СССР . По - големите икономически възможности, съчетани с най - напреднала технология им дават безспорно предимство. Но при тях има една непрекъсната борба между различни лобита и често пъти се губи вярната посока в научните изследвания, свързани с космоса. Изобщо западът, към който ние се стремим специално в овладяването на космоса не си партнира оптимално. Например сега трябва да се разчита на руския Съюз и няма пилотиран кораб. А такъв имат и Русия и Китай.

Нещо не си спомням, след Втората световна, САЩ да са крали технологии от СССР, докато примерите за кражби от соц.лагера са безброй. Ето ти два от тях - Конкорд и прословутите компютри от Правец са крадени. Нямаше и как да бъде другояче - дори кибернетиката е била обявена за лъженаучна в соц.лагера, пък после ... А парите за технологиите са свличани от гърба на хората по типично сталински образец. Сега пак е така - ако НАСА не дава пари, руската космическа програма е закъсала, ама за военни ракети (колкото и да са нескопосани) пари се намират в Русия. Булава е добър пример за това.

И как точно работи локомотива? Наели са си определен брой полети в космоса в руски ракети :-)))

Мисля , че това е помирение между старата и нова администрация в областта на овладяването на космоса. След като програмите по създаване на Арес1 Арес5 и Орион бяха отменени, сега в модифициран вид те отново ще се изпълняват за да не се загубят инвестиции и ноу хау , вложени в тях. Орион е станал по - лек и може да се извежда в космоса и с други ракети освен Арес1. Арес1 е заменен от частен проект между САЩ и Европа за ракета носител на базата на ускорител с твърдо гориво от Арес1 и първата Степен на Ариана 5. А Арес 5 е станал по - малък и ще бъде изпълнен с по малките , но по - качествени и скъпи двигатели на совалката и цената на проекта е паднала от 40 милиарда на 10. Освен това частната компания Спейсх с нейния Фалкон Хеви и деривати на негова основа, може да се намеси сериозно в марсианските проекти.

Еее земльо македонска, пак ли ке те делат!?! За да не се карт руси и американци, предлагам от едната страна на "червената планета" да нарисуват сърп и чук, а от другата да напишат Кока-Кола :)))

те на луната не са написали още,за марс тръгнали.....

Руснаците бяха много по-напред от американците в лунната надпревара, но се провалиха поради американска диверсия - взривяването на космодрума в Семипалатинск, а строежът на нов космодрум е отнел няколко години. А американците, че са стъпили на луната, е вярно, но не 1969 г., а доста по-късно, и то благодарение е на немски учен - Вернер фон Браун. Руснаците пък пратиха там луноходи, технология, недостъпна за американските "мозъци" до началото на 90-те години, когато Кевурджиан отиде в САЩ и им отвори очите...

Само някой да не нарисува и от двете страни по пет петолъчки-една голяма и четири малки :)

хаха, ето за такива коментари си струва човек да чете пресата

време е и на Марс да има демокрация както в Авганистан,Ирак.Не може марсиянците да се гърчат под хомота на тирани.

Обама е като наш Боко - тотален популист-некадърник. Първо отрича напълно това, което е правено от предшествениците му, а после се опитва да действа точно като тях. Е, с трагикомичен ефект, щото и на него, като на наш Боко нищо не му иде отръки...

Антинароден режим и на Марс?

От всички космически апарати запратени до там само 1/3 я оцелват.

заглавието кърти мивки.. първата ми мисъл беше "тези наистина се взеха за космически каубои". реално погледнато и втората е такава :-)))))))))))))))))))))

И там ли има терористи, че ще атакуват? Ще демократизират марсианците ли?

Имат да си връщат. "Войната на световете".