Коментари - Дания е най-малко корумпирана, България е в дъното на ЕС | dnes.dir.bg
назад

Дания е най-малко корумпирана, България е в дъното на ЕС

Дания остава страната с най-малко корупция, Сомалия и Северна Корея са на дъното, а България е някъде в средата, сочи доклад на "Трансперънси интернешънъл".

Обратно в новината

Коментари - Дания е най-малко корумпирана, България е в дъното на ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Който говори глупости за това как корупцията в Бг била кокошкарска, а на Запад видите ли била на високите нива само да се сети за последните 2 примера от Бг: Кражбата на няколко милиарда от КТБ и фиктивния фалит на Виваком... Да не говорим за разспиването на природата и всички други схеми пак за милиарди! А тъй наречената кокошкарска корупция е с огромни размери, защото няма сфери без корупция в БГ!

Оги, да не си си паднал на главата?! Корпорация, като Facebook е платила само - 4 000 лири, данъци, за изтеклата година. И това, ако не е кражба на милиарди, по американски, здраве му кажи... Не пиши глупости! В България, всичко е на кокошкарско ниво, сега! Единствените, по-големи удари, бяха приватизационните - през 90-те ...

Общо взето изсмукана от пръстите тенденциозно съставена класация. Както казват германците всеки обича пари без данъци. Или още, че за да станат нещата те трябва да се смажат. Blow job в английският бизнес език има значение далече от физиологията. Това че ние сме корумпирани, го твърдим ние, защото при нас моралът е все още на по високо ниво отколкото на запад и много неща, които ние ги възприемаме като корупция западът си ги приема просто като елемент на бизнеса и са им измислили други имена. Разликата се състои в това,че при нас корупцията е прекалено директна, в така наречените цивилизовани държави тънкостта е ,че е необходимо да намериш човекът който да даде парите.

Аз като човек живеещ и в България, и в страната номер 1 само ще кажа, че в Бг съм свидетел на корупция на всички възможни нива и то постоянно - Болници, Полиция, Детски градини, Като собственик на фирма да не говорим за какви изнудвания става въпрос... В Дания до сега не съм и помирисал корупция, всичко работи точно, с държавни служители не съм се сблъсквал, всичко е електронно, в болниците супер любезни, полицаите също, правилата се спазват, природата се пази, абе няма какво да говорим просто!

Боли ме трибуквието за българия ! Тя ме изгони и сега работя за просперитета на Финландия ! Тук слава богу хората са със съвсем друго мислене !

И мен ме изгони, но аз мечтая за просперитета на България.

Грозно е да се говори така за Гвиaна и Сиера Леоне.

И Хамлет си го казваше!!! - Има нещо гнило в Дания!.. Е, не мога да им помогна, щом не "бутат"!

и това естественно - пазач на коли е премиер !!! и чакате под вола теле

Дания и България, две държави с приблизително еднакъв брой население, нооооооооо с много различен стандарт на живот! А това е така, защото имат различна история!!! От тук следват всички останали различия, включително нивото на корупция. Да, можем да се учим от тях, иначе ще продължим да се въртим в кръг без изход.

и знам за какво става дума. Скандинавците ако дойдат тук, 24 часа ще им се видят много на некои другари.

Резултатите им са повече о т съмнителни, най-вероятно поръчкови. Интерсесно от кой се финансира тази организация, едва ли е на волни пожертвования. Най-смешно е, че твърдят, че са изучавали Северна Корея, когато там и като турист човек е трудно да попадне...

Като се замисля - и върху какво да има корупция там.

какво е корупция?

много, но в обратната посока така че достатъчно се знае. Корупционните интриги там (къде без тях в суперразвития социализъм!) са около бизнеса с износ на риба за Китай -$65млн/година, огромна сума в С.Корея.

someone

корупцията е лошо нещо, но по целия свят ако предложиш някаква услуга/подарък на приятел на висока позиция може да получиш помощ за нещо. стига да не вредиш на други хора няма нищо лошо.

Най-богатите държави, са най-корумпирани, кой окраде парите на бедните държави и ги залъгва с помощи?! ; ) В по-бедните държави има само кокошкарски рушвети, на дребно, тъй като обмена на стоки и активи е по-нисък. Някак не върви, хем най-бедни, хем най-корумпирани. Ако ще сравняваме сумите, взети чрез корупция, да не се окаже, че сме най-некорумпираните?! : )

да де, ама на най-богатите държави жителите нямат усещането за корупция, защото нещата им се случват без да дават пари - корупцията е в големи размери, за големи неща и зад кулисите... докато у нас всеки ти иска рушвет, за добър ден...

+100 Точно, толкова са дебелокожи ''великите сили'', че даже сочат с пръст играчите на дребно! Ето, пример, един парламентарист във Великобритания, взима 150 000 лири, средно, за да лобира, даден закон, да речем. Колко години, един български депутат или чиновник трябва да събира същата сума?! Нашите са по-евтинки, взимат по-малко, и по-бързо работят! : ) Ако ще работим в цифри, да не се окаже, че ние си разменяме само дребни монети, в сравнение със световните хищници?!

симо

Съвсем скорошна новина от сметната палата---за 2015 г сме върнали 8 млр евро от така наречения ,,публичен дълг,,.2014 са били 5,6 млрд.Общият ни виншен дълг е над 35 млрд ЕВРО.Какво е направено с толкова пари?????Построиха 5 българии или само минаха оттук и потънаха в офшорни сметки.

Аз лично имам огромни съмнения относно достоверността на тази класация от това Трансперънси... В момента работя в Италия (слава богу за малко). Личните ми впечатления- тук се краде и злоупотребява с държавни и частни средства в епидемични размери, корупцията и шуробаджанащината са част от културата. Мога да кажа, че за мен тук в Италия нещата са по-зле от БГ в това отношение и не го казвам от болезнен партиотизъм. Сори, но тази класация за мен е скалъпена с цял пак да ни изкарат "кофти източно-европейци".

Прав си баби и ти вярвам, но масата българи не са излизали от България навън и много вярват на такива нагласени класации. На първо място по корупция са най-развитите държави, там тя се води за законни лобистки интереси. Тъй като съм живяла доста в Германия мота да дам пример. Построено е ново летище в Берлин, за милиарди евра. Но само на принципа на шуробаджанащината. От некачествено планиране до некачетвени материали, не може да влезе в експлоатация. А ние се стремим към тези "върховни" държави. А как са измерили корупцията в Северна Корея просто нямам думи. Там едва ди може да се правят някакви анкети. И ако има някой дето приема корупция, то той се наказва със смърт.

Сигурен съм, че от Трансперънсито дори идея си нямат къде е БГ на картата на света, но за метка на това са "измерили"новото на корупция... Права си, бабо Вуно!

Това с летището в Берлин е наистина добър пример, но строго погледнато дори не го строят, а просто го разширяват, и не се знае кога ще е готово. Най-забавен е фактът, че човекът, който беше обвинен в злоупотреби, напусна и сега оглавява комисията, която трябва да разследва злоупотребите. Просто обикновените хора поставят знак за равенство между корупция и бедност. Те са до голяма степен свързани, но не на 100%.

Има ли изненадани?

Първи в ЕС! Браво- могат да спят спокойни всички други членки... черната овца си е в ролята и ще бъде ритуално порицана и низвергната, а Германия в ролята на добрия пастир

Трансперънси да не са луди беееее. ББ да им прати две-три яки момчета и да видим какво ще говорят. Хайде де. ББ от 2001 г. е главен секретар на МВР, кмет на София, 2 пъти премиер и пак на последно място. ТОЙ ГРОМИ престъпността, а тези пикльовци се "подиграват" с неистовия му труд!!

Гарантираното от ГЕРБ 1во място е достигнато и ще се пази със зъби и нокти. А това че е по корупция само облагодетелства партийните членове

На въпроса, защо не направят класация по бедност, а ни занимават с корупцията! Ами защото бедността е следствието. Класацията по бедност ще е подобна. Никъде парите не падат от небето, а се изработват от обществото.

БРАВО.Важното е че по нещо сме първи.УРА

пак скандинавците обират първите места !

Там съзнанието на хората е на друго ниво! Не гледат как да краднат, да чопнат, да гепят.

БРАВО! В една класация да сме първенци! Продължавайте в същия дух!

Аз пък си помислих, че са САЩ, където корупцията даже е узаконена и наречена с "милото" наименование лобизъм. Каква по-голяма корупция от това да си я узакониш. А, забравих, че тия статистики и медийни алабализми ги спускат същите тия дето са прокарали и узаконяването на корупцията в "демократични" държави като САЩ и са я нарекли угодливо лобизъм.

Не си прав, в Щатите много сериозно се сбориха с корупцията, от 20 години данъчните престанаха да приемат за разход подкупите дадени в чужбина без разходо-оправдателни документи...от там тръгна вълната на местните консултанти и пари похарчени заради местни обичаи;)

Класацията е грешна! На първо място сме

Би трябвало да сме в челните позиции - няма осъдени!

Това не е новина. Защо го пишете?

Класацията НЕ Е съвсем точна, защото нейните създатели не са имали време да отразят пладнешкия обир на КТБ, оправдаването на батко и братко, Христо Бисеров, както и търга за новия лот на АМ "Хемус" и други строителни обекти... Та така. Ако всичко това беше взето под внимание щяхме да сме поне на нивото на Русия и Беларус или дори да делим почетното 1-во място със Сомалия. Всъщност това може да се очаква, гледайки какво става в 3-те власти...

Класификацията не е "по корупция", а по липса на такава, т.е. ниска корупция - малко точки. Затова и България е на последно място от страните в ЕС. Ако класификацията беше "по корупция", щяхме да сме на 1-во, с най-много точки в ЕС.

Статията е извлечение от доклада на Транспаренци интернешънъл. ЗАЩО НЕ ПОСОЧЕН ИЗТОЧНИКА !! Защо не е даден линк към доклада ?!

Защо продължавате да объквате с лъжливи изсмукани от пръстите класации на измислени организацийки? Няма абсолютно никакво значение скалъпеният рейтинг на Транспаренси нещо си!!! Не заблуждавайте хората!

Еееее сбъдна се мечтата на Мутрата който ви обеща че ще изпреварим Румънците!!!!И ето горките мамалигари са назад от нас а пък ние убедително сме на първо място по кУру пция!!!

Най после и ние да сме по нещо на първо място в ЕС ?! Честито на управляващите и лично на г-н Премиера . . . Давай по магистралата !!!!!

СЛЕД СЪЗДАВАНЕТО И КОНСТИТУИРАНЕТО НА МАФИОТСКАТА ДЪРЖАВА , КОРУПЦИЯТА ВЕЧЕ Е НОРМА !!!

Ами с мутро-наркотрафикант за премиер какво друго да се очаква?

Да, така беше, но нали Герб дойдоха с предизборната програма , че те ще изкоренят корупцията. А като виждам, не само, че не я изкорениха, но сме и на първо място по корупция в ЕС, т.е. Герб я увеличиха.

Първо, в статията е пропуснато да се спомене, че става въпрос за мнение на населението (или на някакви организации, които се считат че представляват това население) доколко е разпространена корупцията в съответната страна. Като такова то не е особено обективно, и е лесно за манипулиране. Учудва ме и как са изчислили, че корупцията в Северна Корея е най висока в света. Предполагам, че са питали някакви организации в Южна Корея, тъй като едва ли са интервюирали жителите на Северна Корея. Между другото, преди няколко години севернокорейския лидер беше заповядал да екзекутират някакъв министър, понеже икономическата му реформа се провалила. Като се има предвид, че нито един банкер в САЩ и Западна Европа не е осъден за финансовите спекулации и далавери, които предизвикаха световната финасова криза, тези държави обективно би трябвало да са по корумпирани от Северна Корея!

Много ясно, че ще сме последни. Българина, за да свърши работа, или трябва да го набиеш или да му дадеш торба с пари и да стискаш палци. Не просто сме свикнали с корупцията......корупцията вече е абсолютно необходима ако искаш нещо да стане. Ние просто нямаме възпитанието и манталитета на западняка. В какъвто и съюз да ни приемат, българина си остава българин. Всички тези доклади и високопарни слова са напълно излишни. Трябва да минат поколения, и ако не залитаме по една или друга идеология, може би, пра-внуците ни ще се осъзнаят. Целият проблем на нацията не е правосъдната система, или Америка, или Русия, а самия матр'ял. Има нещо много, ама многo сбъркано в нас.

Не е материала виновен. Виновно е географското положение на България. Кръстопът на религии, на завоеватели, на бягащи от изтребление народи. От тази смесица се е породило чувството на недоверие към властта. В България всички силни за момента страни насаждат своя собствен модел на живот, а почвата за това е благоприятна. Докато българите не поставим България над всичко ще губим.

Именно ние сме виновни....не ни е виновно географското разположение....не ми излизайте с такива аргументи, защото е обидно. Всичко идва от нас и начина ни на мислене. Затова страната ни е забатачена, защото ние я направихме или позволихме тя да стане такава. Оттам нататък...руснаци, турци, амерканци...кризи....това са второстепенни фактори.

Уважаеми журналисти защо не изтипосате Мутрата да ни разясни нюансите и съдържанието на доклада за корупцията???Ама защо ли тези доклади не се занимават с мизерията на хората от народа????!!!! Ами за да сме в графата на гордите европейци сигурно!!!!

Съвсем произволна е "класацията". Не им харесва някой и хоп - в дъното на таблицата. Това да го видя, няма да го повярвам, че С. Корея е на последно място. Но, който и да е на дъното, истината е, че рибата се вмирисва от главата - от Давос.

Важно е че сомалийците ги слагаме в малкия си джоб.

Че това новина ли е или просто констатация?

в бг само слунцето свети без русвети

а науката е слънце ! защо ли не те е огряло ? буквичките Ъ и Ш ти са трудни още ?

kirchevo

Не гледай првописа ами следи мисАлтЪ, или на теб тези неща са ти трудни.(да мислиш)

Чакам с нетърпение да видя на кого ще връчат скункса "господарите от ...".

Правичката да си кажем скъпи съграждани тежкото положение с корупцията в родината ни е в резултат на нашето съзнание. Никъде в Европа няма толкова търпимост към крадците и безобразията на чиновника и администрацията. А и болшинството от нас с лекота влизат в корупционни схеми.

+ 100 Да, ние гражданите на РБ участваме, активно. Пример: ''Ето, ви 20 лв, да се почерпите'', друг вариант: ''И да почерпиш, за новия/ новата ... "; ) И ние, всички, тичаме да плащаме и черпим. За неща, които вече сме платили.

Има нещо вярно, но не си съвсем прав. Черпането е на масата, корупцията - под масата. Черпането е после, корупцията е преди сделката. На Запад са стиснати и не черпят и за рожден ден, та дори и съм чувал, в някои случаи и като отидеш на гости. Примерно, в Холандия моя позната отишла - отворили 1 пакетче бисквити, тя си взела една, после пак и затворили пакетчето и тва е.

в бг само слунцето свети без русвети

Е, каква е тая стъкмистика, сега?! У САЩ нямало корупция?! Във Великобритания също?! От колко години САЩ се управлява от кланове, на известни фамилии, забогатяли, чрез тесните им връзки с мафи*ята и лобирането на интереси, което си е легална корупция. Такива закони се лобират, че на обикновените хора, косите им настръхват. САЩ, като един от най-мощните замърсители на планетата, плаща и преправя данни, за да не им се засягат бизнесите. В случай, на замърсяване над допустимото, изнасят целия бизнес, в страни като Китай и веднага пишат в стъкмистиката, това си е проблем на Китай ; ) Кoлко британски парламентаристи са хващали, че лобират срещу 6 и 7 цифрени суми?! А Запада, колко пари изпра през Източна Европа?! Тая стъкмистика е продукт на някой канцеларски плъх. Няма държава без корупция! Няма! Колкото по-голяма и значима е държавата, толкова по-големи престъпления и корупционни сделки се извършват в нея! Кокошкарските кражби в България са смешни, пред корупционните схеми на САЩ, които и воини палят, само бизнеса им да върви! Ето ви прост пример за корупционна схема - НАТО! ; )

Братле, у нас, вече има корупция на най-ниско ниво......за да ти окажат медицинска помощ, независимо, че си платил осигуровки и законво трябва да получиш ``безплатно`` услугата, трябва да си платиш....иначе да пукнеш, никой не го интересува.

В САЩ, ако имаш сложен медицински проблем и нямаш застраховка, трябва да си продадеш къщата, за да покриеш разходите. Нищо не е безплатно! Медицинските застраховки в САЩ са задължителни, както и тези на движимо и недвижимо имущество. Британците, които все още ползват безплатни услуги в здравеопазването, в момента са под натиск, да направят медицинската ситема, като тази в САЩ, а някой е лапнал големия рушвет, за да лобира за това. Смяната на закони, които облагодетелстват само определени кръгове, на обществото, си е стара практика и не е чужда на водещите в тази стъкмистика държави! Това исках да напиша, те са по-хитри лисици от нас!

България е първа по корупция в ЕС БРАВО!... И НИЕ ДА СМЕ ПЪРВИ В НЕЩО В ЕВРОПА!!!!

Ето един цитат,пък всеки да си прецени кой прав,кой крив. "Странна държава е ситуирана на територията на страната България бандит и рекетьор е премиер и то за 2-ри път избран на демократични избори!?? Главен прокурор е измамник (имотен) заради чиито присъди като съдия България е осъдена от ЕСПЧ!?? Бивши комунистически величия се подвизават като демократи!?? Милиционерската банда ГЕРБ се води дясна (???) партия?!! Неуки и неграмотни некадърници управляват важни институции БНБ, КЗК, Комисията за финансов надзор, комай всички институции са превзети от пасмина откровени профани! Как да прогресира и да се развива тази територия?!?

link Ние разбираме, че днес Съединените щати реализират в света ренесанса на колониалната политика. Ренесансът на колониалната политика по американски означава нови информационни технологии като форма на колонизиране на други страни с цел влияние върху съзнанието на хората, демотивация и манипулиране на съзнанието,

Най после да сме на първо място в света по нещо.

Браво Български орли!!! ако не по друго, поне по далавери да се наредим на първо място в Европа (То май за друго и не ставаме).