Нов доклад на международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" показва, че корупцията в публичния сектор продължава да е сериозен проблем в световен мащаб, но страните, при които има подобрение, са повече от тези, при които се наблюдава влошаване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
България е поставена на 69-о място по корупция сред общо 168-те държави с 41 точки. България запазва мястото, което зае и в миналогодишната класация.

От региона на Балканите Румъния е на 58-о място с 46 точки, както и Гърция, която също е на 58-о място с 46 точки.

В рамките и на Западна Европа, и в рамките на ЕС, ние сме доста под последната страна, която е преди нас, а именно Италия. Това, което не бива да ни учудва, е, че Румъния е дръпнала доста напред спрямо България, каза за БНР Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници".

Според него постоянното място на страната ни в класацията показва, че у нас сякаш се свиква с корупцията. Славов посочи като пример за подобно поведение реакцията на докладите на Еврокомисията, като този, който се чака днес: "последните няколко доклада се превърнаха в т. нар. "чудо за три дни"".

Дания, Финландия и Швеция са най-малко корумпирани. Сред отличниците в първата десетка на класацията са също Норвегия, Холандия, Швейцария, Сингапур и Канада. Десета е Германия, заедно с Великобритания. САЩ си разделят 16-о място, заедно с Австрия.

Според публикувания днес доклад, съдържащ годишен индекс на "Трансперънси" за възприятието за корупция по света, Дания за втора поредна година е начело в списъка като държавата, смятана за най-малко корумпирана, с оценка 91 при максимална възможна оценка 100.

Сомалия и Северна Корея са в другия край на листата с оценка 8. Те са съответно на 167-о място.

САЩ и Великобритания са с най-добрата си оценка в историята на измерванията. САЩ са се изкачили с една степен на 16-та позиция с резултат 76, а Великобритания е напреднала до 10-о място с 81 точки. Тя споделя тази позиция с Люксембург и с Германия.

В челната десятка на индекса, на позициите от 2 до 9 са съответно Финландия (90 точки), Швеция (89 точки), Нова Зеландия (88 точки), Холандия (87 точки), Норвегия (87 точки), Швейцария (86 точки), Сингапур (85 точки) и Канада (83 точки).

Според "Трансперънси интернешънъл" има още много да се желае в областта на борбата с корупцията в Европа и в Централна Азия, въпреки че доста страни от тези региони са в челната десятка на индекса.

В едни от лошо представилите се в индекса страни като Полша (30-о място с оценка 62), Унгария (50-о място с оценка 51) и Турция (66-о място с оценка 42) политиците и техните приближени все повече взимат контрол държавните институции, за да укрепят властта си, отбелязва още организацията в доклада си.

В Азербайджан, Казахстан, Русия и Узбекистан и в други страни правителствата ограничават, ако не и напълно потъпкват гражданското общество и свободните медии, посочва още организацията.

Русия е на 119-о място, което споделя с Азербайджан, Гвиaна и Сиера Леоне. Всички тези страни имат 27 точки.

Бразилия, обхваната от голям корупционен скандал, засегнал държавната петролна компания Петробраз, бележи най-голям спад в тазгодишния индекс и пада с 5 точки до 38 точки.

Като цяло две трети от 168-те страни в индекса са с под 50 точки, а средната оценка е 43 точки.

В дъното на индекса освен Северна Корея и Сомалия попадат и Судан (165-о място с 12 точки), Афганистан (166-о място с 11 точки), Ирак (161-о място с 16 точки) и Сирия (154-о място с 18 точки).