Изобретателят на автомат ”Калашников” почина на 94 години

"Създадох оръжия с цел да защитавам нашето общество", каза той на 90-ия си рожден ден през 2009 година, но отбеляза, че не му беше приятно да гледа как всякакви престъпници стрелят с тях.

Обратно в новината

Коментари - Изобретателят на автомат ”Калашников” почина на 94 години | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

АК -47 не отговаряше на изискванията за групираност на попаденията на автоматичен огън-през -70 години. Затова бе финансирана програмата АБАКАН и към 1994 бе създаден автоматът АН-95 от Никонов. АН превъзхожда АК по всички показатели. През 2012 г след 60 години неуспешни опити бе разгадана тайната на подскачането- голямо тегло на подвижния съсрав 80% и неправилно позициониран приклад -20%. ППШ -41 ШПАГИН е взаимстван от фнладския СУОМИ. Той пък е на базата на ТОМПСЪН 1919 г.Точно генералът го е пуснал в серийно производство и войната свършила. За първи път е използван от подставени криминални елементи по заповед на собствениците на ФОРД срещу стачкуващи работници в завода в КОЛОРАДО.

"гениален" крадец на технологии .... лека му ...

Коки,всеки краде от всякъде,къде с поглед,къде с ръце.....ако Калашников е краднал нещо то е било най-доброто.....автоматът стреляше дори и мокър,кален,мръсен и каквото си помислиш.

That's kinda trifle, caise that's a knife-o AK-47, assault rifle Hold the fifty, I'm nifty, pow I gotta new style, "WATCH OUT NOW!" Дали не е възпят в песни а ?!

Hуго Шмайсер сигурно е бил добър оръжейник, но Калашников е велик. Военната история го доказа. През ВСВ немските войници са предпочитали добрите, стари винтовки, пред автоматите /шмайсерите/, защото са засичали, влияели са се от влагата и не са били сигурни. Това не се отнася немските картечници ...

Това е най-съвършеното оръжия в световната история! Просто невероятен е Калашников, още 200 години ще е 1 ...

Как Хуго Шмайзер създаде АК-47(Калашников) за Сталин potursete materiala v google za da se obrazovat po mladite

Трябваше да му дадат нобеловата награда за мир! Щом Нобел е изобретател на динамита....а на обама я дадоха още не беше направил 40 дена като президент.

Лека му пръст!

ми на мен да не ми ли дирят бе отворко?))))) дали си в час?

Лека му пръст! Горкият човек - той е изобретател и е работел като всеки истински патриот за родината си -- а проклетникът3 и сатрап Сталин е затворил брат му в концлагер! Бог да го прости!

Сталин, Брежнев.....Путин са императори. Сатрапи са Янукович-Украйна, Лукашенко - Беларус, Назърбаев - Казахстан, Алиев - Азърбейджан и тн

правилно *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Един от братята на легендарния оръжеен конструктор е бил затворен в трудов лагер по времето на Сталин. подлгата краварск ДИР не може да не се изходи ...затворен затворен ама по негово време е създаден автоматът ...и не само това де...иначе бунаци дрънкащи за сатрапи бол!

То да е само един затворен! Дори жената на Молотов е била затворена в лагер, пускат я когато умира Сталин на следващия ден. Лично Лаврентий Берия и съобщава че Сталин е умрял, при което тя припада! Това му се казва промит мозък! Също в лагер е бил и гениалния ракетен конструктор Корольов. Това е то - великата Руска империя.

ГениалниятГенерал Калашников е Герой на Руската федерация, два пъти Герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска и Сталинска награда, кавалер е на ордена Св. Андрей Първозвани

Е, и? При 5 пъти героят на СССР, 6-пъти носителят на награда Ленин и тн....другаря Брежнев наградите ги раздаваха на килограм, че и на тон

Един от братята на легендарния оръжеен конструктор е бил смешник си ти един ред от творението няма да ти попречи

Убиват хората, не оръжията! Поклон пред паметта на този човек създал автомат, който промени света!

толкова тъжно, щеше да е смешно. Русия си призна, разсекрети документите и дори каза за още два масови гроба, които не се знаеха преди. За какви балистични експертизи говорите като дори в Уикипедия можете да видите факсимиле от предложението на Л. Берия до Сталин да бъде извършено това ужасно клане. Кажете тогава къде са се дянали взетите в плен от руснаците през 1939 г. поляци? На какви документи се позовавате? Знаете ли, че край Катин са разстреляни 4 421 души, а останалите до 22 000 - на други места, най-вече в лагери и затвори. Нали нямате балистични експертизи, че са ги застреляли от Германия?

Много станаха отворковците че да попитам като бедно селянче, кой създаде Т-34.

Най-често се споменава Кошкин, ти кого имаш предвид ?

Абе знам,но все ми се струваше че ще излезе някое финландско или немско име:))) ДТМ-а,картечниците на Т-34.....Дектарьов....той поне е руснак. Снайперите на Драгунов.....руснаците от време оно са били много добри оръжейни майстори.

Как Хуго Шмайзер създаде АК-47(Калашников) за Сталин

Пълни глупости! Тази простотия се тиражира последните няколко години с цел, както винаги всичко е с цел, омаловажаване на постижението на конструтура Калашников. Понеже си глупав и не познаваш двете системи и по принцип концепцията на АК, едно само ще ти напиша - АК е антипод на немската МР т.е АК е това което МР не е , при АК има хлабини, което позволява да се използва при всякакви замърсени условия, при МР и по принцип при немското оръжие няма такъв филм, плътна сглобка и да се молиш да не попадне прах или вода. Приблизителният контур, кривият пълнител и системата за газоотвеждане, която е измислена доста преди двата автомата, и с това се изчерпват всички прилики!

Вие сте много умен, не сте разбрали, че не се твърди, че двете системи са еднакви, а че авторът на втората е всъщност авторът на първата. Между другото по-долу попитах какво друго е конструирал преди или след това? Никой не отговори, ето въпрос да блеснете с отличните си познания! По какво АК-47 си прилича с предишните разработки на Калашников? Какво друго е разработил? По какво си приличат и се различават другите му оръжия?

Бива си я мойта пушка, който не я харесва да дойде тука и лично ще го гръмна с нея !

Дираджиите,платени минусчета ли имате:))))

Дираджии,препрочетох много от коментарите.....само вие цъкате минусите вашта кожа мръсна. Знам че ще ме изтриете ама аз да си кажа:))))

Калашников очень гордился своим изобретением. Он обещал пожать руку тому, кто создаст что-то лучше. Но при его жизни его рука так и осталась протянутой. Никто в мире ничего лучше создать не смог.

Тъпи минуси,понеже не знаете руски ще ви го преведа. " Калашников много се гордееше със своето изобретение.Той обеща да подаде ръка на тоя който създаде нещо по-добро.През целият му живот ръката остана протегната.Никой в света не можа да направи по-добро."

Какво друго преди или след това е създал?

му стига

Начетох се на много простотии....човек е починал,нямате ли срама от Бога. АК няма аналог .

Гледам навсякъде цъкат минуси. А бе минусчета,кажете с две думи с какво не сте съгласни или винаги сте съгласни като кака Пена кварталната:)) Дираджии,нали знаете какво ми мисли клавиатурата:)))

Поклон пред паметта му!Голям човек за времето си!

На всички, които се опитват да охулят гениалният изобретател признат и от свои и от чужди ще задам следният въпрос! Защо не плюете срещу създателите на атомната бомба, на М-16, на ракетите "екзосе", на Табун, зарин, зоман, на "Адамс", на самолетоносачите, на световните подслушватели, на летящите американски крепости сринали спяща София на 10.01.1944г. Защо бе?

защото са или слепи или платени или и двете заедно...весели празници!

Ако някой иска да научи истината, т.е. да отиде отвъд лъжите, с които ни заливат и се разрови в документи и мисли логично, непременно излиза, че плюел. Но смисълът на живота си остава в търсенето на истината, а не в безкрайното сляпо повтаряне на утвърдени лъжи.

Калашников е поредният руски гений ...

Калашников е поредната съветска лъжа за самоуките руски гении. Колектив от съветски учени под ръководството на Хуго Шмайзер са създали АК-47

оо то и аз така мислех ама мойте генерали ги прекараха като стадо през Москва...

Тъй като съм пацифист и ненавиждам войната и всички военни идиоти и убиици. Чудя се защо не се отдава дължимата почит на Александър Флеминг откривателя на антибиотиците, или на Бантинг и Бест за инсулин, чудя се защо в тази загиваща България има 150000 ловци, 100000 сто хиляди охранители, 65 000 полицаи, експерти по оръжията и големи почитатели на калашников. Затова сме толкова зле и отиваме на изчезване.

Гледай "Тримата от запаса",не помня името на героя но ролята я игра Г.Парцалев.

Какво ти пречат ловците? А за охранителите и полицаите си прав, изисквай от политиците да ги намалят, но тях ги пазят многото охранители и полицаи. Виждаш ли колко е сложно и не става с пацифизъм.

УБИЕЦ !

Изпратените на ония свят с АК-47 най-вероятно са държали в ръцете си също АК-47 или друго оръжие .Такава "морална " гледна точка е лицемерна и абсурдна..

Обвиненията че милионите убити трябва да бъдат на съвеста на този човек са абсурдни .Ако не беше АК щеше да е друго оръжие -модели много .Навремето хората са водели война с лъкове копия и ножове .АК рядко се използва от криминални престъпници .АК се използва във войни и конфликти с каузи даже ние да не сме съгласни с тях.Най често се използва и от двете воюващи страни -значи всички пред Калашников са равни !

Генерал Калашников е Герой на Руската федерация, два пъти Герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска и Сталинска награда, кавалер е на ордена Св. Андрей Първозвани. сега ще бъде герои на дявола в ада, защото е допринесъл пряко за смъртта на милиони хора по света. впрочем, говори се, че това оръжие е били конструирано от немски оръжеини конструктори и присвоено от червените орди, както много други технологии.

Тъпак!

естествено

До всички буклуци и западни подлоги: Да ви го начу.кам!!!

Обичаш ли да връткаш вувузели на Сопол бей и Местан Паша? А да ти пръска гълъбарника свинкята Мамин Дебелян? Страхува ли те бат Бойко,мизернико?

Това, явно са методите на които ви подлагат "западните подлоги" :):) И май сте им свикнали, а? И не щете да ви лишат от тях с никоя друга система. Хахахаха

АЛО ХЕЙТЪРИТЕ, ДАЙТЕ ЛИНКОВЕ КЪМ ЧЕРТЕЖИТЕ НА ШМАЙЗЕР И НА КАЛАШНИКОВ ДА ГИ СРАВНИМ ... ТАКА ДЕ МНОГО ПРИКАЗКИ - МАЛКО ФАКТИ

Чертежи може и да намерят,но няма да намерят формулата по която е направена стоманата на АК.

:)))))вече ме разсмиват тия платени минусчета,какво искате бе смотаняци,някой да пусне формулата на стоманата за АК в интернет.......на бати гугутките:))

Глупости. В България се произвеждаше АК със шведска стомана.

в нета има всичко само напиши правилните думи и после кликни на картинки

Идеята ми беше че като видиш чертежите и разбираш че има много разлики между двата автомата :)

отвеждане на газовете от цевта - чертежи - бло...

Ти и РУСИЯ сте велики!!! А РУСКИЯ дух ви е най силната валута!!!

Има и по силна-ВОДКАТААА !

То и БМВ и Ауди са лоши копия на Мерцедес :)

едно от изброените не са създадени СПЕЦИАЛНО ДА УБИВАТ ХОРА!!! Ти можеш да утрепеш някой и със саксия, лаптоп или лист хартия А4. Пич, оплякал си целия форум, ама май не схващаш, дори да приемем, че си прав и калашника е оригинално и уникално творение на някакъв човечец, то продължава да е специално създадено да отнема човешки животи. Жалко, че има маниаци влюбени в оръжието и постоянно плямпат, че било за самозащита, мисля че нещо им куца в тиквата, нито е нещо кой знае колко сложно като техника, нито изисква кой знае какво да се научиш да го ползваш. Мисля, че манията за власт над другите и сила, и страх у човека са доста изкривени понятия, а при някои са си направо за лечение.

"Там където има "Колт" там има с вобода"....американска приказка:)) Нямаш си на идеята колко е сложно като техника,600 изстрела в минута без да посинее цевта:)) Докато се научиш да го ползваш.....препоръчвам ти бившето поделение 70320 в Грудово....ако е жив и майор Цирков щеше да ти покаже кое как става:))

Написах ти го по золу,но ще ти го поста и тук... Знаеш ли кое дразни в този тип неща.Че съветите всичко са измислили сами,то няма история то няма нищо преди тях.Вдичко започва и свършва с тях.Всичко което са произвели те са го измислили и нищо лошо на никого не са сторили.Те такива са съветите,виж руската мисъл и култура е друга работа,ама съветската не мога са я разбера...

Нормално е но да не забравяме че руснаците не са минали през капитализъм.Според вас да считам ли че Америка е копирала първият руски спътник, първия полет на космонавт, първото излизане в космоса, първото кацане на луната и т.н. И какво става, колко много е взел света от КОМУНИЗМА, въпреки че Америка след войната прибра всички немски учени.

То май идеше реч за един път прокаран от много други преди това и отдаване на дължимото към тях.Ти например знаеш ли за един италиански учен комунист без който нямаше да го има Корольов.Май не и няма да прочетеш в съветската литература за това нито в прословутата уикипедия,ама това не значи че не е работил за съветската космонавтика...А дали света е взел от комунизма или комунизма от свето ти сам си помисли...И какво е това комунизъм и къде се е сручил,че нещо не си спомням...

Знаеш ли кое дразни в този тип неща.Че съветите всичко са измислили сами,то няма история то няма нищо преди тях.Вдичко започва и свършва с тях.Всичко което са произвели те са го измислили и нищо лошо на никого не са сторили.Те такива са съветите,виж руската мисъл и култура е друга работа,ама съветската не мога са я разбера...

Какво смешно има.Човека може са е чел за Теодор Бергман,Аймо Лахти,за некой друг италианец или аржентинец.Какво смешно има не разбирам...

Он ушёл но стал легендой, стал героем и стал бессмертным!

Да донякъде защото е се "чупи". Докато АК си е "цял".

Михаил Калашников е просто поредната легенда на СССР за руския гений-мужик, който изобретява гениални неща. Като: Курчатов, Жуков, Лавочкин, академик Лисенко и тн.

никой във форума не се сети да спомене чий е прототипът на Шпагин. Във всеки случай не е руски.

Руснаците направиха Шпагин копирайки Суоми , финландски картечен пистолет 9х19. Почти всички руски огнестрелни оръжия са копирани от други.

Шпаги няма прототип смешнико!!! и твойте там "лектори" от "отровено общество" да ти разяснят разликите)))))

В Устава на БНА беше записано, че противникът трябва да се унищожава безжалостно с огън, нож и приклад. АК 47 притежаваше всичко необходимо за това.

ТАЗИ АНТИКА СЕ ПОЛЗВА САМО ОТ ТЕРОРИСТИТЕ.