Създателят на най-масовото стрелково оръжие в света, АК-47, Михаил Калашников почина на 94-годишна възраст в болница в град Ижевск, където живееше, съобщи Виктор Чулков, прессекретар на президентството на руската република Удмуртия, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Калашников често казваше, че се не се чувства обезпокоен заради приноса си към кръвопролитията, отбелязва Асошиейтед прес.

"Спя спокойно. Политиците са виновни за това, че не успяват да се споразумеят и прибягват до насилие", заяви той през 2007 г., припомня Франс прес.

Един от братята на легендарния оръжеен конструктор е бил затворен в трудов лагер по времето на Сталин.

Калашников е известен и като конструктор на картечници. Сред неговите разработки са 7,62-милиметровите ръчни картечници РПК и РПКС, и 5,45-милиметровите ръчни картечници РПК-74 и РПКС-74.

Михаил Калашников е роден 10 ноември 1919 г. в Алтай. Знаменитият автомат е конструирал през 1947 г. Днес АК се използва от силовите ведомства на повече от 100 страни.

Генерал Калашников е Герой на Руската федерация, два пъти Герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска и Сталинска награда, кавалер е на ордена Св. Андрей Първозвани.

Погребението на оръжейния конструктор Михаил Калашников е планирано за 26 декември в Ижевск.