Лех Валенса обяви падането на комунизма за грешка, Великобритания спечелила

Бившият президент на Полша Лех Валенса и съосновател на синдиката "Солидарност" разкритикува британския премиер Дейвид Камерън, който заяви, че последното лейбъристко правителство е сгрешило, като не е наложило ограничения на работниците от Полша и още седем източноевропейски страни, приети в ЕС през 2004 г.

Обратно в новината

Коментари - Лех Валенса обяви падането на комунизма за грешка, Великобритания спечелила | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всички британски премиери носят старозаветни имена.

Eto statiata ot kadeto Dir.Bg e spisvala: link A otkrijkte razlikite? Kade tochno Leh kazva, che padaneto na komunizma e bilo greshka? Shto za naglost?

Не падането на комунизма е грешка , а това че не успя да се трансформира в китайски модел. Ако това беше станало нямаше да бъде унищожена икономиката и да сме на последно място по доход на глава от населението в ЕС.

И сега не може без външна помощ, беше важно да дължим не на Русия а на запада. Кой е по-велик - руснаците които разгромиха хитлеризма или американците които живеят на кредит до днес, дължат стотици милиарди. Сега си връщаме заемите не с консервите които изнасяхме в Русия, а с парите които притежават само 5-10% богати които приватизираха всичко. Е, трябва да си плащаме за свободата, но поне да не се мразим помежду си защото винаги ще бъдем бедни, но да не сме и прости.

Трябва да си голям наивник за да си помислиш че тия които заграбиха/приватизираха/всичко ще плащат дълговете ни.Те знаят да вземат,не да дават. Аз,ти и другите 95% ще плащаме,дори ще остане и за внуците ни.

Ха ха ха, папа, очевидно си посещавал редовно уроците си по история по времето на комунизма, когато руснаците бяха разбили хитлеризма. Нелепо е да го казваш! Има много причини за появата и краха на хитлеризма, много. Чети и се учи.

Змей,пишеш много интересно,и тако и вако..Оставете ги тия комунисти на мира макар че никога не ги е имало,руският войник воюва от Москва до Берлин. Кутузов и той ли е бил комунист.....остави Наполеон да опожари Москва....после какво му се случи? Който се е заиграл с мецана докато спи добро не е видял:))

Политическото късогледство на Валенса, който беше добре използван, доведе до унищожаването на националните богатства на страните от Източна Европа, които се превърнаха в пазар за суровини и стоки на богатите Западни компании. Мизерия и бедност, ограбване, а сега било грешка! Много е лесно да кажеш, след като си нанесъл вреда на народите!

Лех Желев - "специалист" по фашизма

Доживяхме и от Валенса "Пролетарии от всички страни, извинявайте!"...

Беше 1983г. Бях в Берлин. Бях и в двата Берлина. ZDF предаваше на живо. Не намериха Валенса в къщи. Една обикновена постройка, на един необкновен Човек. Електротехник най-обикновен. Намериха го на едно езеро май. Ловеше риба. И там му казаха, че е станал Нобелов лауреат.

тва е направо поезия

че Лех Валенса е осъзнал най после че падането на комунизма е грешка!!! ДА ГРЕШКА Е и от тук нататък все повече хора ще разберат колко много пострадахме всички страни които бяхме от източния блок!!! Умни и образовани хора отидоха там и им подсилиха икономиката защото образованието в източния блок и възпитанието беше на ниво!!! Сега сме ограбени и духовно и материално!!!

ТАКА Е ТОВА Е ЖАЛКАТА КАРТИНА.ТОВА Е САМАТА ИСТИНА.

Да бе! Баш вмирисаните на гнил компир панове са свалили комунизма. Виж това, че се възползваха от падането, не може да им се отрече. Както са направили и с победите на греманската армия през първата световна.

симо

E te baha samo orazie.....

Критична реакция от нашия хамстер без топки?! Стига смешки бе, той просто е едно ехо на "големите" в европа. И цър не смее да каже! Виж поляка е казал нещо, дори да не го вярва, просто се опъва, иска да се "продаде", а не да се "поднесе", но това за гризачите по нашите ширини е неразбираемо...

Един началник от предишното време казваше: Заводът е приют за безработни - да не се шляят - работа има за 1 човек, назначили 10 , един работи, а другите стоят, гледат го и му се смеят, че работи. Естествено, че този строй падна.

То пъ сегашният строй е много устойчив . Боже опази

Имаше производства,които работеха и ние ги унищожихме с активната работа на БКП по въпроса. Имаше и губещи производства и ги затворихме. Все пак четете статията задълбочено, защото падането на комунизма беше неизбежно.Нито една социалистическа икономика не работеше без външна помощ и това беше нетърпимо. Западът се добра до ресурсите на Русия като прецака и разори целия СИВ, състоящ се от чугунени мозъци. Никой не разбра, че в борбата за ресурси Западът иска да е по- близо до ресурсите на Русия и да не се конкурира със стоките от СИВ,които и без това не бяха толкова добри като западните.

симо

SPORNO E.....Vsaka sistema si ima predimstva i nedostataci.

Обаче все пак имаше заводи. И чиновниците бяха 10 пъти по-малко.

за тука как било но се обзалагам че не си работил във американска фабрика и не си видял тука какво чудо е! Аз имах честа да работя и в първите няколко месеца не можех да повярвам това америка ли е или социалистическа фабрика.... Тука е още по хайлашка работа. Вземат пари а не влагат и 10 % труд!!!!!!! Който иска да вярва който не... Социализма в тази фабрика надминава и нашия. А за нивото на работниците да не говорим:)))) Ние сме поне 3 нива отгоре.

подкрепям.има доста елементи на комунизъм.също лично наблюдение.например usps

Немското списание " Ди Велт " миналата година излезе със статия , която застъпва подобно мнение . Че е било голяма грешка падането на социализма. ДАли западняците вече не съжаляват за отминалото време на благоденствие ?

Браво на Лех Валенса! Той е борец за човешки права за разлика от надменните и прости англичани. Драги англичани, остават в 5 дни и после ще видите милиони мангусти,които оглеждат с надежда оградата на Бъкингамския дворец, Окото на брега на Темза и още мноого отговорни обекти. Нашите мангусти не обичат да крадат,щом могат да разглобяват. Те биха могли да подкарат вашите таксите или да ги боядисат, защото са с твърде депресиращ цвят. Биха направили живота ви по- розов или шарен, защото те обичат светлината и радостта.Те са деца на природата и никой друг като вас не би могъл толкова добре да се разбира с тях.Пет дни, драги англичани и ужасът ви ще има край. Нас ни чака една тиха нова година, а вас една атрактивна следваща година.

Валенса?! Електротехник някакъв така, както Бойко е бодигард, а Кличковците - боксьори. Такива лумпенинтелигенти социоинженерите на Запад избират за водачи на тълпите, които не знаят какво искат!

Когато накараш 50 милиона поляци, а след тях и целият свят да те слуша, тогава говори за простите хора. Лех Валенса ни защитава и се застъпва пред англичаните като им припомня близкото минало, а ти даже не се замисляш какво означават думите му. Лех Валенса им припомня какви прости лицемери са и ние трябва да благодарим на него и полския народ, който се застъпва за честта ни повече отколкото за правото ни да стъпим при онези надменни и прости душици. англичаните са уличници,които се държат като девственици, които крият порочността си , за да пробутат развалената си стока и мизерия на балъци,които ще се вържат да си оставят къщата и работата, за да мизерстват и да си купят 20 пъти по-скъпа и лоша къща.

симо

bravo,ZATOVA SA IMPERIA......

Попитах един човек защо толкова тъжи за старото време и отговорът беше: "Защото по-рано седях на бюро, не правех нищо и получавах заплата, а сега трябва да работя."

Това е новият тип пропаганда, с която искате да ни накарате да си останем мизерни и бедни, и ограбвани от западно-европейските страни, вярвайки че тъжим за стария режим заради мързела си. Доста сте повърхностни и елементарни, ако мислите че това продължава да работи като аниткомунистически лозунг!

А то на Запад сякаш в работно време не джиткат на компютрите да си търсят по- платена и безотговорна работа! Айде бе! Не навсякъде се работи къртовски и излишно ни омагьосват да им се свиваме на онези малоумници. Те искат да мизерстваме, докато бачкаме като роби и да гледаме тъпо докато на Гърция пускат поредните 300 млрд.

сега трябва да работя (експлоатират)"фор фрее"

симо

Snoudan e prav,ne mi pusnaha 10 m. glasuvaneto

Историята познава и други не по-малко аругантни случки..като например тази,фаталната от византииско време когато отбльсквайки предложението за сьюз и мир с бьлгарската дьржава визанитииският император се опьлчва срещу бьлгарина без да отдава внимание на настьповащото от АЗИЯ което разбира се имаше последствия не само с надстройката на минаретата над Св София...Западна Европа се пьлни с мюсолмани но по традиция сьздадена от Чьрчил презрението ще е насочено срещу славянството..Дано скоро не започнат да се надстрояват минарета вьрху христианските цьркви в Средна и западна Европа...така между другото докато са плювани христианите от източна Европа!А високомерието на англичанина е доста близо до онова на византиеца!

Основният им проблем са чалмите от Индия и Пакистан. Никакви поляци, румънци и българи не им пречат, защото не могат да ги различат след втората бира. Ония "поданици" на кралицата се плодят като зайци и вече в центъра на Лондон трудно можеш да видиш белокож човек, камо ли истински ингилизин. Това е положението, Минке!

Браво! Поздравявам г-н Валенса за урока, който дава на нашите смешници, извинете - политици. Трябва да имаш исторически поглед и достойнство, за да отстояваш позиции. Или може би се объркаха вече от монотонното повтаряне в ефир на клишета преди - сини, червени, зелени, сега - Станишев, Борисов, Доган, Асан, Сидеров, Костов... по всички въпроси от култура до зравеопазване, от космос до селскостопанство и т.н. Всъщност българите отиват там за да работят и да им се заплаща достойно. Но циганите с български паспорти са били вече там и са им застлали килим от рози.

Не знам защо, но против това, което е били преди 10 ноември се изказват тия, които тогава не са били родени или ли са били деца. И защо дъртаците, живяли тогава, съжаляват за онова време. Да няма някаква връзка с промиване на мозъци.

Преди две години и чешкият президент на посещение при нас казал: - Разкарайте всчико "зелено", там е голямата мафия!

Бе къв комумизъм? Кви пет лева? Кой си го може, си го може - и преди можеше да се живее, и сега може. Преди Девети, селянин с 10 дка земя е бил щастлив и многодетен...

Тикво такава, ти стъпвал ли си на село да видиш как с 10 декара и с дървеното рало можеш да издържаш многодетно семейство? Мозък промит! Проблемът е, че ще създаваш себеподобно поколение!

С дървено рало се е работело до средата на 20 век, до когато механизацията масово навлиза в Европа. Ти да не мислиш, че на Запад обработват земята с дървено рало щом не са комунисти? Много има да учиш. Цялата техника в СССР е взаимствана /преписана и пречертана/ от Запад. В момента няма нито един руски изобретен продукт за масова употреба освен оръжие за масово унищожение , за да пазят преписаното и пречертаното.

Верно е, че преди Девети,който си го може си го може! Интересното е, че враговете на България именно англичани и американци правят народния съд като настояват всички по- богати и образовани да бъдат отстранени от властта и градовете. Руснаците изтребват, когото сварят в това време. Ако не беше войната ние щяхме да сме по- богати от Белгия и Холандия.

Сега разбраха тъпите западняци , че падането на комунизЪма е грешка....такова животно нема и мощука до края и душата в рая...я надуйте на дядо каваля!

Лех Валенса им показва, че милиардите,които са плащали за въоръжаване днес не ги дават и данъците им са по- малко. Той им показва, че надменността на англичаните е отблъскваща.

Много ясно че е грешка, вече няма алтернатива и друг вариант и т.н. демокрация постепенно ще реализира и приложи най лошите неща от комунизма. Обаче вече няма алтернатива. Ако на някой не му харесва системата няма къде да отиде. Хубавите неща от комунизма се оказаха лъжа, обаче лошите неща на капитализма се оказаха истина. Ама вече няма мърдане. Системата е една и конкуренцията липсва.

Следващият етап след глобализацията е взривяване на финансово-икономическата, а оттам и социално-политическата система на капитализма. Взривяване отвътре, както са се взривили всички световни империи.

тъпят гениален стругар се събудил...ама късно е вече балъко...

Не е стртугар, а електротехник - жичкаджия, удрян от 380в:-))))

"и това им е коствало 70% от икономиката"! А на нас - 120%!!! '

Честито рождество Христово! Остава по-малко от една седмица до свободата! От 01.01.2014г. всеки едни българин може да смени Орашарски с Меркел, Оланд, Камрън.

Остаря, но не помъдря. Почивай си на заслужените лаври в един свят, който не ти е много ясен, работнико от Данциг!

Фактите показват, че Великобритания наистина печели, в повечето случаи, от големите исторически промени. Това е начин на съществувание на великата бивша империя. Англичаните винаги участват при разпределяне на територии, контрибуции и влияние от страна на победителите и получават своя дял. И винаги са в съюз със САЩ ...

ние сме пълен антипод значи на Великобритания

като ми умре коня - ливади много, ти определено забогатя от този преврат в соца, а сега лаеш, за кога и за кого са тези безмислени признания, това и аз го виждам,но ползата е никаква, нас от народа не ни питат, само ни побутват с остена пред избори - за узаконяване на купени и продадени бюлетини, гласове и...политици като теб например

Хи-хи-хи, Британската империя се уплаши от Ганьо! От кога го чакам!!!

Преди много години, когато разрушителя на социализма Горбачов и Рейгън се събраха край остров Малта на един руски кораб са решили: Рейгън към Горбачов - Какво искаш в замяна? Бъдещите капиталисти да са децата на нашите комунисти. Дадено! Горбачов към Рейгън - Ти какво искаш? Първо - Няма да пипаш "Солидарност" - От там започва срива на социализма и Второ - Не искам кръв при ликвидиране на социализма. Къде беше Валенса тогава?

ПРЕЛЪСТЕНА И ИЗОСТАВЕНА.

Jestem za, a nawet przeciw. "Аз съм за, но също против." Валенса

Бас хващам,че Валенса е казал това на пет Зуброви.Не си щади черния дроб и това е.

Виждам, че си тъпанар, но го казвам за другите, които четат. Збигнев Бжежински също "обърна резбата". Преди година официално заяви, че унищожаването на социалистическия блок е била една от най-големите грешки на 20-ти век. Дори е издал книга на тази тема.

Грешка беше, когато ни разрушиха родово-общинния строй!

Камерън не трябва "да осъзнава" нищо. Не е луд тоз, който яде зелника, а този, който му го дава.

Чиче, тази дисертация кога и къде ще представиш??! Шиши- скучаещ на Коледа и драскащ безсмислено във форумите...добарал лаптопа на кака си

АМАН ОТ ТАКИВА, КОИТО ЯХВАТ МОМЕНТНАТА ПСИХОЗА НА ХОРАТА И СЕ СМЯТАТ ЗА "ГОСПОД"

Беше им лошо при социализма на поляците! От май до септември се любувахме на полякините!! Сега полякини..дудук!!...лъскаме кавалите ръчно

Ей, пич!? Не ми напомняй!!

Късно е либе за китка! Не е грешка!- Тотална заблуда! Изолацията ни я налагаха със Желязната завеса ,сега налагат Икономическа преграда към новите си колонии!

Ти чуваш ли се? Гониш българите в чужбина да работят? А кой ще развива местната икономика. Имигрантите от третия свят ли? Които ни пращат на партиди през турската граница. И на това трябва да се радваме? Да оставим въпроса и колко източновропейци могат да поемат още западните икономики. Слез малко на земята. Чак такъв пърхав младежки оптимизъм не бива.

Икономиката я развиват работодателите, а не работниците. Никой не е длъжен да мизерства, ако има възможност да осигури по-добър живот на своето семейство. Щом като българските работодатели не могат да осигурят висока производителност и доходи на работниците, работниците ще отидат да работят за който може. Патриотизмът не означава да пропиляваш живота си за да работиш във фирма, шефовете на която не искат да се развиват. Ако някой иска да задържи работниците си трябва да се съобрази с доходите в Западна Европа и да им осигури подобен стандарт на живот. В момента това означава някъде към 1/3 от немската заплата, т.е 800лв. на месец за нискоквалифицирана работа.

Съгласен. Но работодател без работници е прано понятие. И кой твърди, че заминаващите могат да са само работници. Такова нещо не съм споменавал нали? Между другото предния пост беше реплика , която пуснах по погрешка тук.

Ти чуваш ли се? Гониш българите в чужбина да работят? А кой ще развива местната икономика. Имигрантите от третия свят ли? Които ни пращат на партиди през турската граница. И на това трябва да се радваме? Да оставим въпроса и колко източновропейци могат да поемат още западните икономики. Слез малко на земята. Чак такъв пърхав младежки оптимизъм не бива.

Късно е Лех!Унищожихте държавите си и народите си, за да целувате чуждите задници за пари!Корабостроителите от Гданск, които вдигна на бунт сега вече не строят кораби,а сменят памперсите на старите шваби!

..."Според него Камерън трябва да осъзнае, че поляците са сложили край на тази система и това им е коствало 70% от икономиката".... За България края на комунистическата система тези проценти са 99.9. Както и да е, Валенса, ще направи още много открития, как беше колониазиран соцлагера. Китайците, като не си промениха системата да не би да са по бедни? Но те са на прнципа, че не е важно черна или бяла е котката, важно е да лови мишки.Докато СССР и САЩ се състезаваха кой е по най, китайците отсвириха тихомълком и едните и другите.

Какво излиза, че след като е ликвидирана 99.9 % от икономиката трябва да живеем 99.9 пъти по лошо.:))) Реалните доходи на работещите на средна заплата почти не са се променили, а за някой неща са по - добре.

Виждам, че повечето от вас не са наясно, че България е част от един от най-богатите пазари в света. НЕ сте явно наясно, че реално българския гражданин влиза на този пазар след една седмица. Позитивният ефект върху индивида в материално отношение ще почне да си проличава от тази дата , а не от 2007г. А бе вие не разбирате ли, че вече никой в света не може да разбере защо се оплаквате от ниски доходи като ще можете да работите в едни от най-богатите страни в света? Вие разбирате ли, че след една седмица имате цял континент пред себе си за да си намерите работа, да правите кариера.

В по-голямата си част, българите искат да живеят, да работят и се трудят срещу достойно заплащане тук и за благото на родината си!Безродник ли си?!

Ами да дават достойни заплати и българите ще останат. с 340лв. минимална заплата работодателите гонят българите.

аз искам да си лежа по плажовете из целия свят и по възможност да не работя.

За този пазар на труда ли говорим!По бюрата по труда навсякъде има разлепени обяви за курсове и работни места за болногледачи, домашни прислужници,лични медицински сестри/т.е.- пак болногледач/.С една дума - служители по чистотата!

за настоящия нарочно калпаво стъкмен пазар на труда! А за отхвърляне и смяна ! Ама виждам, че за теб мисълта за промяна изобщо липсва!

Криера на мияч на чинии или берач на домати.

Аман от прости жрналисти! Спрете да използвате този провокативен начин на озаглавяване на "творенията си"(нямащи нищо общо със съдаржанието). Или по този начин сте 100% сигрни, че ще се прочетат вашите "умозаключения". Пфуууу!

" всезнайковци"! Първо се научи на правопис, пък после давай акъл на други! Великото ти лично "умозаключение" биде прочетено от всички ! Е, доволен и спокоен ли си?

Солени мита за вносители на чужди стоки/от Турция, Македония и др./ държавно подпомагане на бизнеса, редукция на държавната регулация/ раздута администрация, полиция, политическа клика и др. излишни разходи/, спиране на кражбите от бюджета ....и България ще тръгне напред! Имаме човешки ресурс и икономически потенциал да сме богата държава! Дайте ни шанс да го направим!

Първо се запознай с митническия съюз, после предлагай глупости. Това, което предлагаш означава излизане от ЕС и забрана на българи да работят там, както и мита на българските стоки за тези пазари. Къде ще продаваш стоките? Какво ще направиш с всички, които се върнат, изгонени от Западна Европа? Безработицата ще надмине 1млн. Това, което предлагаш означава изолация на България и пълна мизерия.

Забелязваш ли, че визирам страни, извън ЕС /Турция, Македония, Мароко, Тунис, Алжир и пр./ чийто стоки доминират пазара ни? Къде е нашата ХВП, за която през 1962 г. в Парламента на Италия бе казано: "Ако не бъде спряна българската експанзия на храни, Италия и Франция загиват!"

Какъв ЕС с Турция и Македония и други като тях извън ЕС. Искате раздута администрация, полиция, политическа клика и кражби от бюджета. Това ли ще ни извади от ЕС? Четете внимателно преди да коментирате!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Само,че вие сте некадърни и продажни и не можете да го направите!

"Дайте ни шанс да го направим!" (цитат) Дори да ви се даде шанс, пак НЯМА да го направите, защото НЕ ЗНАЕТЕ и НЕ ИСКАТЕ да го направите! Управлението на обществото и икономиката е наука, а вие не сте учили социално и стопанско управление! Колкото странно и провокативно да звучи, навремето такива науки се изучаваха в т.н. Академия за обществени науки и стопанско управление (АОНСУ). Там преподаваха изтъкнати български и чуждестранни професори, завършили най-престижните университети в света. Друг е въпросът кого изпращаха там на "обучение" и как уж наученото се прилагаше у нас. Изпращаха партийни секретари, активни "борци" против капитализма, кметове на градове и села и т.н., все подбрана соц. ком. номенклатура! Имаше и чуждестранни студенти; само те прилагаха своя опит в своите страни: Мексико, Китай, Виетнам, Кампучия, Бразилия и др. Икономиките на тези страни днес са в растеж! А нашата икономика все повече затъва и пропада под ударите на световния капитализъм и местното невежество в управлението! Весела Коледа!

Предпочитам комунизма, защото: 1.Всеки имаше работа. 2.Нямаше толкова данъци. 3.Нямаше такава скъпотия. 4.Почиваше се 2 пъти годишно. 5.Бензина беше 20 ст./ л. 6.Имаше много руски гаджета. 7.Не ни пръскаха ежедневно с отрови, както сега/Кемтрейлс/...

Комунизма е идеалният обществен строй, но не случихме на читави комунисти!

Грешиш , комунизма е невъзможен строй предвид човешките слабости. Няма идеален строй. Всеки строй е компромис с нещо. Комунизма нарушава основен природен закон. Уравновиловка на хора с различен потенциал за развитие и възможности. Хората не се раждат еднакви. Идни имат повече възможности и таланти от други. И тези възможности трябва да се стимулират и възнаграждават. А не да се подтискат за сметка на други не толкова талантливи и умни. Освен това там където няма разлика в потенциалите, движението замира, няма стимул за развитие и усъвършенстване, и следва деградация и упадък. Това вече се случи и спомена е още пресен. Само в конкурентна среда може да има развитие и усъвършенстване.

Комунизмът е утопия.

При комунизма за да си оправи материално живота българинът ходеше да работи в чужбина. Разлика няма - пак е същото, само дето сега отиваме в развитите страни, а не в развиващите се. и държавата не ни прибира 70% от изкараното. Няма да има и виетнамци, които да попълнят работните места в България за нискоквалифициран и тежък труд. Очаквайте догодина от БСК да реват, че не им се осигуряват квалифицирани кадри за мизерни заплати и ад искат държавн помощ.

Такава каша ти е в главата, че не знам дали някога ще ти се изяснят реалностите. 1. Всеки имаше работа - да, като крепостен селянин с минимално заплащане. В развитите европейски държави без такава, и само на социални помощи, стандарта е по-висок. 2. Нямаше толкова данъци- социална държава без данъци не се прави. Тези пари от въздуха ли идват? 3. Нямаше такава скъпотия - нереална ценообразуване и фискална политика водят до фалит. 4. Почиваше се 2 пъти годишно. - на запад е един път в най-лошия случай; 5. Бензина беше 20 стотинки - а тогава галона колко беше? 6.Имаше много руски гаджета- сега няма ли? 7. НЕ ни пръскаха ежедневно с отрови, както сега - за това не е виновен капитализма, а едни хора с мизантропски намерения.

Сега има ли корелация между доходи и цени на стоки, защото не може да си безработен или заплатата ти да е 200 лв., а жизнения минимум да е 500 лв. и реална безработица 50%! Къде е в този случай държавата? Има ли европейска политика на социална справедливост? Нали се позиционираме по примера на САЩ! Или сме само географски доминион?

Нали знаете ? Не е страшно, че това което ни разказваха за комунизма се оказа приказка и утопия. Старшното е това, че ТУЙ КОЕТО НИ РАЗКАЗВАХА ЗА КАПИТАЛИЗМА ИЗЛЕЗНА САМАТА ИСТИНА ! Моят "разказвач" на тези приказки е Иван Костов - беше асистент по Полит.икономика в днешният Технически университет и от най-строгите и фанатизирани полит-преподаватели. Днес е баш-демократа на републиката, десняшко-банкерски гуру и кажи-речи най-големия жив българомразец на Света.

Най-добрите страни за живеене , страните с най-висока продължителност на живота са капиталистически. В тези страни след една седмица ще може да работиш и живееш без всякакви ограничения. Това, че не ти харесва българския капитализъм си е твой личен регионален проблем. Никой не може да те накара повее насила да се мъчиш тук.

В "най-добрите" страни за живеен с най-висок жизнен стандарт и голяма продължителност на живот има откровен социализъм драги - нещ си в голяма грешка. Ето фактите: - Норвегия (жизнен стандарт 3 пъти по-висок от този в ЕС) - социалистическата партия от 30 години има абсолютно мнозинство в парламента. Данък общ доход е 70%. Не се допуска разлика в жизнен стандарт 1:5 между най-бедни и най-богати. Естествено училища и болници (и лекарства) са абсолютно безплатни. - Япония - на практика (бил съм там) нещо като монархичен социализъм. Всички голями японски компании са на практика държавни - директорът се назначава от държавата, годишната печалба се определя всяка година от държавата и е между 50-80%. Мимикрията се налага за де не им измислят демократична революция или да ги окупират от УСА. Германия и Франиця - амистрани в които здравеопазване и образование са безплатни и има социална защита от която на корпорациите им се завива свят. Какви са ?!

Лех Валенса не за пръвпът прави сериозни изказвания в таи посока. Просто тези изказвания не преминват през "демократичните" БГ Медии. Например преди 4-5 години имаше голямо честване на "падането" на Берлинската стена. Заедно с Меркел, франсето, Буш-син и др. Изказването на Валенса беше толкова силно, че се принудиха да симулират техническа грешка и му спряха микрофоните за 20 мин.! В БГ медиите нямаше нито ред, докато Европа "клокочеше" по темата поне месец. Има опасност Валенса да бъде отстранен от политическия живот, защото вече създава много проблеми на господарите от МВФ и ФЕД. Очевидно, Господ го пази за сега и го прави костелив орех не само за комунистите на времето, но и за Рокфелеровци днес.

Добра постановка, не мога да преценя артиста.