Поискаха забрана на ”роботите убийци”

Организацията "Хюман райтс уоч" започна международна кампания да бъдат забранени "роботите убийци". Според правозащитниците използванете на безпилотни самолети с оръжия на тях създава нови хуманитарни и юридически предизвикателства.

Обратно в новината

Коментари - Поискаха забрана на ”роботите убийци” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Оръжието на терористите-страхливци, които седят пред PCто и убиват.

талибаните са вредни за хората и робота не може да бездейства срещу тях .

боеприпасите "Стършел" - радисмутители. Навремето ги изкараха нехуманни и че смущават радиовръзките и блокират високотехнологичното оборудване. Значи ние не можем да правим такива за да могат те да си насочват самолетчетата. Голям маитап е съвременнта армия. Първо издавам заповед да седиш докато те боксирам. После почваме мача. :))))))) В реални боини деиствия обаче няма кой да им стои да се целят и да им осигурява чиста радио среда от смущения.

"Роботи", а? 1. Роботи, въоръжени с огнестрелно оръжие и гронотохвъргачки има отдавна и се използвт. 2. Автономно действащи оръжия също има отдавна - всички мини, огнестрелни оръжия, ъсъс сензори (напр. на Берлинската стена), всички самонасочващи се ракети и бойни глави за балистични ракети, заградителни съоръжения убиващи с ток... 3. Дроновете, за които толкова пищят, всъщност се насочват от оператори - точно както управляемите ПТУРС-ове. Принципът на действие е същият, независимо къде се намира операторът. 4. Както правилно е отбелязъл iwaterman, зомбираните атентатори - самоубийци на практика не се различават особено от роботите. 5. Винаги има човек по веригата - дори когато става въпрос за пускане в действие и/или разполагане на робот или роботизирана система. 6. Реално, НЯМА "хуманно" оръжие. Всяко оръжие има едно предназначение - да наранява и/или убива.

И в учебниците по автоматика така пише - първият автомат, изобертен от човека, е самострелът.

За сега има човек.След 5 години никой незнае.

Точно тези безпилотни самолети разпространяват вирусите и болестите по хората и животните.

аха по времето на бубонната чума и испанския грип яко роботчета са щъкали :))) страна на кисело мляко и селски идиоти

Пич марихуанските щати си признаха за грипа че е бактериологическо оръжие създадено от тях.

"Хюман райтс уоч" що не отидат при Алкайда и очи в очи да им обясня що е хуманност, и има ли тя почва при тях? Ако се върнат живи ще имат право и да не казват какво им се е случило!

Мюсулманските атентатори да не би да са по-хуманни.Трябва с нещо да им се противопоставим.

на роботиката, формулирани от Айзък Азимов: 1. Роботът не може да причини вреда на човек или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда. 2. Роботът е длъжен да се подчинява на човека, ако това не противоречи на Първия закон. 3. Роботът е длъжен да се грижи за собствената си безопасност, ако това не противоречи на Първия и Втория закон.

така е за съжаление действителността почти винаги е по-жестока от книгите знам че ще предизвикам негативни реакции но истината е че когато цялото човечество приеме принципите на свободната размяна на стойности войните ще станат безпредметни

0. Роботът не може с действие или бездействие да причинява вреда на човечеството. Горките... Това противоречи с Първия закон и ще им предизвика психически проблеми. 4 и 5 - отделно.

всъщност във фондациите доста интересно и умно се разглеждат концепции свързани с конфликти основани на тези закони както и свързани с вероятните сложни взаимоотношения робот - човек азимов беше умен човек с визия за бъдещето хайде за русофилите - от руски произход :))))

Азимовите роботи предполагат интелект, докато споментатите в статията машинки са доста далеч от това...

така е ! робота не може да бездейства срещу талибаните, защото те са вредни за хората .

Жалко и тъжно е, че всяка новост във високите технологии отива първо за военни цели. Сигурна съм, че на тези "дронове" може да им се намери много смислено и полезно приложение, НЕсвързано с убийства на хора.

No guts, no glory ....

No pain, no gain...

Представям си война между хора и роботи. Хващам се на бас, че ако роботите превземат някое селище, няма да изнасилят жените и ако ще убиват, ще го правят бързо. Няма да те дялкат парче по парче дълго време.

Зависи каква програма им заредят.

Мизантроп

Като им я заредят, няма да са те виновни. Иначе излиза, че ако те заколя, не съм аз виновен, а ножът.

Със сигурност са прави в едно нещо - трябва да има регламент и строги правила преди да започне масовото въоръжаване с подобни играчки защото има голям риск от сериозни грешки. Иначе няма разлика между убийство извършено от човек или от машина. Преекспонират загрижеността си повече отколкото е необходимо. Един робот е много по-точен, по-бърз и прецизен от човек и при добро програмиране няма друг, който да е способен на по-малко цивилни жертви. Роботите ще ги сведат до максимално възможния минимум.

НАШАТА АРМИЯ СЪЩО Е ВООРЪЖЕНА С НЕВИДИМИ ДРОНОВЕ--ЗАТОВА НИКОИ НЕ ГИ ВИЖДА.

Много искат

Тази организация "Наблюдение на човешките права" в такъв случай препоръчва за по-хуманно едните войници да виждат как убиват противниковите!

Във Виетнам американците са убивали на всеки един военен виетнамец - по трима цивилни. Във Виетрак и във Виетганистан, американците утрепват на всеки един военен - по четирима цивилни. В Югославия при бомбардировките, на всеки един убит военен се падат по пет цивилни. В Пакистан и Афганистан, при бомбардиране с безпилотни самолети, т.н. "роботи-убийци", квотата е вече един убит военен към единадесет убити цивилни. Ако застреляш човек в САЩ, ще те осъдят на смърт. А ако застреляш цивилни граждани, не американци, извън САЩ, ще те наградят с орден.

а при руските войни как е в чечения как беше с тъпите ракети по болниците да не говорим за масовите убийства в украйна на мирно население югославия?! да ти припомням ли там за целенасочените етнически прочиствания и в двете посоки а също да ти припоня ли преди това за етническите прочиствания на сърбите против българи в македония и западните покрайнини?! как си позволяваш да говориш изобщо за тези неща да ти припомня ли "културните" революции в китай и камбоджа двулични комунистически пропагандатори!

Мизантроп

Обиколи целия свят и всички времена. Събери всички жертви. И ги сравни с избитите индианци - цял континент почти обезлюден. Ако се прибавят и негрите, току виж се получило, че американците са изтрепали толкова невинни, колкото целият останал свят. Което естествено не оневинява света.

Това са нагли лъжи. Цивилни с автомати не са точно цивилни. Избиването с камикадзета на цивилни не е действие на американците, точно в тези случаи основно измират цивилни. Нито един муджахидин не ходи с военна униформа по тъпанарската ти логика е цивилен, така ли? Ами в Сърбиия при бомбардировките са загинали около 2500 човека. Че сърбите за час избиваха повече народ с шпиц командите си. А да не забравяме, че Милошевич призова хората да застанат по мостове и други обекти като жив щит. Така че ако има цивилни жертви Американците имат най-малка вина за тях. А пък в Ирак при убити 45 000 военни и 80 000 бунтовници и цивилните загуби са около 200 хиляди, което е 1:1,5 и то при положение, че над 90% от цивилните са избити от противниците на американците. Очевадно е, че при убити 12 000 иракски полицая от бандите на алкайда и Садам, повечето с взривове на обществени места цивилните жертви нямат нищо общо с американската армия. Да не говорим за избиването на семествата на полицаи.

Тва,че може да лети и да си пуска бомбите без да има нужда от летец на борда не го прави морално или юридически лошо.Дори нещо повече.За забавление един робот никога няма да застреля 20-30 души.Нито ще взриви една болница щот са скъсали с гаджето в скайпа или по фейса.Нито ще предруса нито ще препие.Когато се върне в родината си няма да страда от пострвматичен стрес и няма да изпозастреля десетина души щот вече е пълно хахо.Освен тва дрон или не човекът командващ операцията продължава да е отговорен за действията на автоматизираните машини.И най важното- един добър войник независимо какъв е отнема доста време и пари.Умира за миг а трупа опит години.А роботчетата могат да си ги произвеждат с хиляди.

Точно така, роботчетата може да си ги правят хиляди, никакви рискове за изпращачите - представяш ли си Ал Кайда как ще се зарадват?

Se taia

И ако роботчетата решат, че всички хора са цел? Тогава кво правим?

Мизантроп

Ставаме и излизаме от киното.

Как да решат? Ти да не им приписваш искуствен интелект? Те нищо не решават, а решава единствено опратора.

Ей това е истината. Интересно какви са им мотивите: - търсене на отговорност? Винаги има отговорен човек. - човек да взема решенията за убийство? Че каква е разликата за убития?! - щото човекът щял да убива по-малко? Пълна глупост - човекът има мотив за убийство и му е кеф. Човекът мрази. За разлика от робота. Когато мравките влязат във война, работниците зазиждат всички входове на нападнатия мравуняк и изоставят собствените си войници навън. Дори и да победят, войниците са обречени - мравунякът няма да бъде отворен преди всички навън да измрат. Като гледам интервютата с горките американски войничета по света, комай точно така трябва да се постъпва. Това отдавна не са хора, а неразбиращи последствията от постъпките си изроди. Май наистина по-добре роботи да се бият. Няма как да са по-големи боклуци от нас.

Se taia

Пропускаш една много малка подробност. Роботите са правени от хора, което автоматично не ги застрахова от грешки (може да са и масови).

Аз пък съм се срещал през 1989г в СССР с "афганци" - ветерани от войната в Афганистан. Ако знеаш те какви бяха...

Добре бе, пич, а сега се замисли талибаните като си накупят подобни джаджи - какво точно ще стане по "белите" ширини, схващаш ли? Щото всяко действие има и противодействие...

че то жените са повече воинствено настроени от мажете. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А не е ли по-лесно - да не могат да зареждат без човешка намеса?

Като гледам как вървят нещата може и РЕПЛИКАТОРИ да се появят . Тогава ни е спукана работата и хомо сапиен ще влезе в червената книга. Сега остава и призраци да се появят от космоса. Който е гледал СТАРГЕЙТ АТЛАНТИС ще знае за какво говоря.

Ако бяха назначили жени нямаше да има война в която имаш теоретичен шанс да победиш. Щеше да има масови отравения и подливанв на вода. А статията е безумно тъпа. Автономни оръжия които могат да прихващат и унищожават цели има и в момента. Проблема е че не могат да различават свой от чужд, и най вече че нямат съзнание, а само изпълняват програми. Създаването на съзнание ще ги направи опасни, защото ще имат цели за съществуване а не само за изпълнение

Ако живееш в тази държава и някакви американски изроди сринат градът ти, избият семейството, жена ти и децата ти, вземат природните ресурси на страната ти, вкарат хаос и разруха, корупция и престъпност - не ще се взривяваш , ами и ще учиш всеки твой близък да прави така! Хайде да тръгнем от първопричината, а?!

А ако живееш в нормална и демократична мирна държава, която не е направила лоши на никого и дойдат мюсюлмански фанатици и почнат да се взривяват, да се заселват в нови квартали (само за тях), да строят джамии, да отцепват територии и да създават масови безредици КАКВО ще правим? Всяко действие си има и противодействие. Аз съм българин, не тъп русофил с промит мозък за да защитавам мюсюлмански отрепки. Нали ако прегазят Израел следващите по същия сценарии са Испания и Балканския полуостров.

Мизантроп

Русия е една от страните с най-големи проблеми с исляма.

Да, ама как да го разберат тези зомбита, дето са ти сложили минус? Те вече са станали жертва на американската пропаганда под една или друга форма. За тях "терорист" означава мюсюлманин с чалма. А герой е "американец" тип "рамбо" и колкото повече "лощи" хора убива, толкова по-голям герой е. Слепци...

Коя е тази държава, че не се сещам за такава. Все изроди чалмалии взиряват и избиват цивилни. Кой град са сринали Американците, последните 50 години.

Филмчето Терминатор някой гледал ли е? За сега роботите много или малко се контролират от хора, въпросът е какво ще стане ако роботите започнат сами да решават кой е "врагът"

А защо трябва непрекъснато да се воюва? Защото светът се управлява от мъже, а войната е мъжка играчка. Да бяха назначени повече жени за военни министри, би било по-прагматично отношението към войната. Ама жени, а не женоподобни монстри като Райс например.

А какво мислят жените по въпроса? - "Нямам време за гримиране всеки ден. Трябва да си почистя пушката." Хенриет Мантел. - "Никой не е толкова луд, да прати жени на война. Прекалено са кръвожадни." Маргарет Мийд. - "Баба ми е погребала трима съпрузи. Двама от тях са били просто задрямали." Рита Ръднър. - "Защо когато жената реши да се държи като мъж, не се държи като приятен мъж?!" Едит Еванс. - "Жените и мъжете са съгласни само по един въпрос - нямат вяра на жените." Това е от мъж - Х. Л. Менкен. - "Някога това е бил мъжки свят. После се е появила Ева." Също мъж - Ричард Армър. - "От всички диви зверове на сушата и в морето,жената е най-дивия." Менандър. - "В повечето животински видове мъжкият е по-агресивен, а женската - по-смъртоносна." Това го забравих от кого е.

Преди около 1 милион години цялото човечество е било унищожено от дронове т.нар въоражени роботи-машини и ето сега когато историята е напълно забравена е на път отново да се случи... въртим се по спиралата а историята се повтаря...

Тази мисъл ми се върти в главата от определено време, не знам дали аз съм я измислил или съм я чувал/чел. Струва ми се много интересна, а даже и много вероятна. Радвам се, че не съм единствен.

Мизантроп

Не си, не си. И с това здравеопазване ставате все повече.

Това сънували ли сте го? Имате ли доказателства, че е било така?

Това откъде го знаеш?

Питал е Лили Иванова :)

смени си и дилъра или кабелната...

Че да не стане някой бъг и тези оръжия да избият всичко живо - повярвай ми - няма програма без бъгове :(

просто - ще им спрат американското финансиране.